Brug Geel-Stelen vandaag weer open

Knipsel1Zondag 3 juni 2018 schoof de brug van Geel‐Stelen 20 meter naar haar tijdelijke ‘nieuwe’ plaats. Hierdoor was de brug afgesloten voor het verkeer sinds 28 mei. De werken verliepen vlot waardoor de brug vandaag donderdag 28 juni, bijna een week vroeger dan verwacht, terug open kan zodat ze als omleidingsweg kan gebruikt worden tijdens de bouw van de nieuwe brug. Er is een tonnagebeperking tot 5,5 ton op de brug.

 Het verhogen van deze brug over het Albertkanaal tot 9,10 meter en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal. Vandaag zijn al 32 bruggen op hoogte en zijn er nog heel wat projecten in uitvoering of aanbesteding.

sized_P1080504 sized_P1080505sized_P1080506 sized_P1080503

De nieuwe brug in Geel-Stelen wordt  gebouwd volgens het principe van de ‘generieke bruggen’ die op verschillende locaties langs het Albertkanaal gebruikt worden. Op termijn zullen meer dan 20 gelijkaardige bruggen volgens dit principe worden gebouwd.

De nieuwe brug krijgt een totale overspanning van 128 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal (met een breedte van 86 m) ook de oeverstroken waardoor onder de brug ruimte wordt gelaten voor jaagpaden, openbare weg (Kemeldijk) op de rechteroever en goederenspoor op de linkeroever.

Je vindt actuele informatie en de omleidingsplannen op de website: http://www.vlaamsewaterweg.be/brug‐geel‐stelen

 

Laakdal onderhoudt wegen

Meer verkeersveiligheid gaat hand-in-hand met een goed onderhouden wegennet. Daarom blijft Laakdal fors investeren in het onderhoud van gemeentelijke asfalt – en betonwegen. Tijdens de gemeenteraad van juni werd het lastenboek goedgekeurd. De totale raming bedraagt € 350.000. 

In de gemeente Laakdal wordt systematisch gewerkt aan het onderhoud van de gemeentewegen. Dit  houdt in dat er jaarlijks budgetten besteed worden aan betonwerken, asfalteringen en fatsoenering van straten, trage wegen en voetpaden.

De noodzaak en de volgorde van aanpak wordt bepaald op basis van gebruiksintensiteit en de toestand van beton-, asfaltwegen, fiets- en voetpaden. In 2018 worden volgende straten aangepakt:

  • Groot-Vorst: Houthoek
  • Klein-Vorst: Markestraat
  • Eindhout: Oude Tramlijn, Eindhoutse Heide
  • Veerle: Lakstraat
  • Veerle-Heide: Veerle-Heide, Grensstraat

sized_TFVoor de geplande werken aan de Grensstraat in Veerle-Heide, zal het gemeentebestuur zowel qua uitvoering als financiering de handen in elkaar slaan met buurgemeente Scherpenheuvel-Zichem. Hiervoor wordt een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt.

Tine Gielis (burgemeester en schepen van openbare werken): “Als burgemeester heb ik een luisterend oor voor de bekommernissen van onze inwoners. Men kan gevaarlijke situaties of problemen steeds melden via www.meldpuntwegen.be. Voor de evaluatie en optimalisatie van de gewestelijke wegen voeren wij op regelmatige basis besprekingen met wegbeheerder AWV (Agentschap Wegen en Verkeer). Zo ligt er na herhaaldelijk aandringen een oplossing op de tafel voor de Nieuwe Baan. In augustus zal AWV een slemlaag aanbrengen vanaf de rotonde tot aan het op – en afrittencomplex. Deze herstelling biedt een oplossing voor het rolgeluid en de grove korrel op de fietspaden.”

