Jeugdkoor Villanella bevestigt reputatie

Na een 1ste prijs ‘cum laude’ in 2016 in de gewone reeksen behaalde Jeugdkoor Villanella  zondag 29 april opnieuw  een 1ste prijs ‘cum laude’ op het 66ste Europees Muziekfestival voor de jeugd Neerpelt.
Dit keer stonden ze wel in de befaamde wimpelreeks. Voor de wimpelreeks komen alleen de koren in aanmerking die tijdens een internationaal festival en/of wedstrijd reeds een opvallend resultaat behaalden of ten minste een grondige artistieke ervaring en kennis kunnen aantonen.
EMJ 2018 JK wim geldersHet was eergisteren heel spannend voor de meisjes van het Villanella Jeugdkoor uit Laakdal. Voor de eerste maal kwamen ze immers in de hoogste categorie uit. Om hun juryoptreden voor dit festival voor te bereiden waren ze tijdens de paasvakantie 3 dagen op koorstage geweest in Lier.  En het heeft hun geen windeieren gelegd, want ook in deze hoogste categorie wist het jeugdkoor, onder leiding van An Alen, zijn reputatie staande te houden. 
Zo sleepten ze niet alleen een 1ste prijs ‘cum laude’ in de wacht,  maar werden ze ook geselecteerd om, net als 4 jaar geleden, hun kunde te tonen aan de verzamelde Europese jury en koorliefhebbers tijdens het laureatenconcert ‘con bravura’ dezelfde avond.
Vooral de uitvoering van het plichtlied “For the Fallen” van Sebastiaan Van Steenbergen en de uitvoering van het 7-stemmige werk “Ave Maria” van Franz Biebl, maakte veel indruk op de juryleden.
 
Het 66ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd loopt van 27 april tot 2 mei. Er nemen in totaal 96 koren uit 24 landen deel, goed voor zo’n 4.000 zingende jongeren.

HANS VAN DONINCK :”LIEVER IN DERDE BLIJVEN”

VV Laakdal was na de voorlaatste wedstrijd al zeker van deelneming aan de eindronde voor een bijkomende stijger in 3C .  De laatste wedstrijd , in Balen, werd ook gewonnen. Met 2-4 liefst . Trainer Hans Van Doninck en T2 Jef Belmans wonnen in de terugronde 11 van de 15 wedstrijden, speelden tweemaal gelijk en verloren alleen tegen de toppers St.Dimpna en Wezel.

sized_P1060751GvL : En nu ? Eindronde spelen, winnen en promoveren ? We vroegen het aan Hans.

Hans : “Geen idee wat die mannen van plan zijn , dat laat ik helemaal aan hen over . Ik kan ze alleen vertellen wat ik van de huidige toestand denk .”

GvL : En dat is ?

Hans : “We hebben bereikt wat we de laatste weken op het oog hadden : deelnemen aan de eindronde . Niet onterecht . We hebben immers een fantastische terugronde gespeeld , maar staan nu wellicht voor de moeilijkste opgave : een eventuele promotie naar tweede . Wie had dat na de kerstvakantie durven dromen toen ik opnieuw , tegen mijn zin , weer T1 werd ? We stonden op de tiende plaats en dachten in de verste verte niet aan de eindronde , die nu een feit . Voetballen is blijkbaar ook het onmogelijke mogelijk maken . Maar …hebben de jongens intussen al goed nagedacht ? Eerst zouden de vier wedstrijden gespeeld worden op 3 – 6 – 10 en 13 mei . 3 mei was geen probleem , vanaf 6 mei was er wel een door de jaarlijkse na-competitie-uitstap naar zee . Omdat de kalender intussen gewijzigd werd naar 10-13 -17 en 20 mei valt dat obstakel nu weg . Ik twijfel echter of de drang naar tweede nog bestaat .”

GvL : Leg uit .

Hans : “Topschutter Kenis (21 doelpunten) vertrekt , net als keeper Coomans en de drie broers Gielis . Dat hakt erin . Die 5 pionnen kan je niet zomaar vervangen zonder gezichtsverlies . Wat ga je doen met zulke gehavende ploeg in tweede ? Elke week op je donder krijgen , geen cent verdienen en beginnen zwalpen met uitzicht op een degradatie ? Ik pleit ook om in derde te blijven en te bouwen aan een nieuwe , solide ploeg . Ik heb een vijftal jongeren op het oog die geweldig technisch vaardig zijn . Die wil ik in de gaten houden en fysiek sterker maken om ze ten gepaste tijd voor de leeuwen te gooien .”

