DE GEMEENTE ZOEKT …

Graag niet te lang talmen met inschrijven. Houd de data in de gaten.

 

  Vrijwilligers om mee te gaan schaatsen

  14 MAART 2017

Op dinsdag 14 maart 2017 trekt de sportdienst en dagcentrum Vogelzang richting Bloso Hasselt om zich op het ijs te wagen op de indoorschaatspiste. Een hele groep mensen van het dagcentrum kijkt uit naar deze uitstap. Rolstoelen, sleeën, looprekken (speciaal voor het ijs) worden bovengehaald zodat we ons allemaal kunnen uitleven op het ijs.

Hiervoor hebben we veel begeleiders nodig die een rolstoel willen voortduwen op het ijs, een slee trekken of een hand vasthouden op het ijs. Voel jij je geroepen om ons een handje en duwtje toe te steken? Neem dan contact op met de sportdienst, tel. 014 84 19 87, sport@laakdal.be.

 

  Vejelse Metten: verenigingen nu inschrijven!

sized_DSC_0178 sized_DSC_0216

De 1ste zondag van juli is de dag van het grootste dorpsfeest van Veerle: de Vejelse Metten. Jong en oud opent dan al springend, dansend en zingend de welverdiende zomervakantie. Je vindt er naast je buurman ook tal van handelaars, attracties voor alle leeftijden, livemuziek op het grote podium, culinaire eettentjes en terrasjes vol streekbieren. Laakdalse verenigingen (niet voor handelaars) die willen meedoen moeten zich NU INSCHRIJVEN via sport@laakdal.be, met vermelding van naam vereniging, verantwoordelijke persoon en wat je wilt doen of aanbieden.

Wacht niet te lang want vol is vol !

Meer info: sportdienst, tel. 014 84 19 87, sport@laakdal.be

 

 – Vakantiewerk in eigen gemeente –

Wil je tijdens de schoolvakanties graag een centje bijverdienen dicht bij huis? Stel je dan zeker kandidaat en beleef een leuke vakantie als jobstudent of monitor op één van onze diensten.

  Buitenschoolse kinderopvang ’t Kakelnestje

De vakantie betekent voor de kinderclub steeds een gezellige maar ook drukke periode. Daarom zijn wij op zoek naar gemotiveerde, creatieve jobstudenten met spelbagage en een gezonde dosis verantwoordelijkheid om tijdens de paas- en zomervakantie de kinderen in de kinderopvang een fijne vakantie te bezorgen.

Voorwaarden: minstens 18 jaar – ervaring in het omgaan met kinderen via jouw opleiding – ook mannelijke jobstudenten zijn zeker welkom.

Interesse: Formulieren voor kandidaatstelling vind je op www.ocmwlaakdal.be (via diensten, kinderopvang, buitenschoolse kinderopvang). Reageren voor een job tijdens de paasvakantie kan tot 3 maart, voor een job tijdens de zomervakantie kan dit tot 14 april.

De kennismakingsgesprekken zullen plaatsvinden op zaterdag 11 maart en zaterdag 22 april (enkel voor zomervakantie). Er wordt verwacht hiervoor één speelactiviteit uit te werken.

Meer info: Karine Den Hond of Katleen Vanderstraeten, tel. 014 86 62 15, info@bko.laakdal.be

 

  Keuken OCMW

We zoeken gemotiveerde hulp voor onderhoud en afwas in de grootkeuken.

Voorwaarden: Minstens 18 jaar oud zijn

Interesse: Inschrijven kan tot en met 30 april 2017. Formulieren voor kandidaatstelling vind je op www.laakdal.be/ocmw.

Meer info: keukenverantwoordelijke, tel. 013 67 79 99, Lut.vandenholt@ocmwlaakdal.be

 

  Sportkampen

Heb jij het in je om groepen kinderen (lager onderwijs of kleuters) te begeleiden en te

entertainen? Stel je dan kandidaat als monitor voor één van onze sportkampen tijdens de paas- en/of zomervakantie.

