Brug Geel-Stelen vandaag weer open

Knipsel1Zondag 3 juni 2018 schoof de brug van Geel‐Stelen 20 meter naar haar tijdelijke ‘nieuwe’ plaats. Hierdoor was de brug afgesloten voor het verkeer sinds 28 mei. De werken verliepen vlot waardoor de brug vandaag donderdag 28 juni, bijna een week vroeger dan verwacht, terug open kan zodat ze als omleidingsweg kan gebruikt worden tijdens de bouw van de nieuwe brug. Er is een tonnagebeperking tot 5,5 ton op de brug.

 Het verhogen van deze brug over het Albertkanaal tot 9,10 meter en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal. Vandaag zijn al 32 bruggen op hoogte en zijn er nog heel wat projecten in uitvoering of aanbesteding.

sized_P1080504 sized_P1080505sized_P1080506 sized_P1080503

De nieuwe brug in Geel-Stelen wordt  gebouwd volgens het principe van de ‘generieke bruggen’ die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan 20 gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd.

De nieuwe brug krijgt een totale overspanning van 128 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal (met een breedte van 86 m) ook de oeverstroken waardoor onder de brug ruimte wordt gelaten voor jaagpaden, openbare weg (Kemeldijk) op de rechteroever en goederenspoor op de linkeroever.

Je vindt actuele informatie en de omleidingsplannen op de website: http://www.vlaamsewaterweg.be/brug‐geel‐stelen

 

Laakdal onderhoudt wegen

Meer verkeersveiligheid gaat hand-in-hand met een goed onderhouden wegennet. Daarom blijft Laakdal fors investeren in het onderhoud van gemeentelijke asfalt – en betonwegen. Tijdens de gemeenteraad van juni werd het lastenboek goedgekeurd. De totale raming bedraagt € 350.000. 

In de gemeente Laakdal wordt systematisch gewerkt aan het onderhoud van de gemeentewegen. Dit  houdt in dat er jaarlijks budgetten besteed worden aan betonwerken, asfalteringen en fatsoenering van straten, trage wegen en voetpaden.

De noodzaak en de volgorde van aanpak wordt bepaald op basis van gebruiksintensiteit en de toestand van beton-, asfaltwegen, fiets- en voetpaden. In 2018 worden volgende straten aangepakt:

  • Groot-Vorst: Houthoek
  • Klein-Vorst: Markestraat
  • Eindhout: Oude Tramlijn, Eindhoutse Heide
  • Veerle: Lakstraat
  • Veerle-Heide: Veerle-Heide, Grensstraat

sized_TFVoor de geplande werken aan de Grensstraat in Veerle-Heide, zal het gemeentebestuur zowel qua uitvoering als financiering de handen in elkaar slaan met buurgemeente Scherpenheuvel-Zichem. Hiervoor wordt een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt.

Tine Gielis (burgemeester en schepen van openbare werken): “Als burgemeester heb ik een luisterend oor voor de bekommernissen van onze inwoners. Men kan gevaarlijke situaties of problemen steeds melden via www.meldpuntwegen.be. Voor de evaluatie en optimalisatie van de gewestelijke wegen voeren wij op regelmatige basis besprekingen met wegbeheerder AWV (Agentschap Wegen en Verkeer). Zo ligt er na herhaaldelijk aandringen een oplossing op de tafel voor de Nieuwe Baan. In augustus zal AWV een slemlaag aanbrengen vanaf de rotonde tot aan het op – en afrittencomplex. Deze herstelling biedt een oplossing voor het rolgeluid en de grove korrel op de fietspaden.”

Frank Sels (schepen voor mobiliteit en verkeersveiligheid) : “Met de restyling van het marktplein van Groot-Vorst werd duidelijk dat de Houthoek met vele putten er zeer onveilig bij lag. Ik vind het dan ook een goede zaak dat wij bij de asfalteringswerken niet alleen rekening houden met de staat van het wegdek, maar ook met het feit dat er veel aangelanden wonen die er dagelijks gebruik van maken. “

Het Volkslied van Spanje

Bij de voorstelling van de Spaanse voetbalploeg op het wereldkampioenschap weerklinkt de nationale  hymne op de achtergrond en zoals vele kijkers hebben opgemerkt, wordt er niet bij gezongen. 

