Corrylaura met speciale communicatieorganisatie in Eindhout

24169695_10156354223847784_256115411_o (1) Aan de Vorstseweg in Eindhout heerst al een tijdje een gonzende bedrijvigheid . Nieuwsgierig als wij zijn trachtten wij te weten te komen wat dat allemaal betekende . BlaBla heette de organisatie . Ook de dame die het allemaal verwezenlijkte , vonden we . Zij woont aan de Rundershoek in Eindhout en haar naam is Corrylaura Van Bladel.

20 jaar geleden studeerde Corrylauda af als leerkracht lager onderwijs aan de Thomas Morehogeschool , toen nog Heilig Graf , in Turnhout.

Voor haar scriptie volgde zij binnen- en buitenlandse opleidingen over geweldloze communicatie .Van dan af voelde zij het als haar missie het opvoeding- en onderwijslandschap in die zin te trachten verbeteren , kinderen en jongeren te begeleiden naar een vredevolle en duurzame wereld.

Ondertussen in deze twintig jaar is haar actie een echte organisatie geworden . Twaalf trainers en therapeuten werken nu samen om hun missie vorm te geven en het vak Geweldloze Communicatie is nu opgenomen in het studieprogramma van heel wat lerarenopleidingen.

Verscheidene pedagogische diensten werken ondertussen met hen samen , bv de stad Gent waar zij tientallen kinderdagverblijven begeleiden . In de GO-school  van Geel heeft men twee groepen leerkrachten elk een jaar lang training laten volgen bij BlaBla.

Hun actieradius is stilaan uitgebreid want ondertussen werken zij ook nauw samen met heel wat psychiatrische ziekenhuizen , vakbonden , gemeentepersoneel en nu ook steeds vaker met de bedrijfswereld.

Wanneer zij twintig jaar geleden vertelde dat zij training gaf in Geweldloze Communicatie werd zij aangekeken alsof ze van Mars kwam  (of van Venus) . Zij was toen de enige in Vlaanderen die hiermee bezig was . Ondertussen is er een groot netwerk in Vlaanderen en staan zij internationaal op de kaart.

Blabla_4331Vorig jaar kochten zij in Eindhout aan de Vorstseweg een eigen huis voor BlaBla waar zij binnenkort hun twintigjarig jubileum vieren.

Corrylaura is niet alleen gelukkig omdat zij en haar organisatie nu hun eigen stek hebben om te kunnen werken maar vooral ook omdat zij door de buurt zo goed worden opgevangen.

(LTH)

 

Erg succesvolle ‘LAAKDAL STOPT MET ROKEN’

Vandaag 31 mei is het Wereld anti-tabaksdag . Gisteren werden de deelnemers van ‘Laakdal stopt met roken’ bedankt voor hun inspanningen . Ook dit jaar was de actie weer heel succesvol .

LSR18 (1 van 1)“Niet minder dan 80 % van de deelnemers heeft de sigaret aan de kant kunnen leggen” , zegt een fiere schepen van Gezondheid Jurgen Mensch .

Twintig rokers namen begin dit jaar deel aan de tweede editie van ‘Laakdal stopt met roken!’.

Onder begeleiding van tabakologe Kathleen Van Hove stopten 16 deelnemers definitief , vier andere roken veel minder en gaan binnenkort de stap zetten om helemaal te stoppen. Slechts één deelnemer haakte voortijdig af .

“Een mooi resultaat” , gaat Jurgen verder . “Zo hebben wij gedurende deze twee jaar toch al een 50-tal rokers van hun verslaving afgeholpen . Bovendien zijn , dankzij onze campagne , niet alleen de deelnemers gestopt maar ook mensen in hun naaste omgeving die onder impuls van de gestopte roker op eigen houtje zijn gestopt ! Elke sigaret die niet gerookt werd , is gewonnen . Ik wil ze daarom ook allemaal feliciteren!”

