LOUIS BOECKMANS IN HUMO

De huldiging van Louis Boeckmans tot verdienstelijke Laakdaller krijgt nog een bewonderenswaardig staartje!

Knipsel2

 

d652bb26-65cc-11e9-9d0f-93c72373d0bf_web_scale_0.1774986_0.1774986__

In november kreeg Stein Voet een telefoontje van uitgeverij Horizon. Zij hadden interesse om het verhaal, dat Felix Van Bel naar aanleiding van de huldiging had gebundeld, uit te brengen.

Stein: “Ik bracht hen in contact met kleindochter Lydia  Boeckmans en sinds deze week ligt het boek al in de boekenwinkel! Historicus-schrijver Pieter Serrien schreef het verhaal van Louis Boeckmans neer in een boek dat als titel ‘De laatste getuige’ kreeg.

Deze week stond een recensie in weekblad  Humo: https://www.humo.be/boekreviews/400859/louis-boeckmans-de-laatste-getuige-hoe-ik-breendonkenbuchenwaldoverleefde

Meer info: https://pieterserrien.be/louisboeckmans/

‘t Schanske sluit eind juni DEFINITIEF !

Laakdal 26 april 2019  –  Eerder dit jaar nam het gemeentebestuur de beslissing over de nieuwbouw van ’t Schanske in beraad. Vervolgens werd een informatieronde georganiseerd met de ouders van de leerlingen van ‘t Schanske, de inrichtende macht, het schoolteam, de vakbond en OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten).

Op basis van de verworven informatie en inzichten heeft het schepencollege vandaag beslist om wijkschool ’t Schanske in Veerle-Heide te sluiten op het einde van het schooljaar 2018-2019, eind juni dus.

P1100863

“Wij begrijpen dat dit een emotioneel moment is voor iedereen. Het was geen gemakkelijke beslissing en we zijn hierbij ook niet over een nacht ijs gegaan”, aldus burgemeester en schepen van onderwijs Tine Gielis.

 

Geactualiseerde leerlingenprognose

In Wijkschool ’t Schanske lopen momenteel 29 leerlingen school (waarvan 20 uit Veerle-Heide). Volgens de huidige leerlingenprognose haalt de wijkschool het vooropgesteld minimum aantal leerlingen niet meer in 2021 en 2023. Dat kan rechtstreeks leiden tot een verplichte sluiting van de school.

Context nieuwbouw ‘t Schanske

Een aantal jaren geleden werd een subsidiedossier ingediend bij AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs). Deze subsidies zouden vrijkomen in 2019.

AGION legt op om de nieuwbouw 20 jaar lang als onderwijsinstelling te gebruiken. Indien hieraan niet voldaan wordt, moet de subsidie terugbetaald worden.

Kan je een nieuwe school van 2.000.000 euro bouwen indien je de minimumnorm binnen enkele jaren niet langer behaalt? Deze reële situatie noopte de inrichtende macht daarover goed na te denken.

De geplande nieuwbouw van wijkschool ’t Schanske steunde op 3 elementen: sociale verbinding, kwalitatief onderwijs en degelijke infrastructuur. In samenwerking met verschillende partners, zal het bestuur bekijken hoe die alsnog ingevuld kunnen worden:

-We zoeken naar andere projecten om de sociale verbinding in Veerle-Heide te bevorderen.

-Door het samensmelten van de twee scholen tot één campus worden nieuwe mogelijkheden qua personeelsinzet en zorguren gecreëerd, wat de onderwijskwaliteit en leerlingenondersteuning bevordert.

-Voorheen was het schoolgebouw van de Schans niet groot genoeg om bijkomend de kinderen van ’t Schanske te integreren. Gezien het huidige leerlingenaantal kan dit nu wel. Bovendien engageert het college voor burgemeester en schepenen zich om te blijven investeren in het schoolgebouw en in een extra groene speelruimte achter het gebouw.

Verhuis naar ‘de Schans’

Vanaf september wordt wijkschool ’t Schanske ondergebracht op de site van de gemeentelijke basisschool de Schans in Veerle. De inrichtende macht zal deze verhuis en centralisatie mee vormgeven. De school zal in september klaar zijn om alle kinderen te ontvangen.