GvL : Persoonlijke ambities ?

Hans : “Dit was mijn laatste jaar als trainer . Ik ben 52 en houd het voor bekeken . De weekendwedstrijden blijf ik leuk vinden . De wekelijkse trainingen daarentegen worden een last .  Ik ga wel deel uitmaken van het bestuur , waarin ik het sportieve gedeelte voor mijn rekening neem . De financiële kant van de club gaan we ook bijstellen . Een gezonde club mag geen zieke organen hebben. (lu)

  • Kampioen in 3C werd St Dimpna voor Wezel . Balen werd derde , Laakdal vierde . Ook Bouwel mag mee naar de eindronde . Zie het verloop ervan elders in GvL .

BIJ ONS GEEN WALPURGISNACHT VANDAAG

Walpurgisnacht is een van oorsprong Europees voor-christelijk feest, dat wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Het is genoemd naar de heilige Walburga (Walpurga in het Hoogduits).

Wikipedia zegt dat Walpurgisnacht betekenis heeft voor heidenen en wicca’s (heksen). Het volksgeloof wilde dat in deze nacht de boze geesten vrij spel hadden. Vieringen rond Walpurgisnacht komen nog steeds voor in Duitsland, Estland, Zweden en Finland. De oorsprong ervan zijn vruchtbaarheidsfeesten. Klik de rode woorden aan, een wereld zal voor U opengaan.

sized_DSC_0403Bij ons geen Walpurgisnacht, alleen een brave meiboom die zaterdag 28 april reeds geplant werd voor het nieuwe gemeentehuis. Een gebruik dat we bij de broeders en zusters uit het Duitse Tönisvorst overnamen. Die gingen het dan weer oppikken bij Germanen en Kelten uit vroegere tijden. Alleen gaat het er bij de zustergemeente en in Groot Vorst zelf minder heftig aan toe.

Grote respons kreeg het feest, op de definitieve grens van winter en zomer, bij de levendigste (?) deelgemeente van Laakdal ook nog niet. In Vorst moet men het vooral hebben van de aanhang van vrijwel alle plaatselijke verenigingen en een aantal geïnteresseerde bezoekers.

De meiboom kreeg zaterdag dus een plaats in een verdoken hoekje opzij van het nieuwe gemeentehuis. Dat vinden we echter een degradatie van de 20 meter hoge spar. O.i. hoort de boom te staan waar hij oorspronkelijk werd neergepoot : voor het oud gemeentehuis. Daar had de boom met de schilden een grotere uitstraling dan nu het geval is. Het evenementenplein wordt immers haast alleen aangedaan door bezoekers van het gemeentehuis. Echte doorstroming van verkeer is er nauwelijks met een half doodlopende Houthoek als buur. Wat wel het geval was op zijn vroegere standplaats. Maar dit terloops, het was maar een bedenking. (lu)

FC NETEZONEN KAMPIOEN IN 4E

FC Netezonen is op de laatste zondag van april de verdiende kampioen van de provinciale afdeling E geworden . Een oververdiende titel die al lang in het seizoen geambieerd werd , maar nooit echt wereldkundig werd gemaakt in de pers .

Het is beslist de verdienste van trainer en bestuursleden die de jongens in de wei tot op de laatste dag behoed hebben voor grootspraak . Over de titel werd ook in de afgelopen weken nog nauwelijks gesproken . De beste tactiek om de koppetjes fris te houden .

De mannen van Eindert wonnen zondag de beslissende wedstrijd tegen Wortel met 3-2 . Een beetje moeizaam misschien , want faalangst is nooit weg op de dag dat het moet gebeuren . Maar iedereen was er zich terdege van bewust dat deze overwinning van de allerlaatste kans echt nodig was om kampioen te worden met nog een aantal hijgers in de nek .

