Kippen beschermen

Het laat niemand onberoerd wanneer er ’s ochtends een bloedbad wordt aangetroffen in zijn of haar kippenren. Vaak zijn het bovendien de kinderen die voor de kippetjes zorgen en er zich aan hechten. De vrees voor een herhaling is een domper op het plezier dat kippen houden moet zijn Maar het kan dus anders!

PRO Laakdal organiseert een samenaankoop van automatische hokopeners. Jurgen Mensch, Evelien Thys en Jan Geboers, voortrekkers van het project slaagden er in een korting te bekomen van minstens 20% op elk onderdeel.

efjlgdbbkohhgimbMet de toename van het aantal vossen en marters in onze regio is het niet gemakkelijk meer om nog kippen te houden. Vele Laakdalse gezinnen kregen al het bezoek van vos en marter over de vloer. Een goede bescherming van de kippen hiertegen is cruciaal”, aldus Evelien.

Jurgen, Evelien en Jan namen het heft in handen en maakten een grondige analyse van de bestaande toestellen op de markt, contacteerden en onderhandelden met de leveranciers mét resultaat.

“We bieden in onze samenaankoop de mensen een gloednieuw automatisch systeem aan dat 100% doeltreffend is. Het toestel opent en sluit een vertikaal luikje waarbij een lichtsensor én tijdsklok kunnen worden gecombineerd dat bovendien ook zowel op batterijen als netspanning werkt”, vervolgt Jurgen.

Lighversie voor oldtimerhappening

Geruchten deden gisteren de ronde over het voortbestaan van de jaarlijkse oldtimerhappening in Veerle-Heide op de laatste septemberzondag. Wij onthielden dat de tiende editie meteen ook de laatste geweest kon zijn en gingen het vragen aan Swa Van Gehuchten, co-organisator. En die verduidelijkte veel.

Swa – “Er stoppen er vier in het bestuur, die de dag zelf nog willen meehelpen maar niet meer vooraf vergaderen en organiseren.
‘Levensruimte’, waar alles om draait, gaat nu tegen maart proberen een aantal vervangers te vinden. Lukt dat, dan doen we verder met dezelfde uitgewerkte formule.”

“Lukt dat niet, dan willen ze een lightversie uitwerken, zonder toertochten. In feite was het gisteren veel te veel. Tot bij ‘Sie Steur’ stonden sjieke oude bakken, zonder dat iemand ze gezien heeft. Die ‘chauffeurs’ waren zwaar ontgoocheld omdat hun bijoukes geen aandacht kregen, maar er was gewoon elders geen plaats meer. ”

“Een lightversie houdt echter in: minder sponsoring, minder reclame, minder attracties zodat het weer weer ‘menselijk’ wordt voor iedereen.”

Wie zich geroepen voelt voor één of beide formules mag zich nu al komen aanbieden. (LuV)

sized_DSC_0066 sized_DSC_0067 sized_DSC_0069 sized_DSC_0070 sized_DSC_0072 sized_DSC_0073 sized_DSC_0075 sized_DSC_0076 sized_DSC_0077 sized_DSC_0078

Van Elven uit Laakdal en ‘In de soep’ uit Westerlo

Van Elven uit Laakdal en ‘In de soep’ uit Westerlo

Het landbouwbedrijf van Stefaan en Nele Van Elven-Devoghel uit Veerle-Laakdal is gespecialiseerd in de teelt van aardappelen, wortelen en uien. Zij verpakken en verdelen deze producten – onder het label ‘Vers van de boer’- via hun eigen hoevewinkel maar ook via tuincentra, groentewinkels, supermarkten,… over heel België. Een ander deel van hun productie wordt geleverd aan verpakkers of verwerkers. Er worden ook geschilde aardappelen en voorgesneden frieten uitgeleverd aan frituren, verenigingen en horecazaken.

‘InDeSoep’ is een lokaal en sociaal tewerkstellingsproject van de Kringwinkel Zuiderkempen en bestaat sinds 2012. De medewerkers werken gedurende een maximum periode van 2 jaar bij InDeSoep. Zij krijgen opnieuw kansen in de maatschappij en waar nodig worden arbeidsattitudes aangescherpt. De keuken is gevestigd in het oude klooster van Heultje. Er wordt heerlijke verse soep bereid maar ook pastasalades en wraps. Er is een winkeltje waar de producten verkocht worden. De organisatie bedeelt ook soep in scholen en organisaties uit de omgeving. Je kan er tevens terecht voor receptiebroodjes voor evenementen of feestjes.

