1 april

Op deze dag mocht (mag) je anderen voor de gek houden. Mensen haalden (halen) grote en kleine grappen met elkaar uit.

330px-Giebel_GoudvisVier jaar geleden viel dat gebruik zowat stil. De media, die vroeger dapper meededen, laten zich niet meer horen op 1 april. In onze moderne maatschappij is blijkbaar geen plaats meer voor flauwe grappen waarin vaak een loopje werd genomen met personen en instellingen. Geen krant die zich nog waagt aan iets dat verlies van lezers tot resultaat heeft. We zijn met zijn allen vlugger op onze teen getrapt dan vroeger. (foto  aprilvis)

* 1 april gaat terug tot in de 16e eeuw en 1562. Toen besloot Paus Gregorius dat er een kalender moest komen die precies gelijk liep met de zon. Vanaf dat moment begon het jaar niet langer op 1 april, maar op 1 januari.
De communicatie verliep nog erg stroef in die tijden. Het verhaal gaat dat veel mensen niet wisten dat er een nieuwe datum voor Nieuwjaar was. Die bleven dus braaf feestvieren op 1 april. Wat voor anderen een prima aanleiding werd om de feestvierders uit te lachen en voor de gek te houden.
* In Nederland heeft 1 april ook te maken met Den Briel en de Spaanse hertog Alva. Op die dag in 1572 verloor Alva immers zijn Briel (bril in de volkstaal).
Men heeft bijvoorbeeld ook verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien in de Germaanse mythologie of in de Bijbelse geschiedenis. In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie.
* Antropologen wezen op de functie van 1 april als bijzondere dag op de jaarkalender. De oude agrarische samenleving was afhankelijk van de wisseling van seizoenen. 1 april zou dan als de eerste dag van de eerste volle lentemaand gevierd zijn met grappen.

* In Frankijk heet 1 april “poisson d’avril”. In Engelstalige landen wordt het “April Fool’s Day” genoemd. De Duitsers spreken van “Narrentag” en de Russen hebben het over “Dyen’ Doeraka,” letterlijk vertaald: de dag van de dommerik. In Vlaanderen heet een een geslaagde 1 aprilgrap “een aprilvis”.

Einde van de dinosauriërs

763In de Amerikaanse staat Noord-Dakota hebben wetenschappers een modderpoel ontdekt die ontstond op het moment dat de dinosauriërs uitstierven. Het levert uniek bewijs op voor de theorie dat een inslag van een meteoriet een eind maakte aan hun leven. 

Zó goed is de opgraafplek bewaard gebleven dat onderzoekers er zelfs subtiele zaken als dinosaurusveren, insecten en vissenvinnetjes uit de grond halen. Allemaal gedood op de dag dat de wereld een beetje verging: 65,95 miljoen jaar geleden, toen er bij Mexico een ­meteoriet zo groot als een berg insloeg en in één klap het tijdperk van de dinosauriërs beëindigde.

Dat moet een dag in het voorjaar zijn geweest, is de voorzichtige conclusie die de wetenschappers trekken uit de groeipatronen van teruggevonden vissenkaken.

“We hebben de directe slachtoffers van de inslag gevonden”, zegt emeritus hoogleraar geologie Jan Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam, die de vindplaats al enkele jaren in stilte met een team onder Amerikaanse leiding onderzoekt.

Maarten Keulemans – Bron: De Volkskrant

De voorbije maand maart

Tijdens de voorbije 30 dagen kende onze GvL 104 397 maal het bezoek van 16 536 unieke bezoekers, zeg maar lezers.

Tijdens de laatste 7 dagen noteerden we 22 132 bezoeken van 3 958 unieke bezoekers.

18 maart was de drukste dag met 7 740 bezoeken. De slapste dag was gisteren 30 maart met ‘amper’ 2 091 bezoeken…

Russen verkopen ALASKA aan VS

Voor de liefhebber van de wildernis is Alaska een van de mooiste, zoniet hét mooiste land ter wereld (John Muir).

indexDe expansiedrang die de Russen destijds naar Alaska dreef, begon in de 16de eeuw. Eerst (1581) werd een Siberische gebied veroverd, later (1741) het hele gebied dat we nu kennen als Alaska. Thans de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika,  want zowat even groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen.

