Prachtige MTB rit ten voordele van RIKOLTO

Al meer dan 5 jaar engageer ik me voor Rikolto (dat is de nieuwe naam van Vredeseilanden) door deel te nemen aan de Rikolto Classics, mountainbiketochten door de landen waar Rikolto actief is.

Zo kon ik zelf al zien ( en horen, proeven, ruiken, voelen) hoe de ingezamelde centen letterlijk zijn vruchten afwerpen: Bananen & Koffie in Nicaragua – Passievruchten in Tanzania – In Sulawesi heb ik mijn eigen cacaoboompje staan waar we nu misschien af en toe een stukje van eten.

Mijn laatste trip was naar Vietnam waar we tussen 13 april en 24 april fietsten langs theevelden en groentenprogramma’s van Rikolto.

IMG_1709 86aa0b8d-4d2c-4907-8900-635c6621c2ef

Het werd andermaal een enige ervaring. Als apotheose fietsten we naar Ha Long Bay, de prachtige ‘Baai van de dalende Chinese draak’.

We hebben ook de boeren en boerinnen ontmoet waar Rikolto ter plaatse mee samenwerkt. Rikolto helpt hen om zich voor te bereiden op de toekomst. Met minder boeren en een steeds groeiende bevolking is het geen evidentie meer wat zij – en wij – morgen zullen eten. Daarom zorgt Rikolto ervoor dat boeren een beter inkomen verdienen door zich beter te organiseren en bij te scholen, zodat ze thee en groenten kunnen telen die aan de strenge eisen van de markt voldoen.

IMG_5222 Fietsgroep-2

De avonturen van deze reis kan je bekijken op https://www.rikolto.be/nl/nieuws/vietnam-classic-2018

 Voor de Rikolto Classics verzamelen alle deelnemers telkens sponsoring voor Rikolto, en sponsoren kan nog steeds:

Dit kan je doen door te storten op het rekeningnummer BE64 0000 0000 5252 van Rikolto.

In de mededeling zet je: Vietnam Classic: Ralph Mertens

Voor giften vanaf 40 euro krijg je van Rikolto (Vredeseilanden) een fiscaal attest voor belastingvermindering.

Met Vriendelijke Groeten

Ralph Mertens

0475 626584

Moet er nog stof zijn ?

‘De Bosloop’ in Gerhagen (Tesslo)

Er zijn zekerheden in het leven : de laatste zondag van juli strijden honderden lopers op 3 hoofdafstanden voor de eer in de bossen van Gerhagen. Ook al was deze voormiddag de temperatuur minder drukkend, de hitte van de voorbije week had bij een aantal lopers blijkbaar het enthousiasme om deel te nemen wat getemperd. Minder deelnemers dan vorig jaar, maar de kwaliteit was zeker niet minder dan de voorbije jaren.

Het feit dat Jo Theys van Brasserie “De Bosrand” zijn fluogroene troepen in stelling blijft brengen ook al is de Horeca-Wisselbeker afgeschaft, is op dat vlak zeker een katalysator. Het geheel werd in duo gepresenteerd door de toppers Rik Donders en – o wat een heerlijk weerzien – Marcel Boons.

sized_DSC_0150Bij de G-lopers stond er maar één man aan de start, maar wat voor één…. Ruben Brockhoven, in zijn eigen categorie Belgisch goud op de 1500m en zilver op de 800m waard, legde de 1200 m af in 4’35”. Hij maakte weinig stof in zijn eentje, maar heel wat geoefende lopers zullen blij zijn dat ze niet tegen hem moesten kampen.

Daarna kwamen de massale starts op de 4km, de 8,4km en de 13,8 km aan de beurt. Telkens verdween de meute met veel geweld in een grote stofwolk het bos in. De stofontwikkeling was zo groot dat de lopers in de buik van het peloton al na minder dan één km door een intens dorstgevoel werden overvallen. Maar ze beten door, ieder op zijn niveau.