FILLEKE IS NIET MEER

33712182_10212652436450156_511722491207483392_n

 

 

 

 

Met Filleke verdwijnt een stuk van het oude Vorst: zijn oorlogsverhalen , zijn museum in de schuur , zijn Lustige Pootzak , zijn kennis van de mensen van Vorst , zijn vrijwilligerswerk voor de verenigingen. Hij was ook mede-oprichter van het klompenmuseum.

VRIJDAGMARKT IN GROOT VORST

33416931_1825466087511344_66256081063510016_n

 

Hoera, we hebben een markt . Vorige week vrijdag 25 mei werd een historische dag voor de gemeenschap van deelgemeente Groot Vorst . Voor het eerst werd hier een bescheiden markt gehouden . Een aantal standhouders gaf immers gehoor aan de roep voor een wekelijkse vrijdagmarkt op het evenementenplein voor het nieuwe gemeentehuis .

Natuurlijk moet deze eersteling nog groeien , maar volgende vrijdag 1 juni reeds hoopt men al meer standhouders warm te maken om hun waren hier te komen uitstallen en te verkopen . De venters van kwalitatieve voedingswaren als fruit , groenten en vlees zullen zeker je belangstelling opwekken om een winkelmandje vol te proberen . Komen doe je best tussen 8.00 en 13.30 u.

 

 

 

 

KASSA KASSA VOOR CHIRO ALBATROS

20180525_200052 (2)-1Gisteren kregen de Chirojongens van Groot-Vorst een cheque overhandigd van niet minder dan 29.003 euro.  In Belgische franken was dat bedrag nog spectaculairder (zie foto) .  We spreken dan over meer dan een miljoen !

Ze kregen die cheque van het “activiteitencomité”, een groepje van een 15-tal sympathisanten . Ouders , oud-leiding en volwassen begeleiders maken de dienst uit .  Zij gingen vijf jaar geleden het engagement aan om een belangrijk deel van de lening, aangegaan voor de renovatie van het Chirolokaal in de Veldstraat in Groot-Vorst, terug te betalen .  Niet uit eigen zak uiteraard , wel door middel van een grote waaier aan activiteiten .

Er werden duizenden liters soep verkocht, met snoepzakjes rondgegaan in het dorp , retro-fuiven georganiseerd , geholpen op evenementen , projecten ingediend , film-avonden mee georganiseerd , een grote wijnverkoop op poten gezet , en nog heel veel meer .  Alles met één doel / de Chirojongens Albatros financieel een duw in de rug geven .  En dat is dus aardig gelukt .

20180525_200142 (2) 20180525_200137 (2)-1

Vrijdagavond werd de cheque overhandigd en de werking afgesloten met een barbecue .  Dat hadden de vrijwilligers (Neel , Jan , Dries , Dieter , Paul , Jef , Hilde , Cindy , An , Karin , Leen , Els en Leen) op de foto wel verdiend .  Elewout Vandeweyer van de huidige leidingploeg was de dankbaarheid zelve en trakteerde meteen een rondje . (PM)

Het nieuwe VV Laakdal in 3e PROVINCIALE B

VV Laakdal eindigde vorig seizoen 4de in het algemeen klassement en behaalde een plaats in de eindronde voor promotie . Wezel was echter  onvermurwbaar . Fusieclub VV Laakdal kon meteen gaan bouwen aan een ploeg voor volgend seizoen . Hoe gaat het succesvolle VV Laakdal van vorig seizoen er straks in 3e provinciale  B uitzien ?

DSC_0012sized_DSC_0032

Tom Dams wordt de nieuwe T1. Hij komt van KFC Alberta Geel. Jef Belmans blijft T2, en T3 Patrick Sevenants was aan de slag bij Verbroedering Loksbergen.,

Het drietal mag 12 nieuwe spelers klaar kneden tegen eind augustus: Michiel Van Eyndhoven (KFC Lille), Rik Roels, Jef Vermeiren en Wouter Mensch (alle drie van KFC Alberta Geel), Jef Carens (Hoger Op Testelt), Vince Bosmans (Blauberg Sport), Jari Neyens en Cedric Den Hondt (Thes Sport), Wesley Joos (FC Zammel), Niels Vansant (Punt Larum), Arne Werrens (KESK Leopoldsburg) en Toon Loenders (Dessel Sport).