Voorwaarden: minstens 18 jaar zijn of worden in 2017 – Je kan goed met kinderen om – Voor de kleuterkampen graag, kleuterjuffen/meesters, studenten die opleiding kleuteronderwijs volgen. Of zeer veel ervaring hebben met kleuters – Je bent creatief, sociaal, dynamisch, goedlachs en enthousiast – Je bent sportief, weet van aanpakken en bent supergemotiveerd – Je hebt een grote verantwoordelijkheidszin – Ervaring is vereist.

Interesse: Stuur een mailtje naar sport@laakdal.be en wij bezorgen jou het inschrijvingsformulier.

Meer info: sportdienst, tel. 014 84 19 87, sport@laakdal.be

 

  Speelpleinwerking

Vind je het leuk om kleuters, kinderen van de lagere school, kinderen met een beperking en/of tieners een fijne speeldag te bezorgen tijdens de speelpleinwerking in juli en augustus. Geef ons dan zeker een seintje.

sized_P1000730Interesse: Solliciteren kan tot en met woensdag 15 maart 2017.

Je vindt het online sollicitatieformulier via het e-loket op www.jeugddienstlaakdal.be.

Meer info: jeugddienst, tel 013 35 31 60, www.jeugddienstlaakdal.be, jeugd@laakdal.be

 

 Groendienst of administratie

Ben je graag fysiek aan het werk in de buitenlucht of draai je liever mee op één van onze administratieve diensten? Dan kan je in juli en augustus aan de slag als jobstudent in onze groendienst of op de administratie.

 Voorwaarden: minstens 18 jaar zijn of worden in 2017 – je woont in Laakdal.

 Interesse: Inschrijven kan tot en met 21/05/2017 via het formulier aan het onthaal van het Administratief Centrum, Kerkstraat 21, 2430 Laakdal of op de website www.laakdal.be.

 Meer info: personeelsdienst, tel. 013 67 01 15, personeel@laakdal.be

 

-ludo vervloet-

JAN CEULEMANS WORDT 60 VANDAAG

Voetbalicoon Jan Ceulemans wordt vandaag, uitgerekend op de laatste februaridag 2017, zestig. Een zoveelste mijlpaal in zijn leven. Wij konden niet nalaten om bij Wikipedia de voornaamste momenten uit zijn leven als voetballer en trainer te lichten. Geniet er van.
Jan Ceulemans
Jan Ceulemans bij de nationale ploeg (1980).
Jan Ceulemans bij de nationale ploeg (1980).
Persoonlijke informatie
Bijnaam Caje
Sterke Jan
Geboortedatum 28 februari 1957
Geboorteplaats Lier, België
Lengte 188 cm
Jeugd
1964–1974 Lierse SK
Senioren
Seizoen Club w (g)
1974–1978
1978–1991
Lierse SK
Club Brugge
110 (39)
405(191)
Interlands
1974–1975
1977
1977–1991
Vlag van België België -19
Vlag van België België -21
Vlag van België België
4 (1)
6 (2)
96 (23)
Getrainde clubs
1992–1996
1997–1999
1999–2005
2005–2006
2007–2012
2012–2015
2015
Eendracht Aalst
KSV Ingelmunster
KVC Westerlo
Club Brugge
KVC Westerlo
Cappellen FC
KMSK Deinze
                 Het succesverhaal met hoogtepunten en dipjes …

Jan (Anna Gumaar) Ceulemans (Lier, 28 februari 1957) is een voormalige Belgische voetbaltrainer en voormalige voetballer. Hij speelde als aanvaller of middenvelder en is een van de succesvolste spelers uit de geschiedenis van Club Brugge en de nationale ploeg van België.

Van 1999 tot 2005 en van 2007 tot 2012 was hij trainer van KVC Westerlo.

Ceulemans was een voetballer die bekendstond om zijn doorzettingsvermogen, inzet en leiderschap. Daarom kreeg hij van zijn supporters ook de bijnaam Sterke Jan. Caje verwijst dan weer naar de bijnaam van zijn vader en grootvader. Zij werden Kazze genoemd, hetgeen later door een journalist werd omgevormd tot Caje.