Op de 4 km ging de zege naar stylist Thomas Helsen vóór zijn Bosrand-MaesSqm ploegmaat Kjell Pluquet die met zijn enorme foulée last had in het losse zand. Steffan-van-de-Ren-Vanderlinden doorbrak met een sterk slotoffensief de hegemonie van “De Bosrand” door Chris Wouters naar 4de stek te verwijzen.

Bij de dames ging gewezen prof Sigrid Vandenbempt Liesbeth Monsecour vooraf.  Anja Peeters die met haar haas/echtgenoot Ronny aan haar zij terug beter begint te draaien, werd 3de.

Chiel Poffé won voor De Bosrand de 8,4km en klopte zijn DCLA-ploegmaat Davy Segers met-lezen en schrijven-1 seconde. Gewezen tweevoudig winnaar van de 8 km op De Bosloop Sven Kerremans, ook in Bosrand-plunje, bleef, ondanks zichtbaar aan wat meer scherpte toe, druk zetten op zijn Bosrand-teammaat Hans Vanden Bempt zodat de strijd voor de 3de podiumplek lang onbeslist leek. Uiteindelijk haalde Hans dat laken naar zich toe.

Bij de dames won Sarah Moermans. Sabine Van De Gaer (zus van de beer van Zichem?) werd 2e, Liesbet Keimes 3e.

Lander Vanderspikken trok op het koninginnenummer de eerste kilometers zo hard van leer dat het vijftal aan de leiding (met Convents, Vermeiren, Schroven en Beckers) explodeerde. Het eerste slachtoffer van Landers grinta was zijn Bosrand/Looise-maatje Steven Vermeiren die op de top van de eerste helling tegen een achterstand van 50m aankeek. Steven kon echter met een blitz-afdaling de kopgroep vervoegen.

sized_DSC_0444Toen Ronald Beckers zijn troeven op tafel gooide, bewees Vermeiren dat hij een echte “die-hard” is en was hij de laatste die plooide. Timothy Convents, de andere Bosrand-loper flankeerde samen met Steven Vermeiren winnaar Beckers. Vanderspikken (Bosrand/MaesSQM) werd luttele seconden na Convents 4de. Marathonman Vincent Nardozza  kon Geert Schroven, die oorspronkelijk deel uitmaakte van de kopgroep, nog kloppen en werd 5de. Slotsom : 6 Bosrand-lopers in de top tien op de 13,8km!

Bij de dames liep Klaartje Kennes (Bosrand/MaesSQM), bezig aan een sterke come-back,  naar een 20e plaats algemeen en, uiteraard, een klinkende zege bij de dames. Sterke beren als regionale loper Tom Saenen moest het tegen deze superlady afleggen. Een andere sterke madame, Katleen Boeckx (Bosrand/GS Running/Looise) liep, op behoorlijke afstand weliswaar, naar de 2e stek. Ze had slechts een zucht meer dan 1u nodig voor de grote bosronde. Wie zich geroepen voelt…. Martine Meersman werd een kleine minuut later 3e.

Tevreden gezichten alom en elke prestatie, snel of iets minder snel, werd achteraf grondig gewikt, gewogen en geanalyseerd in één van de talrijke lokale horecazaken bij een natje en een droogje. Waarschijnlijk werden er her en der, al dan niet geïnspireerd door enig gerstenat, al plannen gesmeed om het volgend jaar nog beter te doen.

sized_DSC_0423 sized_DSC_0342

Dit voorbeeldig verslag kwam van onze man in de wedstrijd Fonz Kerremans.

Voor veel meer foto’s bezoek je vanaf nu best ‘Facebook Ludo Vervloet’

GEEN SPEKTAKEL BIJ ONS

images1.persgroep.net images11.persgroep.net

(foto’s uit Athene)

Het merendeel van de geïnteresseerde landgenoten heeft gisterenavond en  –nacht vruchteloos staan turen naar de hemel.

Tussen 21.30 en 23.15 uur was er een totale maansverduistering, maar die is in Grimbergen niet te zien geweest. Net als op de meeste plaatsen in ons land.

