MORGEN 1 MAART ‘COMPLIMENTENDAG’

th6Morgen donderdag 1 maart is het complimentendag . “Gij met uw complimenten”, hoorde men vroeger wel eens zeggen als iemand wat te lief was voor een ander . Een foute reactie trouwens , want alle mensen , lieve en barse , zijn hoe dan ook gevoelig voor een welgemeend complimentje , al willen ze dat niet altijd gezegd hebben .

Vroeger strooiden de mensen niet of nauwelijks met complimentjes , nu misschien iets te veel . Of te weinig .

Wat dan ook , bij mensen die een complimentje krijgen , zie je de betreffende persoon daar vaak van opfleuren . Daarom is het goed dat er een complimentendag is begin maart .

th1Het licht is definitief terug en ondanks de extra duw van 24 mrt (+1u zomertijd ) blijven de dagen ook zonder die por langer worden tot 21 juni . Het lijkt er onderweg zelfs meer en meer op dat er geen einde komt aan deze prettige dagen . In deze periode zijn de gezonde mensen op hun vrolijkst . Je zou voor minder . De zieke mensen daarentegen …

Maar we dwalen af . De complimentjes , daar hadden we het over , speciaal vanaf morgen.

Als ik van de juiste persoon op een onverwacht ogenblik een bemoedigend woord krijg , is mijn dag goed’ , weet een mevrouw die het leven niet met een gouden lepeltje kreeg aangereikt .

compliment_1_MQLxStlr-500-375Ook ik had vroeger een afkeer van complimentjes . Thuis was strooien met complimentjes , net als in de meeste huishoudens , not done en ook tijdens mijn acht jaar internaat legde men alleen de kleine kantjes van iemand bloot . Uitvergroot . Ziekelijk .

Daar kwam verandering in toen ik na twee lange ziekenhuisopnames (1983 en 2017) weer onder de mensen kwam . Dan streelt elk complimentje je ziel . Zeker weten . Een complimentje op zijn tijd , het doet geen pijn , kost niets en het maakt de ontvanger een pakje gelukkiger .

Doen . Vanaf nu . En niet alleen via Facebook .

th4

 

PS  Jongelui (en andere) , wisten jullie dat dit tien complimentjes zijn die vrouwen het liefst krijgen:
1. Ben jij afgevallen?   2. Je hebt een mooie glimlach   3. Je ruikt lekker 4. Je haar zit leuk  5. Die jurk staat je beeldig   6. Die kleur flatteert je   7. Je hebt iets mooi aan  8. Je hebt prachtige ogen   9. Je ziet er slank uit   10. Je bent prachtig

ZWARTE GATEN

JozefOngena1Vanavond di 27 feb om 20u is er een voordracht in zaal Druivenrank over ‘Zwarte Gaten’ in de kosmos door Jozef Ongena , en georganiseerd door het Davidsfonds van Laakdal. ( 8 euro inkom met gratis drankje , 5 euro voor de Davidsfonds leden )

Jozef , gepassioneerd als hij is door wetenschap , zelf doctor in de plasmafysica , zal ons proberen uit te leggen wat Zwarte Gaten in het heelal zijn . Onze vriend en ex-collega Egon Jottier komt ook .

Voordracht:  Zwarte gaten : waarheid of verzinsel ? door Jozef Ongena

Jozef Ongena is doctor Fysica & directeur Plasmafysica Koninkl. Militaire School . Zijn vorige voordracht over Energie en ons bezoek aan onderzoekscentr. Julich + bruinkoolput Hambach waren een groot succes . Ook nu zal hij ons boeien met Einsteins voorspelde mysterieuze objecten in het ‘Heelal’ , nl. ‘Zwarte Gaten’: onzichtbare kleine objecten met enorme massa. Op verstaanbare wijze zal hij recente bevindingen over ‘zwarte gaten’ & ‘zwaartekrachtgolven’ toelichten . Hoe ze aantonen ?

