ABDIJENTOCHT TONGERLO – AVERBODE

Veel echte en gelegenheidslopers. Nog meer wandelaars en recreanten. Toeschouwers, vrienden en kennissen bij de vleet. Kortom: een mooie Hemelvaartdag in de week.

Een gouwe, oude bekende is Stefan Rens, 51 intussen en donderdag nog een Tongerlo-Averbode in 58’29” , de 12de plaats in het algemeen en de 1ste plaats bij de M50. Zijn originele, leuke commentaar …

Knipsel100Stefan: ‘The end is near , we glijden stilaan af in het klassement … Een veeg teken wanneer je meer en meer aandacht begint te besteden aan nevenklassementen op basis van leeftijd … Maar er is leven na de dood met een debuut van jewelste. In de klassieker van De Merodebossen klokte zoon Yenthe af op 1h14”00”, goed voor plaats 207 … Het lopers-DNA is in goeie handen. The end is near … de dag dat je door je eigen DNA voorbij gelopen zal worden … is het game over!’, aldus een gelukkige Stefan Rens.

 

Bekijk het geheel in 40 beelden op Facebook Ludo Vervloet. Een kleine impressie…

sized_DSC_0021 sized_DSC_0066sized_DSC_0078 sized_DSC_0044 sized_DSC_0057 sized_DSC_0034 sized_DSC_0036 sized_DSC_0107 sized_DSC_0110 sized_DSC_0111 sized_DSC_0094 sized_DSC_0105

 

George Everest

luca-galuzzi-cc-by-sa-mount-everest-vanuit-het-noordenDe hoogste berg op aarde stond de afgelopen weken weer dik in het nieuws. Niet één klimmer, maar een echte horde klimmers baande zich voor het einde van het klimseizoen immers nog een weg naar de top. Elf vermetelen betaalden het met hun leven. De zwaarste tol voor een niet meer zo spectaculaire prestatie.

 

De Everest … De naam van de Britse geograaf George Everest leeft verder in de naam van de hoogste berg op aarde, de Mount Everest. Maar de Britse landmeter is niet degene die deze hoogte ook aantoonde. Dat was de Indiase meetkundige Radhanath Sikdar.

George Everest

George Everest (1790-1866) werd geboren in Gwernvale Manor in Wales. Hij werd kolonel en geograaf. Everest werd in 1827 lid van de Royal Society. Van 1823 tot 1843 was hij het hoofd van de cartografische dienst van India. Hij verzorgde daar het in kaart brengen van de streek tussen Zuid-India en Nepal. Het opmeten van de 2.400 kilometer lange geodetische boog was een onderdeel van dit project.

Mount Everest

Tot 1852 veronderstelde men dat de ‘Kangchenjunga’ de hoogste berg op aarde was. De bergtop die men nu Mount Everest noemt werd aangeduid als ‘B’ en later als ‘Piek XV’. Nadat Sikdar aantoonde dat deze bergtop de hoogste plek op aarde was, besloot Andrew Waugh, de opvolger van George Everest, de hoogste berg te vernoemen naar zijn voorganger. De hoogste berg van de wereld, dus niet vernoemd naar de ontdekker, de Indiase meetkundige Radhanath Sikdar, maar naar de Britse landmeter George Everest. Andere tijden.

Trouwen in het oud-gemeentehuis

image1Na een eerste grondige renovatiebeurt is het oud-gemeentehuis in Vorst-Centrum klaar om opnieuw in gebruik genomen te worden. De verbouwingswerken werden gestart in het najaar van 2018. Vanaf juni zal het pand fungeren als de ultieme locatie voor burgerlijke huwelijken in Laakdal. 

 Het beschermde gebouw hartje Vorst-Centrum kent een rijke geschiedenis. Het deed uiteraard enige tijd dienst als gemeentehuis en daarna vormde het een uitvalsbasis voor het lokale politiekantoor.

De totale renovatie verloopt stapsgewijs. Tijdens de eerste fase werd de trouwlocatie opgefrist, er werd nieuw sanitair geïnstalleerd en er werd een lift geplaatst zodat het gebouw ook toegankelijk is voor mindervaliden.