“Op het ogenblik dat de maan door de wolken brak, was de verduistering al wat aan het afnemen en was deze nog enkel aan de linkerkant van het hemellichaam te zien”, aldus Mollet van de Brabantse sterrenwacht.

Omwille van de regen die rond 23 uur in Grimbergen neerviel, had de volksterrenwacht al haar telescopen weer moeten binnenhalen . Dat heb je met live natuurverschijnselen. Erg jammer, maar helaas. (met dank aan DM-W)

 

REGGAE GEEL VIERT FEEST


REGGAE GEEL VIERT FEEST
 

 

  Op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus a.s. viert Reggae Geel zijn 40ste verjaardag. Daarom trakteert Reggae Geel elke 40ste online ticketkoper op een gratis, uniek Reggae Geel T-shirt en de eerste 12.000 kampeerders op een gratis pintje in samenwerking met Cristal Alken!

Reggae Geel brengt voor de 40ste keer opnieuw een topaffiche en dompelt je helemaal onder in Jamaicaanse sferen zowel op als naast het podium. Op onze podia vieren we ons jubileum met een selectie van de beste artiesten die de afgelopen 40 jaar bij ons de revue passeerden.

Anderzijds openen we een groot blik jong talent, waarmee we al vooruitkijken op de volgende vier decennia. Een ABC dus van wat Jamaica ons te bieden heeft, van Anthony B, Barrington Levy en Cocoa Tea over Lee “Scratch” Perry, Mad Professor, Yellowman , Romain Virgo en Shabba Ranks tot Indie allen. Met Havana meets Kingston, een samenwerking tussen Jamaicaanse en Cubaanse muzikanten, haalt Reggae Geel zelfs enkele leden van de Buena Vista Social Club naar Geel!

Vijf podia, twee dagen : ska, rocksteady, roots reggae, dub, dancehall live- en soundsystem shows. Van jong talent (Fyakin, Lila Ike, Becca D en Samory-I) tot oud goud (Jah Shaka, Pat Kelly, Horace Andy, Johnny Osbourne en Sly&Robbie).

Leuk weetje: de hosts ( Shepherd en Evi / Nomaddz) van de mainstage zijn binnenkort te zien in de film Yardie van niemand minder dan Idris Elba. De host in de dancehall is Slongs.
Het volledige programma vind je op www.reggaegeel.com .

Op en rond het terrein kan u zich laten meeslepen op de Caribische klanken van een live Steelpan-band, en de acteurs van Cirq zullen, in samenwerking met een groep vluchtelingen, voor het nodige ludiek- confronterende amusement zorgen.

Reggae Geel is meer dan een muziekfestival alleen, het is beleving en vooral ook een evenement met een warm hart. Kansengroepen worden steevast in onze werking betrokken en krijgen hiervoor een financiële ondersteuning. Meer zelfs, met het Funky Fund (sociaal fonds)ondersteunen we ook elk jaar 10 verenigingen die niet bij ons aan de slag kunnen maar wel kansen willen bieden aan jongeren, kansarmen, vluchtelingen of andere kwetsbare groepen. De projecten die dit jaar binnen het Funky Fund geselecteerd werden, worden weldra bekendgemaakt.

Reggae Geel kreeg een onderscheiding als Eco- festival en is trotse bezitter van het Fairtrade Festival -label.
Tickets voor het festival zijn te koop via www.reggaegeel.com .

MAKELSTRAAT LIJDT ONDER HITTE …

De Makelstraat werd donderdag flink onrustig in haar bedding omwille van de felle zon die ongenadig op haar betonnen bedekking brandde . Precies om 14u45 hoorde bewoonster Riet Lievens een niet alledaags gekraak voor haar deur . Zij beende nieuwsgierig naar buiten en zag met ontzetting het volgende tafereel (foto’s) in evenveel beelden . Riet belde de bevoegde diensten van de gemeente en die kwamen als de wiedeweerga ter plekke om de onheilsplaats zorgvuldig af te schermen voor het verkeer . In allerijl werd een omleiding langs Lange Blok en Engstraat ontworpen .