Tine Gielis: “Met het oog op kwalitatief onderwijs blijven we op pedagogisch vlak investeren in diverse trajectbegeleidingen en zetten we maximaal in op tewerkstelling. We zullen er alles aan doen om de overgang naar de Schans zo vlot mogelijk te laten verlopen. Om op alle praktische vragen van de betrokken ouders te antwoorden, organiseren we later nog een infomoment voor hen.”

KERNRAMP TSJERNOBYL

26 april 1986,  vandaag exact 33 jaar geleden. Kernramp van Tsjernobyl, op de grens van Rusland en Wit-Rusland. De grootste nucleaire ramp ooit waarbij grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrijkwamen. De ramp waarvan de nucleaire industrie beweerde dat ze niet kon gebeuren en aanvankelijk dus niet gebeurde.

Nucleaire-reactor-na-de-ramp-ccDe ontkenning werd spoedig doorgeprikt. Alle meetstations in Europa waren unaniem: in Tsjernobyl was een voorlopig nog onmeetbaar grote nucleaire ramp gebeurd.

Het Sovjetregime dat op zijn laatste benen liep, besefte spoedig dat ontkennen zinloos was. Meer dan 30 uur na de ontploffing startte eindelijk de evacuatie van de bevolking in de nabije stad Pripyat bij Kiev. Daar was het gros van de vervuiling neergekomen. De inwoners werden niet voor de grote gevaren gewaarschuwd, de rest van de wereld evenmin.

Bij de evacuatie werd enkel het hoogstnodige om mee te nemen toegestaan. Drie dagen later zouden de mensen immers weer thuis zijn, werd verzekerd. De rij mensen die bij de bussen wilden komen, was 20 km lang, maar … binnen de drie uur was de stad met 50 000 inwoners compleet leeg en verhuisd.

Pripyat is nog steeds een complete spookstad. Geen enkel huis, geen enkele flat bleef gespaard van plundering. Officieel kregen zowat 600 000 mensen een flinke dosis straling te verwerken. Het dodenaantal loopt nog steeds op.

Wat was er eigenlijk gebeurd in de kerncentrale, één van de grootste ter wereld? Na een mislukte test ontplofte de reactor. De explosie blies het 1 200 ton wegende deksel weg. De hel stond wagenwijd open.

tsjernobyl_headerAanvankelijk werd geblust met water. Dat verergerde de situatie alleen maar. 31 mensen binnen de centrale kwamen direct om. Zij werden in een betonnen kist begraven vanwege de sterke straling. Ook de centrale zelf werd ingekapseld in een reusachtige sarcofaag. Die wordt eerlang vervangen door een nieuw exemplaar.

Tsjernobyl, een naam die gegrift staat in het geheugen van pakweg elke 45- tot 100-jarige, overal ter wereld.

GEEF ONS MAAR ANUNA DE WEVER

Neem nu dat jonge meisje uit Zweden, de 16-jarige Greta Thunberg. Wat een persoonlijkheid! Wat een voorbeeld! Wat een strijder! Laat ik er geen doekje om winden: ik kan dat grietje niet uitstaan.

images0Oké, ze reist de wereld rond om met haar speeches iedereen bij de les te houden, maar als je ze even tussen de soep en de patatten door analyseert, besef je dat ze maar wat uitkraamt in slogans die waarschijnlijk geschreven zijn door een paar reclamejongens met een knotje, een driedagenbaard, een Porsche, een groene bril en een blonde stoot als binnenkort weer afgedankte supervriendin.

Je maakt mij niet wijs dat die Greta Thunberg haar gewauwel zelf verzint. En wauwelen is wat ze doet. Zelfs als ze vijf microfoons voor haar snufferd heeft, heb je een hoorapparaat nodig om haar gefezel te verstaan. Om de andere zin barst ze in snikken uit, en het enige wat ze wil, is roem en applaus op alle banken Wat een seut is me dat.

Men zegt dat het tutje aan een vorm van autisme lijdt, en dat is heel erg, maar de aangewezen methode om die ziekte te bestrijden is thuis in bed liggen, veel thee drinken en de wereld met rus laten.

