BANG VAN DE BUXUSMOT

Door de zeer zachte winter verwachten de tuiniers straks een invasie van buxusmotten. Het gebruik van pesticiden is echter verboden. Goed voor het milieu, maar het maakt de bestrijding van de buxusmot er niet makkelijker op.

90510.w844.r844-475.3dd0cabEn dat is nochtans nodig, want de van oorsprong Aziatische nachtvlinder berokkent almaar meer schade aan de buxusplanten. De rupsen van het insect vreten de planten namelijk helemaal kaal.

Beroeps- en amateurtuinders proberen nu de buxusmot te bestrijden met lokvallen met feromonen. Die worden in de buurt van de planten bevestigd. Die vallen bevatten stoffen die geassocieerd worden met de ovulatie van de wijfjesvlinder van de buxusmut.

Het mannetje wordt door de feromonen seksueel gelokt, en vervolgens gevangen genomen in de val. Het is enkel zaak om de vallen verspreid op te hangen.

images100 images

Buxussen die al te erg aangetast zijn door de mot, zullen liefst verwijderd en vervangen worden. In de zaad- en boomkwekerijen wordt nog steeds getest welke plantensoorten de buxus het best kunnen vervangen.

MEER DRANK MINDER BIER

Cafés hebben vorig jaar 1,5 procent minder bier verkocht, blijkt uit cijfers van de ­federatie van Belgische drankenhandelaars (Febed). Het volume aan pilsbier daalde met 1,8 procent.

Dat werd maar ten dele gecompenseerd door de hogere verkoop van zware en alcoholvrije bieren.

17032530-verschillende-beelden-van-alcohol-geïsoleerde-bier-cola-frisdrank-sapUit de cijfers blijkt ook dat we meer limonade, ijsthee en cola drinken. In totaal is de verkoop van dranken op café met 0,2 procent gestegen.

Daarmee doet de horeca het beter dan een jaar eerder. In 2017 daalde het pilsbier nog met 4 procent tegenover een jaar eerder, de totale verkoop met 2,1 procent.

Febed heeft alleen zicht op de drankverkoop van cafés die aangeleverd worden via drankenhandelaars. Volgens de federatie geeft dat een representatief beeld van het consumptiegedrag in de horeca. (dds)

Volgend jaar spektakelmusical ‘1830’

Met ‘1830’ komt er volgend jaar opnieuw een spektakelmusical in openlucht rond kasteel de Merode in Westerlo. Organisator Historalia gaat voor een intiemere voorstelling.

330px-Prent.Frederik_de_MerodeDeze keer werd de onafhankelijkheidsstrijd van België gekozen als thema. De tekst is min of meer klaar, maar de voorstellingen staan pas tegen de zomer van 2020 op het programma.

Opvallend: één van de hoofdrollen in ‘1830’ is weggelegd voor graaf Frédéric de Merode, één van de voorvaderen van de Merodes in Westerlo. Hij vocht in 1830 als vrijwilliger mee met het volk tijdens de Belgische Revolutie. Hij werd één van de helden van de strijd en het publiek wou hem als eerste koning van België.  Zo ver is het nooit gekomen, want de Merode stierf tijdens de gevechten. Huidig bewoner van het kasteel — en organisator van de musical — is prins Simon de Merode, een telg uit dezelfde adellijke familie.

Luc Stevens, regisseur en scenarist, wil dit keer de afstand tussen het publiek en de acteurs verkleinen. Hij stapt af van de beproefde methode. Dit keer zal er gewerkt worden met twee tenten waar zeshonderd mensen in kunnen. De helft van het publiek vertrekt in tent één, de andere helft in tent twee en tegelijkertijd zien zij een deel van de voorstelling. Daarna wisselen ze en na de pauze volgt een gezamenlijke apotheose. Zo zitten de toeschouwers geen twee uur meer naar een voorstelling te kijken dertig meter verderop.  (met dank aan Bieke Lathouwers in dS)

7 740

Gisteren maandag kreeg onze GvL – krant het bezoek van 7 740 enthousiaste lezers (cijfers WordPress). Het hoogste aantal in de voorbije 10 dagen.

In die tijdsruimte zaten nog vier pieken van boven de 4 000. Bedankt voor dat vertrouwen. (lu)

Niemand wil Porsche Johnny Hallyday

De Porsche 928 die Johnny Hallyday in 1991 nieuw kocht moest de publiekstrekker worden van een veiling in Parijs afgelopen weekend.

