Gueuze van 55 dollar de fles

Bij brouwerij Girardin uit Sint-Ulriks-Kapelle merken ze  op dat vaker bieren van familiebrouwerij Girardin voor waanzinnige prijzen worden doorverkocht op het internet . 55 dollar voor een Gueuze uit 2008?… Dat lazen we gisteren in dS bij Joost VL.

Knipsel7De brouwerij trekt aan de alarmbel nadat een recent zoekertje wel heel ver ging in de vraagprijs voor vijf flesjes ‘gewone’ ongefilterde Pajotse Gueuze. Een landgenoot biedt de biertjes van 37,5 cl uit 2008 aan via de gespecialiseerde bierwebsite mybeercollectibles.com voor 275 dollar, hetzij 55 dollar per fles. En het bier is … wellicht ondrinkbaar.

‘Oudere Gueuze moet immers volgens de regels van de kunst bewaard worden en dat lijkt hier niet het geval’, merkt Heidi Abraham van brouwerij Girardin gevat op. ‘In dit geval is de Gueuze waarschijnlijk ondrinkbaar en niet meer representatief voor de kwaliteit waar wij voor staan.’

Dat het online aangeboden bier in dit geval al tien jaar oud is, rechtvaardigt de prijs volgens Abraham zeker niet. ‘Een oudere Gueuze die al even ligt, kan wel anders, en voor sommigen zeker ook beter smaken, maar dan moeten de flesjes wel volgens de regels van de kunst bewaard zijn.

‘Koop jaarlijks een bak en na enkele jaren heb je al een fantastische vintagekelder, zonder woekerprijzen te betalen en de zekerheid dat het bier nog perfect drinkbaar is . In de familiebrouwerij kan je voor die prijs van hierboven 145 flessen inclusief leeggoed kopen’, geeft Heidi nog mee.

NEIL YOUNG IN ANTWERPEN

index1Neil Young, de inmiddels 73-jarige bard, komt op 9 juli naar het Antwerpse Sportpaleis.

Drie jaar geleden speelde hij hier voor het laatst op Belgische bodem. Neil Young komt naar Antwerpen met zijn begeleidingsband Promise of the Real.

Sinds zijn vorige Belgische concert bracht hij twee reguliere albums uit (Peace Trail en The Hitchhiker), releasete hij drie platen in zijn Archives-reeks en componeerde hij de soundtrack van Daryl Hannahs Paradox.

Via de Neil Young Archives worden fans doorgelinkt naar de ticketwebsite, waar de verkoop inmiddels begonnen is. Tickets kosten 90, 95 of 99 euro. (Knack avond)

Te veel stikstofdioxide in Veerle

Najaar 2018 raakten de resultaten bekend van “Curieuzeneuzen”, een wetenschappelijk onderzoek van o.a. Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij. Te hoge waarden zijn erg schadelijk voor kleine kinderen en senioren. 

Vl.Mij. controleerde de stikstofdioxidewaarden in gans Vlaanderen en dus ook in alle deelgemeenten van Laakdal.  Opvallend waren de hoge concentraties in Veerle-Centrum, de hoogste van al onze buurgemeenten en vergelijkbaar met de Antwerpse stadsregio.

Dat baart Groen Laakdal zorgen. In Veerle-Centrum zijn immers drie basisscholen gevestigd, twee woonzorgcentra, een buitenschoolse kinderopvang en talrijke sportclubs.

Paul Mondelaers (Groen) vroeg dan ook bij hoogdringendheid verder onderzoek naar oorzaken en oplossingen voor dit probleem. De meerderheidspartijen volgden de vraag van Groen.

Pleegzorg

De gemeenteraad steunde ook een voorstel van N-VA gemeenteraadslid Caroline Janssens om deel te nemen aan een project van Pleegzorg Vlaanderen om de plaatsing van kinderen in pleeggezinnen te ondersteunen.

Pleegzorg Vlaanderen heeft een project lopen waarin elke Vlaamse gemeente zich kandidaat kan stellen als pleegzorggemeente. Daarmee geeft de gemeente aan zich te willen engageren om kinderen, jongeren en volwassenen in hun buurt een thuis te bieden.

EEDAFLEGGINGEN

Op de gemeenteraad van dinsdag 26 februari legde Raf Moons (CD&V Laakdal) de eed af als voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst. Raf volgt zijn partijgenoot An Helsen op, die een stapje terugzet om persoonlijke redenen. Nog drie andere partijgenoten legden ook een eed af.