Daarnaast heeft de club nog een sterke U21 lichting van eerste- en tweedejaars met o.a. Anton Gielis, Gilles Den Hondt en Jarne Nevelsteen achter de hand.

Een tiental spelers is vertrokken : Jonas Gielis (Thes Sport), Yannick Coomans (Verbr. Balen), Nick Kenis en Lars Gielis (beiden naar Wezel Sport), Marijn Gielis (Zammel), Abdel Boudefcha en Rachid El Marchouhi (FC Netezonen), Emmanuel Omega en Jorre Van Mechelen (beiden naar Berg en Dal) . De 36-jarige Werner Ooms stopt bij de eerste ploeg . Voor de laatste keer tonen we nog eens de foto van de betere ploeg sinds jaren.   (bron: Nand Brems, G.C. VV Laakdal)

De Duiven in Arenberg Antwerpen

safe_image.phpKent u De Duiven al? Deze vier heren horen bij het meest gekke, straffe en extreme wat in het Nederlands gemaakt wordt. De combinatie van geraffineerde Nederlandstalige teksten, dreunende beats, meerstemmige zang en hier en daar wat happy pop maakte van hun debuutplaat  “Onoud in Nieuwe Tijden” een binnenkomer van jewelste.

Op 29 mei trekken De Duiven naar de Arenberg in Antwerpen.

1. Straf debuut!

Onoud in Nieuwe Tijden is een straf debuut. Het swingt, het wringt, het dreunt, het jammert, het verleidt. Niets dat hun debuutalbum je niet biedt.

2. Instrumentale Soulwax

De eerste single van De Duiven was de instrumentale song ‘Du’ wat volgens ons zo recht uit ‘Much Against Everyone Advice’ van Soulwax had kunnen komen. De heren brengen dus kwaliteit.

3. En als Wannes Cappelle het al zegt …

Toen Wannes Cappelle te gast was in onze Poolijs-studio mocht hij zijn favoriete Nederlandstalige tracks meebrengen, en De Duiven zaten daarbij. Om zijn keuze nog meer kracht bij te zetten noemde hij frontman Dries Helsen één van de beste singer-songwriters van zijn generatie. Als dat geen reden is om te gaan.

4. Nog een zanger!

Die andere zanger van De Duiven, Pieter-Jan Van De Wyngaert, kan u ook al eens tegengekomen zijn op een theaterpodium. Of hier als begeleiding bij zijn vriendin Sien Wynants op Q-Music. Pieter-Jan komt trouwens in september met een eigen solo-plaat op de proppen onder de naam Pepieyaya. Iets waar wij bij Poolijs heel benieuwd naar zijn.

5. Met beeld erbij is het nog beter!

De experimentele mix van muziek die De Duiven maakt verbleekt bij de zottigheden die De Duiven bedenken voor hun videoclips. Kijk maar eens naar deze van “Nieuw Raar Europa

6. Nieuw materiaal!

U kent De Duiven al? U hebt zelfs hun debuut al grijs gedraaid? Geen nood, zelfs dan is er een gigantische reden om te gaan. De Duiven spelen namelijk nieuw materiaal in De Arenberg. Als voorproefje op het nog te verschijnen tweede album.

7. En als den Humo het al zegt …

U gelooft ons niet? Geen probleem, lees dan even mee wat gerenommeerd weekblad Humo schreef over de debuutplaat van De Duiven:

Het is door hun aanstekelijke lust for lulkoek dat De Duiven zich – indien niet muzikaal, dan toch geestelijk – in de traditie van onder meer Arbeid Adelt!, Evil Superstars en Clement Peerens Explosition nestelen. Combineer dat met een uitgesproken sympathie voor de meest uiteenlopende muziekgenres, en er komt iets bijzonders van. Compleet vakjesloze platen als ‘Onoud in nieuwe tijden’ zijn zeldzaam, en zeker in eigen land.”

