GAZET VAN LAAKDAL

zondag op twee en vier wielen

Op een vlakke en vrij gemakkelijke omloop konden de grote vedetten het niet waar maken in het Belgisch kampioenschap voor profwielrenners. Tim Merlier haalde het gemakkelijk in de spurt. De ingesloten Wout Van Aert eindigde nog derde. Remco Evenepoel reed een geweldige wedstrijd, maar kon het verschil niet maken. Niet moeilijk genoeg, gaf hij achteraf mee.

sized_DSC_0026 sized_DSC_0047

De Spanjaard Maverick Vinales (Yamaha) won zondag voor 110 000 betalende toeschouwers de MOTOGP van Nederland. Op het circuit van Assen hield hij in de achtste WK-manche zijn landgenoot Marc Marquez (Honda) en de vanop de pole vertrokken Fransman Fabio Quartararo (Yamaha) achter zich. Marquez blijft onbedreigd leider in de WK-stand.

sized_DSC_0064 sized_DSC_0068

De 21-jarige Nederlandse Belg Max Verstappen won de F1-GP van Oostenrijk op het circuit van zijn sponsor Red Bull. Max haalde het van de eveneens 21-jarige Monegask Charles Leclerc en de Fin Valtteri Bottas. Voor de liefst 28 000 meegereisde Nederlandse fans kon hun sportjaar al niet meer stuk.

Vanochtend raakte ook bekend dat de eerste bocht op het circuit met onmiddellijke ingang de ‘Niki Lauda Kurve’ zal heten, als eerbetoon aan de onlangs overleden Oostenrijkse F1-vedette. Op de eretribune lag er voor elke toeschouwers ook een typisch rood Lauda-petje klaar.

sized_DSC_0011 sized_DSC_0003

“ ’t Perdje “ vierde zijn kampioenen

In de manege Dierckx in Zammel-Geel werden zaterdag 29 juni in vrij hete omstandigheden de kampioenen van ruiterijvereniging “’t Perdje” gehuldigd. Liefst 59 medailles scoorden de gelauwerden samen op diverse tornooien.

't Perdje 08Ruiterijvereniging ’t Perdje uit Laakdal ontstond destijds in het MPI (Medisch Pedagogisch Instituut) Oosterlo. Aanvankelijk trainde men in Ossenstal en Zavelhof.

Omdat gelijkaardige clubs dun gezaaid zijn in Vlaanderen/België telt ’t Perdje 30 actieve leden. Zijn gunstige ligging op het kruispunt van drie provincies is daar niet vreemd aan. De leden komen uit Antwerpen (14 , waarvan 3 uit Laakdal zelf), Limburg (10) en Vlaams-Brabant (6). Dertig in totaal dus.

Dé grote aantrekkingskracht van de club ligt zeker in de aanwezigheid van manege Dierckx en de faciliteiten die men hier geniet. Per week worden daar twee intensieve trainingen afgewerkt: dinsdag voor de beginners, zaterdag voor de gevorderden.

Dat die trainingen erg lonend zijn, bewijst de prijzenregen op de “kampioenenviering” van vandaag. Dikke proficiat aan allemaal!

't Perdje 10 't Perdje 11

L de grote groep medaillewinnaars         R de buit is binnen…een hele hoop medailles

  • Een overzicht

Op de Olympische Spelen in Abu Dhabi werd éénmaal goud behaald, vijfmaal zilver en viermaal brons.

In de Europian Equistriam Games in Zwitserland  werden dat drie gouden, vijf zilveren en één bronzen eremetalen.

Op de Regionale Special Olympic Games in Hamm – Duitsland was de oogst even groot met alweer drie gouden, vijf zilveren en 1 bronzen medaille(s).

Op de Europese Spelen in Monaco eind vorig jaar wonnen onze twee afgevaardigde ruiters  tweemaal goud, zilver en brons.

Op de Nationale Spelen in Sint Niklaas tenslotte ging het team aan de haal met liefst 26 stuks, waarmee ze het totaal van hun buit op net geen 60 eenheden brachten. Een prestatie om U tegen te zeggen.