Frank Sels (schepen voor mobiliteit en verkeersveiligheid) : “Met de restyling van het marktplein van Groot-Vorst werd duidelijk dat de Houthoek met vele putten er zeer onveilig bij lag. Ik vind het dan ook een goede zaak dat wij bij de asfalteringswerken niet alleen rekening houden met de staat van het wegdek, maar ook met het feit dat er veel aangelanden wonen die er dagelijks gebruik van maken. “

Het Volkslied van Spanje

Bij de voorstelling van de Spaanse voetbalploeg op het wereldkampioenschap weerklinkt de nationale  hymne op de achtergrond en zoals vele kijkers hebben opgemerkt, wordt er niet bij gezongen. 

Andres+Iniesta+FC+Barcelona+v+Real+Zaragoza+jxMMLacsJ64xHeel opvallend is dat Spanje geen nationaal volkslied heeft. Er bestaat geen tekst bij de nationale hymne. Ook Bosnië Herzegovina, San Marino en Kosovo moeten het stellen met een stukje muziek zonder nationaal erkende teksten. Het nationaal volkslied van Argentinië heeft een lange inleiding van meer dan één minuut, zonder tekst, en meestal blijft het bij deze inleiding bij de meeste sportmanifestaties.

De muziek die in Spanje weerklinkt op koninklijke- en militaire festiviteiten en sportmanifestaties is de eeuwenoude Marcha Granadera of de Grenadiersmars uit 1761. Koning Carlos III heeft in 1770 deze mars als Macha Real of Koninklijke Mars officieel erkend als nationale hymne. De naam van de componist is onbekend. Daarbij is deze marsmuziek een van de oudste nationale hymnes van Europa.

Er bestaat een lange versie van deze mars die voor koninklijke- en militaire feestelijkheden wordt gespeeld en een korte versie die voor sportmanifestaties ten gehore wordt gebracht. Er bestaan twee bewerkingen, een militaire- en een symfonische versie.

In het verleden werden vele pogingen ondernomen, zelfs wedstrijden georganiseerd, om een tekst te schrijven die door alle politieke partijen en de deelstaten van Spanje aanvaard en erkend zou worden, maar daar is men nooit in geslaagd.

Enkele jaren geleden heeft de bekende zangeres Marta Sánchez een tekst voor het nationaal volkslied geschreven en gezongen. In het Zarzuela theater in Madrid kreeg zij daarvoor een staande ovatie.

Op twitter schreef voormalig minister president Mario Rajoy, dat “de meerderheid van de Spaanse bevolking zich vertegenwoordigd voelt in haar woorden”.

Andere politieke partijen sloten zich daarbij aan, enkel uiterst links was niet overtuigd.

De overgrote meerderheid van de Spaanse bevolking zal de bekende melodie nog lang mee neuriën.

  • Fons Lauwers- onze medewerker in Spanje

DOMME ENGELSEN?

‘Professional. Clinical’, tweette Harry Kane na het indrukwekkende pak rammel dat Engeland in Nizjni Novgorod gaf aan Panama. Hij had ‘stupid’ aan zijn tweet kunnen toevoegen, want nu staan de mannen van bondscoach Gareth Southgate op de eerste plaats in groep G, en zowel logistiek als sportief bekeken is dat wellicht geen goed idee.

Met deze 6-1-uitslag kwamen de Engelsen op exact dezelfde hoogte als België. Allebei zes punten, allebei een doelsaldo van 8-2. Maar Engeland leidt nu omdat het laatste criterium dat de doorslag geeft voor de positie in de groep … fair play is: de ploeg met de minste gele kaarten haalt het, en voorlopig hebben de Engelsen er eentje minder gekregen dan de Rode Duivels.