Partner voor verwerkte producten

Nele Devoghel : ‘Binnenkort vernieuwen wij onze hoevewinkel en breiden we het assortiment uit. Daarbij waren we op zoek naar een partner om verse soep en voorgesneden groenten te maken van onze producten. We zochten daarbij bewust naar iemand die paste in het concept dat we willen brengen: lokale, duurzame en eerlijke voeding. We volgden het verhaal van ‘InDeSoep’ al een tijdje en het leek ons een ideale partner. Deze mensen waren meteen enthousiast om samen te werken.’

Leen Dierckx (verantwoordelijke ‘InDeSoep’) : ‘We maken onze soepen uitsluitend met verse groenten, zonder bewaarmiddelen of artificiële bindmiddelen. We proberen bewust samen te werken met lokale partners. Bovendien waren wij op zoek naar mogelijkheden om de verkoop uit te breiden. De vraag van Nele kwam dus op het juiste moment .’

Iedereen mee op de (boeren)kar

De soep is vanaf nu te vinden in de hoevewinkel van Van Elven te Veerle. Dit kan later verder uitgebreid worden zowel naar verkooppunten als naar de andere producten die ‘InDeSoep’ in aanbieding heeft.

Land- of tuinbouwers die hun groenten rechtstreeks willen aanleveren zijn welkom. ‘Het zou ook mooi zijn om bijvoorbeeld lokale verenigingen mee op de kar te laten springen voor dit lokale en duurzame initiatief. Het is onze droom dat bij de soepverkoop van verenigingen uit de buurt of door de catering van bedrijven bewuster wordt gekozen voor een eerlijk en authentiek product van eigen bodem. We merken meer en meer dat consumenten daar bewust bezig zijn. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen.’ besluiten beide dames.

 

Van Elven Agra bvba / Nele Devoghel / 0478/922.106 / nele@vanelven.be / www.vanelven.be

InDeSoep / Leen Dierckx / 0498/100.250 / indesoep@dekringwinkelzuiderkempen.be / www.indesoep.be

didbbccpclhddjmj

Twee prijzen voor Zonnige Kempen

Vorig jaar ontving Zonnige Kempen uit Westerlo de felicitaties van minister Homans voor haar uitstekende beoordeling. Zonnige Kempen ontving nu twee beste praktijkprijzen. De Visitatieraad wil deze werkwijzen als voorbeeld onder de aandacht brengen.

De Zonnige Kempen ontving de beste praktijkprijs voor ‘woningen voor nieuw-samengestelde gezinnen’. Deze gezinnen hebben vaak nood aan een flexibel aantal (slaap)ruimtes. Daarom werden in de wijken Schietboom en Zoerledorp in Westerlo woningen met een verschuifbare wand gerealiseerd. Op een eenvoudige manier ontstaat een extra slaapkamer voor ‘weekendkinderen’.
Dezelfde flexibiliteit werd in de Kapelaan Francklaan in Booischot geschapen waar een verplaatsbare wand werd gezet op de eerste verdieping van twee aanpalende woningen. Er kunnen één, twee of zelfs drie slaapkamers voorzien worden afhankelijk van de gezinssituatie van de bewoners.

De tweede beste praktijkprijs kreeg Zonnige Kempen voor haar ‘energie ambassadeurs’. De huisvestingsmaatschappij koppelt een uitgesproken visie op duurzaam bouwen aan de sensibilisering en begeleiding van sociale huurders. Zonnige Kempen leidde, dank zij Europese steun, twaalf energie ambassadeurs op. Deze begeleidden uiteindelijk al meer dan 100 gezinnen in Berlaar, Booischot, Ramsel, Herenthout en Vorselaar. Nu dit Europese onderzoeksproject stilaan afloopt blijkt dat deze gezinnen gemiddeld een energiebesparing van 11,5% realiseerden zonder aan comfort in te boeten.

