RUGBY IN VORST

46796935_10156916093174444_6892742079886131200_n 46814556_10156920650969444_7071735945753526272_n

Op de Vloed in Vorst kan men niet alleen terecht voor tennis en voetbal. Ook de rugbyclub heeft er een stek gevonden en bouwde intussen ook een flink supportersteam bij elkaar. Ga ook eens kijken naar deze amateurs van de tweede grootste balsport in het U.K.

 

Renovatie Sint-Lambertuskerk Eindhout

We zagen het dit jaar al in Averbode, nu bij ons. De toren van de Sint-Lambertuskerk in Eindhout staat volledig in de steigers.

safe_image.phpVoor de herstellingswerken aan het dak kan de kerkfabriek gedeeltelijk rekenen op een restauratiepremie van de Vlaamse Overheid.

Daarnaast investeert men zelf €123.127 in de renovatie. De opknapwerken zullen zowat 100 dagen duren. In een eerste fase wordt het dak onder handen genomen. Daarna wordt het gebouw opnieuw gestabiliseerd.

De totale kosten voor deze restauratiewerken worden geraamd op €358.788. De dienst Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid neemt maar liefst 80% van deze kost op zich.

Daarnaast besteden kerkfabriek en gemeente zelf elk 10% aan de opknapbeurt. De gemeenteraad besliste dinsdagavond om borg te staan voor de lening die de kerkfabriek Sint-Lambertus hiervoor aangaat.

VV LAAKDAL BEENT EXCELSIOR VORST WEER BIJ

sized_DSC_0198In 3C staat voorlopig geen maat op Zandhovense .  Die waren op speeldag 13 reeds aan hun 11de overwinning toe . Op 6 punten van de haast ongenaakbare zandhazen volgen nu  VV Laakdal en Excelsior Vorst als nummer 2 en 3 in de stand .

Beide Laakdalse verenigingen behaalden evenveel overwinningen , gelijke spelen en verlieswedstrijden . VV Laakdal heeft alleen een beter doelpuntengemiddelde dan Vorst .

VV Laakdal ging zondag met 1 – 2 winnen bij de Lierse Kempenzonen . Excelsior  verloor thuis met geen kleine 1 – 4 –cijfers van KMC Mol . Netezonen maakte weinig kans tegen bezoeker Zwaneven dat ook erg gulzig was met 4 doelpunten  .

Linda Olen , lang aangezien als de evenknie van Zandhovense , verloor thuis van Bouwel en blijft in de stand achter de twee Laakdalse ploegen hangen.

Marnix zag de … 13de competitiematch Lierse-Kempenzonen – VV Laakdal : 1-2

Alles ademde al Lierse uit bij het vernieuwde Oosterzonen. Plannen om terug met Oosterzonen te starten en terug de eigenheid van het deeldorp te verwerven is men blijkbaar aan het smeden. Maar voorlopig heet de nieuwe fusieclub dus Lierse-Kempenzonen.

sized_DSC_0206-001De kunstgrasmat lag er net bij, maar sportief gaat het  Oosterwijk niet voor de wind. Het eerste elftal verloor op verplaatsing, voor de B-ploeg onder leiding van ex VV Laakdalcoach Emil Separovic was het dus ook een speciale match.

De thuisploeg startte furieus en kreeg meteen ook de beste kans toen een LK-speler alleen voor doel verscheen (weliswaar uit off-side, maar niet gevlagd). Niet veel later was het aan de bezoekers met Lex Rauh die uit de draai op de lat trapte. Beide teams hielden elkaar in evenwicht, al hadden de bezoekers meer balbezit. Even later op hoekschop kopte Rick Roels de 0-1 tegen de netten.

Op het halfuur kwam LK langszij via Amiryan, die teveel ruimte kreeg en de gelijkmaker benutte. Meteen ook de ruststand. Spits Jarne Nevelsteen bleef gewond aan de knie achter in de kleedkamer.

In de tweede helft gingen de bezoekers explosief van start . VV begon te drukken, speelde tegen een veel hoger tempo en liet de thuisploeg sterren zien. Na 5′ was het dan ook raak. 1-1.

Na een knappe solo-actie op links werd Gabriele Convale in een dribbel tussen twee man foutief afgestopt in de 16m. Broer Angelo zette de strafschop feilloos om, 1-2.

VV bleef drukken en de kansen opstapelen, maar er werd niet meer gescoord. 10′ voor tijd komt de thuisploeg tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker, maar er werd evenveel keer gemist. De tweede keer na een prachtsave op een hoge bal van Wouter in de slotseconden. Het bleef bij 1-2, een verdiende maar zwaar bevochten zege !