Maar ook al is België nu slechts tweede, toch kan het nog eerste worden bij een gelijkspel in Kaliningrad, als de Engelsen daar meer kaarten krijgen dan de Rode Duivels. Een absurde situatie en wellicht zelfs uniek. En als beide ploegen straks precies evenveel kaarten hebben in totaal? Dan wordt met een toss met een muntje bepaald wie de groep gewonnen heeft. (dS)

USA B-17-bommenwerper in Noordzee

Tijdens de aanleg van het Nemo-tracé werden in Belgische wateren 25 bommen of restanten gevonden. De meest dramatische ontdekking was evenwel het wrak van een Amerikaanse bommenwerper. Bedoeling is het wrak te bergen.

d6bb978e-7853-11e8-8854-9f29f8c75734_web_scale_0.5993151_0.5993151__Na identificatie blijkt het immers om een Amerikaanse bommenwerper van het type B-17 te gaan, dat meldt de VRT. Op onderdelen stonden ook serienummers, waardoor de onderzoekers het toestel konden identificeren.

De nummers bleken overeen te komen met die van een bommenwerper van het type B-17. De toestellen, bijgenaamd ‘vliegend fort’, werden door de Amerikanen massaal ingezet tijdens WOII. Een B-17 had 9 tot 10 bemanningsleden en 2 tot 5 ton bommen aan boord. (ds)

TRAJECTCONTROLES VOOR AFNAME ONGEVALLEN

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft vandaag zondagochtend 34 nieuwe trajectcontroles langs gewestwegen geactiveerd en plant een forse investering om er nog 69 extra te voorzien.

“Het is een rechtvaardig systeem”, zegt de minister. “Je wordt niet gepakt op basis van een momentopname. Je krijgt alleen een boete als je over langere afstand volgehouden te snel rijdt.” De trajectcontroles zorgen voor een afname met meer dan 50 procent van het aantal zware verkeersongevallen op het traject waar ze de snelheid controleren, zo blijkt uit cijfers van Vias institute.

Door de net geactiveerde trajectcontroles verdubbelt het aantal: naast de camera’s van lokale besturen, zijn er nu in totaal 55 actief, een dekking van 146 km. Het gaat om twee tracés op de autosnelweg en 53 langs gewestwegen.

Daarbovenop worden het komende jaar nog eens 69 tracés uitgerust met trajectcontrole. In minder dan de helft van de gevallen gaat het om de omvorming van traditionele flitscamera’s tot een trajectcontrole. De andere tracés zijn geselecteerd op basis van de ongevallenstatistieken. In de loop van 2019 moeten ook de eerste 40 locaties op autosnelwegen worden uitgerust met camera’s die zowel dienen voor trajectcontrole als voor criminaliteitsbestrijding.

De minister maakt zich sterk dat de forse toename van trajectcontroles zal leiden tot minder verkeersongevallen en minder verkeersdoden. “Ik besef ten volle dat snelheidscontroles niet plezant zijn”, zegt Weyts. “Maar als we daarmee het aantal verkeersslachtoffers verder kunnen doen dalen, dan moet het maar.”  – Bron BELGA –

MOOIE WINNAARS IN KWB-JOGGING VEERLE

Slechts 120 deelnemers kwamen opdagen op de 6de jogging van KWB Veerle. De zware concurrentie van het WK Voetbal had daar veel, zo niet alles mee te maken.

Snelstarter Chris Wouters won met de vingers in de neus de 4 km race. Chris won vrijdagavond in Ramsel nog de 12 km en beperkte zijn optreden in Veerle tot een training loslopen. Met hem stonden ook Tom Thiels en Joran Agten op het podium.

Christophe Guillaume, een Fransman, won de 8 km koers voor Benny Hoskens en Bart Van Thielen. Die Fransman is geen doetje. In het verleden won hij ooit de ’24u van Zolder’, wist Fonz Kerremans ons te melden.

In het koninginnennummer over 12 km stond er geen maat op Steven Vermeiren. Hij haalde het voor een flinke Sven Kerremans en een zeer verdienstelijke Kristof Mertens.

(zie een uitgebreide fotoreeks op Facebook Ludo Vervloet)

sized_DSC_0005 sized_DSC_0007 sized_DSC_0018 sized_DSC_0036 sized_DSC_0067 sized_DSC_0100 sized_DSC_0113 sized_DSC_0118 sized_DSC_0120 sized_DSC_0121 sized_DSC_0133 sized_DSC_0135

1 2 3 6