Bovendien kon Netezonen het zich ook moeilijk permitteren om de finale eindronde voor een bijkomende promotie af te wachten met een tweede plaats in de eerste periode , als Flandria kampioen was geweest , want in die nacompetitie had het ook nog behoorlijk fout kunnen lopen tegen die bende achtervolgers uit de reguliere competitie .

Gedaan evenwel met rekenen . De laatste hindernis is genomen . De feestdrankjes wachten . Van harte gefeliciteerd , trainer en spelers . In de volgende competitie krijgen we hopelijk weer een of meer Laakdals(e) dorpsderby(‘s) in 3C ! (lu)

EXCELSIOR VORST WINT DERDE PERIODETITEL

Ook Excelsior Vorst deed op de valreep van de competitie een uitstekende zaak met zijn 1-2-zege in Lichtaart . Dat was nog net genoeg om Oosthoven en Netezonen van de derde periodetitel te houden .

Daardoor mogen de groen-witten vanaf donderdag meedingen naar een bijkomende promotieplaats . Verdiend , durven we zeggen , want net als VV Laakdal in 3C , deed Excelsior in 4E een geweldige remonte in het klassement . Een beloning kon niet uitblijven . Een dikke proficiat van ons !

Wij , en met ons ook de supporters van Excelsior , dromen alweer van 3×2 derby’s met kampioen Netezonen en VV Laakdal erbij . Tenminste als die laatsten niet promoveren naar tweede . (lu)

VV LAAKDAL KLOPT BALEN

sized_DSC_0138 sized_DSC_0142 sized_DSC_0152 sized_DSC_0168

VV Laakdal heeft zijn goede vorm tot op de slotdag behouden . Anders kan je niet gaan winnen bij het nummer drie in de eindstand : K.Verbr. Balen . Met alles zeggende 2 – 4 -cijfers zelfs .

Daarmee sluit Laakdal de terugronde af met 11 overwinningen , twee gelijke spelen en twee verliezen . De vierde plaats in de eindstand en de derde in de derde periode zijn hun beste resultaten ooit in 3C .

Dat alleen al moet hen kunnen motiveren om van de eindronde voor promotie een succes(je) te maken . Donderdag (uit) en zondag (thuis) beginnen ze eraan … tegen Wezel . Zonder vrees . Ja , waarom wel ? Jij komt toch ook kijken ? En supporteren !

Het laatste wedstrijdverslag van deze competitie is andermaal van Marnix Exelmans.

Verbr. Balen 2 – 4 VV Laakdal

Geen eindeseizoensmatch, maar meteen de pees er op met hoog tempo en heen en weer voetbal ! Alsof het een cupmatch betrof op leven en dood, alsof het om de titel ging !

Het werd smullen vanaf de eerste minuut. Balen kreeg meteen de beste kans, maar iemand trapte over een leeg doel. Twee goede teams tegenover elkaar met swingend voetbal leidde rond het halfuur voor een voorsprong van de bezoekers.

Anton hield die de bal goed bij en passte op Jonas, die een mooie doorsteekpass verstuurde naar Van Bael. Die vlamde de 0-1 binnen.

Zo bleef het tot de 60ste minuut, toen Balen toch kon gelijkstellen, 1-1. Even later werd Kenis onderuit gehaald. Strafschop en Nihat zette VV op 1-2.

Niet veel later scoorde een Balen-invaller (uit off-side !?) en hingen de bordjes weer 2-2 gelijk.

Het spel bleef boeiend. 7′ voor affluiten mocht de 18-jarige Jarne Nevelsteen invallen. En hoe ? Bij zijn eerste baltoets was het meteen prijs. Op rechts ging hij alleen op doel af en bingo , 2-3 ! Wat een invalbeurt !

Een minuut later verstuurde diezelfde Jarne een lange bal richting Kenis en die vlamde de 2-4 binnen.

Sensatie in Balen, want een sterk VV won van het 3de geklasseerde en sterke Balen ! Een echte promotie voor het voetbal in 3C !