Doelpunten : 10′ Rick Roels, 0-1     31′ Lierse-Kempenzonen, 1-1     51′ Angelo Convalle, 1-2

Conclusie : VV verdiende de overwinning en staat meteen weer op een mooie 2de plaats in het klassement ! Toppie ! De prestatie van vandaag, mocht er zijn !

 

DANK JE, OCTAAF & MIA

sized_DSC_0194 sized_DSC_0193 sized_DSC_0191 sized_DSC_0192
Na meer dan 40 jaar nam Octaaf Janssens vrijdag in het gemeentehuis afscheid van de politiek #Laakdal. Hij was 12 jaar schepen #onderwijs, #personeel, #burgelijke stand en voltrok 900 huwelijken. Octaaf had een heel groot hart voor onderwijs. Hij was zelf leraar. Dank je, Octaaf & Mia.

CHIROFEEST CHRISTUS KONING

image.png

CHIROFEEST CHRISTUS KONING:

OOK VOOR WIE MINDER JONG IS!

image.png

Dit werkjaar richten onze wereldkerk en onze Pastorale Eenheid Meerhout-Laakdal hun aandacht op de jonge generaties. Waar mogelijk willen wij contact leggen om jongeren te ontmoeten en aan te moedigen.

Daarom nodigen wij graag volwassenen – ouders en (over)grootouders – uit om deel te nemen aan een van de Chirovieringen op de dag van Christus Koning zondag 25 november:

·         09.30 uur: OLV-kerk Gestel

·         11 uur: Sint-Gertrudiskerk Vorst

·         11 uur: Sint-Jozefskerk Berg (Meerhout)

Door ons meevieren willen wij als oudere generaties laten aanvoelen dat wij sympathie en waardering koesteren voor het goede dat jongelui in vriendschap en engagement beleven in hun jeugdbewegingen. Van harte welkom !

 Foto https://www.mamanpourlavie.com/vacances-sorties/printemps-ete/camps-ete/12605-comment-choisir-un-camp-d-ete.thtml

‘ Willem de Zwijgerstichting’

‘Willem de Zwijgerstichting’

-Ik heb net op facebook een bericht doorgestuurd dat van het Zuid- Afrikahuis in Amsterdam komt. Het bericht komt uit een Zuid-Afrikaanse letterkundige krant. Misschien kan je er iets mee doen in de gazet –

Afzender van dat bericht was Ludo Helsen , de kersverse voorzitter van de ‘Willem de Zwijgerstichting’. Ludo verbleef onlangs een aantal dagen in Zuid-Afrika om zijn aanstelling officieel te laten bekrachtigen. Ludo volgt daarmee Cas Goossens op, de voormalige directeur-generaal van de BRT.

ludo-helsen-2-600x369

Kijk ook op facebook Ludo Helsen

 

Over Voertaal

De website Voertaal is een gezamenlijk initiatief van Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland (SZAHN) (Amsterdam, Nederland) en LitNet (Stellenbosch, Zuid-Afrika).

De website richt zich op alle mensen die Nederlands en Afrikaans spreken in Nederland, Vlaanderen, Zuid-Afrika, Suriname, de Antillen en de diaspora.

Doelstelling is de vanzelfsprekendheid van het Afrikaans en Nederlands als ‘lingua franca’ in het culturele en economische verkeer.

De redactie wordt gevormd door onafhankelijke journalisten die niet gebonden zijn aan enigerlei politieke of religieuze beweging.

Knipsel

De vrouw onderaan rechts is Eureka Barnard, kleindochter van de befaamde hartchirurg Christiaan Barnard, die op 3 dec 1967 de eerste volledige harttransplantatie ooit uitvoerde in het Grote Schuurziekenhuis van Kaapstad

 

 

 

’n Nuwe lente vir SASNEV

Menán van Heerden, Eureka Barnard, Izak de Vries Actueel 2018-11-22

  • 20 ams/Nederlandse Willem de Zwijgerstichting het in 1997 die Huis der Nederlanden gevestig en befonds die sentrum sedertdien. As indirekte eienaar van die gebou is die stigting verantwoordelik vir sowel die uitgawes rondom die gebou waaruit SASNEV bedryf word as uitgawes ten opsigte van projekte.

Op Vrydag 16 November 2018 het belangrike genote in die SASNEV-netwerk amptelik vir die eerste keer bymekaargekom om die nuwe voorsitter van die stigting te ontmoet.

Hierdie historiese geleentheid is die eerste byeenkoms wat gereël is om nie net die nuwe voorsitter voor te stel aan SASNEV se wye netwerk nie, maar ook samesprekings te fasiliteer oor die strategiese visie en primêre rol van SASNEV. Die waarde hierin van die Nederlandse Bibliotheek Kaapstad is opnuut bekragtig.

