MATHIEU v.d. POEL wint in DIEGEM

De zaterdagavondcross in Diegem werd gewonnen door andermaal een superieure Mathieu Van der Poel . Zijn 21ste zege van het seizoen. Rivaal en wereldkampioen Wout van Aert werd mooi tweede .

” Ik heb hierop echt niet veel te zeggen “, gaf Wout onmiddellijk en spontaan mee . ” Mathieu was vanavond de beste . Punt aan de lijn .”

“Ik heb een band met Diegem”, voegde Mathieu daar aan toe . Ik denk dat ik alle crossen die ik hier gereden heb , ook won . Dat schept een band .”

“En ik ben tevreden dat ik als derde mee op het podium mag met die coryfeeën “, voegde Laurens Sweeck daar nog aan toe . Iedereen stralend van geluk ? – Bekijk de foto’s van het podium maar .-

Toon Aerts viel net buiten het podium en hield daarmee de Duitser Marcel Meisen van de vierde plaats . ‘Onze’ Quinten Hermans tuimelde ook letterlijk van de vierde naar de tiende plaats . Het was echt glad in Diegem .

Sanne Cant won , zoals het een wereldkampioene betaamt , de wedstrijd bij de vrouwen .

DSC_0777DSC_0781DSC_0776DSC_0782 DSC_0738DSC_0752DSC_0764DSC_0774 DSC_0700DSC_0698

HET WEER ZAT NIET ECHT MEE

‘Nieuwejerke zoete’ zingen gebeurde dit jaar in Laakdal niet op 31 maar op 30 december omdat Silvesterdag dit jaar een zondag is.

Niet alle gemeenten uit onze regio deden daar aan mee . Meerhout bv hield het zingen halsstarrig op 31 december , maar dat kan hen zondag een invasie van zangertjes uit Klein-Vorst bezorgen . Niet waar . Wij hebben de indruk dat de mooie eindejaarstraditie collectief eerder wat afneemt , meer nog , zich meestal beperkt tot de veilige wijk dicht in de buurt van de zangertjes .

Zo wist Yves te melden dat er op Lange Blok in Veerle een honderdtal zangertjes , zowat het hele aanbod van zangertjes in de wijk , actief was . De KWB-mannen in de kerststal van Veerle vonden dat er ongeveer evenveel  proevertjes als vorig jaar werden geschonken aan de bezoekers van hun openluchtbar , maar onder paraplu . Wij stelden om 11u30 vast dat Veerledorp helemaal leeg was en maakten de voor de hand liggende bedenking dat het in onze tijd toch wat anders was .

Vanuit Klein-Vorst meldde men een toename van zangertjes t.o.v. vorig jaar en in Veerle-Heide gewaagde men van een invasie vanaf 13u.

De jongens en meisjes die meededen aan de vele zangbeurten aan de voordeur van de mensen waren alvast nog steeds dolenthousiast en speelden nog lang niet met de overweging om er volgend jaar al mee te stoppen . Wij delen hun enthousiasme en vinden met hen dat dit oud volksgebruik (bedelliedjes) nooit mag stoppen .

En nu gaan we nieuwjaar vieren … of doen we dat morgen zondag pas?

Probeer intussen de Veerlese kinderen te herkennen op de fotootjes . Sorry mensen uit Eindhout en de twee Vorsten , maar het regende flink tussen 08 en 10u en ik kan nog steeds niet op mijn rood scootertje klimmen . Begrip daarvoor ? Facebook is een goede uitkomst om jullie zelfgemaakte foto’s te posten .

DSC_0001 DSC_0003 DSC_0006 DSC_0008 DSC_0010 DSC_0013 DSC_0015 DSC_0017 DSC_0018 DSC_0019 DSC_0020 DSC_0021

 

 

VAN AERT WINT – QUINTEN HERMANS DERDE IN BREDENE

Voor de derde keer in de laatste vijf wedstrijden won Wout van Aert een archi-zware wedstrijd , zijn zevende van het seizoen . “Geef mij een vettige omloop , emmers koude regen over de rug en een snijdende zeewind in het gezicht en je ziet me zo veranderen in een totaal andere mens .” Dat recept kreeg hij vrijdag geserveerd in Bredene en het resultaat was er naar . ” In Loenhout had ik echt mijn dagje niet . Ik hoop dat ik nu eindelijk de vorm te pakken heb die ik al zo lang najaag om op zijn sterkst in de kampioenschappen te verschijnen .”

Mathieu Van der Poel jaagde heel lang vruchteloos op van Aert . Eén keer slaagde hij in zijn achtervolging , de andere keer deed hij dat niet . Het vrij grote verschil aan de meet leverde de dichtste ereplaats op .

