TWEEDE ‘BLUE MOON’ IN DRIE MAANDEN

286183Vandaag is het 31 maart , Stille Zaterdag en … we hebben een volle maan . De tweede volle maan van maart , want 1 maart was onze gemeenschappelijke schijf reeds perfect rond . Een tweede volle maan binnen dezelfde maand noemen we een Blue Moon .

Ook in januari 2018  was dat al het geval met een volle maan op de eerste dag van het nieuwe jaar en een Blue Moon op de laatste dag ervan .  Deze Blue Moon was tevens een ‘supermaan’. Omdat ze het dichtst bij de aarde stond (ongeveer 357.000 km) leek ze toen 7% groter .

Februari kreeg het tussenin hard te verduren , want de kortste maand van het jaar moest het daardoor doen zonder een volle maan .

Twee volle manen in twee maanden van hetzelfde jaar , het kon ook al in 1999 . De volgende keer gebeurt het weer in 2037 .

volle-maan-stock-foto__k2866654

 

Is een Blue Moon echt blauw ? Neen , maar het kan . Bij toeval en vooraf zo goed als niet te voorspellen . De zon en een gunstig blauw gekleurde zandstorm op aarde kunnen echter wondertjes doen in de magische nacht die hopelijk zwanger is van maanlicht . Kijken maar tussen het slapen door .

Eén april , Pasen en nog een volle Blue Moon … Genoeg op het feest van de verrijzenis ?  (lu)

PAASZATERDAG of STILLE ZATERDAG

Om 20u plechtige paaswake in Sint-Jozefskerk Veerle-Heide en in Sint-Trudokerk Meerhout met zegening vuur en paaskaars,

Bijbelwake, zegenen doopwater, hernieuwen doopgeloften en eucharistie.

image013Stille Zaterdag is een dag van verstilling : na de gedachtenis van de kruisdood van Jezus waakt de Kerk bij het graf .

Op deze dag waakt de Kerk dus bij de gestorven Heer , en gedenkt ze dat Hij in het dodenrijk is afgedaald , dat Hij met de mensen solidair is geworden tot in de duistere afgrond van de dood . In de liturgie van de paaswake vieren we de kern van ons geloof : Jezus, die gestorven is aan een kruis, is niet in de dood gebleven , maar door God tot nieuw leven opgewekt . De liturgie wil die overgang van dood naar leven op verschillende manieren tot uitdrukking brengen , onder meer met het spel tussen licht en donker .

 

 

Sábado de Gloria – Zaterdag van de vreugde – Paaszaterdag in SPANJE

Aanvang van de ommegang 22:30 u. Deze processie staat in het teken van de viering van de Verrijzenis van de Heer.

Er nemen geen muziekkorpsen aan deel, maar 5 drumbands :  “Popular Tamborada” genoemd.  “Het populaire tromgeroffel van paaszaterdag” dat de viering van de verrijzenis van Christus en de sfeer er rond al duidelijk opvoert.  (Fons Lauwers)

 

 

 

Kasteel in Westerlo, postbus in Luxemburg

29 maart 2018  07:54   in  ‘De Tijd’   ©Photo News

 

viewAchter het sprookjesachtige kasteel van Westerlo gaat een Luxemburgse postbusconstructie schuil. De prinselijke familie de Merode, die het kasteel bezit, kreeg het daarover al meermaals aan de stok met haar Luxemburgse bedrijfsrevisor.

Ook de Belgische adel vindt zijn weg naar het groothertogdom. De familie de Merode, die in de jaren 30 de titel van prins gekregen heeft, vormt daar geen uitzondering op. De bekendste tak van de familie woont in het 600 jaar oude kasteel van Westerlo. Sinds de 36-jarige prins Simon de Merode twaalf jaar geleden de teugels in handen kreeg, wordt het kasteel in de Kempen gebruikt voor tal van evenementen. Het publiek kon in Westerlo onder meer terecht voor een grote happening voor oldtimers, een feeërieke kerstshow en het muziekspektakel Historalia met 200 dansers en acteurs.

Facturen uitschrijven zonder btw af te dragen en zonder geldige reden om dat niet te doen houdt een fiscaal risico in.