Knipsel8 't Perdje 05

Alle gelauwerden ontvingen van de club een tas met embleem ’t Perdje én een shirt Team Belgium. 

  • meer foto’s op facebook Ludo Vervloet

Nooit meer zittenblijven …

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) geeft al zijn scholen de raad om vanaf 1 september pas op het einde van de eerste graad te delibereren. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vrijdag. Dat betekent dat leerlingen in het eerste middelbaar automatisch naar het tweede mogen.  (Bron : Belga)

‘De overheid bepaalt dat leerlingen de eindtermen pas op het einde van de eerste graad moeten halen’, zegt topvrouw Raymonda Verdyck (GO!). ‘Wij adviseren om die volle twee jaar te gebruiken om leerlingen naar de eindmeet te brengen.’ Enkel bij uitzondering zal de klassenraad nog kunnen ingrijpen. ‘Als de problemen echt te groot zijn, bestaan er nog schakelmogelijkheden tijdens het jaar’, verklaart Verdyck.

Vorig schooljaar kregen 1.412 leerlingen een C-attest na het eerste middelbaar. ‘Het nadeel van zittenblijven is dat die leerlingen ook die dingen opnieuw moeten leren die ze wel al onder de knie hebben’, aldus Verdyck. ‘Dat heeft een negatief effect op de motivatie van leerlingen.’

Het GO! benadrukt wel dat het scholen vrij staat om het advies al dan niet op te volgen.

LAAKDAL net onder mediaanprijs huizen

Huizenprijzen-regionale-verschillen-groot-940x470Het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem, en niet badstad Knokke-Heist, was in het eerste kwartaal van 2019 de duurste gemeente in Vlaanderen om een huis te kopen. (dS)

De mediaanprijs voor een open, halfopen of gesloten bebouwing lag in Sint-Martens-Latem op 699.750 euro. Knokke-Heist, tot eind vorig jaar de duurste gemeente in Vlaanderen, bezet nu de tweede plaats met een mediaanprijs van 648.750 euro. Op de derde plaats staat Sint-Genesius-Rode (500.000 euro). Dat blijkt uit de statistieken voor het eerste kwartaal van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Bij de goedkoopste gemeenten blijft Ronse de rangschikking aanvoeren, met een mediaanprijs voor een huis van 135.000 euro. Wervik (150.000) en Gingelom (160.000) vervolledigen de top drie van goedkoopste gemeenten in Vlaanderen.

Voor het hele Vlaamse gewest ligt de mediaanprijs van een huis in gesloten of halfopen bebouwing op 230.000 euro, berekende Statbel. Dat is 2,2 procent of 5.000 euro meer dan begin 2018. Laakdal zit daar ‘net’ onder met  220.000 euro.

Vooral huizen in open bebouwing werden fors duurder: gemiddeld 6,5 procent of 20.000 euro meer, tot een mediaanprijs van 330.000 euro.

Appartementen in Vlaanderen werden op hun beurt 2,7 procent duurder tot 190.000 euro.

‘n Taal moet geoefen word

Ludo Helsen, onze ere-burgemeester en -gedeputeerde werd eind vorig jaar voorzitter van de ‘Willem de Zwijgerstichting’ die toezicht houdt op het gebruik van de Nederlandse taal in Nederland/België en Zuid-Afrika. Door hem leerde ik Voertaal kennen, een maandelijkse nieuwsbrief uit Zuid-Afrika die nauwe banden smeedt tussen het Afrikaans Nederlands en het Europees.

In bijlage een interview van een Afrikaanse reporter met een studie-uitruil in Groningen. Even je best doen om alles te begrijpen en dan … fier zijn op jezelf.

Groningen-studie-uitruil: ’n onderhoud met Shawna-Leze Meiring

Marli van Eeden    Shawna-Leze Meiring   interview  2019-06-11

Shawna-Leze_280Talle Suid-Afrikaanse studente besoek Nederland jaarliks as deel van studie-uitruilprogramme.