In totaal won Ceulemans drie keer de Gouden Schoen. In 1980 werd hij vijfde in het referendum Europees voetballer van het jaar.

BEGINJAREN

Ceulemans sloot zich op zevenjarige leeftijd aan bij voetbalclub Lierse SK. De middenvelder maakte snel progressie en brak op zeventienjarige leeftijd door in het eerste elftal van toenmalig trainer Hans Croon.

Lierse SK

In eerste instantie zat Ceulemans vaak op de bank, maar in zijn tweede seizoen kreeg hij van de Hongaarse trainer Janos Bedl een vaste plaats in het eerste elftal. Ceulemans, in die periode een ploegmaat van onder meer Oeki Hoekema, Hans Posthumus, Dimitri Davidovic en Herman Helleputte, bereikte in 1976 met Lierse de finale van de Beker van België. Ceulemans kwam in de finale niet aan de bak en zag hoe zijn team kansloos onderuit ging tegen het RSC Anderlecht van Hans Croon.

Als bekerfinalist mocht Lierse een jaar later deelnemen aan de Europacup II. De club won thuis tegen Hajduk Split met 1-0 dankzij een doelpunt van Ceulemans. In de terugwedstrijd verloren ze echter met 3-0. Maar de sterke prestaties van Ceulemans waren niet onopgemerkt gebleven. De Belgische bondscoach Guy Thys selecteerde hem in die dagen voor de eerste keer voor de nationale ploeg. In 1978 loodste Ceulemans, die vooral uitblonk in doorzettingsvermogen en kracht, Lierse naar een vierde plaats in de competitie. Hierdoor mocht de club een seizoen later deelnemen aan de UEFA Cup.

Club Brugge

Ludo Coeck en Ceulemans

 

In de zomer van 1978 vertrok Ceulemans naar Club Brugge. De club had de transfer met Lierse al enkele jaren voordien geregeld, maar kon pas vanaf 1978 een beroep doen op de aanvallend ingestelde middenvelder.

Club Brugge had er net een succesperiode opzitten onder Ernst Happel, maar de Oostenrijkse coach stapte in de loop van het seizoen op om bondscoach van Nederland te worden. Het werd een teleurstellend seizoen voor Club, dat zesde werd in de competitie en in de Beker van België de finale verloor. Ceulemans was wel meteen één van de sterkhouders geworden bij Club Brugge. Hij greep in januari 1980 net naast zijn eerste Gouden Schoen. Dat jaar leek er ook een transfer naar AC Milan in de maak, maar Ceulemans legde samen met manager Antoine Vanhove het miljoenenbod van de Italiaanse topclub naast zich neer.

Drie keer Gouden Schoen

Het volgende seizoen veroverde Ceulemans met Club Brugge zijn eerste landstitel, waarna hij ook de Gouden Schoen aan zijn palmares mocht toevoegen. In de zomer van 1981 zochten spelers als René Vandereycken, Walter Meeuws, Fons Bastijns, Paul Courant en Georges Leekens andere oorden op. Club Brugge beleefde in die periode een sportief dieptepunt en flirtte zelfs even met de degradatie. Pas midden jaren 80 kwam er een ommekeer. Trainer Henk Houwaart loodste het team, dat toen bestond uit onder meer Ceulemans, Hugo Broos, Marc Degryse en Franky Van der Elst, in 1986 naar Bekerwinst. In de competitie eindigde de club samen met Anderlecht op de eerste plaats. Na testwedstrijden ging de titel uiteindelijk naar Anderlecht. Ceulemans won eerder dat jaar ook zijn tweede Gouden Schoen. Begin 1987 won hij de prestigieuze prijs voor de derde keer.

Laatste successen

In 1988 werd Club Brugge opnieuw kampioen, hetgeen blauw-zwart twee jaar later nog eens overdeed onder trainer Georges Leekens. Ceulemans kreeg in 1990 ook de trofee voor Sportverdienste van het Jaar. Een jaar later pakte hij met Club voor de tweede en laatste keer de Beker.