Luxemburgse bedrijfsrevisor

Achter het kasteel blijkt het adres van de Luxemburgse vennootschap Goelo te schuilen. In maart 2007 stuurden drie jonge telgen, toen nog twintigers, een Luxemburgse financieel consulent naar de notaris om die Luxemburgse vennootschap op te richten. De prinsen Thierry, Edouard en Simon de Merode, van wie de stamboom al 27 generaties teruggaat, verdeelden de aandelen onder elkaar. Het doel van de vennootschap? ‘De organisatie van vrijetijdsactiviteiten, sport en reizen op maat, in het bijzonder het beheren van bossen, jachtpartijen, het huren van kastelen, boten en auto’s, alsook de aankoop van kunstwerken.’

Discretie

view.2jpgDe Luxemburgse vennootschap is bijna 9 miljoen euro waard. Als we er voor de deur staan, blijkt het echter om het zoveelste postbusadres te gaan. Op de Rue de Neudorf, een kronkelende steenweg die de stad met de luchthaven verbindt, valt meteen op waar we moeten zijn: aan het nummer 681 springt een moderne nieuwbouw van de Luxemburgse belastingadviseur Fisogest meteen in het oog. ‘Onze savoir-faire, onze nauwe en vlotte contacten met notarissen, banken, overheidsdiensten en advocaten, en onze discretie laten ons toe u de adviezen en oplossingen te bezorgen die u nodig hebt voor uw projecten in Luxemburg’, belooft dat kantoor op zijn website.

Kan de familie de Merode ons wat toelichting geven bij de constructie? ‘Voor ons is dit een privéaangelegenheid waarover we geen commentaar geven’, laat de familie weten.

Want er is toch wat vreemds aan de hand met die Luxemburgse postbusvennootschap. De eerste jaarrekening, die pas twee jaar na de oprichting is ingediend, wekt verbazing. Daarin haalt de Luxemburgse bedrijfsrevisor van de familie zwaar uit in zijn geschreven verslagen. Hij trekt aan de alarmbel over de fiscale risico’s die de prinsen nemen.

‘Wij wensen u te wijzen op het fiscaal risico dat de vennootschap loopt door facturen uit te schrijven zonder btw af te dragen en zonder geldige reden om dat niet te doen, bij het ter beschikking stellen van het kasteel in België. Naar onze mening vereist de wet dat deze vennootschap in België wordt gevestigd en dat de facturen worden uitgeschreven volgens de Belgische btw-regels.’

De bedrijfsrevisor gaat ook in detail. Hij merkt op dat er voor 131.650 euro kosten in de boeken staan voor de organisatie van een jachtpartij, maar dat de bijhorende opbrengsten niet te vinden zijn. Zijn die wel aangegeven?

Geen vergunning

En zelfs als de prinsen de inkomsten van hun kasteel in België toch in Luxemburg wilden boeken, beschikten ze niet eens over de nodige Luxemburgse vergunningen om überhaupt commerciële activiteiten uit te oefenen in het groothertogdom, merkt de Luxemburgse bedrijfsrevisor op.

view.1jpgDe kritiek van de bedrijfsrevisor leidde meteen tot zijn ontslag. Diezelfde maand nog werd hij vervangen door een andere Luxemburgse bedrijfsrevisor. De nieuwe revisor was milder in zijn verslag voor de volgende jaarrekening. Maar deze keer stond er te lezen dat hij de Luxemburgse rekeningen niet kon controleren volgens de internationale normen en dus geen garanties in die zin kon geven. De revisor kon evenmin garanderen dat de waardering van de aandelen die de Luxemburgse vennootschap had in de Belgische vennootschap ‘Kasteel De Merode Westerlo’ correct is.

Het volgende jaar al, in december 2010, moest ook deze Luxemburgse bedrijfsrevisor de baan ruimen. Daarmee was in twee jaar tijd al een derde revisor aangesteld. In de daaropvolgende jaarrekening uitte de revisor geen enkele kritiek meer. What happens in Luxembourg, stays in Luxembourg?

Vrienden van het kasteel

In 2015 noemde Simon de Merode zichzelf in De Tijd nog ‘de CEO van een 600 jaar oude start-up’ als de beheerder van het kasteel van Westerlo. De prins-ondernemer, die marketingervaring opdeed bij AB InBev, had evengoed met zijn broers en zijn zus kunnen beslissen om het landgoed te verkopen en het geld op hun rekening te storten. ‘Maar dat is niet interessant. Ik ben een entrepreneur. Ik heb dat beetje drive en risico nodig om goed te presteren.’

Over de Luxemburgse postbusvennootschap heeft de prins nooit met een woord gerept in de pers.