Shawna-Leze Meiring, afkomstig van die Oos-Rand in Gauteng, is een so ’n persoon. Shawna-Leze het aan die Universiteit van Groningen studeer as uitruilstudent as deel van haar nagraadse studie in letterkunde aan die Universiteit van Pretoria.

Tans werk sy as assistentuitgewer van kinder- en jeugboeke by LAPA Uitgewers in Pretoria. Sy vertel meer oor haar Europese avonture.

Shawna-Leze, jy was tot onlangs nog ’n student. Wat het jy studeer?

Ek het by die Universiteit van Pretoria geswot. Daar het ek verlede jaar toe my MA in Afrikaans voltooi.

Waarom het jy juis dit studeer – waar kom jou liefde vir jou studieveld vandaan?

Soos die meeste letterkundestudente het ek ’n groot liefde vir stories. Ek kom uit ’n gesin van lesers en noudat ek terugdink, is dit so duidelik dat ek ná skool iets met boeke sou doen. Voorgraads het ek uitgewerswese studeer en toe besluit ek om tog nog vir ’n ruk met stories self besig te bly. Daarom het ek nagraads verder in letterkunde studeer. Op die oomblik werk ek as assistentuitgewer by LAPA.

Tydens jou studies het jy Nederland besoek – was dit deel van ’n uitruilprogram? Vertel asseblief meer.

Ek wou vreeslik graag vir ’n ruk in Nederland gaan woon. Ek het ’n beurs gekry wat my toegelaat het om in Nederland aan my MA te werk. Ek het toe vir ’n paar maande in Groningen in die noorde in ’n studentehuis gebly.

Was dit die eerste keer dat jy Nederland besoek het? En hoe lank was jy daar?

Nee, dit was nie die eerste keer nie. ’n Vorige keer was ek deel van die Jongerenprojek waar ons vir drie weke deur die Lae Lande getoer het. Verlede jaar was ek uiteindelik ses maande in Europa – van Februarie tot Augustus. Ek het vyf maande lank in Groningen gebly en toe ’n maand lank op ’n tipe Eurotrip gegaan.

In hierdie maand het ek 10 lande besoek (wat mal klink as ek nou daaraan dink). Die lande wat ek besoek het, was Frankryk (Parys), Denemarke (Odense), Pole (Krakau), Tsjeggië (Praag), Oostenryk (Wene), Slowakye (Bratislava), Hongarye (Boedapest), Italië (Venesië), Spanje (Barcelona) en Duitsland (Berlyn).

Wat was jou eerste indrukke van Nederland toe jy van die vliegtuig afgeklim het?

Dit was koud en grys, nogal die uitsig wat ek in Februarie verwag het. Tog was ek baie opgewonde vir die avontuur.

Hoe verskil ’n universiteit in Nederland van ’n Suid-Afrikaanse universiteit?

Ek dink nie daar is só baie verskille nie. Iets soos die klasgeestyl van die meeste dosente het ooreengestem met wat ek by my dosente ervaar het. Wat my wel opgeval het, was hoe baie nagraadse studente daar was. In die meestersklasse wat ek bygewoon het, was daar omtrent 15–20 studente in ’n klas. Ek dink ook Nederlandse en ander Europese studente sal graag hulle menings in die klas lug terwyl ek soms gehuiwer het om iets te sê. Ek is nie heeltemal seker hoekom ons Afrikaanse (miskien selfs Engelse?) studente ’n bietjie bang is om te praat in die klas nie.

Hoe verskil Nederland en Suid-Afrika oor die algemeen vir jou?