8. Namen noemen

Nog wat namedropping om u te overtuigen? Werkten mee aan de plaat: Tom Pintens, Tijs Delbeke, Wannes Cappelle, Sarah Y Zeebroeck, Ellen Schoenaerts, Maya Mertens …

9. ‘Het is niet zingen,’ zegt de boer. ‘het is muziek planten.’

Bent u niet zo een muziek-fan, maar eerder een man/vrouw van het woord? Wel ook daarin hebben De Duiven alles wat wils. Van compleet absurd (“Ik werd geflitst en kreeg drie kussen van het heden.”) tot zeemzoeterige romantiek (“De zon hangt in de lucht met een lach vol smart. Zolang er romantiek nog bestaat in mijn hart: Amelie, kom mij halen.)

10. Ga!

Maar goed, al die redenen ten spijt. Waarom moet u nu gaan kijken? Omdat wij van Poolijs het zeggen.

Tickets zijn hier te koop!

Stefaan en Nele Van Elven – Devoghel openen vernieuwde hoevewinkel

Van Elven Kl-1Stefaan en Nele Van Elven-Devoghel baten in Veerle-Laakdal een akkerbouwbedrijf uit dat gespecialiseerd is in de teelt van aardappelen, wortelen en uien. Op het bedrijf worden de gewassen geteeld, bewaard en verpakt. De landbouwers zetten al jaren in op het zelf in de markt zetten van hun gewassen. Er is ook een hoevewinkel waar de eigen producten worden aangeboden alsook een aantal goederen van collega-landbouwers.

Klaar voor de toekomst.

Stefaan en Nele merkten met de jaren dat de vraag van consumenten sterk veranderde en wilden ook hun hoevewinkel klaarmaken voor de toekomst.

‘De mensen zijn op zoek naar authentieke producten met een verhaal. Er is een grote bereidheid om recht bij de boer inkopen te doen. Je kan echter niet verwachten dat de consument een ronde langs alle boerderijen gaat lopen. Daarom is het belangrijk om een aantal producten samen te brengen’ zegt Nele. ‘In de nieuwe winkel zal het assortiment stevig uitgebreid worden en zal er ook een aanbod zijn van bereide gerechten die onder andere vervaardigd worden door het Sociaal Atelier ‘In de Soep’ uit Westerlo. Verder is er een beperkt aantal streekproducten verkrijgbaar. Alle aangeboden goederen zijn lokaal, duurzaam en eerlijk geproduceerd.’

Volgens Stefaan realiseerden de landbouwers zich ook dat de openingsuren dikwijls een beperkende factor zijn in de verkoop omdat de winkel niet lans de straatkant gelegen is. ‘ Daarom werd gekozen voor een zelfbedieningszaak waar de klant zelf afrekent aan een betaalautomaat die enkel betalingen ontvangt via bankcontact. Daardoor kunnen we 7 dagen per week onze shop openen van 7u tot 20u. De winkel werd ook vooruit geschoven  , pal in de zijkant van het woonhuis. Dit om een nog betere zichtbaarheid te scheppen.’

‘Week van de korte keten’

image006Vanaf zaterdag 26 mei tot zondag 3 juni 2018 wordt in gans Vlaanderen ‘De week van de korte keten’ georganiseerd. De korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, productiemethode en aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten, recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval en bovendien ondersteun je er ook nog de lokale economie mee. De opening van de nieuwe hoevewinkel kon dus niet beter getimed zijn.

Lokaal openingsfeest.

Zondag 27 mei wordt de winkel feestelijk geopend en maak je kennis met alle producten die aangeboden worden.

Er is kinderanimatie en optredens van lokale bandjes. Je kan van dit alles genieten bij een drankje op het terras.