Doelpunten : 32′ Van Bael, 0-1     60′ Laenen, 1-1     67′ Gokbak ,penalty 1-2     71′ Cox, 2-2     84′ Jarne Nevelsteen, 2-3     86′ Kenis, 2-4                     (foto’s’uit de heenmatch)

Conclusie : 2 eindrondeploegen om te stijgen, 2 aanwinsten voor 2de provinciale als je de match van vandaag hebt gezien ! -Max-

 

VIJF MAANDEN LANG MEIBOOM in GROOT VORST

sized_DSC_0210In Groot Vorst werd zaterdag onder een dreigende lucht de jaarlijkse Meiboom rechtgezet .Vijf maanden lang , van begin mei tot eind september , zal de 20m hoge spar , met de schilden van de gemeentelijke verenigingen aan zijn takken , op zijn nieuwe plaats voor het nieuwe gemeentehuis , te pronken staan .

(foto’s scrollen voor vergroting)

Met de hulp van een plaatselijke kraanman werd het gevaarte in het daarvoor voorziene gat geplaatst . Een heleboel kinderen liet ballonnen op met lentewensen .

Voor hen was er nadien kinderanimatie . Naast een avontuurlijk geplaatste speeltuin konden de kinderen glitter tattoo’s laten aanbrengen , knutselworkshops volgen of gewoon genieten van een rustig momentje in de leestuin .

De plaatselijke Chiromeisjesgroep ‘De Schakel’ zorgde voor de animatie en hield een oogje in het zeil .  De ouders kregen daarmee een veilig gevoel en konden vrijuit keuvelen met andere dorpelingen .

Na de plaatsing van de boom was er de traditionele vlaggenparade.  De vlaggen werden voor de Meiboom geplaatst en vormden een tweede blikvanger op het evenementenplein.

Traditioneel ook worden die dag de jubilerende verenigingen in het zonnetje gezet.  Niet minder dan 7 verenigingen viel die eer te beurt .

Oudste jubilaris was de KWB . Die bestaat al 70 jaar . Boogschuttersvereniging Nooit Volleerd werd  55.  Daarna volgden nog Chiro De Schakel (50) , Motorclub Frans (45) , Klompenmuseum (30) , het oudercomité van de plaatselijke oudercomité van de plaatselijke basisschool (15) en buurtvereniging Molenveld (5) .  De besturen kregen een geschenkje .

Afgesloten werd met livemuziek van covergroep “Overdose”.  De jongelui deden twee uur lang bekende en minder bekende nummers door de boxen schallen .

Het doel van de organisatoren werd bereikt : het positieve in een klein dorp naar boven brengen. Mensen de kans geven buiten te komen en te babbelen met mekaar. Aantonen ook dat een klein dorp als Groot Vorst een schat aan verenigingen en vrijwilligers telt .  Dank daarvoor . (PM/lu)

sized_DSC_0220 sized_DSC_0213 sized_DSC_0211sized_DSC_0194sized_DSC_0193sized_DSC_0195sized_DSC_0196sized_DSC_0200sized_DSC_0197sized_DSC_0206sized_DSC_0208sized_DSC_0216sized_DSC_0219

 

 

NU ZATERDAG MEIBOOMPLANTING VOOR HET GEMEENTEHUIS

2015 mei e.c. Thijs 30-04-2015 18-02-55 3264x4928April loopt op zijn laatste benen,  de mooie meimaand staat voor de deur .  Morgen zaterdag 28.04 om 14u. is het weer zover in Groot-Vorst . Meiboomplanting .  Alle 23 verenigingen van de Laakdalse deelgemeente slaan de handen in mekaar en richten een spar op van meer dan 20 meter hoog , met daaraan de verschillende schilden of logo’s van de verenigingen .  Een spectaculair zicht .

Ondertussen speelt de plaatselijke fanfare vrolijke deuntjes , is er ook muziek van een coverband , kinderanimatie met springkasteel , een heuse speeltuin , grime , glitter tattoo‘s , een ballonwedstrijd , workshop buttons maken .  Kortom voor elk wat wils .

Doel van de Meiboomplanting is aan de buitenwereld tonen dat het verenigingsleven nog springlevend is .  Zowel het aantal als de diversiteit van de verenigingen kan je afleiden uit de Meiboom .  Sportverenigingen , culturele verenigingen en jeugdverenigingen hangen zij aan zij aan de boom .

Komen kijken is gratis , net als alle activiteiten . Drankjes zijn er aan heel vriendelijke prijzen .