DSC_0158 DSC_0159 DSC_0160 DSC_0161

DSC_0150 DSC_0151

Wie niet kwam kijken naar het zomerfenomeen , omwille van een feestje in Groot Londen , was Mick Jagger . De leadzanger van de Rolling Stones werd vandaag 75 .

Vandaag VRIJDAG 27 JULI ZEKER KIJKEN

Mars zal vandaag vrijdag voor het eerst in vijftien jaar op de dichtst mogelijke afstand van de aarde staan. Een spektakel dat je niet hoeft te missen, aangezien er diezelfde nacht ook een totale maansverduistering is. Daardoor zal de rode planeet ook met het blote oog zichtbaar zijn.

51c22cc0-88d7-11e8-bdb1-438851a66f3e_web_scale_0.5485893_0.5485893__De aarde draait rond de zon en Mars doet dat natuurlijk ook. De rode planeet reist op haar eigen baan, en die is heel wat langer dan die van de aarde, aangezien Mars verder weg staat van de zon. Onze planeet maakt ongeveer twee tripjes rond de zon, terwijl Mars er maar één kan ondernemen.

Maar op 27 juli gebeurt er iets speciaals. “Op dat moment bevindt Mars zich het dichtst mogelijk bij de aarde. Korter kan de afstand tussen de twee planeten niet zijn”, aldus Francis Meeus van de volkssterrenwacht Mira. “Dan zijn ze ‘maar’ 54,52 miljoen kilometer van elkaar verwijderd. Een speciaal moment, want het is al van 2003 geleden dat de planeten nog in die verhouding tot elkaar stonden.”

Nóg opmerkelijker

Eén keer in de vijftien jaar krijg je dus de kans om Mars zo duidelijk aan de hemel te zien. En dit jaar is dat zicht nog opmerkelijker, dankzij een ander weerfenomeen.

“Een maansverduistering helpt een handje mee om het extra donker te maken die nacht. Dat is goed, want dan is al één van de criteria ingelost om ons een goede blik te gunnen op de rode planeet”, aldus de volkssterrenwacht.

In de late avond van 27 juli vindt dus ook een totale maansverduistering plaats. Het enige waarop wij dan nog moeten hopen, is helder weer. Als dat het geval is, kunnen nieuwsgierige blikken de rode planeet opmerken aan de hemel. Zelfs met het blote oog. Vanaf 21u30.

– (HN) –

JOS WOUTERS ABT-GENERAAL

image002Fier en met vreugde delen wij jullie graag mee dat deze namiddag in de abdij van Rolduc (NL) op het Generaal Kapittel van de Orde van Prémontré (Norbertijnen) HwH. Jos Wouters werd verkozen tot nieuwe Abt-Generaal !

Tot voor enkele maanden was abt Jos Wouters de prelaat van Averbode. Hij is al vele jaren een goede bekende van onze parochies. Als pastoor van Sint-Jozef Werkman van Veerle-Heide was hij destijds een graag geziene herder in het toenmalige dekenaat dat Meerhout en Laakal omvatte. In de voorbije 8,5 jaar ging hij in Laakdal geregeld voor in doop- en eucharistievieringen. En op de feestelijke startnamiddag – in juni 2017 – van onze Pastorale Eenheid bracht hij een inspirerend getuigenis over de H. Norbertus.

Wij wensen abt-generaal Jos Wouters van harte proficiat en wij wensen hem Gods goede zegen en Geest toe bij deze nieuwe internationale opdracht! Wij hopen hem in de toekomst in onze Pastorale Eenheid te mogen verwelkomen.

Dit weekeinde (‘vijfde zondag’) zullen wij in onze gemeenschappelijke eucharistievieringen voor hem en de wereldwijde familie van Norbertinessen en Norbertijnen bidden:

* zaterdag 28 juli om 19 uur in Sint-Trudo Meerhout-Centrum

André en Eric

Bokrijk gaat ’s avonds open

De vele terrassen in de provincie Limburg krijgen er (één weekend lang) een serieuze concurrent bij met het grootste openluchtterras van Limburg.

