“Meer natuur in je tuin “

Afdeling Grote Nete
Nieuwsbrief 155                                                                      30 januari 2018

Herselt, Hulshout, Laakdal en Westerlo

Cursus “Meer natuur in je tuin ” in Herselt

(start 21/2/2018)

9101240 dieter vandenheuvel ivoorwesp 350x312Spelen, genieten, ontspannen, groenten kweken, huisdieren houden, uithangbord,… Een tuin kan zoveel verwachtingen inlossen. En met een doordachte visie en beheer vaart ook de natuur er wel bij. Nectarplanten voor vlinders, bessen voor vogels, een bijenhotel, vleermuisnestkast of egelschuilplaats kan je zo integreren zonder de andere functies in gevaar te brengen. Maar we gaan verder, met creatieve en inspirerende ideeën voor een tuin vol leven.

  • Les 1: Inleiding: de levende tuin
  • Les 2: Vogels in de tuin
  • Les 3: Insecten in de tuin
  • Les 4: Zoogdieren en amfibieën in de tuin
  • Les 5: Tuinbezoek of -workshop

Opzet ? De natuur uit de tuin beter kennen en inspiratie opdoen voor meer leven in de tuin.

Woensdagen 21/02, 28/02, 7/03 en 14/03 (19u30-22u30) en praktijkdag zaterdag 17/03 (9u00 – 12u00)

Afspraak: 19u30 De MixxAsbroek 1H, 2230 Herselt

Lesgever  Natuurpunt CVN – Joeri Cortens

Deelnamekosten :
 leden 30 €, niet-leden 35 € , storten op de rekening van Natuurpunt Grote Nete (417-6076411-13)

Speciale actie :

niet-leden die tijdens de cursus een lidmaatschap aangaan , betalen in totaal 55 € in plaats van 35 € (cursus) + 27 € (normale kost lidmaatschap)


Inlichtingen         HeaderLogo boterbloemen

Manu Vlaeyens 0473-941608  of manuvlaeyens@gmail.com
Natuurpunt Afdeling Grote Nete
Vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen
Manu Vlaeyens
Persverantwoordelijke Afdeling Grote Nete
Tel: 0473/941608

ER STAAT EEN ‘BLUE MOON’ AAN DE HEMEL

th.jpg-2Een volle maan is altijd mooi om te zien , maar die van vanavond , en meer nog morgen , is extra bijzonder . Het is namelijk ‘blauwe maan’ , een niet alledaags verschijnsel . Als het weer een beetje mee zit , kunnen we van dit natuurverschijnsel genieten , morgen hopelijk nog meer .

Een blauwe maan is de tweede volle maan in een maand tijd . Het natuurverschijnsel komt gemiddeld om de 2,7 jaar voor . Een maancyclus duurt gemiddeld 29,5 dagen , terwijl menselijke maanden tussen 28 en 31 dagen duren . Vandaar komt het voor dat er soms twee volle manen in één maand vallen . De eerste volle maan van de eerste maand van 2018 stond op 2 januari reeds aan de hemel . De volgende komt er eind maart (31) al aan . Ook volgend jaar in mei krijgen we een blue moon te zien .

th.jpg-3 th.jpg-4

De naam ‘blauwe maan’ betekent niet dat de maan ook echt blauw zal kleuren , maar is mogelijk afkomstig van de Engelse uitdrukking ‘once in a blue moon’ , ofwel ‘iets wat maar zelden gebeurt’.
Over de exacte herkomst van de uitspraak wordt echter tot de dag van vandaag gediscussieerd .

th.jpg-7 th.jpg-8

In o.a. de VS en China is deze Blue Moon ook een supermaan én een wolvenmaan . Super omdat de maan het dichtst bij de Aarde staat (en 7% groter lijkt) en wolvenmaan , omdat de wolven zich dan bedreigd voelen en massaal gaan huilen .

Blue Moon was vorige eeuw een alom bekende song die meestal bij amoureuze  affaires werd gezongen .

th.jpg-6th.jpg-9

De voornaamste covers vind je bij volgende artiesten uit de 50-60’-jaren : Dizzy Gillespie , Louis Armstrong , Elvis Presley , Frank Sinatra , Dean Martin en Caterina Valente .

Ook het clublied van Manchester City is een versie van Blue Moon .

SPORTMAN en -VROUW VAN LAAKDAL 2017

Vrijdag werd naar aloud gebruik in de Sportzaal Kwade Plas Veerle de sportman en sportvrouw van het voorbije jaar 2017 gekozen . Alle kandidaten mochten hun prestaties vooraf insturen . Daaruit distilleerde de Sportraad van Laakdal dan de laureaten .