Later zal men ook de gevel restaureren en wordt het gelijkvloers omgevormd tot een ceremoniële ruimte die gebruikt kan worden voor tentoonstellingen of pop-ups. Omdat het over gesubsidieerde werken aan een beschermd gebouw gaat, is het nog niet duidelijk wanneer de tweede fase kan aanvatten.

Tine Gielis (burgemeester tevens bevoegd voor de burgerlijke stand): “De heemkundige kring heeft nog steeds een vaste stek op de bovenverdieping van het gebouw. Daarnaast krijgt het gebouw voortaan een liefdevolle bestemming: vanaf juni 2019 zullen alle huwelijken uitsluitend plaatsvinden in het oud-gemeentehuis. Wanneer ook de polyvalente benedenruimte afgewerkt is, zullen alle inwoners kunnen genieten van een waaier aan festiviteiten in dit bijzondere pand.”

Pieter Paul Rubens, de barokschilder

images10Pieter Paul Rubens , onze rasechte Vlaamse barokschilder, werd op 28 juni 1577 geboren in het graafschap Nassau in Duitsland. Hij groeide op in Antwerpen, een stad die zijn calvinistische vader in 1568 moest ontvluchten wegens de toegenomen vervolging van protestanten  in de Spaanse Nederlanden.

Vader Rubens was een Antwerpse magistraat die zich in Duitsland wist op te werken tot adviseur van Anna van Saksen. Hij werd ook haar minnaar. Vader Jan verwekte zelfs een kind bij de prinses. Pieter Paul kreeg op slag een (later) koninklijke halfzus.

De katholieke P.P.Rubens kreeg een zekere afkeer van zijn protestantse vader en zou zich in zijn leven presenteren als een contrarevolutionair schilder: traditioneel en klassiek, wars van vernieuwing. Zijn werken ademen een Bijbelse en klassieke sfeer die tegenwoordig niet meer bij iedereen in de smaak valt.

Aan het begin van de zeventiende eeuw (1600) werd Rubens zeer modieus en populair bij de conservatievere kunstliefhebbers. In Antwerpen leerde hij de Klassieke Oudheid kennen, waaruit hij veel inspiratie haalde. Als meesterknecht trad hij in dienst bij indertijd bekende Antwerpse schilders. De grootste invloed op zijn werk zouden echter de al even klassiek geschoolde en barokke Italiaanse meesters hebben.

Hofschilder

Portret-van-de-Franse-koningin-moeder-Anna-van-Oostenrijk-Peter-Paul-Rubens-600x732In 1609 keerde Rubens terug van een lange Italiëreis naar Antwerpen. Zijn faam was ondertussen al een beetje gevestigd. Hij werd als hofschilder aangesteld in de entourage van de landvoogd van de Spaanse Nederlanden. Het geld stroomde binnen, en Rubens was al bij zijn leven een zeer welvarende kunstenaar.

Rubens liet in het centrum van Antwerpen een villa bouwen, geïnspireerd op de landhuizen die hij in Italië had gezien. De pracht en praal van het Rubenshuis toonden dat Rubens niet alleen invloedrijke opdrachtgevers had, maar ook een stijl had ontwikkeld die zeer in de smaak viel bij zijn rijke klanten.

Pieter Paul Rubens als diplomaat

Door zijn contacten aan verschillende koninklijk en adellijke hoven werd Rubens, naast een zeer succesvol schilder, ook een diplomaat: hij verbleef een tijdje aan het hof van de Spaanse koning en probeerde zelfs een vrede te bewerkstelligen tussen Spanje, de Nederlanden en Engeland.

RUBENS, Peter Paul, Madonna and Child with the Donors Alexandre Goubeau and his wife Anne Antoni, caRubens’ belangrijkste nalatenschap is natuurlijk een behoorlijk uitgebreide collectie schilderijen. Hij was zelf zeer productief, maar wist, als een Andy Warhol avant la lettre, ook een zakenimperium op te zetten waarbij hij zichzelf als merk verkocht, maar anderen in zijn naam liet schilderen.

Zijn atelier in Antwerpen werd een productiehuis van allerlei portretten, allegorische voorstellingen, Bijbelse taferelen en landschappen die door vermogende klanten werden besteld, en precies naar wens werden afgeleverd. Rubens vaarde er wel bij.

Rubens stierf op 30 mei 1640. De vele oorlogen hadden hem er niet van weerhouden om een enorm fortuin te vergaren. Misschien juist omdat de katholieke vorsten zo graag hun vroomheid en goede smaak wilden tonen door een Rubens met een klassieke voorstelling in hun paleis te hangen.