De website van het kasteel verwijst alleen naar een Belgische vzw die de familie in 2005 oprichtte voor de ontwikkeling van het kasteel: de vzw ‘ Vrienden van het Kasteel van Westerlo’, met adres op het kasteel. Die vzw heeft in 2012 een partnerschap gesloten met de Koning Boudewijnstichting. ‘Een partnerschap dat onze vereniging een teken van openbaar nut geeft’, luidt het op de website.

Ook fiscalisten die we contacteerden, stellen zich vragen bij de Luxemburgse constructie van de adellijke familie.

 

Lars Bové, Redacteur Politiek & Economie

David Adriaen, Redacteur Ondernemen

Lars Bové en David Adriaen

 

GOEDE VRIJDAG 30 MAART

image012Kruisweg om 14u WZC De Winde Veerle

om 15u Sint-Jozefskapel Vorst, Sint-Niklaaskerk Meerlaar, Sint-Lambertuskerk Eindhout en Sint-Trudokerk Meerhout

Avonddienst met Kruishulde om 19 u Sint-Bavokerk Zittaart

Op Goede Vrijdag stierf Jezus , onschuldig veroordeeld tot een verschrikkelijke kruisdood . Waarom eigenlijk ? Omdat Hij de machthebbers in de weg liep met zijn boodschap van liefde voor kleinen , lijdenden en armen . Omdat Hij niet wou ophouden zijn boodschap van betrokkenheid uit te dragen , ook niet toen Hij het bijzonder hard te verduren kreeg .

 

IN SPANJE HERDENKT MEN Viernes Santo – Goede Vrijdag ALS VOLGT

De processie waaraan de 15 broederschappen deelnemen met 18 passietaferelen en vergezeld van muziekkorpsen, drumbanden en anonieme boetelingen deelnemen, begint om 20:00 u. Dit is een groots opgezette processie doorheen de voornaamste straten van Torrevieja.

Scan.bmp (34) Scan.bmp (33) Scan.bmp (23)

De twee broederschappen die nog niet deelnamen aan de processies zijn het broederschap van de Graftombe van Jezus en het broederschap van het Laatste Avondmaal.

De hoger vermelde broederschappen nemen allen deel aan de grote processie van Goede Vrijdag. (Fons Lauwers)

Filmpje van Malaga tijdens de doortocht van O.L.Vrouw van Hoop en Vrede.

https://www.youtube.com/watch?v=VlEUzVCe8DU

LOUIS BOECKMANS GETUIGT

 

Organisatie : KWB Veerle      Vrijdag 13 april – 19u30        Zaal Sportgalm Veerle

Inkom gratis !

 

Eén van de laatste overlevenden van de hel van de concentratiekampen uit de laatste wereldoorlog getuigt !

????????????????????????????????????

De nu 93-jarige Louis vertelt over de gruwel van de ‘kampen des doods’ opdat die geschiedenis nooit zou vergeten worden.

 

Een verhaal waar je kippenvel van krijgt ! Kom er gratis naar luisteren.

WITTE DONDERDAG in Laakdal en Torrevieja

PLECHTIGE EUCHARISTIE MET VOETWASSING EN GEDENKEN LAATSTE AVONDMAAL

19 uur in de Sint-Niklaaskerk van Klein-Vorst aansluitend aanbidding tot 20.30 u

image011In de viering van Witte Donderdag wil de Kerk gedenken wat Jezus op de avond vóór zijn lijden met en voor zijn leerlingen heeft gedaan tijdens hun gezamenlijke maaltijd , het Laatste Avondmaal .

Daar brak Hij het brood en waste Hij de voeten van de leerlingen . Naast gedenken , wil de Kerk ook overleveren , in alle betekenissen van dat woord : in de eucharistie zijn wij verbonden met alle generaties christenen die , sinds die paasmaaltijd in die eerste bovenzaal , steeds weer samenkomen op allerlei plaatsen , in alle tijden , doorheen alle beproevingen en moeilijkheden . De eucharistie wordt dus van generatie op generatie overgeleverd , in opdracht van Jezus : Blijft dit doen tot mijn gedachtenis . Het is dan ook onze taak om ze door te geven aan wie na ons komen . (E. Seghers)

 

WAT GEBEURT ER vandaag  IN SPANJE ?
Jueves Santo, heilige donderdag of Witte Donderdag 28 maart.