26991728_10213863409673986_580750581876956658_n sized_DSC_0133-768x499

Sportvrouw : LEONIE GOUHIE

Geboren 05/05/1987   Sport: Atletiek    Categorie: recreant  Sportclub: Vrienden atletiek Dadizele , Paal AK

Sportprestaties: Sportvrouw van het jaar 2016 in Laakdal  – een titel van vorig jaar dus , maar in 2017 hebben haar prestaties alle voorgaande ruimschoots overtroffen !

Leonie mocht ook met NIKE Laakdal mee naar de Verenigde Staten van Amerika (team bestaande  uit de beste lopers/loopsters van de Nike – vestiging).

26993725_10213882829519470_3909415497905636346_n

 

Sportman van het jaar : Wim Leonard Cools Zijn naam alleen al opent deuren . Wim is de ideale vertegenwoordiger van al wat atletiek en aanpalende nummers aangaat . Een betere vertegenwoordiger van de oersporten is in Laakdal moeilijk te vinden . Wim werd in 2017 vice wereldkampioen op de 20-kamp , een niet alledaagse maar supermoeilijke atletiektak .

Sportploeg van het jaar  en winnaar van de Persprijs : VDB Cycling Team met deelname aan de Iron Man in Maastricht – 12 u. van Zolder – Hel van Kasterlee . Een kei van een ploeg .

Foto alle gelauwerden : herken jezelf of je favoriet(en)

persprijs 1eindlaureaten 2018

 

Laakdalse Prijs Ondernemen 2018

Foto Winnaar Laakdalse prijs ondernemen 2018De Laakdalse Raad voor Lokale economie heeft op 27 januari de Laakdalse Prijs Ondernemen 2018 uitgereikt . De Raad wil aan de hand van deze tweejaarlijkse prijsuitreiking in de verf zetten dat Laakdal heel wat te bieden heeft op economisch vlak en bedrijven of initiatieven die bijdragen tot de sociaal-economische welvaart belonen en aanmoedigen .

Uit de twaalf geselecteerde ondernemers heeft de jury Tonny Luyten en Ronny Vandenbergh van Domein De Vesten verkozen tot Laakdalse Ondernemer van 2018 omwille van het parcours dat ze hebben afgelegd van feestzaal naar Domein De Vesten met ondertussen elf zalen en een Thaïs restaurant waar niet enkel feesten en vergaderingen doorgaan, maar ook tal van grootschalige events plaatsvinden zoals De Vesten After Work , feestbeurs ‘t Feestpaleis & Sundays at De Vesten.

Foto, v.r.n.l. Gerda Broeckx (schepen van Lokale economie en tewerkstelling), Tonny Luyten van Domein De Vesten en Patrick Corvers (voorzitter Raad voor Lokale economie).

PROVINCIAAL VOETBAL IN 3C EN 4 E

21ste competititiematch :

SKS Herentals  0 – 1  VV Laakdal

Wat valt er te zeggen over deze avondmatch ? Dat er een gure noorderwind stond , het erg koud was en er bitter weinig doelpunten gemaakt werden . Koud over de hele lijn dus .

VV begon wel meteen goed aan de match , maar SKS toonde zich zeker niet als rode lantaarn van 3C met nog maar één winstmatch over de hele competitie . Integendeel .

Op een uitzonderlijk knappe grasmat werd het meteen stereotiep heen-en-weer voetbal . Variatie genoeg , maar weinig uitgesproken kansen .

VV Laakdal kwam echter voor de rust wel mooi 0-1-voor via Kenis, maar Coomans behoedde de bezoekers vlak erna van de gelijkmaker .

In de tweede helft was VV de betere ploeg , zonder het provinciaal topvoetbal van de laatste weken te spelen weliswaar en konden ‘onze’ bezoekers de krappe voorsprong verdedigen .

Het bleef dus bij 0-1. Een verdiende, maar krappe en fel bevochte 0-1-zege met het doelpunt van Kenis in de 34′.