Andres+Iniesta+FC+Barcelona+v+Real+Zaragoza+jxMMLacsJ64xHeel opvallend is dat Spanje geen nationaal volkslied heeft. Er bestaat geen tekst bij de nationale hymne. Ook Bosnië Herzegovina, San Marino en Kosovo moeten het stellen met een stukje muziek zonder nationaal erkende teksten. Het nationaal volkslied van Argentinië heeft een lange inleiding van meer dan één minuut, zonder tekst, en meestal blijft het bij deze inleiding bij de meeste sportmanifestaties.

De muziek die in Spanje weerklinkt op koninklijke- en militaire festiviteiten en sportmanifestaties is de eeuwenoude Marcha Granadera of de Grenadiersmars uit 1761. Koning Carlos III heeft in 1770 deze mars als Macha Real of Koninklijke Mars officieel erkend als nationale hymne. De naam van de componist is onbekend. Daarbij is deze marsmuziek een van de oudste nationale hymnes van Europa.

Er bestaat een lange versie van deze mars die voor koninklijke- en militaire feestelijkheden wordt gespeeld en een korte versie die voor sportmanifestaties ten gehore wordt gebracht. Er bestaan twee bewerkingen, een militaire- en een symfonische versie.

In het verleden werden vele pogingen ondernomen, zelfs wedstrijden georganiseerd, om een tekst te schrijven die door alle politieke partijen en de deelstaten van Spanje aanvaard en erkend zou worden, maar daar is men nooit in geslaagd.

Enkele jaren geleden heeft de bekende zangeres Marta Sánchez een tekst voor het nationaal volkslied geschreven en gezongen. In het Zarzuela theater in Madrid kreeg zij daarvoor een staande ovatie.

Op twitter schreef voormalig minister president Mario Rajoy, dat “de meerderheid van de Spaanse bevolking zich vertegenwoordigd voelt in haar woorden”.

Andere politieke partijen sloten zich daarbij aan, enkel uiterst links was niet overtuigd.

De overgrote meerderheid van de Spaanse bevolking zal de bekende melodie nog lang mee neuriën.

  • Fons Lauwers- onze medewerker in Spanje

DOMME ENGELSEN?

‘Professional. Clinical’, tweette Harry Kane na het indrukwekkende pak rammel dat Engeland in Nizjni Novgorod gaf aan Panama. Hij had ‘stupid’ aan zijn tweet kunnen toevoegen, want nu staan de mannen van bondscoach Gareth Southgate op de eerste plaats in groep G, en zowel logistiek als sportief bekeken is dat wellicht geen goed idee.

Met deze 6-1-uitslag kwamen de Engelsen op exact dezelfde hoogte als België. Allebei zes punten, allebei een doelsaldo van 8-2. Maar Engeland leidt nu omdat het laatste criterium dat de doorslag geeft voor de positie in de groep … fair play is: de ploeg met de minste gele kaarten haalt het, en voorlopig hebben de Engelsen er eentje minder gekregen dan de Rode Duivels.

Maar ook al is België nu slechts tweede, toch kan het nog eerste worden bij een gelijkspel in Kaliningrad, als de Engelsen daar meer kaarten krijgen dan de Rode Duivels. Een absurde situatie en wellicht zelfs uniek. En als beide ploegen straks precies evenveel kaarten hebben in totaal? Dan wordt met een toss met een muntje bepaald wie de groep gewonnen heeft. (dS)

TUSSEN DE WK-MATCHEN DOOR …

INFO Excelsior Vorst

12079528_438485276359972_7994602686775147457_n 12240838_447547678787065_6588353511883724549_o

T1: Verheyen Jelle (  halverwege verleden seizoen overgenomen van Wim Vanlooy ).

Onder leiding van  Jelle verloor E. Vorst slechts één wedstrijd in de verdere competitie, en won uiteindelijk nog de derde periodetitel -> deelname eindronde.

Resultaat: promotie van vierde naar derde provinciale ( tegenstrevers: B. Oevel en O. Essen ), onverwacht maar leuk!

T2: Bert Vanbel: maakt de overstap van speler ( kapitein van de ploeg ) naar assistent trainer.

T3: Ludo Belmans ( vorig seizoen T2 ).

Trainer doelmannen: Joeri Vertessen.