Nadien liep de 34-jarige Ceulemans een zware knieblessure op. Hij kwam niet meer aan spelen toe, maar zag wel hoe Club Brugge in 1992 opnieuw kampioen speelde. Nadien zette hij een punt achter zijn spelersloopbaan.

Tegenwoordig woont hij in Westerlo.

Seizoen Club Land Competitie Competitie Beker Internationaal Totaal
Wed. Dlp. Wed. Dlp. Wed. Dlp. Wed. Dlp.
1974/75 Lierse SK Vlag van België Eerste Klasse 15 1 0 0
1975/76 29 12 0 0
1976/77 34 12 2 1
1977/78 32 14 0 0
1978/79 Club Brugge 34 13 8 9 2 1 44 23
1979/80 34 29 5 4 0 0 39 33
1980/81 33 12 3 1 2 1 38 14
1981/82 29 11 2 0 2 0 33 11
1982/83 33 14 8 6 0 0 41 20
1983/84 31 15 2 0 0 0 33 15
1984/85 27 17 4 3 3 1 34 21
1985/86 31 13 9 7 4 1 44 21
1986/87 28 12 2 1 2 0 32 13
1987/88 30 13 3 2 9 5 42 20
1988/89 28 13 4 0 4 0 36 13
1989/90 34 15 2 3 4 1 40 19
1990/91 33 14 7 3 4 0 44 17
1991/92 0 0 0 0 1 0 1 0
Carrière totaal 515 230 39 11

Jan Ceulemans is tot op heden recordinternational voor België. Hij verzamelde in totaal 96 A-caps en was ook goed voor 23 doelpunten. Ceulemans debuteerde in 1977, als speler van Lierse, bij de Rode Duivels. Het was bondscoach Guy Thys die hem destijds voor het eerst selecteerde.

Op 26 maart 1977 mocht hij voor het eerst het shirt van de nationale ploeg aantrekken. België moest het opnemen tegen Nederland in een kwalificatiewedstrijd voor het WK 1978. De Belgen verloren met 0-2. De laatste interland van Ceulemans dateert van 27 februari 1991. België won toen met 3-0 van Luxemburg. Ceulemans scoorde toen het tweede doelpunt van de wedstrijd.

Ceulemans groeide in de jaren 80 uit tot de leider en aanvoerder van de nationale ploeg. Hij was erg populair bij het Belgische publiek en werd later door Pelé geselecteerd voor de FIFA 100.

EK 1980

In de loop der jaren nam Ceulemans ook deel aan verscheidene voetbaltoernooien. Zijn grote debuut kwam er op het EK 1980 in Italië. De Rode Duivels haalden toen de finale, maar verloren daarin van West-Duitsland. Ceulemans noemde het EK achteraf zijn mooiste toernooi.

WK 1982

Twee jaar later bereikte hij met België het WK in Spanje. België won toen in Camp Nou verrassend de openingswedstrijd tegen Argentinië. Ceulemans viel dat WK vooral op door zijn memorabele rush in de wedstrijd tegen Hongarije. Moegespeeld perste hij er op het einde van de partij nog een sprint van 50m uit. Hij knokte zich het strafschopgebied in, leek de bal even kwijt te spelen, veroverde hem dan opnieuw en legde hem klaar voor Alex Czerniatynski, die hem in één tijd in de hoek duwde. België sneuvelde uiteindelijk in de tweede ronde, wat op dat ogenblik de beste prestatie ooit was.

EK 1984

Het EK 1984 in Frankrijk werd het EK van de teleurstelling. De Rode Duivels beschikten over een sterke lichting, maar zagen net voor het kampioenschap enkele spelers uitvallen door schorsing, als gevolg van het omkoopschandaal Standard-Waterschei. De Rode Duivels vlogen er in de eerste ronde uit.