21686416_737111089830721_2239489865765243438_n

HET BROMT ZONDAG WEER OP VEJEL-HAA

In Veerle-Heide viert men zondag weer een hoogdag. Voor de tiende maal vormen brommers, motoren en auto’s van voor 1990 weer het hart van het jaarlijkse oldtimertreffen.

Vanaf 9u kan je reeds terecht voor de staticshow die zo lang duurt tot de laatste deelnemer naar huis trekt. Gewoonlijk is het dan al flink donker en hebben de freaks hun portie oldtimers al binnen.

Er zijn twee rondritten van 40 à 50 km lang in de buurt van de Hei. Er wordt gestart om 10u30 en om 14u. Deelnemers schrijven zich zondag in  en betalen 10€ voor een herinneringsplaatje, een snack en twee consumpties.

In de kerk kan je retroprenten kijken die hebben geleid tot de grote vertoning buiten. Beslist eens komen kijken, misschien kom je jezelf nog eens tegen op verweerd fotopapier (zie ons eerdere stukje hierover in FB).

De opbrengt is andermaal helemaal voor ‘Huize Levensruimte’ op de grens van Veerle en Averbode.

De zon is ook weer van de partij in het eerste nazomertje van de jonge herfst.  Zon en oldtimers op Vejel-Haa, ze kennen elkaar. In 10 jaar tijd liet de zon het nog maar een keer afweten.

Komen kijken dus naar de ‘aa’ tuffers, brommers, oto’s, legerjeeps, tracteurs en alles wat voor 1990 al te zien was op 2 , 3 en 4 wielen. De toegang is zoals steeds helemaal gratis. Tot dan.  (Lu V)

 

sized_DSC_0113 sized_DSC_0126 sized_DSC_0351 sized_DSC_0355 sized_DSC_0357

PAROCHIEDAG

PAROCHIEDAG – SINT-GERTRUDIS – GROOT-VORST parochiedag

ZONDAG 1 OKTOBER 2017
IN DE TUIN VAN DE PASTORIJ

PROGRAMMA PAROCHIEDAG

1 OKTOBER 2017
11 uur : OPENLUCHTMIS AAN DE OPENLUCHTKAPEL
12 uur : TIJD VOOR EEN APERITIEFJE EN EEN GEZELLIGE BABBEL12:30 uur : BARBECUE
(vooraf inschrijven is nodig)14:30 uur : OPTREDEN DOOR FANFARE CONCORDIA GROOT-VORST

BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLING VAN SCHILDERIJEN EN KUNSTVOORWERPEN IN DE PASTORIJ
KINDERANIMATIE & GEZELLIG SAMENZIJN IN DE TENT TOT 18 UUR

VOOR DE WIELERLIEFHEBBERS EN FIETSERS: Gedocumenteerde fietsroutes rond religieus en ander erfgoed in Laakdal ( gratis brochures)

Contactadressen:
Jan Huybrechts, Houthoek 2 Groot-Vorst 0493/661165
Rosa Celen , Veldstraat 176 Groot-Vorst 013/671046
Marleen Similon, Besauw 18 Groot-Vorst 014/841683

Beste mensen van Meerhout en Laakdal, en sympathisanten van onze Pastorale Eenheid.

Met zijn allen hopen wij op een mooie Sint-Michiels- en Théresekes-(na)zomer.

Om daarvan te genieten bent u op zondag 1 oktober ’s namiddags welkom in de pastorij en de pastorijtuin van Sint-Gertrudis Groot-Vorst. Binnen kan u een tentoonstelling van onder meer schilderijen van de Laakdalse Kunstkring, van keramiek en van foto’s bewonderen. Buiten (in de tent) kan u genieten van fanfaremuziek, kinderanimatie, fietstochten én van allerlei lekkers om te eten en te drinken. Zie info in bijlage.

Niet vergeten: op zaterdag 7 oktober is het Missio-feest in de speeltuin van Meerhout.

 

Sterk aanbevolen,

Secretariaat PE Meerhout Laakdal

BREWHOUSE KARBO

In het komende weekend (16 +17 sep) opent ‘Brewhouse Karbo’ aan de Oude Geelsebaan in Veerle voor het eerst zijn deuren.

De broers Johan en Tom Heselmans zijn gebeten door de brouwmicrobe en presenteerden hun producten reeds op de jongste bierfeesten van half augustus in Veerle.