Conclusie : 12 op 12 en 4de in de stand …, hoeft er nog een tekeningetje bij ? Volgende week thuis… moeten er  echter 3 geschorsten vervangen worden tegen topploeg Wezel . Wellicht past trainer Hans (Van Doninck) daar wel een mouw aan . Zo kennen we hem wel . –(Marnix Exelmans)-

DSC_0016 DSC_0018 DSC_0020 DSC_0030

 

Rosselaar-Hulsen 2 – 5 Excelsior Vorst

De pletwals van Excelsior blijft doordenderen na de meer dan gelukte trainerswissel bij de groen-witten . Bij Rosselaar-Hulsen kregen de mannen van Klaa Vust er 2 binnen , maar scoorden ze er wel 5 tegen . De doelpunten van Excelsior werden in volgorde gemaakt door Henderickx (0-1) , Brockmans (0-2) , Smolders (0-3) , Smolders(0-4) en nog eens Brockmans(2-5).

Of deze uitslag ook wat in de stand verandert , weten we pas zondagavond . ‘Voorlopig’ klom Excelsior wel op naar de 5de plaats in het klassement .

Ook na de zondagwedstrijden behoudt Excelsior die vijfde plaats . Alles zetten nu op de derde periodetitel of de dichtste ereplaats , want die levert een plaatsje op in de eindronde voor promotie op .(lu)

Netezonen 2 – 0 Lichtaart

Met een simpele 2-0-zege heeft Netezonen opnieuw de tweede plaats steviger in handen en staat het mee bovenaan in het derde periodekampioenschap .De doelpunten vielen binnen het eerste halfuur door Van Looy (1-0) en Coeckx (2-0).

In de onafgewerkte tweede periode heeft Netezonen nog twee wedstrijden tegoed tegenover één voor resp. Flandria en Rauw . De eindronde voor promotie wenkt nog steeds . (lu)

 

 

ERIK VLAMINCK KOMT NAAR VEERLE

Organisatie: Gezinsbond-Veerle & Davidsfonds Laakdal

Druivenrank Veerle dinsdag 30 januari 20u.

affiche Dikke Freddy-2Schrijver en meesterverteller Erik Vlaminck brengt een herkenbaar , grappig en gevoelig ‘literair optreden’ .

Hij blikt terug op zijn soms absurde jeugd in de jaren ’60 . Hij schetst vol mededogen portretten van gewone mensen die verdraaid sterk op ieders spiegelbeeld lijken .

En hij heeft de hilarische maar bloedserieuze ‘Brieven van Dikke Freddy’ op zak . Berichten uit de marge van de maatschappij die heel dicht op je vel gaan zitten . Iedereen welkom ! -hv-

———————————————————————————————————————-

Maandag werd onze GvL-krant bezocht door 649 bezoekers en 5 709 bezoeken . 6 358 lezers/belangstellenden in totaal . Iets hoger dan het gemiddelde aantal lezers/kijkers .

* bezoeken zijn het aantal keer dat iets bekeken is zonder dat de lezer een uniek iemand is. Bijvoorbeeld 1 persoon die een pagina 10 keer bezoekt
. * Een bezoeker is wel een uniek iemand . Normaal dat het aantal lezers hier lager ligt dan bij de bezoeken.

———————————————————————————————————————–

Zesdeklassers uit Eindhout en het Vogeltelweekend

Dit weekend vindt het Vogeltelweekend plaats . Natuurpunt roept tijdens het Grote Vogelweekend op om massaal de tuin in te trekken en even te tellen hoeveel vogels je spot .

Via de website

https://vogelweekend.natuurpunt.be/

kan je jouw gespotte exemplaren doorgeven.

vogeltelweekend3

 

foto’s : de zesdeklassers

ijverig aan het werk

Ook scholen konden dit jaar deelnemen .

Vlaamse scholen werden de voorbije week opgeroepen om op de speelplaats en in de schoolomgeving de vogels te tellen . De leerlingen van het zesde leerjaar gingen de voorbije dagen om beurt de verschillende vogelsoorten waarnemen in de buurt van de school .

Donderdagnamiddag kregen zij het bezoek van Michael Huygen van Natuurpunt .

vogeltelweekend2 vogeltelweekend1

Deze natuurliefhebber enthousiasmeerde de leerlingen door te vertellen over de tuinvogels die we in onze buurt kunnen spotten en hoe we er voor kunnen zorgen om extra vogels te spotten in onze tuin of op de speelplaats . De leerlingen gingen aan de slag met vet , zaad , pindakaas en boomstammen om de vogels van voedsel te voorzien rondom de school . Op die manier hopen zij nog meer vogelsoorten te kunnen waarnemen .