20190318124139porschejohnny 20190318124140porschejohnny

“Het is dus duidelijk dat zijn sportieve stamboom, zijn uitstekende staat en de naam van zijn eerste eigenaar van deze Porsche 928 S4 GT een bijzonder aantrekkelijke auto maken”, klonk het bij veilinghuis Aguttes. Daar werd de voormalige Porsche 928 van Johnny Hallyday afgelopen zondag geveild. Maar in Parijs bleef het verhoopte resultaat uit.

Minder interessant dan zijn Ferrari

Het veilinghuis hoopte op een opbrengst van 110.000 euro. Maar zelfs de minimumprijs van 90.000 euro werd niet gehaald. De interesse voor de Porsche was dus beduidend minder dan die voor zijn Ferrari 512 TR, die vorig jaar nog 240.000 euro opbracht.

Jean-François Christiaens  in Vroom Foto’s ©: Aguttes

Extra parkeerruimte voor vrachtwagens

Parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Er was de voorbije jaren een duidelijke vraag vanuit de bewoners en het gemeentebestuur van Laakdal biedt een antwoord.

Knipsel22“Met de aanleg van een veilige parkeerplaats vlakbij het op- en afrittencomplex, die bovendien wordt voorzien van een afsluiting en een slagboom, is er voor de Laakdalse truckers een extra parkeerplaats”, weet Laakdals CD&V-voorzitter Stein Voet.

De extra parkeerruimte aan café Het Kruispunt in Eindhout kan weldra in gebruik worden genomen. Vrachtwagens konden tot nu toe hun truck reeds parkeren aan de Kerkstraat (Groot-Vorst) en de Grote Steenweg (Varendonk). Met deze parking komt het gemeentebestuur tegemoet aan de vraag naar extra parkeerruimte.

Er kwam meteen reactie op dit artikeltje van … geïnteresseerde chauffeurs met volgende vragen :

Hoe krijgt een chauffeur toestemming tot de parking? Hoe wordt er geselecteerd?

  • Het gemeentebestuur zal weldra een oplossing naar geïnteresseerde chauffeurs lanceren.  Vrachtwagens kunnen zich dus eerlang aanmelden bij de gemeente.

Hoe werkt de slagboom?

  • De vrachtwagenchauffeurs krijgen een badge om de slagboom te bedienen.

 

Buffet

Knipsel 3

BIJNA ONOPGEMERKT

54659090-497d-11e9-86a1-761b22fea39c_web_scale_0.2004454_0.2004455__Boven de Beringzee is een meteoor geëxplodeerd met een kracht die tien keer groter was dan de atoombom die op Hiroshima is gevallen. Dat gebeurde al in december, en eigenlijk had niemand het toen gemerkt.

Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. De explosie deed zich voor op 18 december. De meteoor kwam met een snelheid van 32 kilometer per seconde onze atmosfeer binnen. Op 25,6 kilometer boven de zeespiegel spatte de rots uit elkaar. Daarbij kwam 173 kiloton energie vrij, meldt BBC News.

Het zou gaan om de op één na grootste explosie in dertig jaar. Het fenomeen zou zich maar twee of drie keer per eeuw voordoen, zegt een expert van Nasa aan BBC News.

Het was het Amerikaanse leger dat de ontploffing had opgemerkt, en de Nasa op de hoogte bracht. Nasa had zelf niet gemerkt dat de meteoor op komst was. Op Japanse satellietbeelden was de ontploffing wel terug te vinden, bleek na onderzoek.

foto boven / De meteoor ontplofte boven de Beringzee (archiefbeeld). Foto: AFP

“ Tot in elke vezel”

IMG_4471Sinds de musical ’40-45′ op 7 oktober 2018 in wereldpremière ging, breekt de spektakelvoorstelling alle records in Vlaanderen. Op het moment dat we dit schrijven staat de teller van het aantal verkochte tickets al ver voorbij de 565.000.

Enkele leerkrachten die de voorstelling tijdens de premièremaand al zagen, wisten meteen dat het voor alle leerlingen een must is om deze bijzondere show te zien. “40-45 is een grensverleggende productie van wereldniveau.”

“Niet alleen is deze voorstelling bijzonder spectaculair, maar het verhaal is tegelijk erg indringend. De voorstelling houdt onze maatschappij een spiegel voor. Trappen we in de val van het plat populisme of gaan we opnieuw op zoek naar uitersten in onze ideeën?