wat-zou-er-gebeuren-als-de-aarde-in-een-zwart-gat-terechtkomt-3707 sorte-huller-top

Detail: Einsteins algemene relativiteitstheorie voorspelt het bestaan van objecten van minuscule omvang , maar met een ongelofelijke hoeveelheid massa . De aantrekkingskracht die uitgaat van zulke objecten is zo enorm dat ze alles in hun omgeving ‘opslorpen’ . Niets uit zulk een object kan nog ontsnappen, zelfs niet het licht . Met andere woorden , deze mysterieuze objecten zijn onzichtbaar , vandaar de naam “zwart gat” .

Dit gaat de fantasie te boven . Kan zoiets echt bestaan ? Meer nog , als zwarte gaten zouden bestaan , hoe kunnen ze worden aangetoond want ze zijn toch onzichtbaar ? En als ze toch echt bestaan , hoe kunnen zulke vreselijke alles vretende ‘monsters’ ontstaan ? En tenslotte wat kan hun functie zijn in het heelal ?

Op deze en andere fascinerende vragen tracht de voordracht een antwoord te geven in verstaanbare taal voor de algemene geïnteresseerde toehoorder . De meest recente bevindingen omtrent zwarte gaten , incluis de verschillende waarnemingen van ‘zwaartekrachtgolven’ van de laatste twee jaar worden toegelicht .

Voor iedereen die gefascineerd is door het heelal en verschijnselen die de menselijke fantasie ver te buiten gaan , belooft het een avond te worden om nog lang over na te praten .

De kerieuzeneuzen onder ons zijn ten zeerste welkom .

 Zie:  http://www.davidsfonds.be/activity/division/activitydetail.phtml?id=52133

 Locatie: https://www.goudengids.be/bedrijf/Laakdal/L2308524/Druivenrank/

ALLE DRIE DE LAAKDALSE PLOEGEN EVENGOED

Alle drie de Laakdalse ploegen maakten van de 25ste speeldag in deze competitie een feest . Ze wonnen alle drie . VV Laakdal gaf de toon aan met een onaantastbare 4-1-zege tegen Noordstar . Leider Netezonen in 4E ging zuinig 0-1 winnen bij buur Zammel met een goal van Jens Van Kerckhoven in de voorlaatste min. en Excelsior Vorst deed het met 1-2 in Alberta via twee doelpunten van ‘Zjoff’ Janssens .

Netezonen blijft leider , al weigert de nuchtere trainer het woord kampioen vooralsnog in de mond te nemen . Er zijn immers nog een vijftal ploegen die voor een verrassing kunnen zorgen in de staart van de competitie .

Dat beseft ook Jelle Verheyen van Excelsior Vorst . Zijn favoriete elf hebben onder zijn beleid nog niet verloren , maar de afstand met leider Netezonen blijft 8 punten . Beide Laakdalse vierdeprovincialers voeren ook het derde periodekampioenschap aan .

Aan de Rauwstraat in Veerle gonsde het zondag van de transfergeruchten . Jonas Gielis gaat volgend jaar in de B-ploeg van Tess voetballen . Hij scoorde de 1-0 op de 8’ min . Werner Ooms vroeg voor volgend jaar een plaatsje in één van de reserveteams van VV Laakdal . Hij knikkerde goed 10 min. later de 2-0 op de denkbeeldige bordjes . Topschutter Nick Kenis werd 3 min. voor rust eindelijk niet afgestraft voor zijn grote spurtsnelheid , die hij volgend jaar in Wezel gaat demonstreren . Hij tekende voor de 3-1 . Ja , want op het halfuur had Bruynseels gemilderd tot 2-1 . Drie min. voor tijd kon Ruben Van Bael de 4-1 eindzege vastleggen . De secure keeper Yannick Coomans kreeg reeds onverwacht de bons , al had hij nog geen ploeg voor volgend jaar . Lars Gielis bleef met rood aan de kant . Hij trekt naar Wezel . Marijn , de derde Gielis-brother , koos voor Zammel . Vader Wim is hulptrainer in Berg en Dal , zodat neef Anton de enige Gielis is die in Laakdal blijft . Vier Gielisjes in het eerste elftal van VV Laakdal ? Vergeet het . Met het akkoord van opa Jos ? (lu)

 

Marnix vertelt hieronder meer over de 25ste  wedstrijd op de kalender .