Geef ons maar Anuna De Wever. Ze schreit zich zelden of nooit de ogen uit de kop, en ze is zo slim om zich zowel panseksueel als lesbisch te outen, opdat ieder jongmens, zij het boy of girl of alles ertussen, haar sympathiek en herkenbaar vindt.

Met andere woorden, Greta Thunberg moet met pensioen, en al haar taken moeten wereldwijd overgenomen worden door onze Anuna, die in staat mag worden geacht om zowel de opzichters van het Amazonewoud, de voorzitters van de Europese instanties als de halfbroer van boer Teunis achter zich te scharen, teneinde de natuur en het klimaat definitief te redden.

(uit ‘Koppensneller Herman Brusselmans’ deze week in Humo)

Buxusmot weer erg actief

Slecht nieuws voor wie een buxusplant in de tuin heeft staan: de rupsen van de buxusmot zijn opnieuw actief. Tijd om uw planten te controleren en eventueel te behandelen.

Knipsel3Vlaanderen maakte de voorbije jaren onaangenaam kennis met de buxusmot, een exotische nachtvlinder waarvan de rupsen in geen tijd hele buxushagen ontbladeren. Momenteel zijn de rupsen zich weer volop aan het ontwikkelen, en voeden ze zich met het bladgroen van de populaire tuinplant. Ze vreten in sneltempo de Vlaamse tuinen kaal.

Buxuseigenaars wordt aangeraden om de plant regelmatig na te kijken op spinsel dat de blaadjes samenklit: verwijder die zo snel mogelijk, want daar nestelde de rups eitjes.

Als extra beschermer kocht mijn vrouw vorig jaar in een speciaalzaak een plastic lokapparaat met een feromoondispenser. Onweerstaanbaar voor de mannetjesmotten die meteen ook de vrouwtjes uitschakelen. Erg efficiënt tot nog toe.

Maar … het beste advies volgens Natuurpunt is de buxusplant vervangen door een andere plant … (dS)

DE GROOTSTE VAN ALLEMAAL

In 1534 scheurde Hendrik VIII zich af van Rome en stichtte de Anglicaanse (Engelse) Kerk.  30 jaar later (1564) werd William Shakespeare in het ideologisch nieuwe Engeland geboren.

images10Shakespeare is de grootste schrijver die Engeland heeft voortgebracht. William begon en eindigde zijn leven op dezelfde dag: 23 april (°1564 +1616). Hij leefde exact 52 jaar.

De grootste schrijver ooit, zowel omwille van de kwaliteit van zijn werken als door zijn enorme invloed op de Engelse taal.

Erg bizar is wel dat er sinds midden negentiende eeuw een hele industrie ontstaan is met ondertussen al meer dan 5 000 publicaties waarin beweerd wordt dat Shakespeare helemaal niet de schrijver zou zijn van Macbeth, Romeo and Juliet, Hamlet, Othello e.a. King Lear … Ze doen maar.

Overigens is het vandaag … 23 april Wereldboekendag.

Een dag die in Spanje al sinds 1923 in het teken staat van boeken. Die dag werd de eveneens wereldberoemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616), auteur van het wereldberoemde Don Quichot de La Mancha, voor het eerst officieel geëerd.

Wereldboekendag wordt in meer dan 100 landen gevierd.

HOOGSTE WOLKENKRABBER, GROOTSTE TRAGEDIE

De hoogste wolkenkrabber van West-Europa staat straks niet in Londen of Berlijn, maar op het Deense platteland. Bestseller, het Deense bedrijf achter kledingketens Vero Moda, Only en Jack & Jones, heeft groen licht gekregen om een nieuw hoofdkwartier te bouwen.

Verrassend: de wolkenkrabber van 320 meter hoog komt níet in hoofdstad Kopenhagen, maar in Brande, een plattelandsdorpje centraal in Jutland, het Deense schiereiland in de Noordzee.

1839b8f6-5460-11e9-b9a0-0d1ef4fc6177_web_scale_0.1875_0.1875__De Bestseller-toren, wordt niet alleen de hoogste toren van Denemarken, maar ook van West-Europa. Het gebouw is tien meter hoger dan de Shard in Londen, de huidige titelhouder. Constructiewerken zouden al dit jaar kunnen starten.