Inkomende transfers: Huysmans Jeroen: VK Gestel ( 3 e prov Limburg ) Verhaert Steven: Zammel ( 4 e prov Antwerpen ) Van de Perre Willem: Zammel ( 4 e prov Antwerpen ) Kaya Ali: vrije speler. Janssens Marijn: Ham United ( 3 e prov Limburg ) Enkels Toon: Bauberg ( 3 e prov Antwerpen ) Nuyts Marten: beloften Thes Sport  Paesen Simon: Immervoort ( 4 e prov Antwerpen ) Köseer Mustafa: Tervant ( 2 e prov Limburg )

Uitgaande transferts: Vreys Bram ( Netezonen ) Moons Fabio ( Heusden 06 ) Verheyen Tom ( HIH Turnhout )

Ambitie: bevestigen in derde provinciale – de derby’s tegen VV Laakdal en Netezonen winnen (zie oude foto’s). De nieuwe reeksen voor derde prov. zijn intussen defintief (zie onder)

André Eens, ondervoorzitter   0474 / 84 45 30   Andre.eens@skynet.be

 

3C definitief:

KVC Oostmalle, FC Gierle, FC Zwaneven, KSK Kasterlee, Zandhovense SK, KFC Pulle, Exc. Bouwel, KFC Herenthout, Linda Olen, KVV Noordstar, Oosterzonen, KFC Mol, FC Netezonen, Exc. Vorst, VV Laakdal en Blauberg Sport.

 

 

Nieuw schoolgebouw Veerle-Heide

sized_DSC_0041De bouwplannen van’t Schanske zijn klaar om voorgesteld te worden aan de inwoners van Veerle-Heide. Het nieuwe gebouw komt op de huidige site van het wijkschooltje. Het subsidiedossier bij het Agion (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) is zo goed als rond.

Om tegemoet te komen aan de noden en behoeften van ’t Schanske, werden er zo’n 10 jaar geleden enkele mobiele klaslokalen geplaatst. Gezien het tijdelijke karakter, werden deze niet vergund. Vandaag blijken de klascontainers niet langer te voldoen aan de hedendaagse normen.

Octaaf Janssens (schepen van onderwijs): “Het wijkschooltje ’t Schanske is een mooi voorbeeld van kleinschalig onderwijs. Het unieke karakter draagt bij tot een meer doeltreffende vorming, begeleiding en opvoeding van de kinderen. Nadat een haalbaarheidsstudie uitwees dat er een toekomst is weggelegd voor deze wijkschool, ging het gemeentebestuur op zoek naar een alternatieve locatie voor ‘t Schanske.”

Burgemeester Tine Gielis: “In een betrokken gemeente schudden inwoners mee de kaarten. Daarom werd er in samenspraak met het schoolteam en de inwoners van Veerle-Heide gezocht naar een duurzame oplossing. Ook nu de plannen voltooid zijn, willen we hierover open communiceren naar de inwoners; daarom organiseren we een infomoment op maandag 25 juni in het Buurthuis.

Om 19.00 u. zullen de architecten een presentatie geven van de bouwplannen voor ‘t nieuwe Schanske. Daarna is er tijd voor vragen en om nog wat na te praten. De burgemeester en het schepencollege staan u met plezier te woord.

Graag tot dan!

JORGE LORENZO KLOPT CATALAAN MARQUEZ

Het is dezer dagen al voetbal wat de klok slaat. Voor de Rode Duivels er morgen maandag aan beginnen, nog net even de tijd om de schijnwerpers ergens anders op te richten.

In Barcelona kwamen meer dan 100 000 sportievelingen naar de snelle jongens op twee wielen kijken. Zo ook Niki Lauda, de voormalige wereldkampioen F1 die tegenwoordig zowat de lakens uitdeelt in het F1-team van Mercedes. Regerend MOTOGP-wereldkampioen Marc Marquez droeg zijn grootste belangstelling weg. Catalaan Marquez won al 4 keer de hoogste titel en staat alweer aan de leiding in het WK.

In zijn eigen GP van Catalonië werd Marquez zondag evenwel gevloerd door Jorge Lorenzo, eveneens een viervoudige wereldkampioen. Lorenzo won ook de vorige GP, in Mugello (It) en is helemaal aangepast aan zijn nieuwe en erg snelle Ducati. Achter de beide Spanjaarden werd de Italiaan Valentino Rossi derde. Rossi is reeds negenmaal wereldkampioen, wordt  40 en bezet de voorlopige tweede plaats in de stand. De toekomst is ook hier blijkbaar aan de oudjes. Zondag 1 juli wordt de GP van Nederland in Assen gereden.

sized_DSC_0040 sized_DSC_0051

sized_DSC_0066 sized_DSC_0056

sized_DSC_0070 sized_DSC_0149

1 2 3