VV Laakdal  4  – 1  Noordstar

Bij een kille temperatuur , gelardeerd met een gure noordenwind , kregen we als hoofdgerecht  het bezoek van  een noordster. De ontmoeting van de nr 7 in de stand met de nr 5 beloofde een pittige partij te worden , maar die belofte konden de mannen van Noorderwijk nooit hard maken . Aan het einde van de eerste helft leek de partij al gespeeld , en dat bleek ook zo .

Al na 7′ toonde VV dat het de betere ploeg was , want Jonas Gielis , in de heenronde al goed op dreef , opende de score met een boogbal die nog licht afweek op een Noordstar-rug: 1-0.

Drie minuten later schoot Ruben Van Bael op de paal en vlamde Jonas Gielis in de herneming richting hoek , de keeper bracht redding .

11de min. en een bedrijvige Nihat mikte vanop 25m naar de winkelhaak . De bal zoefde net over . VV was veruit de betere ploeg en na 16 minuten spelen ging Ooms in kopduel met een Noordstar-verdediger , de bal devieerde in doel en het stond 2-0 .

VV was sterk , kon gemakkelijk verder uitlopen maar vergat Noordstar de sportieve doodsteek te geven . Meer nog, de thuisploeg gaf stilaan de match uit handen en Noordstar lukte de aansluitingstreffer net voor het halfuur : 2-1

VV was even de kluts kwijt en Noordstar domineerde zowaar een kwartier lang de wedstrijd . Maar dan was er Kenis nog die 5′ voor de rust de 3-1 binnentrapte . Case closed ? Yes , zo bleek .

De tweede helft bleef VV de betere ploeg en kon Noordstar op geen enkel moment zijn 7de plaats in de rangschikking verantwoorden . VV was een klasse te sterk en Van Bael zorgde met het einde in zicht voor de 4-1 eindstand . Verdiende overwinning !

Doelpunten : 7′ Jonas Gielis , 1-0    Ooms , 2-0     Bruynseels , 2-1     Nick Kenis , 3-1      RubenVan Bael , 4-1

sized_DSC_0036 sized_DSC_0042 sized_DSC_0043 sized_DSC_0046 sized_DSC_0052 sized_DSC_0056 sized_DSC_0070 sized_DSC_0072

EINDHOUTHAM WORDT BIJ EINDHOUT GEVOEGD

Ludo Helsen , ere-burgemeester van Veerle en Laakdal, mag dan wel gepensioneerd zijn , stilzitten doet hij allerminst .

Het welzijn van zijn oud-gemeenten ligt hem nog na aan het hart . Bij het neuzen in allerlei documenten stuitte hij onlangs op een decreet uit de Napoleontische tijd dat de huidige bewoners van de Laakdalse deelgemeente Eindhout beslist zal interesseren .

 Eindhoutham was in de tijd van Napoleon nog een zelfstandige gemeente naast de zelfstandige en grotere gemeente Eindhout . En wat deed Napoleon ? Hij fuseerde , net zoals hier nog eens gebeurde anno 1977 toen Laakdal geboren werd uit de ex-zelfstandige deelgemeenten Veerle (+ Varendonk) , Klein- en Groot Vorst en Eindhout .

Vandaag , zondag 25 februari zal het juist 210 jaar geleden zijn dat de grote Napoleon in Parijs een decreet uitvaardigde waarin staat ‘dat de gemeente Eindhoutham zal gevoegd worden bij de gemeente Eindhout , allebei gelegen in het Tweenetendepartement .