Momenteel hebben zij vijf bieren in omloop, te verkrijgen bij diverse drankenhandelaars in de buurt.

Johan en Tom verwachten in het openingsweekend behoorlijk wat belangstelling.

Wie er niet bij kan zijn, vindt info bij www.karbobeer.com

Gemeente Laakdal zoekt verwarmingscoaches

De gemeente Laakdal is op zoek naar verwarmingscoaches om mensen te helpen om hun thermostaat juist in te stellen. Zo kunnen mensen besparen op hun energiefactuur, maar ook de planeet vaart er wel bij. Nog tot en met 20 september kan je je aanmelden op www.vriendvan.be of per e-mail naar vriendvan@provincieantwerpen.be.

De zoektocht kadert in de provinciale campagne “Vriend van de Thermostaat”. De bedoeling is om mensen te overtuigen om hun verwarming slim te gebruiken. Tot 20 september zijn Laakdal en haar buren Balen, Boechout, Duffel, Essen, Geel, Kontich, Laakdal, Lier, Mol, Mortsel, Oud-Turnhout, Putte, Schelle, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Vorselaar, Wijnegem, Wuustwezel en Zoersel allemaal op zoek naar verwarmingscoaches. De coaches gaan dit najaar op bezoek bij gezinnen in hun gemeente. Ze geven tips op maat en helpen bij het zuinig instellen van de verwarming.

Het project is erg belangrijk voor Benny Smets, schepen van Leefmilieu. “We willen graag een duurzame gemeente zijn met een betaalbare energiefactuur voor iedereen. Volgens mij zitten er in onze gemeente heel wat goede warmtecoaches die bereid zijn andere gezinnen een handje te helpen. Mensen ontmoeten elkaar ook eens in een hele andere context dan gewoonlijk. Dat kan de verbondenheid in onze gemeente alleen maar versterken,” zegt hij.

Mensen die verwarmingscoach willen worden, hoeven zeker geen verwarmingsspecialisten te zijn. Ze krijgen immers heel wat ondersteuning. De gemeente stuurt hen op pad met materiaal, checklists om mee te nemen en een opleiding door Kamp C fris in het achterhoofd. Kamp C is het steunpunt voor Duurzaam Bouwen en Renoveren.

Verwarmingscoach Luk Verrecht ging vorige winter op huisbezoek en getuigt: “Er zijn heel wat mensen die zelf niet aan hun thermostaat durven ‘prutsen’. Daarom is het belangrijk dat je hen advies op maat kan geven. De tips zijn niet moeilijk of duur. Integendeel: met een graadje minder en enkele kleine aanpassingen, kan de besparing wel oplopen tot 165 euro per winter!”

Wil jij verwarmingscoach worden in Laakdal? Surf naar www.vriendvan.be of stuur een mail naarvriendvan@provincieantwerpen.be voor 20 september 2017.

NIEUW IN LAAKDAL

Na 2 succesvolle concerten van Feniks Taiko in Laakdal, zal Araumi Daiko vzw eindseptember starten met een lessenreeks taiko voor kinderen.

Wat is taiko?

Taiko is een Japanse vorm van drummen waarbij houding en beweging de grondslag vormen van de ritmes die getrommeld worden. Een taiko bespelen is niet hetzelfde als een drumstel bespelen.

Er zijn verschillen in houding, techniek, uithoudingsvermogen, manier van spelen en het gebruik van woorden om taiko-ritmes te accentueren. Er zijn verschillende soorten taiko’s. Afhankelijk van de grootte en vorm bespeelt men elke variant anders zodat de eigen klank het beste tot uiting komt. De trommels zijn hele grote drums die gemaakt worden van hout en runderhuiden.

Het instrument wordt bespeeld met Bachi houten stokken die, naargelang de taiko-variant, een andere grootte kunnen hebben. Hun lage, doordringende klanken brengen een energie over die recht naar de buik gaat.

Bij taiko wordt aandacht besteed aan zowel lichaam, geest als gevoel. Het is dan ook de perfecte combinatie van percussie, dans, krijgskunst, kracht, snelheid en synchrone bewegingen.

 

Mvg,

-ludo vervloet-

1 2