De derde plaats op het podium was voor Quinten Hermans . De man van onze buurgemeente Schoot-Tesslo had tot voor de wedstrijd van gisteren een korte vakantie ingelast om een griepje te laten uitzieken . Toen dat griepje zich maar niet manifesteerde voor de wedstrijd in Bredene ging hij toch van start . ” In de start ben ik vrijwel steeds goed mee ” , zei Quinten nog . ” Het parcours had men een eind landinwaarts geschoven met bijna zicht op een woelige Noordzee . En met de succesrijke derde plaats als gevolg . Er finishten slechts 12 deelnemers .”

Vandaag is er de avondcross in Diegem , maandag de nieuwjaarscross in Baal .

DSC_0705 DSC_0735DSC_0714DSC_0787

 

MATHIEU VAN DER POEL AL AAN 20

Wij volgen HN dat vandaag stelt dat er in Loenhout gisteren een cross was die Van der Poel nog nooit had gewonnen . En dit jaar gaat alles ongeveer als vanzelf bij Poel . Poel zette na afloop de teller op 20 gewonnen wedstrijden dit seizoen en kan er mogelijk nog tien bijschrijven op zijn riant palmares . Primus inter pares , de beste onder zijn gelijken .

Wout van Aert liet zich gisteren even te ver uitzakken na een paar ronden en Van der Poel was ribbedebie . Van Aert , pas 4de , was na afloop trouwens kort van stof  waar hij zei : “Ik kon niet mijn beste niveau halen om Mathieu te volgen . Bovendien is er binnen het crosspeloton veel berusting bij de dominantie van Van der Poel . Hij is weg waar hij wil en ze kijken meteen naar mij om op kop te rijden . Fout natuurlijk . Toon Aerts bv. bewijst dat het oplevert om vol gas te geven . Toon werd derde .”

Nog Van Aert : “Als ik me vandaag al vragen moet stellen, dan moet het hele peloton dat ook doen. Voor de cross is het net heel goed dat Mathieu nog een poosje blijft.”

“Mathieu brengt veel jonge mensen naar de cross”, meent Corné van Kessel. “ Ik vind het niet erg dat hij nog minstens drie jaar blijft , zoals hij daarstraks bekend maakte bij Sporza . Stel dat hij straks ook top wordt in het mountainbiken , dan straalt dat af op onze sport . Maar dan finishen wij evenwel nog steeds één minuut achter Poel die ook wereldbekers mountainbike wint . ”

Voor jongens als Toon Aerts en Laurens Sweeck betekent de keuze van Van der Poel om in het veld te blijven wel dat zij in de pikorde van de cross geen grote stappen zetten , met alle sportieve en financiële consequenties van dien .

Bij de vrouwen won wereldkampioene Sanne Cant de 100ste wedstrijd in haar carrière voor Lucilla Brand  en Katherine Compton . Sanne won al drie keer in Loenhout en scoorde haar vierde opeenvolgende overwinning in dit seizoen . Bij de jongeren haalde onze Eli Isenbyt het nipt van de Britse superbelofte Thomas Pidcock .

sized_DSC_0090 sized_DSC_0055DSC_0458 DSC_0462DSC_0464DSC_0434 DSC_0426DSC_0430

28 december feestdag van de ‘Onnozele Kinderen’

 In onze erg jonge jaren werd deze dag , 28.12 , zelden vergeten . Men wenste immers zijn beste vriend , beste buurman , beste die of dat ‘van harte proficiat met zijn verjaardag‘. Een wens voor jongetjes die vrijwel altijd met luid protest werd beantwoord met een vurig ‘ ik zen gen onnoeëzel joenk , zalle ‘ .

Het verhaal van de Kindermoord in Betlehem door Herodes was alom bekend in die puberjaren van ons . En wie het nog niet kende , kreeg het meestal van de leraar / lerares op de lagere school te horen … in al zijn gruwelijke details .

De feestdag van de Onnozele kinderen of feestdag van de Onschuldige kinderen , ook wel feestdag van de onnozele jongetjes . Jongetjes van toen waren immers nog de enige schenkers van nieuw leven en van een nieuwe generatie zoals toen , long time ago in Betlehem .

Op 28 december vierden de christenen van destijds (voor 1969) het martelaarschap van ‘de onschuldige kinderen van Bethlehem’ die op gezag van koning Herodes werden vermoord .

Het tweede hoofdstuk van het Evangelie van Matteüs (samen met dat van Johannes , Marcus en Lucas de enige evangeliën die nog steeds door de Kerk worden erkend) meldt dat Herodes bang was dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn macht zou betekenen . Van de Wijzen uit het Oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem zou geboren worden .

 “Toen de Wijzen in een droom vernamen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en het Kerstkind wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Daarop ontstak Herodes in een hevige toorn .”

 “Toen Herodes begreep dat hij door de magiërs misleid was, werd hij verschrikkelijk kwaad, en afgaande op het tijdstip dat hij van de magiërs had gehoord, gaf hij opdracht om in Betlehem en de wijde omgeving alle jongetjes van twee jaar en jonger om te brengen .”