Gedurende de ‘Week van de korte keten’ kan je proeven van alle lekkernijen in de nieuwe winkel.

Stefaan en Nele ontvangen de ganse week Laakdalse schoolkinderen op hun bedrijf en er wordt een workshop georganiseerd waar kinderen koken met lokale producten. Aan het eind daarvan krijgen alle deelnemers een tas met lekkere lokale producten mee naar huis om zelf aan de slag te gaan.

Praktisch :

Zondag 27 mei van 10u tot 18u / Eindhoutseweg 42 / 2431 Veerle / info@vanelven.be / 014/84.05.32

Contactpersoon : Nele Devoghel / 0478/922.106 / nele@vanelven.be

Foto boven: Stefaan en Nele Van Elven-Devoghel

VAN LOY STEEKT ABDIJTOREN IN NIEUW KLEEDJE

sized_DSC_0149Averbode Al enkele weken lang omhult een stevige en brede stellage de toren van de abdij van Averbode. Van Loy & Cie nv, staat er in grote letters op de panelen. De firma uit Herselt is gespecialiseerd in restauratie- en renovatiewerken van gebouwen en monumenten. Gisteren woensdag kwam er schot in de zaak. De wenk kwam van architect Ursula Bloemmen. GvL was er als de kippen bij.

“Niet verwacht, hé, Herselt, zo dichtbij?”, glimlachte baas Van Loy met pretoogjes. “Wij doen veel werken in Kempen en Hageland. Het bulkt in deze regio’s van oude en mooie gebouwen. Wij mogen met de hand op het hart beweren dat kwaliteit bij ons gegarandeerd is. Wij laten niets aan het toeval over. Zie je die drone? Onze beste controleur. We hebben hem al een tweetal jaren in dienst.”

Architect Ursula Bloemmen uit Veerle knikte instemmend. Zij realiseerde een paar jaar geleden het bezinningshuis van de abdij. Nu werkt ze ijverig mee aan de torenrestauratie.

Een erg attente toeschouwer was ook Marc Fierens, de in het vroege voorjaar verkozen  nieuwe abt van de abdijgemeenschap. Ook een aantal confraters was druk in de weer met allerhande fototoestellen alvorens zich naar de kerk te haasten voor het middaggebed. Deze abdij is springlevend, dat merk je meteen.

De drone hing vrijwel even lang in de lucht als de werklui op hun stellingen. Werklui worden hier volgens bekwaamheid en dienstjaren opgedeeld in geschoolde, ongeschoolde en geoefende mensen, plus ploegbazen. De ongeschoolde arbeiders krijgen een praktische opleiding in de firma. Ze leren hun vak op de werf. Voortdurende vorming, bijscholing en opleiding voor iedereen worden gestimuleerd.

De drone sloeg elke vierkante cm van de renovatie op. Hij is de attente kijker op elke werf. Na de plaatsing van de nieuwe as en het kruis, wachtte de afwerking van de bol en aanverwanten. Natuur leien, schilfers van de leisteen uit de Belgische Ardennen zijn niet goedkoop en erg arbeidsintensief qua plaatsing, maar je krijgt een dak dat weer vele, vele jaren overleeft. De eerste 14 dagen kampeert de firma zeker nog in de abdij.

LEFEBVRE UIT VEERLE

Woensdagvoormiddag (23 mei) werd de totaal nieuwe as, waarop de ronde bol gemonteerd staat met daarop het 7 m hoge ijzeren kruis, dus opnieuw op zijn plaats gebracht .

Om het werk tot een goed einde te brengen, werd in de Antwerpse haven een kraan van 111 m hoog gehuurd bij de firma Michielsens. Daarmee kon men vrij gemakkelijk bij het 90 m hoge kruis. Omdat die kraan moeilijk kan gemist worden aan de dokken, moest ze na de middag al terug naar de haven. Natuurlijk met aangepast transport, dat spreekt vanzelf.

