Buxusmot weer erg actief

Slecht nieuws voor wie een buxusplant in de tuin heeft staan: de rupsen van de buxusmot zijn opnieuw actief. Tijd om uw planten te controleren en eventueel te behandelen.

Knipsel3Vlaanderen maakte de voorbije jaren onaangenaam kennis met de buxusmot, een exotische nachtvlinder waarvan de rupsen in geen tijd hele buxushagen ontbladeren. Momenteel zijn de rupsen zich weer volop aan het ontwikkelen, en voeden ze zich met het bladgroen van de populaire tuinplant. Ze vreten in sneltempo de Vlaamse tuinen kaal.

Buxuseigenaars wordt aangeraden om de plant regelmatig na te kijken op spinsel dat de blaadjes samenklit: verwijder die zo snel mogelijk, want daar nestelde de rups eitjes.

Als extra beschermer kocht mijn vrouw vorig jaar in een speciaalzaak een plastic lokapparaat met een feromoondispenser. Onweerstaanbaar voor de mannetjesmotten die meteen ook de vrouwtjes uitschakelen. Erg efficiënt tot nog toe.

Maar … het beste advies volgens Natuurpunt is de buxusplant vervangen door een andere plant … (dS)

DE GROOTSTE VAN ALLEMAAL

In 1534 scheurde Hendrik VIII zich af van Rome en stichtte de Anglicaanse (Engelse) Kerk.  30 jaar later (1564) werd William Shakespeare in het ideologisch nieuwe Engeland geboren.

images10Shakespeare is de grootste schrijver die Engeland heeft voortgebracht. William begon en eindigde zijn leven op dezelfde dag: 23 april (°1564 +1616). Hij leefde exact 52 jaar.

De grootste schrijver ooit, zowel omwille van de kwaliteit van zijn werken als door zijn enorme invloed op de Engelse taal.

Erg bizar is wel dat er sinds midden negentiende eeuw een hele industrie ontstaan is met ondertussen al meer dan 5 000 publicaties waarin beweerd wordt dat Shakespeare helemaal niet de schrijver zou zijn van Macbeth, Romeo and Juliet, Hamlet, Othello e.a. King Lear … Ze doen maar.

Overigens is het vandaag … 23 april Wereldboekendag.

Een dag die in Spanje al sinds 1923 in het teken staat van boeken. Die dag werd de eveneens wereldberoemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616), auteur van het wereldberoemde Don Quichot de La Mancha, voor het eerst officieel geëerd.

Wereldboekendag wordt in meer dan 100 landen gevierd.

HOOGSTE WOLKENKRABBER, GROOTSTE TRAGEDIE

De hoogste wolkenkrabber van West-Europa staat straks niet in Londen of Berlijn, maar op het Deense platteland. Bestseller, het Deense bedrijf achter kledingketens Vero Moda, Only en Jack & Jones, heeft groen licht gekregen om een nieuw hoofdkwartier te bouwen.

Verrassend: de wolkenkrabber van 320 meter hoog komt níet in hoofdstad Kopenhagen, maar in Brande, een plattelandsdorpje centraal in Jutland, het Deense schiereiland in de Noordzee.

1839b8f6-5460-11e9-b9a0-0d1ef4fc6177_web_scale_0.1875_0.1875__De Bestseller-toren, wordt niet alleen de hoogste toren van Denemarken, maar ook van West-Europa. Het gebouw is tien meter hoger dan de Shard in Londen, de huidige titelhouder. Constructiewerken zouden al dit jaar kunnen starten.

Brande is de plek waar 45 jaar geleden de ouders van Anders Holch Povlsen, huidig Bestseller-ceo én rijkste Deen, een eerste winkel hebben geopend. Meteen ook de start van hun imperium. Naast hun kantoren worden ook winkels, appartementen, restaurants en een hotel ondergebracht in het gebouw, dat met groendaken aansluiting wil vinden met de omliggende natuur.

*dat berichtten we op 1 april jl. Maar het vervolg is ronduit dramatisch …

Rijkste man van Denemarken verliest drie kinderen (22.04.19)

Drie van de vier kinderen van Anders Holch Povlsen, de rijkste man van Denemarken, zijn bij de aanslagen in Sri Lanka om het leven gekomen. Povlsen en zijn vrouw Anne overleefden de terreurdaad wel. Miljardair Povlsen is de eigenaar van kledingketen Bestseller (dat onder meer de merken Vero Moda en Jack & Jones omvat), de grootste aandeelhouder van retailer Asos.com en heeft een geschat vermogen van 7 miljard euro. Bestseller heeft bijna 2.800 winkels in 70 landen en wereldwijd 17.000 werknemers.

 

DAG (VAN DE) AARDE

index22 april, de Dag van de Aarde is zowat een halve eeuw oud. Sinds 1970 vooral in de VS en in een aantal Spaanssprekende landen de dag van de moderne milieubewegingen.

In het begin van deze eeuw was deze dag ook in België erg populair met marsen die vergelijkbaar waren met die van de jeugd anno 2019. Maar een echte dag werd het nooit.