Behalwe die ooglopende verskille soos die publieke vervoer, tipe kosse, en kuiers op terrasjes, het ek baie waardering vir die openbare debatte wat gevoer word. Om te sien hoe debatte op ’n (meestal) sinvolle en logiese manier gevoer word, is wonderlik. Die Nederlanders wat ek ontmoet het, was ook oopkop en belangstellend. Ek dink dit het dalk te doen met die leeskultuur, wat groter blyk te wees. Ek bedoel, dink maar aan die Boekenweek wat ’n hele ding is! Selfs ek en ’n Kanadese vriendin, wat nie ’n woord Nederlands verstaan nie, het elkeen ’n boek gaan koop om die cadeau te kry. Ons het daardie Sondag gratis in die treine na Maastricht gery – jy moes net die cadeau by jou hê.

10_600

 

Ek het ook die nagkultuur geniet – jou dag voel soveel langer as die son eers 10-uur in die aand sak. Saam met die mense in my studentehuis het ek dikwels tot laat op ’n terrasje gekuier.

Dis ook maklik om tussen die buurlande in Europa te reis. Dit sou so gerieflik gewees het as ons so maklik na Suid-Afrika se buurlande kon reis.

 

Het jy enigiets nuuts oor die Nederlandse taal en kultuur geleer?

Ek dink my Nederlands het tog verbeter terwyl ek daar was. ’n Taal moet geoefen word en ek het soveel as moontlik probeer om Nederlands te praat – al maak ek erg embarrassing foute. Ek sukkel nog ’n bietjie met die aksent.

Ek verstaan nou hoekom Nederlanders geneig is om slank te wees. As ek my hele lewe lank so baie fiets gery het, in alle tipes weerstoestande, sou ek ook my daaglikse brood kon eet en dit geniet!

Wat was jou gunsteling- Nederlandse besienswaardighede?

Die noorde was pragtig vir my. Leeuwarden en Schiermonnikoog, een van die eilande, is gunstelinge.

Ek’s ook mal oor Utrecht – besig, oud, lewendig, histories. Dit was veral die tweedehandseklerewinkels met vintageklere wat my aandag getrek het. Die restaurante en koffieplekke is ook nogal hipster en het ’n lekker atmosfeer.

Wat was die hoogtepunt van jou besoek?

Te veel dinge! Kan ek ’n lysie maak? 😉

KOREAANS SCHIEREILAND BLEEF VERDEELD

koreaanse-oorlog-seoul-1950De  20ste eeuw was er één van vele en bloedige oorlogen. In onze Europese contreien waren er de twee wereldoorlogen, maar ook in Azië was het nooit stil.

Het Koreaanse schiereiland bv. werd in 1910 ingelijfd door Japan dat Korea als een kolonie ging behandelen. Geen vertegenwoordiging in het Japanse parlement, taal en onderwijs, zelfs Koreaanse namen moesten voortaan in het Japans. Kortom, Japan beschouwde Korea als springplank voor de verovering van Azië, te beginnen met Noord-China. In 1945, toen bij ons het einde van WO II in zicht kwam, vielen de Sovjettroepen , in afspraak met de westerse geallieerden, Korea binnen en stuikte het Japanse bestuur over Korea ineen.

Na de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima capituleerde Japan en landden Amerikaanse troepen in Japan en in het zuiden van Korea. Het noorden werd gesteund door Rusland en China. Beide blokken stonden tegenover elkaar aan de 38ste breedtegraad. Roosevelt, Churchill en Mao (China) zagen een hereniging van de twee Korea’s wel zitten, maar die kwam er, tot op de dag van vandaag, niet.

koreas-18025 juni 1950, vandaag 69 jaar geleden, vielen de communisten van de  Democratische (Noord)Koreaanse Volksrepubliek , met medeweten van Stalin en Mao, de Republiek (Zuid)Korea binnen. De  VN-Veiligheidsraad besloot dan om Zuid-Korea militair te steunen.

Begin september 1950 was 90% van Zuid-Korea reeds in handen van de rode troepen. De Amerikanen, samen met internationale troepen uit een 20-tal landen, w.o. ook België, konden de communisten evenwel terugdringen tot boven de 38ste breedtegraad.