WK 1986

Op het WK 1986 in Mexico voetbalden de Rode Duivels zich de geschiedenis in. Ondanks enkele strubbelingen binnen het team – aanvoerder Ceulemans stelde de inzet van balvirtuoos Enzo Scifo in vraag – werd het een succesvol toernooi. België bereikte verrassend de halve finales, door onder meer de Sovjet-Unie uit te schakelen. België kwam in de 1/8 finale 2-1 achter tegen de Sovjet-Unie, maar sleepte er dankzij een goal van Ceulemans toch nog verlengingen uit. In die verlengingen scoorden de Belgen uiteindelijk nog twee keer.

Na een spannende kwartfinale tegen Spanje, waarin strafschoppen voor de beslissing zorgden, stootten de Rode Duivels door naar de halve finale. Daarin verloor België tegen het Argentinië van stervoetballer Diego Maradona. De Belgen speelden nadien nog voor de derde plaats, maar moesten in de troostfinale hun meerdere erkennen in Frankrijk.

WK 1990

Het volgende EK werd niet gehaald, dus duurde het vier jaar alvorens Ceulemans nog eens mocht deelnemen aan groot toernooi. België plaatste zich voor het WK in Italië, het land waar hij zijn eerste toernooi speelde. Ceulemans bereikte met België de tweede ronde. Engeland was toen de tegenstander. België verloor na verlengingen en een doelpunt van David Platt in de 119e minuut.

Loopbaan als trainer

Eendracht Aalst

Kampioen in Tweede Klasse

Na zijn knieblessure ging Ceulemans als trainer aan de slag bij Eendracht Aalst. De club ontsloeg Jean-Pierre Vande Velde en stelde Ceulemans in oktober 1992 aan als zijn opvolger. De club, toen bestaande uit spelers als Gilles De Bilde, Godwin Okpara, Peter Van Wambeke en Kris Temmerman, haalde toen de eindronde. Een jaar later werd Eendracht, onder meer door een ontketende De Bilde, zelfs winnaar van die eindronde in Tweede Klasse.

Eendracht Aalst promoveerde en De Bilde kreeg de Gouden Schoen. Het eerste seizoen in Eerste Klasse werd bovendien meteen een succes. De promovendus werd vierde en mocht een jaar later deelnemen aan de UEFA Cup. In Europa schakelde Eendracht Levski Sofia uit, maar verloor het nadien in de tweede ronde met zware cijfers van AS Roma.

Een seizoen later bleven de goede resultaten uit. Ceulemans werd na de 24e speeldag aan de deur gezet en opgevolgd door Urbain Haesaert.

Ingelmunster

Ceulemans had zijn waarde als coach bewezen, maar opteerde toch opnieuw voor een bescheiden club. Ceulemans belandde na zijn ontslag bij Eendracht Aalst bij derdeklasser KSV Ingelmunster, als opvolger van Freddy Makelberge, die toen naar KSV Roeselare was vertrokken. Ceulemans koos ervoor om opnieuw onderaan de ladder te beginnen, ook omdat er toen te weinig concrete interesse was van clubs uit Eerste Klasse.

In 1998 werd Ingelmunster tweede in Derde Klasse A, maar kon het via de eindronde de promotie niet afdwingen. Ceulemans bleef in Ingelmunster, ondanks interesse van onder meer Lommel SK. In 1999 bereikte hij met Ingelmunster de kwartfinale van de beker en won hij de titel in Derde Klasse.

Westerlo

Terugkeer naar Eerste Klasse

Na het behalen van de titel in Derde Klasse stapte Ceulemans over naar KVC Westerlo, een middenmoter uit Eerste Klasse. Hij werd er de vervanger van Jos Heyligen. De overstap was meteen een succes, want Westerlo speelde een sterk seizoen – het won thuis met 5-0 van de latere kampioen Anderlecht – en werd uiteindelijk knap zesde in de competitie. Toni Brogno won dat jaar zelfs de titel van topschutter.