Vreemd ook dat deze dag nooit een vrije dag werd, voor alle volkeren op de wereld. Dat zou dan ook meteen een rustdag zijn voor de planeet Aarde. Een dag zonder vervuiling allerlei, een dag ook van stilte. Een saaie dag voor velen wellicht. Maar alleszins een dag voor de planeet die extra tijd krijgt om groot opkuiswerk, veroorzaakt door haar bewoners, te verrichten.

Dat het hier vijf voor twaalf is, weten we intussen. Men klets het ons voortdurend om de oren, maar weinigen blijven daar echt van doordrongen. Dag van de Aarde, of straks Dag Aarde?

STIJGEN OF DALEN IN 3C

DSC_0012DSC_0194

25 en 28 april (en hopelijk ook nog 9 en 12 mei) worden belangrijke data voor de Laakdalse voetbalploegen in provinciale 3C. Excelsior Vorst en VV Laakdal spelen twee wedstrijden in de eerste ronde voor promotie. Als ze daar ongehavend doorkomen, opent de tweede ronde perspectieven voor een promotie naar tweede. FC Netezonen Eindhout hoopt de betere te zijn van Ekeren en Lint om het behoud in 3C te verzekeren.

,
3° prov. stijgers:

Donderdag 25 april om 19u
KVV Achterbroek – KFC Exc. Vorst  
KFC Katelijne A – VC Mortsel OG A
FC Zwaneven – Zandvliet Sp.
Loenhout SK – K. Borsbeek Sp.
KFC Meer – VV Laakdal
KSK Kasterlee – KVS Branst

Terugwedstrijden op zondag 28 april om 15u.

3° prov. dalers:

Donderdag 25 april om 19u:

FC Netezonen Eindhout – SK Ekeren Donk

Zondag 28 april om 15u.:

SK Ekeren Donk – KFC Lint

Zondag 12 mei om 15u.:

KFC Lint – FC Netezonen Eindhout

 

Knipsel50 Knipsel51

 

De Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion is misschien wel het topwerk uit de overtalrijke composities van Johann Sebastian Bach, de grootmeester van de klassieke muziek.

266px-Johann_Sebastian_BachWanneer Bach het stuk precies componeerde is niet helemaal bekend. Ook is onduidelijk wanneer het stuk voor het eerst werd opgevoerd. Mogelijk was dit op 15 april 1729 in de Thomaskirche in Leipzig. Volgens sommigen gebeurde dit echter al een stuk eerder, namelijk op 11 april 1727, tijdens de vesper-dienst op Goede Vrijdag.

Voor zover bekend voerde Bach het stuk zelf vier keer op: in 1727, 1729, 1736 en in 1740. Na zijn dood in 1750 raakte de compositie, net als zijn andere muziek, wat in de vergetelheid. Het zou tot 1829 duren voor de Matthäus Passion weer werd opgevoerd. De uitvoerder was de componist Felix Mendelssohn. Het was de eerste uitvoering van het werk sinds het overlijden van Bach. Daarna kende het verzamelde werk van Bach een haast fabelachtige heropbloei. Muziekkenners van nu kunnen niet lyrisch genoeg spreken over de grootmeester.

Knipsel5De Matthäus-Passion is geschreven voor twee koren. Bach zette de hoofdstukken 26 en 27 uit het evangelie van Mattheus op muziek. In deze hoofdstukken wordt beschreven hoe Jezus wordt verraden en gekruisigd.

Wie een uitvoering van het passiestuk bijwoont moet wel over wat zitvlees beschikken. De Matthäus-Passion duurt, afhankelijk van de dirigent , zo’n 2,5 tot 3 uur. Maar een echte muziekliefhebber verveelt zich nooit bij deze hemelse muziek. Voor velen het summum van de hele muziekgeschiedenis.

Bijen Notre-Dame overleefden brand

De Notre-Dame is niet alleen een toeristische trekpleister in Parijs, het is ook de plek waar de korven van 200.000 bijen hingen tijdens de vreselijke brand.

sized_3Velen vreesden dat de dieren de brand niet overleefden, maar er kwam verlossend nieuws. ‘De bijen leven’, meldde imker Nicolas Géant, die zich over de bijenkorven van de Notre-Dame bekommert. ‘Eerst dacht ik dat de drie bijenkorven in vlammen waren opgegaan, maar een poosje later kon ik op satellietbeelden zien dat de bijen in- en uitvlogen.’

In geval van een brand, bij de eerste tekenen van rook, stoppen de bijen zich vol met honing en beschermen ze hun koningin.

‘Deze soort (de honingbij) laat haar korf niet achter. Ze heeft geen longen, maar de CO2 doet haar slapen’, aldus Géant die zijn bijen ‘volgende week’ hoopt terug te zien.

Elke bijenkorf produceert gemiddeld 25 kilo honing per jaar. Die wordt aan het personeel van de Notre-Dame verkocht. De kathedraal huisvest de insecten sinds 2013.

naar mg | Bron: BELGA – eigen foto –

1 2 3 6