De veel te dure oorlog in de Krim en de slechte communicatie tussen Sint-Petersburg en de 3 000 Russen in Alaska maakte dat tsaar Alexander II op 30 maart 1867 afstand deed van Alaska. Voor , omgerekend naar 2019, slechts 113 miljoen dollar, of amper 0,4% van de huidige staatsbegroting van Alaska.

Een schril contrast met de honderden miljarden dollars die later verdiend werden met pels, walvisolie, goud, hout, tin, platina, zink, lood en vooral petroleum. Wedden dat de Russen nog steeds spijt hebben van die verkoop?

 

DE EIFFELTOREN

Op 31 maart 1889, vandaag zondag exact 130 jaar geleden, werd de Eiffeltoren in Parijs ingewijd, en op 6 mei officieel geopend. Het kunstwerk werd ontworpen en gebouwd door architect Eiffel ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Franse revolutie en van de wereldtentoonstelling die daarmee gepaard ging. De bouw duurde amper 2 jaar en 2 maanden, een recordtijd.

De-bouw-van-de-Eiffeltoren-1888-1889 index 2

De Parijzenaars waren aanvankelijk niet erg fier op hun toren, die ze een ‘tragische lantaarnpaal’ noemden. Vijf jaar na de bouw wou men de toren alweer afbreken. Omdat hij een uitstekende radiozendmast bleek, werd hij gespaard. In totaal is de toren 324 meter hoog, met antennes.

Tegenwoordig is hij de trots van Parijs met liefst 7 miljoen bezoekers per jaar. Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht.

KUNSTSCHILDERS GOYA EN VAN GOGH

De Spanjaard Francisco Goya en de Nederlander Vincent van Gogh waren twee zeer gerenommeerde schilders die met elkaar hun geboortedatum gemeen hebben. Beiden zijn jarig op 30 maart. Goya is van 1746, Van Gogh van 1853. Lees hun boeiende leven en werk in Wikipedia. Echt de moeite waard.

Francisco José De Goya y Lucientes was een Spaanse kunstschilder en graveur. Wikipedia

Geboren: 30 maart 1746, Fuendetodos, Spanje

Overleden: 16 april 1828, Bordeaux, Frankrijk

Perioden: Romantiek, Rococo

Volledige naam: Francisco José de Goya y Lucientes

francisco-goya-derde-mei-1808

Francisco Goya schilderde omstreeks 1814 een gewelddadige episode uit de Spaanse geschiedenis. In maart 1808 werd Madrid ingenomen door het leger van Napoleon Bonaparte. De Spaanse koning Karel IV werd tot aftreden gedwongen en verbannen naar Bayonnne in Frankrijk.

 

Vincent Willem van Gogh was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Wikipedia

Geboren: 30 maart 1853, Zundert, Nederland

Overleden: 29 juli 1890, Auvers-sur-Oise, Frankrijk

Perioden: Realisme, Postimpressionisme, Moderne kunst

cachedimage

 

 

Vincent van Gogh besloot pas op 27-jarige leeftijd te gaan doen waar hij wereldwijd beroemd mee werd: kunstenaar worden. In nauwelijks tien jaar (1880-1890) maakte hij circa 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Ook liet hij een correspondentie van 902 brieven

klok niet meer verzetten

Vannacht schakelen we weer over op de zomertijd. Twee uur wordt drie uur. Als het van het Europees Parlement (EP) afhangt, gebeurt die switch binnen twee jaar voor het laatst.

926bfc24-4fc4-11e9-b5e9-8b114ec77da2_web_scale_0_0646552_0_0646552__Een meerderheid van parlementsleden schaarde zich dinsdag in Straatsburg achter het idee om het halfjaarlijkse geschuif met de klokwijzers binnen twee jaar af te schaffen.

Portugal, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk hebben al aangegeven dat ze hun klokken twee keer per jaar willen blijven verzetten.

Uit een eerste raadpleging bleek alvast dat een meerderheid van de Belgen gewonnen is voor een permanente zomertijd. Volgens bepaalde wetenschappelijke onderzoeken heeft een permanente zomertijd gunstige effecten op het bioritme van kinderen en ouderen. (dS)

‘De Superman’

Klim-Optoneel en vtbKultuur Laakdal brengen ‘De Superman’

30 en 31 maart 2019

‘De Superman’ is een komedie van John Patrick, in een regie van Pascale Van Lierde.