Bekerwinst

Met spelers als Rudy Janssens, Bart Deelkens, Jef Delen en Jean-Paul Boeka-Lisasi breidde Ceulemans tijdens het seizoen 2000/01 een vervolg aan het succes. De club werd achtste in de competitie en bereikte de finale van de Beker van België, waarin het tegenstander Lommel met 1-0 (goal Delen) versloeg. Voor Westerlo was het de eerste prijs in de geschiedenis van de club.

In de jaren die volgden, vestigde Westerlo zich als een stabiele club in de middenmoot. Echte uitschieters bleven uit, maar het bestuur behield het vertrouwen in Ceulemans.

Club Brugge

Reünie in Brugge

In 2005 deelde de Noorse trainer Trond Sollied via een videoboodschap mee dat hij naar Olympiakos Piraeus zou vertrekken. Club Brugge zag de succesvolle coach verhuizen en ging op zoek naar een opvolger. De club kwam meteen uit bij gewezen Club-speler Jan Ceulemans. Hij tekende in 2005 een driejarig contract en werd in Brugge opnieuw verenigd met enkele oude ploegmaats. Marc Degryse was technisch directeur, en René Verheyen, Franky Van der Elst en Dany Verlinden waren hulptrainers.

Breuk met Degryse

Maar het droomhuwelijk tussen Ceulemans en Club Brugge was niet van lange duur. Club Brugge slaagde er weliswaar in Europees te overwinteren na wedstrijden tegen Juventus en Bayern München. In de competitie stond het op een derde plaats, maar werd het door AA Gent en meerbepaald Mbark Boussoufa dolgedraaid. De Marokkaanse Nederlander scoorde een hattrick waardoor Club met 4-1 verloor. Dat betekende het einde van Ceulemans en zijn vriendschap met Marc Degryse, die zowel hem als René Verheyen aan de deur zette. Enkel een geëmotioneerde Van der Elst bleef achter.

Emilio Ferrera maakte het seizoen vol, maar ook hij kon niet voor een ommekeer zorgen. Degryse stapte later ook zelf op. Ook in de eerste seizoenen na Ceulemans’ ontslag kwam blauw-zwart nooit verder dan een derde plaats in de competitie.

In september 2012 kwam er een verzoenend gesprek tussen Degryse en Ceulemans. Ook Franky Van der Elst was bij dit gesprek aanwezig. Het duo legde de ruzie bij.[3]

Westerlo

Opnieuw naar ’t Kuipje

Ceulemans verdween na zijn ontslag, dat hem zwaar viel, een tijdje uit de belangstelling. De gewezen Rode Duivel trok zich terug uit het voetbal en dook pas in 2007 na een sabbatjaar opnieuw op. Ceulemans keerde terug naar Westerlo, waar hij zijn vroegere ploegmaat Herman Helleputte opvolgde. In 2009 evenaarde hij opnieuw het beste clubresultaat: Westerlo werd zesde in de competitie.

Een jaar later, na het invoeren van de play-offs, eindigde Westerlo net boven de degradatiezone. Maar in play-off II B kwam de club wel als winnaar uit de bus. Westerlo maakte zo nog kans op een Europees ticket, maar verloor in de finale van play-off II tegen KRC Genk.

In 2011 bereikte Westerlo onder Ceulemans voor de tweede keer in de geschiedenis de finale van de Beker van België. Deze keer verloor Westerlo in de finale met 2-0 van Standard Luik. De Kempenaars mochten daardoor Europa in, maar dat bleek niet de voorbode van een succesvol seizoen. Door tal van blessures raakte Westerlo al snel in de degradatiezone. Enkele supporters eisten het ontslag van Ceulemans, maar preses Herman Wijnants ging hier niet op in. Westerlo werd voorlaatste, versloeg vervolgens in play-off III STVV, maar zakte nadien via de eindronde naar tweede klasse. In mei 2012 besloot Ceulemans bij Westerlo op te stappen.[4]

Cappellen FC

In oktober 2012 werd hij trainer bij derdeklasser Cappellen FC. Steven Van Giel werd na een slechte seizoensstart ontslagen, waarna de Antwerpse club Ceulemans aantrok als zijn opvolger. Op het einde van het seizoen 2013-2014 stopte de samenwerking. [5]

KMSK Deinze

Vanaf 2 januari 2015 is hij hoofdtrainer van derdeklasser KMSK Deinze dat in datzelfde jaar promotie heeft afgedwongen naar tweede klasse. Voor het seizoen 20152016 werd de samenwerking niet verlengd.