In de abdij is dit het eerste restauratiewerk sinds 1856 , toen de nu totaal versleten as met kruis werd geplaatst. Een datum die men vond op de breedste gordel rondom het kruis. Dat oogde weer helemaal als vanouds van de zwarte ijzerverf .

Ook de smid (forgeron) van het kruis kennen we nu. Het was een zekere Lefebvre uit het naburige Veerle , wellicht een Fransman zoals zijn naam doet vermoeden. Werk voor onze heemkundigen indien ze hem nog niet mochten kennen.   (lu)

nb ONZE HEEMHUNDIGEN (p.a. Eric Aerts) HEBBEN ERG GOED GEWERKT EN VONDEN

  • Fidelis Amandus Lefebvre was geen Fransman maar werd geboren te Kortrijk in een bakkersgezin. Fideel was de enige telg in de familie die niet koos voor de bakkersstiel en officieel slotenmaker was. Hoogst waarschijnlijk leerde hij tijdens zijn dienstplicht de zes jaar oudere Veerlese Rosa Ruelens kennen waarmee hij in 1837 in het huwelijk trad. Nazaten zijn te vinden in Herselt, Beverlo en Westmalle.
  • De reactie van Liliane Daelmans uit Westmalle, één van de nazaten…

Beste Eric – Héél erg bedankt voor de moeite die u zich getroost hebt om mij te informeren! U hebt geen idee hoe blij u me daarmee gemaakt hebt!! Ik ga zo spoedig mogelijk de familieleden in Beverlo op de hoogte brengen. Zij waren al heel trots op hun achternaam en dat zal nu nog méér zijn.
In het artikel staat dat men veronderstelt dat Fidelis Amandus Lefebvre zijn latere echtgenote leerde kennen tijdens zijn legerdienst en dat klopt. Hij heeft toelating gekregen van zijn kolonel om te mogen huwen, staat er in het huwelijkscontract.
Fidelis Amandus is geboren in Kortrijk in 1812 en was bij het maken van het kruis dus 44 jaar.
Hij had een zoon met dezelfde naam maar die is pas geboren in 1843 en kan dus niet de maker van het kruis zijn.
Ook mijn overgrootvader, de kleinzoon van de man uit Kortrijk, heette Fidelis Amandus Lefebvre en zo waren er nog drie andere kleinzonen met dezelfde naam. Blijkbaar is hij dikwijls peter mogen zijn.
Helaas weet ik (nog) niet waar en wanneer Fidelis Amandus (de eerste) overleden is. Hij is voor 1864 naar Laken verhuisd met zijn vrouw en 2 van zijn zonen en ook 10 jaar later woonde hij nog daar (terwijl zijn echtgenote terug naar Veerle gaan wonen was en er in 1871 overleden is) maar na 1874 lopen alle sporen voorlopig dood. Vroeg of laat zal ik toch eens naar Brussel moeten gaan om opzoekingen te doen.
Nog een vraagje : het youtube filmpje van het herplaatsen van het kruis is spijtig genoeg verwijderd en ik had het nog niet kunnen downloaden. Is er misschien een mogelijkheid om het terug even op youtube te zetten zodat ik het kan bewaren (voor eigen gebruik)?
Nogmaals héél erg bedankt om mij opgespoord te hebben en me deze interessante informatie over mijn voorvader bezorgd te hebben! Ik ga regelmatig fietsen en wandelen in of rond Averbode en zal de volgende keer met grote aandacht naar het kruis kijken! Hopelijk is het ook zichtbaar vanuit Het Moment zodat ik het aangename aan het nuttige kan paren.   Met vriendelijke groeten, Liliane

sized_DSC_0067 sized_DSC_0071 sized_DSC_0073 sized_DSC_0074 sized_DSC_0080 sized_DSC_0083 sized_DSC_0086 sized_DSC_0095 sized_DSC_0097 sized_DSC_0099 sized_DSC_0101 sized_DSC_0106

1 2 3 5