Dit jaar staat de Meiboom voor de eerste keer op het gloednieuwe evenementenplein , vlak voor het Laakdalse gemeentehuis . Een echte primeur .

Een vijftal jubilerende verenigingen wordt gehuldigd . Zij staan even in de schijnwerpers en ontvangen een cadeautje .

2015 mei e.c. Thijs 30-04-2015 18-22-00 4456x32232015 mei e.c. Thijs 30-04-2015 17-58-49 4333x3133

Meiboomplanting , zaterdag 28 april 2018 van 14.00 u tot 19.00 u op het Evenementenplein , vlakbij het nieuwe Laakdalse gemeentehuis .

Herinrichting begraafplaats Veerle

De gemeenteraad zet het licht op groen voor het lastenboek met betrekking tot de herinrichting van de begraafplaats in Veerle . Na de restyling van de begraafplaats in Vorst-Centrum , zullen de werken in Veerle nog dit jaar aanvatten .

De herinrichting kadert in de gemeentelijke toekomstvisie voor begraafplaatsen . Men wil de nabestaanden op een serene manier tot rust laten komen bij hun dierbare overledenen . Daarom streeft men binnen Laakdal naar uniforme , toegankelijke en aantrekkelijke kerkhoven .

De geplande werken in Veerle stemmen overeen met die van Vorst-Centrum . Zo omvat de restyling onder meer een betere inrichting van de strooiweides en mooi beloopbare paadjes .

Er worden meer banken geplaatst en een toiletruimte . Er wordt ook een schuilhuisje voorzien plus een ruimte om afscheid te nemen . Ook de kinderbegraafplaats  wordt op een ludieke wijze aangepast .

Broeckx GerdaGerda Broeckx (schepen van begraafplaatsen): “Vorig jaar werd de begraafplaats van Vorst-Centrum heringericht tot een groene omgeving voor stilte , respect en herdenking . De uitvoering van het project verliep vlot en leverde een mooi resultaat op . Wij mochten reeds vele positieve reacties van bezoekers ontvangen . Wij hopen in Veerle minstens evengoed te doen .”

Als alles volgens plan verloopt , vatten de werken dit jaar aan . Het gemeentebestuur houdt er natuurlijk rekening mee dat alles er netjes bijligt in de drukbezochte periode van 1 november .

Een blitzbezoek aan het kerkhof leerde ons dat ook hier de buxusmot vrijuit haar gangetje kon gaan (zie foto’s onderaan) . Vrijwel alle hagen zijn rijp voor de brandstapel . Nieuwe aanplantingen zijn wellicht een noodzaak . Ook de immens grote groene percelen vragen om een degelijke invulling . Werk aan de winkel voor het studiebureau . (lu)

sized_P1060844 sized_P1060845 sized_P1060847 sized_P1060848

sized_P1060849 sized_P1060842

 

Kent u ‘European Disability Card’ ?

Personen met een lichamelijke beperking moeten vaak hun handicap bewijzen. Dit zorgt soms voor ongemakkelijke situaties en werkt voor mensen met een beperking drempelverhogend.

Europa heeft daarom de European Disability Card ingevoerd. Zo kan een andersvalide discreet en gemakkelijk aantonen dat hij/zij leeft met een beperking.

 

DJeroeneze kaart is echter nog niet algemeen bekend. Daarom heeft Jeroen Helsen (N-VA) op de gemeenteraad voorgesteld om dit initiatief in de gemeente te promoten.

 

 

Heeft u vragen over de EDC of een probleem als mindervalide? Neem contact op met Jeroen.Helsen@n-va.be

Evelien Thys op drie

Strijdplek voor nieuwkomer Evelien Thys bij de nieuwe Positieve, Realistische en Open beweging   Prolaakdal .

Lijst (2 van 1)

Evelien Thys uit Klein-Vorst zal op de tweede plaats staan op de kieslijst van Prolaakdal voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Evelien is een nieuwkomer in de Laakdalse politiek. “Ik heb voor Prolaakdal gekozen omdat wij een onafhankelijke beweging zijn . Wij maken onze eigen keuzes op maat van elke Laakdaller . In oktober gaan wij als een hechte groep naar de kiezer.”

Evelien is sinds kort lid van de OCMW-raad en het Vast Bureau van het OCMW.

1 2 3 5