Brande is de plek waar 45 jaar geleden de ouders van Anders Holch Povlsen, huidig Bestseller-ceo én rijkste Deen, een eerste winkel hebben geopend. Meteen ook de start van hun imperium. Naast hun kantoren worden ook winkels, appartementen, restaurants en een hotel ondergebracht in het gebouw, dat met groendaken aansluiting wil vinden met de omliggende natuur.

*dat berichtten we op 1 april jl. Maar het vervolg is ronduit dramatisch …

Rijkste man van Denemarken verliest drie kinderen (22.04.19)

Drie van de vier kinderen van Anders Holch Povlsen, de rijkste man van Denemarken, zijn bij de aanslagen in Sri Lanka om het leven gekomen. Povlsen en zijn vrouw Anne overleefden de terreurdaad wel. Miljardair Povlsen is de eigenaar van kledingketen Bestseller (dat onder meer de merken Vero Moda en Jack & Jones omvat), de grootste aandeelhouder van retailer Asos.com en heeft een geschat vermogen van 7 miljard euro. Bestseller heeft bijna 2.800 winkels in 70 landen en wereldwijd 17.000 werknemers.

 

DAG (VAN DE) AARDE

index22 april, de Dag van de Aarde is zowat een halve eeuw oud. Sinds 1970 vooral in de VS en in een aantal Spaanssprekende landen de dag van de moderne milieubewegingen.

In het begin van deze eeuw was deze dag ook in België erg populair met marsen die vergelijkbaar waren met die van de jeugd anno 2019. Maar een echte dag werd het nooit.

Vreemd ook dat deze dag nooit een vrije dag werd, voor alle volkeren op de wereld. Dat zou dan ook meteen een rustdag zijn voor de planeet Aarde. Een dag zonder vervuiling allerlei, een dag ook van stilte. Een saaie dag voor velen wellicht. Maar alleszins een dag voor de planeet die extra tijd krijgt om groot opkuiswerk, veroorzaakt door haar bewoners, te verrichten.

Dat het hier vijf voor twaalf is, weten we intussen. Men klets het ons voortdurend om de oren, maar weinigen blijven daar echt van doordrongen. Dag van de Aarde, of straks Dag Aarde?

De Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion is misschien wel het topwerk uit de overtalrijke composities van Johann Sebastian Bach, de grootmeester van de klassieke muziek.

266px-Johann_Sebastian_BachWanneer Bach het stuk precies componeerde is niet helemaal bekend. Ook is onduidelijk wanneer het stuk voor het eerst werd opgevoerd. Mogelijk was dit op 15 april 1729 in de Thomaskirche in Leipzig. Volgens sommigen gebeurde dit echter al een stuk eerder, namelijk op 11 april 1727, tijdens de vesper-dienst op Goede Vrijdag.

Voor zover bekend voerde Bach het stuk zelf vier keer op: in 1727, 1729, 1736 en in 1740. Na zijn dood in 1750 raakte de compositie, net als zijn andere muziek, wat in de vergetelheid. Het zou tot 1829 duren voor de Matthäus Passion weer werd opgevoerd. De uitvoerder was de componist Felix Mendelssohn. Het was de eerste uitvoering van het werk sinds het overlijden van Bach. Daarna kende het verzamelde werk van Bach een haast fabelachtige heropbloei. Muziekkenners van nu kunnen niet lyrisch genoeg spreken over de grootmeester.

Knipsel5De Matthäus-Passion is geschreven voor twee koren. Bach zette de hoofdstukken 26 en 27 uit het evangelie van Mattheus op muziek. In deze hoofdstukken wordt beschreven hoe Jezus wordt verraden en gekruisigd.

Wie een uitvoering van het passiestuk bijwoont moet wel over wat zitvlees beschikken. De Matthäus-Passion duurt, afhankelijk van de dirigent , zo’n 2,5 tot 3 uur. Maar een echte muziekliefhebber verveelt zich nooit bij deze hemelse muziek. Voor velen het summum van de hele muziekgeschiedenis.

1 2 3 4