IMG_0003 Raf Moons is geen onbekende in de Laakdalse politiek. Vanaf 2006 zetelde hij als raadslid en vanaf 2013 behartigde Raf als OCMW-voorzitter de belangen en de zorg van alle Laakdallers.

Ils van Hove neemt de fakkel over van Raf als gemeenteraadsvoorzitter. Ook Ils is niet aan haar proefstuk toe; sinds 2006 zetelde ze 6 jaar als OCMW-raadslid. In 2009 volgde ze Bert Ghoos op. In 2012 werd ze schepen. Met de coalitiepartner werd toen afgesproken dat er na 3 jaar een schepenwissel zou gebeuren.

Bob Nysmans doet zijn herintrede als gemeenteraadslid. De voorbije 6 jaar zetelde hij al in de gemeente – en politieraad.

Nieuwkomer Gitte Willemoons is vervangster van Bob in het bijzonder comité.

 

Absoluut warmterecord voor februari

Sinds 2014 noteerde het KMI al 54 ­dagen waarop de hoogste temperatuur ooit werd gemeten. Ook maandag was het zover: in Ukkel kon het weerstation 18,8 graden meten. Daarmee werd het voorlopig de warmste februaridag ooit.

Knipsel 6Dat record hield echter niet lang stand: dinsdagochtend sneuvelde eerst het dagrecord toen in Ukkel rond 11.00 uur al 16,2 graden werd gemeten. Het oude record, uit 1922, bedroeg tot nu toe 15,7 graden.

Om 13.00 uur steeg het kwik naar 19,2 graden, waarmee 26 feb 2019 de warmste februaridag ooit werd. Het wachten was  nu op + 20°…

En jawel, hoor. Ook deze wens ging in vervulling. Na de middag werd in Ukkel liefst 20,2 graden opgemeten. Het hoogste maximum ooit in februari.

Ondanks de hoge temperaturen is het ’s avonds en zeker ’s nachts behoorlijk fris. Maandagavond en -nacht daalde de temperatuur zelfs tot rond het vriespunt in Laag-België en tot rond 3 of 4 graden op de Ardense hoogten.

Dat grote verschil is het gevolg van een gebrek aan wind en wolken aan de hemel, verklaart weerman David Dehenauw. “De zon kan overdag direct op het aardoppervlak schijnen en de aarde opwarmen.” Ook de zeer droge lucht zorgt voor de bijzonder aangename temperaturen van de afgelopen dagen.

Maar de strakblauwe hemel werkt ’s avonds en ’s nachts de andere kant op: “De wolken dienen als een deken voor de opstijgende temperatuur.” Met andere woorden: als er geen wolken zijn om de warmte tegen te houden, koelt het ’s nachts fel af. Een verschil van 15 tot 20 graden in vergelijking met overdag is het gevolg. (HN)

Suezkanaal en Suezcrisis

In februari 1867 voer het eerste schip door het Suezkanaal. Het Suezkanaal is een verbinding tussen Port Saïd aan de Middellandse Zee en Suez aan de Rode Zee en vormt de scheiding tussen Afrika en Azië.

Het belang van het Suezkanaal is groot, want voordien moesten schepen uit Europa met als reisdoel Azië helemaal om Afrika heen varen.

depositphotos_77184751-stockafbeelding-schepen-in-het-suez-kanaalIn de negentiende eeuw stippelde de Oostenrijkse ingenieur Alois Negrelli een nieuwe route uit. Het geld voor de bouw werd bijeengebracht door Ferdinand de Lesseps, die hiervoor de Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez oprichtte. Het kanaal werd gegraven door ongeveer 1,5 miljoen Egyptische arbeiders. De bouw eiste een hoge tol: 125.000 arbeiders overleden, grotendeels als gevolg van cholera.

Het kanaal was aanvankelijk in bezit van de Egyptische en Franse overheid. Egypte verkocht haar aandeel later, wegens een grote buitenlandse schuldenlast, aan Groot-Brittannië. In 1882 trokken Britse troepen het gebied binnen om hun belang in het kanaal te beschermen.

image2Deze toestand bleef tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw gehandhaafd. Vlak na de onafhankelijkheid van Egypte op 29 okt 1956 werd het Suezkanaal door de regering van Gamal Abdel Nasser genationaliseerd. Frankrijk en Engeland reageerden met een oorlog, die een week zou duren. Deze periode wordt de Suezcrisis genoemd. Deze crisis wordt vaak gezien als het definitieve einde van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk als grootmachten.