Vandaag zijn er twee processies in Torrevieja. De eerste avondprocessie start om 23:00 u. en is de processie van de stilte. Er zijn geen muziekkorpsen aanwezig, enkel de drumbanden zorgen voor het ritme.

Scan-002.bmp Scan.bmp (12) Scan.bmp (13)

 

De deelnemende broederschappen zijn …

– Het broederschap van de Samaritaanse vrouw

– Het broederschap van de Gekruisigde Christus en de Heilige Maria van de stilte.

Bij het beëindigen van de processie wordt de stilte aan de kerk verbroken door het zangkoor “Francisco Vallejos” van Torrevieja met twee liederen. “Señor me cansa la vida” Heer, het leven vermoeid mij , gevolgd door ” Madre del Silencio” Moeder van de stilte.

De tweede processie vangt aan om 24:00, de ochtend van Viernes Santo, Goede Vrijdag en staat in het teken van “De Kruisafneming van Christus”.

Het deelnemend broederschap;

– Het broederschap van de Vroomheid en het Medelijden van O.L.Vrouw.

Het gemengd koor van Manuel Barberá van Torrevieja brengt tijdens de ommegang passieliederen ten gehore. Ook deze nachtelijke processies lokken veel volk dat intens meeleeft met de uitgebeelde gebeurtenissen. (Fons L.)

Pasen , 1 april stort Chinees ruimtetuig neer

Een ongecontroleerd Chinees ruimtestation van maar liefst 8,5 ton zwaar zal komend weekend neerstorten op aarde. En dit is geen 1 aprilgrap! Volgens experten zal het zogenaamde ‘Hemels Paleis’ niet volledig opbranden in de atmosfeer. Er kunnen brokstukken tot 100 kilogram zwaar op onze planeet neerkomen. Waar precies? Dat weet voorlopig niemand zeker.

Dit meldt HN in zijn dageditie .

0be45960-3267-11e8-8307-fe5836ff85e0_web_scale_0.5485893_0.5485893__

Het ruimtestation Tiangong-1 – oftewel Hemels Paleis – werd in september 2011 de ruimte in geschoten, als probeersel van de Chinezen om later een volwaardig ruimtestation te lanceren. Het was de bedoeling om het prototype gecontroleerd te laten terugkeren naar de aarde, maar in 2016 verloor China de controle over het enorme ruimtetuig.

 

Precieze inschatting van neerstorting

Het nationale ruimteagentschap meldde al snel dat een neerstorting onvermijdelijk was. Wanneer dat precies zou gebeuren, was toen nog heel moeilijk te voorspellen.

Intussen is er wel al een vrij nauwkeurige inschatting. Volgens het Europese Ruimteagentschap (ESA) zal Tiangong-1 crashen tussen de ochtend van 31 maart en de ochtend van 2 april. De grootste kans op een impact: Pasen, 1 april.

Het gevaarte is tien meter lang en weegt een verpletterende 8,5 ton. Daarmee is het een van de zwaarste objecten ooit die ongecontroleerd terug op de aarde zal neerstorten. Het goede nieuws is dat onze atmosfeer het labo grotendeels zal opbranden. Toch kunnen er volgens prognoses nog brokstukken tot honderd kilogram zwaar op onze planeet neerkomen.

Een concrete inschatting van waar de onderdelen zullen belanden, hebben experten momenteel nog niet. De impactzone beslaat ongeveer twee derde van de aarde. Door de specifieke baan van het ruimtestation is de kans grootst dat het gebeurt tussen 43 graden noorder- en 43 graden zuiderbreedte. Zones met dichtbevolkte wereldsteden als Barcelona, Rome of New York.

Continenten uitsluiten

De reden waarom experten zo moeilijk een exacte plaatsbepaling van de impact kunnen geven, komt door de enorme snelheid waarmee het ongecontroleerde object zich rond onze planeet beweegt. Met gemiddeld 27.353 kilometer per uur, om precies te zijn.

“Als we de laatste dag ingaan, kunnen we hopelijk een foutenmarge van enkele uren bepalen”, zegt astrofysicus Jonathan McDowell. “Eens de foutenmarge nauwkeuriger wordt, kunnen we continenten beginnen uit te sluiten.”

Wetenschappers moeten daardoor tot in de laatste uren afwachten vooraleer ze een correcte inschatting kunnen maken. Hoe dan ook blijft de kans statistisch gezien erg klein dat er slachtoffers zullen vallen.

HN – dageditie

 

1 2 3 5