De voorstellingen vinden plaats op 30 en 31 maart 2019 in zaal ’t Buurthuis, Zandstraat 15, Veerle-Heide (Laakdal), telkens om 19.45 u. (zondag 31 maart om 17.45 u.)

Reserveren kan vanaf 25 februari 2019 via www.klim-optoneel.be.

Persfoto De SupermanSebastiaan Van den Peereboom, een naïeve snul zonder ruggengraat, laat iedereen over zich heen lopen. Hij krijgt de ene tegenslag na de andere te verwerken.
Wanneer hij beseft dat hij niets meer te verliezen heeft, gaat Sebastiaan in de tegenaanval tegen iedereen die hem tot hiertoe slecht behandelde.
Hij neemt enorme risico’s door lokaas te spelen voor de politie, die dankzij hem gevaarlijke gangsters bij de kraag kan vatten. Sebastiaan transformeert in een èchte superheld die door iedereen op handen wordt gedragen.

Spel: Jochen De Groot, Lene De Groot, Ingrid Deleau, Jos Hufkens, Peter Leys, Johan Michiels, Oussama Saadun, Severien Van Herck, Stijn Van Hout, Roger Verheyen

Aprilvissen op den droge

Op maandag 1 april kunt u dit jaar met een gerust hart uw favoriete krant of website lezen: niemand gaat proberen u beet te nemen. De aprilvis, al jaren zieltogend, is nu het slachtoffer geworden van de strijd tegen ‘fake news’.

KnipselIn 2019 ziet niemand de grap nog. Als media er luidop van worden verdacht, door presidenten zelfs, dat ze bewust en met kwaad opzet valse berichten produceren, dan slaan ze terug door nog meer dan voordien in te zetten op factchecking en deontologie. Een ernstige krant die bewust een onwaar bericht publiceert? En zich dan verkneukelt als haar lezers het geloven? Welk kwaliteitsmerk zou zijn eigen imago zo te grabbel gooien?

En dus zijn er de afgelopen week wellicht wel een aantal ideetjes voor aprilvissen geopperd op redactievergaderingen, zoals dat de jongste tien-vijftien jaar sporadisch gebeurde. Maar in 2019 worden ze ongedurig weggewimpeld. Het zijn vissen op het droge. (dS Avond)

Beter dekken met muziek

Een Limburgse varkenshouder probeert uit wat muziek doet met zijn dieren, meldt Het Belang van Limburg. Alles begon op het moment dat hij zong.

‘Als wij varkens laten dekken, dan duurt dat meestal twee uur. In het begin zijn ze heel hevig, maar na een uurtje worden ze moe en neemt hun activiteit af. Als ik dan begon te zingen, zag je ze plots allemaal met hun staart kwispelen. Vervolgens schoten ze ook opnieuw in actie. Vandaar het idee om dat ook eens met echte muziek te proberen.’

Paesmans begon muziek op te zetten in de stallen. ‘Drie keer per dag, twee uur aan een stuk. Door de muziek gingen ze meer kwispelen, en kwispelende varkens zijn gelukkige varkens. Ook het muziekgenre heeft een effect. Zo reageren de varkens beter op klassieke muziek en country, dan bijvoorbeeld op hardrock of jazz.’ (dS Avond)

EISENHOWER

Vandaag 28 maart, 50 jaar geleden (1969), overleed Dwight Eisenhower, voormalig president van de Verenigde Staten.

538462-gettyimages-3321805Eisenhower (Ike), wellicht totaal onbekend bij de jeugd, maar des te meer bij de zeventigers onder ons. Als president van Amerika domineerde Eisenhower zowat de vijftiger jaren, mijn hele jeugd tussen mijn 10de en 18de (1953-1961), want zolang was hij president.

Voor hij president èn de voornaamste figuur in de westerse wereld werd, was Eisenhower een gerenommeerde Amerikaanse generaal. Hij was nl. de opperbevelhebber/General of the Army van de Geallieerde strijdkrachten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Later werd hij de 34ste president van de Verenigde Staten. Richard Nixon, de latere president, was acht jaar lang zijn vice-president. Maar John Kennedy werd de eerste opvolger van Eisenhower.

Meer weten ? Wikipedia lezen.

Meteen drukken op rood.

1 2 3 8