Als proef zet Bokrijk op 3, 4 en 5 augustus ’s avonds uitzonderlijk de deuren van het openluchtmuseum open met klassieke muziek, concerto’s in handen van een dj, een duet van Rik de Leeuw en Dana Winner en uiteraard veel lekkers.

Voor 7 euro kan iedereen er tot 23 uur binnen.

bokrijk sept  2009 158 DSCN4140

JOS WOUTERS ABT-GENERAAL

DSC_0077

 

Uit welingelichte bron vernemen we dat Jos Wouters, ere-pastoor van Veerle-Heide en voormalig abt van de Norbertijnengemeenschap Averbode , pas verkozen is tot abt-generaal van de Norbertijenenorde over de hele wereld . Zijn nieuwe werkplek wordt Rome en de rest van de wereld .

Quiz ‘Varendonk Vraagt’

Varendonk feest in het laatste weekend van juli. Vrijdag wordt gestart met de intussen al befaamde quiz ‘Varendonk vraagt’

Ieder quizteam bestaat uit maximum 6 personen. De voorinschrijvingsprijs bedraagt 30 euro en daarvoor krijgt ieder team een drankkaart ter waarde van 10 euro.

De quiz vindt plaats in een tent langs de Grote Steenweg 50 en begint om 20 uur.

Varendonk Vraagt is een gevarieerde en plezante quiz. Naast de nodige dranken worden er ieder jaar de inmiddels fel gegeerde boterhammen met zelfgebakken spek geserveerd.

De quiz wordt opgesteld en gepresenteerd door Jos Reymen. Inschrijven voor Varendonk Vraagt kan tot 24 juli via http://www.varendonk.be/varendonk-vraagt.

Info: Luc Van de Weyer, tel. 0496/21.77.76 of via varendonkers@gmail.com.

 

Beetje Varendonkgeschiedenis

Varendonk was destijds één van de kleinste gemeenten van het land. Ze telde voor de fusie met Veerle zowat 300 inwoners, verdeeld over drie wooneenheden, en bleef tot 1971 onafhankelijk.

eigen foto’s – Deze boerderij was ooit het laatste huis van Varendonk, net voor de grens met Herselt en werd bewoond door de overgrootouders van burgemeester Tine Gielis. Ook een 60-jaar oud huwelijk uit 1955 werd eind 2015 nog eens overgedaan in het kleinste gemeentehuis van ons land. De bruidegom is intussen overleden.

P1000169DSC_0102

Fons Neuskens, Luc Van de Weyer, Jos Van Eynde en hun aanhang begonnen in 2008 met een schuchtere ‘Varendonkdag’. Ze nodigden alle inwoners uit op een eerste bijeenkomst. Ruim de helft ervan kwam opdagen.

Daarna kwam er een uitbreiding zodat het feest in de feesttent nu een heel weekend van drie zware dagen in beslag neemt. In 2012 was er de verkiezing van een eigen burgemeester, een andere keer de officiële voorstelling van de gloednieuwe signalisatieborden ‘Varendonk Laakdal’.

Wie vanuit Bergom of Zammel de gemeente binnenreed zag destijds ‘Veerle Laakdal’ staan, de gemeente waarin Varendonk in 1971 opging. Een fusie die nooit echt verteerd werd. De inwoners wilden opnieuw de naam Varendonk zien verschijnen.

sized_P1020180Een sympathiserend raadslid zette toen het punt dus op de agenda van de gemeenteraad. Na enige aarzeling, ontwijking en wat aandringen gebeurde het dan toch. Er werden twee gele gemeenteborden besteld met Varendonk erop. Inmiddels staan de kunstwerken te pronken  op de gewestweg  Nieuwe Steenweg. Eentje richting Geel, het ander komende van Geel net over de brug van de Nete.

De inwoners van Varendonk ijveren verder om te tonen dat hun gemeente naast de Vorsten, Veerle en Eindhout het vijfde wiel aan de Laakdalse wagen is. Net dat wiel dat noodzakelijk is om een wagen goed te laten bollen … zeggen ze over zichzelf.

1 2 3