Rubens produceerde naast veel schilderijen ook veel kinderen: hij kreeg er maar liefst achttien. Maar vooral zijn ongekend succesvolle carrière als kunstschilder maakte hem in bepaalde opzichten bij leven al tot verreweg de succesvolste barokke kunstschilder der Lage Landen, een prestatie van formaat.

  • twee zelfportretten: l PP Rubens (Barokschilder)  r Jan van Eyck (Vlaamse Primitief) – bij welke van de twee laat jij je portret schilderen?

Knipsel8 Portrait_of_a_Man_by_Jan_van_Eyck

‘De politiek is ziek, heel erg ziek’

Vandaag om 04:18 door dgs in dS| Bron: BELGA  Foto: put

Knipsel7Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), heeft dinsdag naar aanleiding van Rerum Novarum uitgehaald naar de politici. ‘De politiek is ziek, heel erg ziek’, zei hij twee dagen na de verkiezingen.

In de aanloop naar het feest van de christelijke arbeidersbeweging, morgen donderdag met Hemelvaart, speechen traditioneel de toplui van de christelijke vakbond, het ziekenfonds en Beweging.net. Van Gorp beet dinsdagavond al de spits af in Beringen.

De CM-voorzitter hekelde verschillende tweedelingen in de maatschappij, op basis van beperking, ziekte, kleur, ras, overtuiging … ‘Nooit eerder heeft de politiek de mens zo opgedeeld in “wij” en “zij”. Wij worden door hen als mensen opgefokt om ergens tegen te zijn. Als je bij de wij hoort, is er geen probleem, als je bij de zij hoort, is er geen toekomst. Heel wat politici vertrappelen elkaar om die mens uit te spelen als was hij een object waar je alles mee kan doen. De politiek is ziek, heel erg ziek.’

‘Groot dedain voor gewone mens’

‘De voorbije verkiezingsperiode waren we pijnlijk getuige van een groot dedain voor de gewone mens’, vervolgde hij. ‘De hoogmoed van de politiek, vervreemd van de werkelijkheid, heeft voor dit resultaat gezorgd.’

Daarbij kaartte hij ook bijvoorbeeld het claimen van posten, het uitspreken van veto’s of elkaar destabiliseren op basis van onwaarheden aan. ‘Bij veel politici is het realiteitsbesef verloren gegaan.’

De CM-topman pleitte tot slot voor een democratie die niemand uitsluit:

‘Dat is een democratie die niet wil dat mensen massaal blanco of radicaal stemmen, om juist hiermee hun stem van onrecht te laten horen. Dat is een democratie die niet toelaat dat haat, racisme en populisme uitgangspunten worden voor radicale uitsluiting van al wie een beetje anders is.’

JOHAN BONNY IN LAAKDAL

Zaterdag 25 mei kwam Mgr Bonny, de bisschop van Antwerpen, aan meer dan 160 tieners het sacrament toedienen in de kerken van Sint-Trudo Meerhout, Sint-Niklaas Meerlaar en Sint-Jozef Werkman Veerle-Heide.

Tijdens de middagpauze werd Mgr Bonny ontvangen in de herbestemde Sint-Jozefskapel in Groot-Vorst. Die wordt nu gebruikt wordt voor waardige culturele en gemeenschapsactiviteiten. Hij was aangenaam verrast door het mooie restauratie- en herbestemmingsverhaal van de kapel.

Samen met de vormselcatechisten van de Pastorale Eenheid H. Norbertus Meerhout-Laakdal genoot de bisschop er van een mooi verzorgd buffet.

aiFtzbrA8iE181BQ 5vDmYUmw xOtSMb9w

Louis Boeckmans ereburger Laakdal

d652bb26-65cc-11e9-9d0f-93c72373d0bf_web_scale_0.1774986_0.1774986__Louis Boeckmans uit Klein-Vorst werd dinsdagavond officieel ereburger van Laakdal. Niet toevallig gebeurde dat op de 75ste verjaardag van de bevrijding van Eindhout, Vorst en Veerle in de septemberdagen van 1944.