Palmares

Als speler

Competitie Aantal Jaren
Nationaal
Belgisch kampioen 4x 1980, 1988, 1990, 1992
Beker van België 2x 1986, 1991
Supercup 5x 1980, 1986, 1988, 1990, 1991
Vriendschappelijk
Brugse Metten 4x 1979, 1981, 1984, 1990
Kirin Cup 1x 1981
Individueel
Gouden Schoen 3x 1980, 1985, 1986
Profvoetballer van het Jaar 3x 1984, 1985, 1986
Man van het Seizoen 3x 1980, 1983, 1986
Fair-Play Prijs 1x 1986
Onze de Bronze 1x 1981
Nationale Trofee voor Sportverdienste 2x 1980, 1990

Als trainer

Competitie Aantal Jaren
Nationaal
Beker van België 1x 2001
Supercup 1x 2005
Winnaar eindronde in Tweede Klasse 1x 1994
Kampioen in Derde Klasse 1x 1999

Referenties

 

Voorganger:
Jean Janssens
Gouden Schoen
1980
Opvolger:
Erwin Vandenbergh
Voorganger:
Enzo Scifo
Gouden Schoen
1985, 1986
Opvolger:
Michel Preud’homme
Voorganger:
Trond Sollied
Trainer van Club Brugge
2005-apr. 2006
Opvolger:
Emilio Ferrera

28 februari – de laatste februaridag

Algemeen

1873Armauer Hansen ontdekt de bacil die verantwoordelijk is voor de ziekte lepra

1912 – Boven de Amerikaanse staat Missouri maakt Albert Berry de eerste parachutesprong uit een vliegtuig

1933 – Met de Rijksdagbrandverordening komt er een eind aan vele vrijheden in het Duitse Rijk

1935 – Tijdens zijn werkzaamheden bij DuPont vindt Wallace Carothers het nylon uit.

1957Guust Flater verschijnt voor het eerst in het weekblad Robbedoes.

1966 – De Cavern Club in Liverpool, waar de Beatles hun carrière begonnen, gaat failliet.

1986 – Moord op de Zweedse premier Olof Palme.

1993 – De Amerikanen beginnen met voedseldroppings boven Bosnië.

2013Paus Benedictus XVI treedt om gezondheidsredenen af. Hij is de eerste paus die aftreedt sinds Gregorius XII in 1415.

2014 – Na de pro-Europese antiregeringsprotesten in Oekraïne, bekend als Euromaidan, en de machtswisseling ontwikkelt zich een crisis op de Krim doordat Russische troepen strategische posities innemen op de Krim

 

GEBOREN

1901Linus Pauling, Amerikaanse chemicus en tweevoudig Nobelprijswinnaar (overleden 1994)

1925Florent Vanvaerenbergh, Belgische wielerploegleider (overleden 2007)

1942 – Dino Zoff, Italiaanse voetballer

1944 – Sepp Maier, Duitse voetballer

Knipsel.JPG Jan

 

1957Jan Ceulemans, Belgische voetballer wordt vandaag 60 – Gefeliciteerd , Jan!

1963Claudio Chiappucci, Italiaanse wielrenner

1975 – Saartje Vandendriessche, Vlaamse omroepster en presentatrice

 

-lvv-

Fons Verdonck veertig jaar in Laakdalse politiek

Gem. Laakdal 13Laakdal bestaat 40 jaar.  Veertig jaar geleden kwam voor de eerste maal de gemeenteraad van Laakdal samen met de 23 nieuwbakken verkozenen uit Eindhout , Veerle en Vorst.