Die rol van SASNEV as Nederlandse en Vlaamse netwerk spilpunt in Suid-Afrika is opnuut bevestig en kan SASNEV en genote nou tesame uitsien na SASNEV se nuwe toekoms.

 

de plaatsen op Aarde waar nog Nederlands wordt gesprokenKnipsel

Natuurgebied Averbode Bos & Heide

wint wedstrijd biodiversiteit

 

Naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van www.waarnemingen.be had Natuurpunt Studie in 2018 een wedstrijd uitgeschreven met verschillende luiken. Eén ervan was een competitie tussen gebieden waarbij het de bedoeling was om in één natuurgebied zoveel mogelijk soorten te registreren. De wedstrijd liep van 1 januari tot 31 oktober.

Het natuurstudieteam van Natuurpunt Averbode Bos & Heide zag deze uitdaging direct zitten en wilde die uitdaging voluit aangaan. Het was de start van een intens jaar. Eén reeks van grote en kleine speurtochten waarbij de aandacht niet enkel naar de reeds goed onderzochte groepen zoals vogels en planten ging. Nee, alles werd bekeken. Minstens elk weekend was het team wel op pad en stootte het weer op nieuwe verrassingen. Specialisten werden ingeschakeld om ook zicht te krijgen op wat er van moeilijker te herkennen groepen in het gebied zat. Nachtvlinders, kevers, kranswieren, paddenstoelen, mossen, korstmossen, zweefvliegen, spinnen…ja zelfs platwormen. Bijna geen enkele soortengroep bleef onder de radar. We dachten dat we het gebied reeds goed kenden, maar het werd voor de waarnemers een jaar vol verrassingen en opstekers. Superlatieven ontbreken hiervoor. En steeds weer stelde onze trekker Geert Van den Heuvel nieuwe doelen voorop.

20180607_151350Op de knieën voor paddenstoelen met mycoloog Jos Volders

Afgelopen weekend was dan het symposium van 10 jaar waarnemingen.be waarin de winnaars werden bekend gemaakt. En jawel hoor, we stonden met wel 16 mensen van ons team op het podium! Met 3711  soorten registreerden we in Averbode Bos & Heide dit jaar veel meer soorten dan in welk ander gebied ook in Vlaanderen. De vallei van de Molenbeek in Puurs kwam op de tweede plaats met 2432 soorten en  op de Balimgronden in Lommel waren er dat 2372. In totaal kwamen we ook aan 1294 soorten die nieuw waren voor ons toch reeds behoorlijk onderzochte gebied. De gemeente Tessenderlo kwam zo ook op de tweede plaats van het aantal nieuwe soorten (722), na Kinrooi (743).

Bij de soorten die we vaststelden staan er meer dan 500 te boek als zeldzaam en we hebben zelfs enkele soorten die voor waarnemingen.be zijn voor Vlaanderen en zelfs voor België. Verder was het opmerkelijk hoeveel actieve gebruikers waarnemingen registreerden in ons gebied. Met 252 moesten we enkel het Zwin laten voorgaan. Dit alles illustreert treffend hoe natuurinrichting en natuurherstel kan bijdragen tot biodiversiteit en onze natuur kan verrijken en weerbaarder maken.

Export-0522Ook ’s nachts werd er gezocht, hier een inventarisatie met een zogenaamde Skinnerval, vooral gericht op nachtvlinders, maar ook wantsen, kevers e.d. kunnen zo gevonden worden

Het Natuurstudieteam van Averbode Bos & Heide kan terugblikken op een fantastisch jaar. We zullen het volgend jaar zeker wat kalmer aan doen, maar we gaan zeker niet op onze lauweren rusten. We zijn er zeker van dat er nog veel te ontdekken valt in het gebied en willen ook zeker mee helpen bij de verdere uitbouw en beheer van dit fantastische gebied zodat al dat zeldzaams nog meer kansen krijgt.

heideblauwtje20180728_155731

 

 

 

 

 

 

 

Ook voor dagvlinders was het een uniek jaar. Alhoewel we al 33 soorten gezien hadden in het gebied zijn er dit jaar nog 6 aan de lijst toegevoegd waaronder dit fraaie Heideblauwtje (verder ook Staartblauwtje, Kaasjeskruiddikkopje, Oostelijke Vos, Groentje (!) en Sleedoornpage)

Neem voor meer details zeker eens een kijkje op waarnemingen.be waar je ook op gebieden kan zoeken. En misschien zien we ook van jullie wel waarnemingen verschijnen in de toekomst. Dat hoeven heus geen zeldzaamheden te zijn, deze site is hét digitale notitieboekje van jullie natuurwaarnemingen.

Koen Leysen,

namens studieteam Natuurpunt Averbode Bos & Heide

Na 50 jaar is ‘de slimste van Vejel 1968’ bekend!