IMG_1186De gemeente Eindhoutham wordt opgeheven (supprimé) , haar registers en documenten worden overgebracht naar de archieven van het gemeentehuis van Eindhout .

De schulden uit het verleden worden verder gekweten door de inwoners van de gemeente die ze gemaakt heeft . De grotere gemeente kreeg dus geen vergiftigd geschenk !

Die samenvoeging van deze twee gemeenten was onderdeel van de politieke besluitvorming van keizer Napoleon . Een gemeente die te klein was om zelfstandig te functioneren werd bij een andere gevoegd .

In een andere buurgemeente gebeurde hetzelfde : Averbode werd bij Testelt gevoegd .

Deze samenvoegingen gebeurden niet hals over kop maar waren gedurende de jaren ervoor degelijk onderzocht . Net zoals in onze tijden ook nog gebeurde , bv. in 1977 , dank zij keizer Napoleon .

Februari is zo voorbij …

DSC_0137DSC_0016 

Nog een zondag en drie dagen en februari is volgende week de laatste volle maand van de meteorologische winter geweest .Februari zo voorbij , toegegeven … een lichte overdrijving .

Het kan nog zeer koud zijn in februari , zoals in 1956 , mij nog steeds welbekend uit mijn seminarietijd in Hoogstraten , met een gemiddelde maandtemperatuur van slechts  –6,1°C en een gemiddelde minimumtemperatuur van minder dan  –10°C ! Probeer daar maar eens in te spelen . En toch moest het van onze surveillanten . Echt niet normaal .

De normale waarden van de gemiddelde dagtemperatuur in februari liggen in Ukkel evenwel tussen 2 en 4°C , die voor de minimumtemperatuur tussen 1 en  –4°C .

Februari is de laatste volle maand van de winter . Februari kan ook al zacht zijn , zoals in 1990 : de gemiddelde maandtemperatuur bedroeg toen in Ukkel 7,9°C. De absolute extremen kunnen erg variëren . Op 25 februari 1991 bedroeg de maximumtemperatuur 21,1°C in Meeuwen op 14 februari .

Februari is gemiddeld genomen een tamelijk droge maand . De normale maandtotalen variëren tussen 40 mm in het westen van het land en 110 mm op de Ardense toppen .

Tijdens de maand februari kon het in het verleden nog overvloedig sneeuwen . Op 10 februari 1902 bereikte de sneeuwlaag een dikte van 35 cm in Ukkel en in de Hoge Venen lag er 1,15 meter sneeuw op 9 februari 1953 , de dikste sneeuwlaag ooit officieel gemeten in België .

Maar dat is allemaal meer dan een eeuw geleden . Zulke waarden zijn blijkbaar aan ons niet meer besteed in een periode van klimaatopwarming . Sneeuw hebben we nauwelijks gezien in deze winter .

In Ukkel komen nog maanden februari voor die helemaal sneeuw-arm waren . Dit was het geval in 1945, 1959, 1972, 1975, 1980 en 1982 .

De normale waarde voor de uren zonneschijn tijdens de maand februari bedraagt 76 uur in Ukkel . In 1975 scheen de zon liefst 157 uur , maar in 2010 slechts 29 uur .

Hevige stormen kunnen tijdens deze maand ook nog over ons land trekken . De ergste waren die van 1953 , die zeer erge overstromingen veroorzaakten in de kuststreek en in de Polders , en recenter nog die van 1990 , toen een hele reeks stormen overal in het land veel schade veroorzaakten .

O ja , dit nog . De straalstroom (van wijlen weerman Armand Pien) brengt einde winter / begin lente normaal gezien warmere lucht vanuit het westen (van boven de Atlantische Oceaan) naar noordwest-Europa . Maar door de aanwezigheid van een sterk hogedrukgebied blaast de wind nu en de volgende weken voornamelijk uit het oosten . Lees: koude lucht uit Siberië . Berg de winterkledij nog maar niet op . Het venijn zit dit keer in de staart van februari .