De Verenigde Naties zegden later Egypte het alleenrecht op het Suezkanaal toe.

suezkanaal-400x266

 

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi opende in augustus 2015 een ‘nieuw’ Suezkanaal. De komst van een extra waterweg, 72 km evenwijdig aan een deel van het 200 km lange oude kanaal, zorgt ervoor dat er nu twee keer zoveel schepen kunnen varen tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee.

Warmste februaridag ooit

Vandaag om 16:41 door wle | Bron: BELGA

Knipsel4archiefbeeld. Foto: pn

Het is de warmste dag in februari ooit. Dat meldt weerman David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). In Ukkel kon het weerstation immers 18,8 graden meten. En dat is 0,1 meer dan de warmste februaridag tot nu toe, die van in 1960.

25 februari 2019 zal de geschiedenisboeken ingaan als de warmste dag van februari ooit, met 18,8 graden. Daarmee verpulvert het niet alleen haar eigen dagrecord van 15,4 graden op 25 februari 1964 in de prullenmand. Het is ook het hoogst gemeten getal in februari ooit, zo bevestigt het KMI.

Dinsdagochtend is er kans op nevel of een paar lokale mistbanken. Daarna wordt het opnieuw overal zonnig. De maxima schommelen tussen 15 en 19 graden bij een zwakke wind uit veranderlijke richtingen.

Ook woensdag is het zonnig en nog steeds zeer zacht voor de tijd van het jaar bij maxima tussen 14 en 19 graden.

Donderdag neemt de bewolking toe en vergroot vooral na de middag en ‘s avonds de kans op regen of buien. We halen nog maxima van 10 tot 14 graden

Piloot maakte verschillende beginnersfouten

Details over fatale vlucht van Emiliano Sala

Vandaag om 15:58 door rahe | Bron: The Sun, Fox NewsHN –

5e563d28-390d-11e9-b415-48a3d2882de7_web_scale_0.060307_0.060307__Er raken steeds meer details bekend over de fatale vlucht van de Argentijnse voetballer Emiliano Sala. Op weg van Nantes naar zijn nieuwe club Cardiff City verdween het gehuurd sportvliegtuigje van de radar, twee weken later werden het wrak en het lichaam van Sala gevonden in het Kanaal. Van de overblijfselen van piloot David Ibbotson ontbreekt voorlopig elk spoor. De 59-jarige piloot heeft volgens The Sun en Fox News wel enkele cruciale fouten gemaakt.

Het zijn geen kleine fouten die de Britse tabloid The Sun op gezag van de Argentijnse journalist Christian Martin toeschrijft aan piloot Ibbotson. De man zou besloten hebben om zonder vlieginstrumenten te vliegen, die nochtans van vitaal belang waren in de bewolkte omstandigheden op de dag van de feiten. Hij zou ervoor geopteerd hebben om Visual Flight Rules (VFR) te gebruiken in plaats van Instrument Flight Rules (IFR). VFR betekent simpel uitgelegd op het zicht vliegen.

Concreet betekent het dat hij “het gebrek aan zichtbaarheid van een horizontale lijn accepteerde”. IFR is niet verplicht bij bewolkt weer, het is aan de piloot om te beslissen of hij de vlucht tot een goed einde kan brengen zonder gebruik te maken van navigatie-instrumenten. Martin beschrijft het daarom als een “beginnersfout”. Onder VFR moeten piloten namelijk een minimum aan zichtbaarheid hebben, en die zou er niet geweest zijn.

Daarnaast zou Ibbotson ook het licentienummer van zijn toestel fout hebben ingevuld op de vluchtpapieren. Er rijzen al langer vragen over de vlucht die Sala nam, die door zijn entourage werd geregeld. Eerder raakte al bekend dat de piloot geen commerciële licentie had en dus geen betalende passagiers mocht vervoeren. Ibbotson mocht met zijn privélicentie wel passagiers meenemen, maar daar geen geld aan verdienen. Daarnaast bleek uit een bericht van de man zelf op Facebook dat hij moeite had met het landingssysteem, waar hij weinig ervaring mee had. Dat Ibbotson geen licentie had om betalende passagiers te vervoeren, wordt ook door Martin nog eens aangehaald.