Na eerdere plezante edities 1998 en 2008 vond zaterdag de derde verjaardagsparty plaats van de meisjes en jongens van Vejel geboortejaar 1968.

Het jaar 1968 is een bekend jaar voor sommigen o.w.v. de studentenrevolte in mei, voor anderen de spannende Ronde Van Frankrijk en voor nog anderen de wereldhit Think van Aretha Franklin.

In Vejel werd toen een zware lichting geboren. Op 11-jarige leeftijd deden ze de studentenrevolte over op de speelplaats. Maar nooit hebben we geweten: wie is nu de slimste 1968-er?

Via een remake van “Ren je rot” wilden de organisatoren dit achterhalen. De eerste vraag : “Wie was de burgemeester in 1968 ?” maakte al heel wat slachtoffers. De vraag “In welk jaar ging Nicole en Hugo naar het songfestival ?” maakte een einde aan de 50-jarige zoektocht. De genodigden sprongen een gat in de lucht , uitzinnig van vreugde.

De slimste van Vejel 1968 is Franky Houtmeyers, beter bekend als ‘den Huitre’ !

Nadien werd dit nog uitgebreid gevierd tot in de kleine uurtjes. In 2028 een remake van spel zonder grenzen om te weten te komen “Wie is de grootste sportvrouw/-man van Vejel 1968 ?” (gérar)

IMG_3372 IMG_1811 IMG_1790 IMG_1779

 

15 JAAR EN GP-WINNAAR

2464339-51185490-2560-1440De Turkse tiener Can Oncü heeft zondag voor een primeur gezorgd in het Moto3-kampioenschap. Hij won boudweg  de Grote Prijs van Valencia op zijn 15e (en 115 dagen). Daarmee werd hij de  jongste winnaar ooit van een MotoGP-race.

Oncü debuteerde bovendien in Valencia in de Moto3. Het is van de Japanner Noboru Ueda in 1991 geleden dat een rijder zijn eerste GP ook meteen kon winnen.

SCHATTEN VAN MEERLAER

Cultuurprijsuitreiking  2018

 

Tweejaarlijks organiseert de Cultuurraad van Laakdal de Cultuurprijsuitreiking. Hierbij geven we met een Cultuurpenning waardering voor de tomeloze inzet in het culturele leven van de vele verenigingen en vrijwilligers of zetten we een uitzonderlijke culturele prestatie in de kijker met een Cultuurprijs.

 

De voorbije maanden hebben inwoners van Laakdal een vrijwilliger of vereniging genomineerd die erkenning verdient voor zijn of haar harde werk. Hierbij worden alle kanshebbers opgelijst: Jan Goos & Angeline Daems, Josée Vreys, Arlette Teirbrood, Mena Peetermans, Jan Nysmans, Mil Bos en de projectgroep Schatten van Meerlaer.

 

De Cultuurraad reikte 3 Cultuurpenningen uit:

DSC_0359*Jan Goos en Angeline Daems: Al jarenlang zetten Jan en Angeline zich in voor de zieke medemens. Aan de hand van rustgevende en oppeppende bezoekjes thuis of in het ziekenhuis en bemoedigende woorden maken zij het leven van heel wat zieken aangenamer.

*Mena Peetermans: Al meer dan 20 jaar zet zij zich onafgebroken in als dirigente van het St.-Cecilia koor. Van de wekelijkse repetitiemomenten, muzikale noot tijdens vieringen en begrafenissen tot de jaarlijkse extraatjes zoals enkele concerten in rusthuizen en gelegenheidsoptredens, Mena staat altijd paraat.

*Jan Nysmans: Jan is volgens velen een man met een groot hart. Al jarenlang doet hij zijn uiterste best om het verenigingsleven van Groot-Vorst samen te brengen en dat lijkt hem nog aardig te lukken ook.

DSC_0363De Cultuurprijs gaat dit jaar niet naar één persoon of één vereniging, maar naar een projectgroep. Het team van ‘Schatten van Meerlaer’ mag Ludo Vervloet opvolgen als winnaar.

Wakkerdal, Vormingplus Kempen, k.ERF en Plateau en domein Meerlaer sloegen het afgelopen jaar de handen in elkaar voor het grootschalige project ‚Schatten van Meerlaer’. Aan de hand van verhalen van mensen die vroeger en nu in en rond kasteel Meerlaer wonen en werken brachten zij de meest waardevolle Meerlaerse schatten in beeld.

Die schatten van Meerlaer en dus ook schatten van mensen zijn uitgewerkt in een expo, een magazine en een fotoreportage om u tegen te zeggen. Een grootschalig cultureel project van hoog niveau dat bovendien mensen dichterbij elkaar brengt en dus aan de haal ging met de Cultuurprijs van 2018.

1 2 3