 Het feest van de ‘Onnozele Kinderen’ werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest , het ‘festum puerorum’ . Dit verkleedfeest , waarin Oosterse , Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen , werd door de Kerk verboden .

 In de loop van de tijd werd ‘Onnozele Kinderen’ , omwille van die onnozele – onschuldige jongetjes wel een kerkelijk kinderfeest . Op de dag van de ‘Onnozele Kinderen’ werden de kinderen baas in het dorp en trokken zij , gekleed als volwassenen , langs huizen en deuren om geld of snoep te vragen . Vergelijkbaar met het sinterklaasfeest en het niewejerkezoete feest in dezelfde feestmaand december . Kerstmis was blijkbaar net te heilig om de kinderen alweer op bedeltocht te sturen . -lv-

  • geen foto’s omwille van de gruwelijkheid van het gebeuren …

NIEUWJAARZINGEN NU ZATERDAG 30 DECEMBER

23916033_2029390730618202_2589660530447204036_n

 

Omdat 31 december,  de laatste dag van het jaar, dit keer op een zondag valt, vindt het nieuwjaarzingen dit keer plaats op zaterdag 30 december .

Die ongeschreven regel is niet algemeen bekend , maar stamt uit de tijd dat veel mensen op zondagvoormiddag nog naar de kerk gingen . Voor deze gelegenheid verplaatsen we het nieuwjaarzingen voor de gelegenheid dus naar zat 30 dec . Nieuwjaarzingen is een oud gebruik dat vooral in de Kempen en het Hageland in ere wordt gehouden .

Ook in Laakdal kijken kinderen elk jaar uit naar deze hoogdag . Van deur tot deur brengen ze al zingend nieuwjaarswensen over in ruil voor wat snoepgoed of een centje .

DSC_0013 DSC_0036

Volgens schepen van cultuur Gerda Broeckx in Laakdal moet deze traditie in stand gehouden worden :

iogbobnpbofglkfi

 

“Elk jaar opnieuw zorgt nieuwjaarzingen voor extra animo in onze dorpskernen . Mooi om te zien hoe kinderen én ouders ervan genieten . Dat is toch gemeenschapsvorming op zijn best . In Laakdal komen ook jeugdverenigingen op straat om bijvoorbeeld chocomelk uit te delen, terwijl de volwassenen bij de lokale handelaars terecht kunnen voor een verwarmende jenever.”

In Laakdal is de ‘Zing Ze-zak’ gratis af te halen in het gemeentehuis

Dit jaar kunnen de kinderen een ecologische ‘Zing Ze-zak’ in het gemeentehuis komen halen . Aan het onthaal tijdens de openingsuren, en zaterdag 30 december tussen 10 u. en 12 u. in de bibliotheek. Of voor € 3  een creatief doe-het-zelfboek kopen met knutsel- en baktips .

Dit is een nieuw initiatief van Kempisch Erfgoed (k.ERF), een intergemeentelijke vereniging die zich toespitst op het bewaren en in ere houden van immaterieel- en roerend erfgoed in de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie .

“Naast onder andere ambachten , stoeten , processies en dialecten zijn ook de verschillende bedelzangtradities deel van het immaterieel erfgoed dat we voor de volgende generaties willen bewaren ”, vertelt Jolien Schroyen van k.ERF. “Nieuwjaarzingen is daar één van en vooral in de Kempen nog in gebruik. Terwijl bijvoorbeeld  Sint-Maarten en Driekoningen nog over heel Vlaanderen bezongen worden.”

 

 

ANN ALEN SCHITTERT MET VILLANELLA EN VILLA CANTANDO

sized_DSC_0011 sized_DSC_0048 sized_DSC_0013 sized_DSC_0026 sized_DSC_0025 sized_DSC_0108 sized_DSC_0101 sized_DSC_0059

 

Voor hun kerstconcert waren Villanella en Villa Cantando gisteren uitgeweken naar de franciscuskerk in Elsum.

Die moderne kerk is groot en rond. Iedere toeschouwer zit er  dicht bij de uitvoerders en de akoestiek is er zeer goed.

Die kleine afstand heeft blijkbaar niemand thuis doen blijven want de kerk zat zowel ‘s middags als ‘s avonds afgeladen vol.

Dirigente en bezielster Ann Alen heeft al die aanwezigen doen genieten van een schitterende mengeling van koormuziek , van koor samen met solisten , van het begeleidende orkest…en van de niet weg te denken begeleiding door Kurt Hollants.

Laakdal mag fier zijn op al deze musici. Ook de aanwezigen waren dat. Getuige daarvan was het lange en stormachtige applaus en de commentaren van de toeschouwers bij het buitenkomen.

-filmpje – in blauw zetten en R koppeling openen – 

https://youtu.be/hDpR5rgDtaU

 

-foto’s uit archief GvL

 

  • LH
1 2 3 5