P1060409

 

Wat ons echter het meest verblijdt in februari is ongetwijfeld de terugkeer van het licht , samen met de eerste lentebloempjes . In de komende dagen/weken zit er evenwel nog een korrel zand in de weermachine . Maar het gaat beslist de goede kant op naar Pasen toe . En dat is geen 1 aprilgrap .

LAAKDALS PROVINCIAAL VOETBAL IN 3C EN 4E

24ste competitiematch 

Van de drie Laakdalse clubs mochten alleen die van 4E juichen . Beide wonnen hun thuiswedstrijd . Netezonen wordt zelfs opnieuw leider met de zuinigste 1-0-zege tegen opposant Flandria . Een doelpunt van Van Kerckhoven in de 81′ .

761e4f7c-0fdd-11e8-b8c6-50dc37bcf8e6_web_scale_0.1_0.1__06496306

De konijnenpoot van trainer Jelle Verheyen blijft het doen bij Excelsior Vorst . Na de lichte appelflauwte van vorige week won Excelsior opnieuw , nu met 2-1 van Wortel . Doelpunten van Brockmans en Smolders . Beide Laakdal ploegen voeren nu ook de leiding aan in de 3de periode .

VV Laakdal speelde een meer dan behoorlijke partij bij leider St. Dimpna maar verloor met 2-1. In volgend verslag voeren alle genoemde spelers , uitgezonderd Gabriele Convalle en Ooms , de transfergeruchten aan . (lu)

 

St. Dimpna  2 – 1  VV Laakdal

Veel volk voor deze topper tussen de leider en de 5de in de stand . Bij VV Laakdal misten we Werner Ooms (geschorst) en Gabriele Convalle (werk) .

26992496_153277391995426_4902928716628048026_nSt. Dimpna ging meteen furieus van start met een sterk openingskwartier . Coomans voorkwam een vroege voorsprong . Geleidelijk aan kwam de match meer in evenwicht en het was Kenis die net voor het halfuur de 0-1-voorsprong op de bordjes zette . Net voor rusten kwam de thuisploeg na een vrije trap gelijk, meteen de ruststand .

De tweede helft was iets meer dan een kwartier ver of de bezoekers moesten met 10 verder na rood voor Lars Gielis . VV hield echter tot 10′ voor affluiten stand , maar toen tikte Taels op voorzet de 2-1 binnen . Zo won de leider gevleid , want een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven.

Doelpunten : 27′ Kenis, 0-1     44′ Luyckx , 1-1     80′ Taels , 2-1

Conclusie : gelijkopgaande partij, waarbij eigenlijk geen winnaar of verliezer mocht zijn. Helaas voor een sterk Laakdal , droop het af met lege handen . -Marnix Exelmans –

 

 

CHIRO GROOT-VORST QUIZT 3 MAART

Heuglijke gebeurtenis in de Laakdalse deelgemeente Groot-Vorst .

Chiro Groot-Vorst organiseert dit voorjaar al voor de 20ste keer haar “superleuke quiz voor groot publiek”.

Dit keer vindt de kwis plaats op zaterdag 3 maart in de zaal van de Vrije Basisschool in Groot-Vorst, Smissestraat 50.
Het belooft weer een voltreffer te worden .

De deelnemers worden voor deze jubileumeditie ontvangen met een gratis glaasje cava of fruitsap . Iedereen dus al prijs voor aanvang .

Ploegen bestaan traditiegetrouw uit maximaal 6 personen . De deelnemingsprijs bedraagt slechts 4 euro per persoon .

Zin in een leuk avondje-uit met een groepje vrienden of familie ?

Inschrijven , liefst vandaag nog , kan gemakkelijk via mail naar kwis.chirogroot-vorst@hotmail.com

Chiro Groot-Vorst

1 2 3 5