Louis is één van de laatste getuigen van de gruwel van WO II. Als 19-jarige sloot hij zich aan bij het verzet in Tessenderlo. Maar na verraad, werd hij gevangengenomen en overgebracht naar Breendonk waar hij zwaar werd gefolterd. Vandaar werd hij via Buchenwald overgebracht naar Dora-Blankenburg in Duitsland. Louis overleefde de onmenselijke omstandigheden in de voor de meeste gevangenen dodelijke concentratiekampen.

Jarenlang reeds geeft Louis lezingen en spreekbeurten in vele scholen. Hij was ook gids in Breendonk waar hij de bezoekers info uit eerste hand kon geven. Onlangs schreef hij samen met historicus Pieter Serrien het boek ‘De laatste getuige’.

Knipsel2-2 sized_P1010038

Dit jaar mag Louis 96 kaarsjes uitblazen. Maar deze hoge leeftijd houdt hem niet weg van de jaarlijkse 11 novemberherdenking en van de mars van de Carabiniers in mei.

CD&V met ‘Ronde van Laakdal’

De verkiezingen zijn voorbij. De ontnuchtering omtrent de uitslagen bij velen nog niet. In Laakdal is dat niet anders. Eén Laakdaller op drie stemde rechts, Vlaams Belang en/of N-VA. Een dreun van jewelste die erg overkwam.

Niet in het minst bij Stein Voet, de jonge voorzitter van CD&V Laakdal. Stein had beslist een betere score verwacht voor zijn partij en voor zichzelf. Maar geen nood. Hij kruipt meteen uit het verdomhoekje, strijdvaardig als hij blijft.

affiche (4)-1Stein : “CD&V Laakdal wil samen met verschillende partners een beleid uitstippelen op maat van Laakdal en haar inwoners. Tijdens onze ‘Ronde van Laakdal’, die vandaag  begint in de gemeentelijke sporthal, strijken de lokale mandatarissen neer in de plaatselijke cafés om hierover in overleg te gaan met burgers die geïnteresseerd zijn in het Laakdalse beleid.”

Stein: CD&V Laakdal bestaat uit een diverse en geëngageerde groep Laakdallers. Met veel gedrevenheid en enthousiasme willen wij verantwoorde keuzes maken en uitdagingen aanpakken in onze gemeente. Tijdens deze ronde van Laakdal willen we iedereen de kans geven om ons feedback te geven en zo mee te schrijven aan het verhaal en de toekomst van Laakdal.

Heb je vragen of opmerkingen over het Laakdalse beleid? Kom even langs en ga dan in dialoog met de lokale mandatarissen:

  • Woensdag 29 mei in de sporthal in Veerle.
  • Woensdag 5 juni in De Kroon in Eindhout
  • Donderdag 6 juni in Plat Dak in Klein-Vorst
  • Dinsdag 11 juni in ’t Fortun in Groot-Vorst
  • Woensdag 12 juni in ’t Buurthuis in Veerle-Heide
  • Dinsdag 18 juni ten huize Erna Van de Weyer (Goorbeek 5 in Varendonk)

Burgers kunnen vragen of bemerkingen vooraf mailen naar info@laakdal.cdenv.be of bezorgen via de CD&V-mandatarissen.

BLOEDIGE VOETBALFINALE IN BRUSSEL

Vandaag woensdag 29 mei wordt de finale van de Europa League gespeeld tussen de Londense  ploegen Chelsea en Arsenal. Zaterdag 1 juni duelleert de andere Londense club Tottenham met Liverpool voor de Champions League. Britser kan niet.

29 mei 1985, vandaag exact 34 jaar geleden, speelden het Italiaanse Juventus en het Britse Liverpool de finale van de Europacup I in het Heizelstadion van Brussel. Het werd één van de grootste rampen uit de voetbalgeschiedenis.

Knipsel1 Knipsel10

Voor de wedstrijd begon, braken zware rellen uit toen Liverpoolaanhangers het neutrale vak Z bestormden dat grotendeels met Juventussupporters was gevuld.

Hierbij lieten 39 mensen het leven : 32 Italianen, 4 Belgen, 2 Fransen en 1 Noord-Ier. Meer dan 400 supporters raakten gewond.

“Als onverstand zich met geweld verenigt, brengt deze echt de dolste wreedheid voort”, zou Friedrich von Logau hierover zeggen.