27 juli 1953 sloten Noord-Korea/China en de VN een definitieve wapenstilstand, maar daarmee was het probleem niet opgelost. Officieel zijn Noord- en Zuid Korea nog steeds met elkaar in oorlog! Ondanks de 2,5 miljoen burgerslachtoffers en de 500 000 gesneuvelde soldaten. Waartoe oorlogswaanzin leiden kan.

DE EERSTE UFO-WAARNEMING

In mijn prille, Roomse jaren, was 24 juni feestdag van de geboorte van Sint-Jan de Doper, de latere doopheer van Jezus in het water van de Jordaan én dusdanig een geweldige heilige.

Dat stond allemaal in het dikke missaal dat elke leerling van het Klein-Seminarie in Hoogstraten verplicht moest bezitten én gebruiken, elke dag in de vroegmis van 7u. Johannes, de grootste ook onder de mensenkinderen, zoals Jezus later over hem zou getuigen.

Maar daar hebben we het vandaag niet over. Haast niemand weet nog wat een missaal is, laat staan dat hij er nog eentje bezit. En ook de ‘litanie van alle heiligen’, elke dag minstens ééntje, lijkt helemaal zoek.

440px-LenticulariswolkeOp de voortreffelijke dagkalender van ‘de Bond’ is 24 juni de dag waarop men in 1947 de eerste UFO zag en erover gerapporteerd werd. Kenneth Arnold heette de Amerikaanse gelegenheidsreporter, piloot  en zakenman. Hij  was 24 juni op weg naar een vliegshow en zag omstreeks 15 u. in de buurt van Mount Rainier (Washington) plots een felblauwe lichtflits, een minuut later gevolgd door nog eens negen flitsen na elkaar.

Toen hij Bill Bequette, een echte journalist, probeerde uit te leggen wat hij precies gezien had, vertelde hij dat de flitsen afkomstig waren van een Unidentified flying object (afgekort: ufo), zeg maar in het Nederlands Ongeïdentificeerd vliegend voorwerp

Kenneth Arnold berekende dat de snelheid van de geheimzinnige voorwerpen zowat 1 900 km/u moest zijn. Dubbel zo snel als de snelheid van het geluid. Terwijl op dat ogenblik nog geen vliegtuigen bestonden die door de geluidsmuur konden breken.

De Army Air Forces nam de waarnemingen ernstig, wat later  tot het Project Blue Book, later Majestic 12. Officieel kwam men tot een akkoord om in een aparte klasse waarnemingen op te nemen die onverklaarbaar blijven.

In 1989-1990 was er een Belgische ufogolf. De Belgische Luchtmacht zette tevergeefs F-16-gevechtsvliegtuigen in om ufo’s te onderscheppen. In een officiële verklaring stond achteraf dat men geen idee had van de aard van deze verschijnselen. Sindsdien werd het stil rond de ufo-gekte, maar af en toe worden nog waarnemingen gemeld. De meeste krijgen evenwel een aannemelijke, niet zo spannende verklaring…

(foto – een lenticulariswolk – vaak gezien als ufo vanwege de vliegende schotelvorm)

LOPEN VOOR EEN LANG LEVEN

7e Vejelse run : voor zo’n wedstrijden word of blijf je afstandloper.

Na de wedstrijd in Veerle waren er alleen maar tevreden gezichten te bespeuren, zowel bij de organisatoren als bij de lopers (m/v). Dat mag ook niet verbazen. De gemoedelijke sfeer, de bonte mengeling van occasionele joggers tot en met zéér gedreven, ervaren wedstrijdlopers dragen er toe bij dat iedereen er zich op zijn gemak voelt.

sized_DSC_0223De vlotte organisatie,  afgesloten met een podium voor mannen en vrouwen op elke van de 3 afstanden (4, 8 en 12 km) en een aanwezigheidstombola met een aantal aankoopbons, kon ook dit jaar weer rekenen op een zeer gevarieerd deelnemersveld van jong (nummers 2 en 3 op de 4km bij de dames zijn 15 jaar of jonger) tot en met behoorlijk “belegen” (oudste deelnemer Henri Sevenants  is 76), van lokale lopers tot en met een “verdwaalde Parisien”.