-Stein Voet-

 

 

 

EEN OUD-VEERLENAAR IN DE SPAANSE ZON

De “Paseo Explanada De España” in Alicante, is een prachtige wandellaan tussen de vele palmbomen en is ook een bekende pleisterplaats voor vele toeristen die een bezoek brengen aan de bekende badstad .

Waar toeristen zijn , vind je ook muzikanten , artiesten en kunstenaars allerlei die van de gelegenheid gebruik maken om hun kunnen te tonen en wat euro’s te verdienen .

Tussen de vele standjes door was er een opvallende straatwerker , die zich voordeed als een fotograaf uit een ver verleden . Gewapend met een oude technische camera met ingebouwd donkerkamertje , wist hij de mensen te overtuigen om bij hem een zwart-wit foto te laten nemen .

IMG_4340 (3)Het was vooral het technische en het chemische proces dat mij interesseerde . Zijn oude camera zou , naar verluidt ,180 jaar oud zijn en nog steeds in perfecte staat om mooie foto’s te maken .  The show must go on .

Bij de analoge fotografie van destijds gebruikte men een negatief beeld als tussenstadium om nadien een positief beeld te maken op fotopapier . In het hedendaagse digitale tijdperk is fotografie voor iedereen toegankelijk en niet meer weg te denken . En plots wordt men hier herinnerd aan een ver vervlogen tijd , waarbij een man met bolhoed en de show rond zijn oude camera , het publiek interesseert en aanspreekt .

Door hem te prijzen voor zijn bijzondere act , voelde hij zich vereerd en even later vertelde hij mij over zijn trucs van de foor.

IMG_4341-001 IMG_4357-001

Hij gebruikt geen negatieven , maar direct positief fotopapier dat na het belichten met zijn camera een korte ontwikkelingstijd doormaakt in zijn mini-donkerkamertje . Gevolgd door een korte spoeltijd in een emmertje water , onderaan zijn camera . Even bijsnijden , drogen en klaar is kees .

De klanten en hijzelf straalden van geluk bij het zien van het mooie resultaat en de omstanders genoten met volle teugen . Kassa , kassa . Een kleine foto kostte 5€ , een groter exemplaar 10€ . De klanten schoven gewillig aan voor een mooie herinnering uit vroegere tijden .

Fons Lauwers (ex-Veerlenaar in de Spaanse zon)

Laakdalse activiteiten in het weekend

Don 25 jan was een ontmoetingsnamiddag voor senioren in het Sportcentrum .

sized_DSC_0023 sized_DSC_0025

Vandaag vrij 26 jan  vanaf 19u is er de huldiging van de sportlaureaten 2017 in het Sportcentrum . Met tv-presentator Frank Raes andermaal in een glansrol . Kom ook eens kijken , het is helemaal gratis .

sized_DSC_0064 sized_DSC_0110

Traditioneel bij de aanvang van het nieuwe jaar huldigt de Laakdalse Sportraad en het gemeentebestuur van Laakdal de verdienstelijkste sportlui van het voorbije jaar .

Graag nodigen we je uit op deze viering nu vrijdag 26 januari 2018 in DE SPORTHAL in VEERLE (deuren open om 19u30 , start 20u.)

sized_DSC_0041Frank Raes zal naar goede traditie de presentatie voor zijn rekening nemen . We hebben ook ‘the magician’ Kenn Belaey uitgenodigd . De Belgische trailbiker met 10 wereldtitels zal een wervelende freestyleshow neerzetten .

 

Wij ontvingen dit jaar 26 kandidaturen .

 

Ook dit jaar schenkt de sportraad de “trofee persprijs” . Wil jij ook stemmen ? Dan krijgen wij graag morgen , donderdag 25 januari voor 17u. , jouw top 3 door, waarbij de kandidaat op plaats 1 , 3 punten krijgt , die op plaats 2 , 2 punten en die op plaats 3 , 1 punt.

Jean Eyckmans van het Laatste Nieuws coördineert dit en aan hem vragen wij om deze prijs op de avond zelf te komen overhandigen. Je mag je top 3 dan ook rechtstreeks aan hem bezorgen via e-mail: eykmans.jean@telenet.be

-Laakdalse Sportraad-

 

26 en 27  telkens om 19u30 toneelvoorstelling in ’t Buurthuis

 

Provinciaal voetbal

zat  27 jan 19u30  Herentals  0 – 1 VV Laakdal

zat  27 jan 19u30  Rosselaar/Hulsen  2 – 5 Excelsior Vorst

zon 28 jan 14u30  Netezonen 2 – 0 Lichtaart

 

1 2 3 5