Ondanks het brute geweld en de vele doden en gewonden, ging de wedstrijd toch met grote vertraging van start. De organisatoren vreesden dat een afgelasting de zaak nog erger zou maken.

De spelers wisten dat er supporters waren omgekomen, maar voor de meeste aanwezigen werd het pas na de wedstrijd duidelijk dat er zoveel mensen overleden waren.

Een parlementaire onderzoekscommissie stelde achteraf vast hoe gebrekkig de organisatie wel was.  Er was een tekort aan politietroepen, er werden kaarten op de zwarte markt verkocht, er was een ongebreidelde verkoop van alcohol in en rond het stadion en … het ergste van al: het Heizelstadion verkeerde in een erbarmelijk, slechte staat. Eén van de muren begaf het onder de druk van supporters die probeerden weg te komen.

Juventus won de wedstrijd met 1-0, een penaltydoelpunt gescoord door Michel Platini.

Aan het einde van de wedstrijd vierden de Juventus-spelers midden op het veld hun overwinning. Het was duidelijk dat ze op dat moment nog niet wisten hoe groot de tragedie was. Er werd echter geen beker uitgereikt.

Bij wie toen de berichtgeving op tv zag, of wie er live bij was, blijven de afschuwelijke beelden in het geheugen gegrift. Voetbal een feest? Die 29 mei zeker niet. Vandaag in Bakoe hopelijk wel.

Amicizia

Juventus en Liverpool moesten het tijdens de kwartfinale van de Champions League in 2005 weer tegen elkaar opnemen, 20 jaar na het Heizeldrama. Het was de eerste keer sinds die gebeurtenis dat de clubs weer tegenover elkaar stonden.

050405-035-Liverpool_Juventus-1024x682Voor de thuiswedstrijd op Anfield, die overigens werd geleid door de Belgische scheidsrechter Frank De Bleeckere, vroegen de supporters van Liverpool op passende wijze om vergiffenis en riepen op tot vriendschap. Ze hielden borden omhoog zodat het woord “amicizia” werd gevormd, “vriendschap” in het Italiaans.

Hoewel de meeste fans van Juventus voor het gebaar applaudisseerden, keerde een aantal hen de rug toe. Velen weigerden om het aanbod tot vriendschap aan te nemen: de periode van 20 jaar tussen het drama en de verontschuldigingen was nog te klein.

Renovatie

Na het drama werden in het Heizelstadion enkel nog atletiekwedstrijden gehouden. Medio jaren 1990 werd het volledig verbouwd en omgedoopt tot Koning Boudewijnstadion.

Financiële jackpot voor Vlaams Belang

Vandaag om 13:25 door jvt in De Standaard

De Vlaamse politieke partijen worden voor 82 procent gefinancierd door de overheid. Die financiering wordt berekend op basis van de electorale sterkte van de partijen. Vlaams Belang krijgt met zijn verkiezingsoverwinning een stevige financiële injectie. De verliezers zien hun overheidsinkomsten slinken.

De overheidsinkomsten van Vlaams Belang stijgen na 26 mei tot meer dan 7,7 miljoen euro per jaar. Dat is 5,5 miljoen meer dan voordien, zo berekenden Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens van Vives.

In de verschillende parlementen krijgt de partij zeventig nieuwe medewerkers. Dat brengt het totaal op 87 parlementaire medewerkers.

Door haar stemmenverlies ziet de N-VA haar overheidsinkomsten krimpen van 13 miljoen euro tot 10,5 miljoen euro. Dat blijft wel het grootste bedrag van alle partijen. Tegelijk moet de partij het met 25 medewerkers minder stellen. Enkel CD&V verliest volgens Vives nog meer personeel. Daar worden 26 medewerkers geschrapt. De christendemocraten zien bijna twee miljoen euro per jaar verdwijnen.

Groen zit aan de kant van de winnaars en ontvangt vanaf nu jaarlijks ongeveer 4,3 miljoen euro, dat is 750.000 euro meer dan voordien. De partij mag ook 13 nieuwe medewerkers inzetten.

SP.A ziet zijn overheidsinkomsten dalen van 5.924.000 tot 4.525.000. De socialisten moeten het met 17 medewerkers minder doen. Bij Open VLD is het verlies minder. De Vlaamse liberalen zien 720.000 euro minder en moeten 11 mensen laten gaan.

1 2 3 6