Van bij de gezamenlijke start van de 3 afstanden was duidelijk te zien dat niet iedereen de zelfde plannen en intenties had. Sommigen begonnen er erg voorzichtig aan en hielden vooral de warmte en de afstand in gedachten, anderen waren van plan om op de kortere afstand te tonen wat ze in hun mars hadden. Dat enkelen zich hierbij – vooruit gestuwd door de aanmoedigingen van buren en kennissen- verslikten in afstand en warmte, ligt voor de hand.

Op de 4 km knalde Kenneth Laureys vrij snel na de start weg van de tegenstand zonder hen ook maar een illusie op de zege te laten; Jimmy Laeremans (2e) en Steven Mondelaers (3e)  konden het onder mekaar uitzoeken voor de overige podiumplaatsen. Inge Dries deed bij de dames net hetzelfde.

De in Hasselt wonende Parijzenaar Christophe Guillaume kwam op de 8 km een poging doen om zijn overwinning van vorig jaar te vernieuwen, maar moest zijn meerdere erkennen in een sterke Jasper Volders. Bij de dames ging de zege naar Bieke Van Ende.

Tom Saenen heeft zijn conditiedip duidelijk achter de rug en maakte van de 12km een onbedreigde zegetocht die hij besloot met 2 minuten voorsprong op Wim Keersmackers. “Gouwe Ouwe” Benoit Vranckx (foto nog net geen 70) is sterk op dreef de laatste weken en eiste tot veler verbazing de 3de podiumplek op.

Uw verslaggever had de eer om de wedstrijd te ronden samen met de winnares bij de dames : Hilde Schroven. Ik mocht van nabij beleven hoe ze vooral de eerste wedstrijdhelft behoorlijk wat weerwerk kreeg van de in Eindhout wonende Nederlandse Yvonne Hoogzaad. Door haar wedstrijd goed in te delen, kon Hilde vanaf km 6 het laken naar zich toetrekken om uiteindelijk met een kleine 2 minuten boni haar 2e zege van het seizoen te laten optekenen.

Van uw reporter uit de wedstrijd – Fonz Kerremans

Kijk ook op Facebook ludo.vervloet@telenet.be

sized_DSC_0084 sized_DSC_0080sized_DSC_0095 sized_DSC_0108sized_DSC_0159 sized_DSC_0171sized_DSC_0192 sized_DSC_0230sized_DSC_0218 sized_DSC_0212

LICHTENDE WOLKEN BOVEN WARENHUIS

IMG_1697Amateur-fotograaf LH maakte deze mooie middernachtopname van de lichtende lucht boven warenhuis Aldi op de Oude Geelsebaan tijdens de kortste nacht van het jaar. Creatief tijdverdrijf als je de slaap niet kan vatten.

We vroegen tekst en uitleg bij iemand die er meer kan over zeggen: weerman Frank Deboosere:

 “ Lichtende wolken zijn wolken die normaal niet zichtbaar zijn. Tussen eind mei en midden juli weerkaatsen ze echter het licht van de zon en zijn ze wel zichtbaar. De wolken zijn vooral zichtbaar op een heel heldere nacht rond het begin van de astronomische zomer.

De wolken bestaan uit minuscule ijsdeeltjes. De temperatuur bedraagt op die hoogte immers tussen -90 en -145 graden Celsius. Eén theorie zegt dat de ijsdeeltjes een stofkern van micrometeorieten of vulkanisch as hebben waarop waterdamp is vastgevroren.

Het stof fungeert dan als condensatiekern. Volgens een andere theorie is er nu gewoon meer waterdamp in de hoge atmosfeerlagen aanwezig dan vroeger. Deze theorie zou verklaren waarom er nu meer lichtende nachtwolken worden waargenomen.

Lichtende nachtwolken hebben soms een schubachtige structuur of bestaan uit draderige golven die vrij snel van vorm veranderen. Op een hoogte van 80 km in de atmosfeer waait het immers stevig.”

1 2 3 5