De sandwich

We kennen de sandwich  als een broodje en bij uitbreiding een echt gerecht. Maar heb je je al afgevraagd waar het woord vandaan komt? Het klinkt Brits, en is het ook.

index 1 index

John Montagu leefde in de 18de eeuw en was de vierde graaf van Sandwich, een van de vele graafschappen die Groot-Brittannië rijk is.

John Montagu was een hartstochtelijke kaarter en ging zo in het spel op dat de kok zich zorgen maakte om zijn gezondheid. John durfde wel 24 u aan één stuk spelen zonder eten of drinken. Bezeten van de kaarten als hij was.

De kok lag even later aan de basis van ‘de sandwich’. Hij zorgde immers voor dunne, rijkelijk belegde boterhammetjes, meestal met gezouten rundvlees, die op een tafeltje naast de speeltafel werden neergezet. Zo kon de graaf gewoon blijven doorspelen. Sandwich, snelle snack en toch voedzaam. Het begrip had een naam. Intussen over de hele wereld bekend.

Sandwich heeft nog een andere, een meer figuurlijke context. Het tekent de situatie waarin men verkeert als men klem zit tussen twee andere zaken. Daaruit vloeide ook het naamwoord ‘sandwichman’. Iemand die met reclameborden zeult op borst en rug.

‘Iemand in de sandwich nemen’ is hem aan beide zijden zo dicht belagen dat hij geen bewegingsruimte meer heeft. Dat alles met dank aan de graaf van Sandwich.

ALLEEN NETEZONEN KAN WINNEN

De 24ste speeldag in 3C heeft in Laakdal één winst, één verlies en één gelijkspel opgeleverd.

De winst was voor Netezonen. De blauwwitten gingen het veroordeelde  Blauberg inmaken met 1-3-cijfers. Daarmee blijven ze uit de bedreigde zone voor degradatie. De bedreigden blijven voorlopig nog Blauberg, Lierse Kempenzonen, Oostmalle en Bouwel.

Excelsior Vorst blijft de ploeg van de grote excessen. Als ze winnen is dat vaak met astronomisch grote cijfers, maar ook in het verlies schuwen ze de grote cijfers niet. Op eigen Vloed verloren de groenwitten zondag met 2-5 van Noordstar, een uitslag die kan tellen.

VV Laakdal en Herenthout leverden aan de Rauwstraat een matte partij af. Weinig hoogstaand voetbal en een 1-1-uitslag die er niet om loog. Toen Nihat Gokbak de 1-0 had gescoord, kwam het antwoord daarop meteen. Met dat gelijkspel leken beide ploegen best tevreden.

In het algemeen klassement blijft Zandhoven, ondanks het verlies bij Kasterlee, ongenaakbaar aan de leiding. Voor Zwaneven en het trio Kasterlee , Laakdal en Excelsior Vorst. Gierle, op zes, komt zijn wagonnetje aanpikken.

De visie van Marnix

VV Laakdal 1 – 1 Herenthout

Mooi weer en redelijk wat opkomst voor deze match. Herenthout op volle sterkte, VV nog zonder Angelo Convalle. Ook geen Van Bael en Bosmans meer (naar verluidt er de brui aan gegeven…).

De match ging op en af en verliep evenwichtig, maar vele doelkansen waren er niet. In de 25ste minuut noteerden we een kopbal op de lat van Gabriele Convalle.

De tweede helft was VV Laakdal de betere ploeg en op het kwartier kopt Levi Van Roie ei zo na binnen. De kopbal gaat millimeters naast.

VV bleef drukken en Nevelsteen legde bij een aanval breed op Nihat, die de hoek maar uit te kiezen had. 1-0 !

Niet veel later een vrije trap van Herenthout. De bal verdween in doel. 1-1.Weer gepakt op een stilstaande fase !

Het bleef bij 1-1, al bij al een logische uitslag al had de thuisploeg wel een streepje voor.

Doelpunten : 65′ Nihat, 1-0     68′ Herenthout, 1-1

 

sized_DSC_0024 sized_DSC_0033sized_DSC_0015 sized_DSC_0038 sized_DSC_0056 sized_DSC_0064

 

1 2 3 5