Om het besef nog eens aan te wakkeren over de gevaren van extreme ideeën, massabeïnvloeding en de haat ten opzichte van hele bevolkingsgroepen is’40-45′ is daarom een belangrijke voorstelling.”

IMG_4479Onlangs gingen alle leerlingen en leerkrachten van de SILA Middenscholen van Westerlo en Oosterwijk naar het Studio 100 Pop-up Theater. Om de leerlingen goed voor te bereiden op de voorstelling, werd de gewone lesdag vervangen door een heuse ’40-45′-dag.

In de voormiddag werd iedereen klaargestoomd voor de show aan de hand van filmpjes, een presentatie en een klasquiz. ’s Middags bracht de indrukwekkende buscolonne – maar liefst 15 stuks! – de 861 leerlingen en leerkrachten naar Puurs.

De leerlingen werden overdonderd door de spectaculaire twee uur durende voorstelling. Na afloop was iedereen – sommigen pinkten zelfs nog een traantje weg – laaiend enthousiast. 97% van de leerlingen en begeleiders gaven de voorstelling zelfs meer dan 8/10. Voor 84% van de aanwezigen is het zelfs zo dat ze door de musical ’40-45′ meer zin hebben gekregen om meer naar het theater te gaan.

Of om het met de woorden van een leerling te zeggen: “Als mijn mama of papa straks vraagt hoe de musical was, dan ben ik nog tot morgenvroeg bezig!”

Kleinkunstavond Erik Van Neygen

Knipsel14Voor de dertiende keer reeds organiseerde Wakkerdal zaterdag zijn jaarlijkse  Kleinkunstavond in ’t Buurthuis van Veerle-Heide.  Ieder jaar probeert men de bezoekers te verrassen met een gast die in goed gezelschap terugblikt op zijn repertoire.

Erik Van Neygen bracht niet alleen zijn vaste muzikanten mee maar ook zijn 23-jarige dochter Maartje.  Het podium was goed gevuld.  Net als de zaal overigens : nokvol.

Liedjes uit de jaren ’80 wisselde Erik af met anekdotes uit zijn lange loopbaan en ervaringen met Maartje als kind en puber. “Jas met duizend kleuren”, “Hotel Stil verdriet” en “Ticket naar Eden” ontroerden menigeen.

Knipsel13Maar ook zijn samenwerking met artiesten als Ann Christy, Johan Verminnen en Raymond Van het Groenewoud kwam aan bod.  Evenals zijn door Raymond geïnspireerde overgang van het Engelstalig naar Nederlandstalig repertoire.

We leerden ook zijn voorliefde voor “country-music” kennen, de verboden poster van Elvis Presley aan de binnenkant van zijn kleerkast en zijn onophoudelijke muziekwerk voor vrouw Sanne.

De toehoorders werden de nacht ingestuurd met “Bleke Lena” en “Sjakie van de hoek”. Ideaal gezelschap om nog dagen na te genieten van zoveel schoonheid op Veerle-Heide.  Wij kijken alvast uit naar een veertiende editie in de lente van 2020.

Samana ontmoet Chiromeisjes

Knipsel18

We delen met zijn allen meer dan we denken.  Dat werd zondagnamiddag bewezen in Groot-Vorst. Twee héél uiteenlopende verenigingen, Samana (het vroegere CM-Ziekenzorg) en Chiromeisjes De Schakel sloegen zondagnamiddag de handen in elkaar.

Een ouder, minder gezond, vaak hulpbehoevend publiek ontmoette dynamisme, kinderlijke spelvreugde en jeugdig enthousiasme.  Groter kan een tegenstelling nauwelijks zijn.

Knipsel17En toch werd er genoten. Met volle teugen zelfs. Ondanks het gure weer werd de chirozondag geopend in de buitenlucht.  De vlag werd gehesen, gevolgd door een plejade van chiroliedjes. Klassiekers die iedereen uit volle borst kon meezingen. Samen zingen lucht op, geeft vertrouwen en verbindt mensen met mekaar.

De gasten van Samana begaven zich naar de koffietafel in het chirolokaal terwijl de chirochicks een buitenprogramma afwerkten. Een modderige bedoening natuurlijk.  De oudere chiroleden presenteerden nog enkele aanstekelijke dansjes  voor de gasten.

Een beetje aandacht voor elkaar, solidariteit over de generaties heen, luisterbereidheid en enkele vrijwillige handen.  Succesrecept !

Knipsel15 Knipsel4

1 2 3 7