 

Onder die 23 is er slechts één  die sindsdien onafgebroken in de raad heeft gezeteld: Fons Verdonck. In die 40 jaar heeft Fons aan alle kanten van de raadszaal gezeten: als gewoon gemeenteraadslid in de meerderheid, als schepen, als burgemeester en als raadslid in de oppositie.

fons-verdonck

 

Wellicht is Fons hiermee geen unicum in Vlaanderen, maar er zijn waarschijnlijk  wel meer  honderdjarigen dan mensen die onafgebroken 40 jaar in de raad zetelen.

 

N-VA Laakdal wil Fons dan ook bedanken voor zijn jarenlange inzet want op welke plaats Fons ook zat, steeds had hij maar één  doel voor ogen: het belang van de gemeente.

N-VA

Wat gebeurde er 27 februari?

Algemeen

1971 – De eerste abortuskliniek van Nederland (het Mildredhuis in Arnhem) start met het uitvoeren van abortus provocatus.

 Oorlog

1991Golfoorlog: Amerikaans president George Bush Sr. zegt dat “Koeweit is bevrijd”.

Politiek

1933 – Het Duitse parlementsgebouw, de Rijksdag in Berlijn, wordt in brand gestoken.

Sport

1900 – Voetbalclub Bayern München wordt opgericht in restaurant Gisela te München Schwabing als een afscheiding van elf leden van voetbalploeg MTV München. Franz John wordt de eerste voorzitter.

Wetenschap en technologie

GEBOREN

1902 – John Steinbeck, Amerikaanse auteur en Nobelprijswinnaar (overleden 1968)

1981 – Élodie Ouédraogo, Belgische atlete

1936Ivan Pavlov, Russische psycholoog

OVERLEDEN

1936Ivan Pavlov (86), Russische psycholoog

2008 – Ivan Rebroff (76), Duitse zanger

2014Jan Hoet (77), Belgische curator en kunstkenner

Dagrecords

1929 – Laagste etmaalgemiddelde temperatuur -5,1 °C

1959 – Hoogste maximumtemperatuur 18 °C

-lvv-

ALLE DRIE DE LAAKDALSE PLOEGEN WINNEN UIT

Alle drie de Laakdalse ploegen hebben een mooi weekend achter de rug. Ze wonnen immers alle drie hun uitwedstrijd.

Excelsior ging zaterdagnamiddag in Ravels Flandria de oren wassen met 2-3. VV Laakdal won zaterdagavond de moeilijke wedstrijd in St-Dimpna met 0-1 en zondagnamiddag hield Netezonen thuisploeg Achter Olen in bedwang met eveneens 2-3-cijfers. (foto’s uit thuiswedstrijd)

 

MOOIE  0 – 1 -ZEGE VAN VV LAAKDAL OP ST-DIMPNA

sized_DSC_0299 sized_DSC_0305

VV Laakdal begon zeer sterk aan de wedstrijd en creëerde al dadelijk  twee doelrijpe kansen. In de 15’ gebeurde wat niet kon uitblijven. Goalgetter Nick Kenis , weer hij , schoot Laakdal op voorsprong. 0-1

St-Dimpna zocht zijn heil in de lucht met veel lange ballen. Dat leverde tot aan de rust snel voetbal op. VV Laakdal liet zich ook niet onbetuigd en deed dapper mee.

Na de rust zagen we een sterk  St-Dimpna dat perse op de gelijkmaker aasde, maar Laakdal plooide niet . Een beetje paniek brak uit in de Laakdalse rangen toen Angelo Convalle een aangeschoten bal op de arm kreeg. De scheids aarzelde niet en legde de bal op de stip.
Sep de Roover kon de bal gelukkig niet tegen de netten krijgen. Het bleef 0-1.

In de slotminuten zette St-Dimpna nog eens alles op alles maar VV Laakdal kreeg nog de betere kansen om de stand te verhogen via Gabriele Convalle en een weer goed spelende Jarne Nevelsteen. Het bleef 0-1 , al bij al een mooie uitslag.
Een pluim voor het team en ook eentje voor de goed leidende scheidsrechter Versweyveld. Dat mag ook eens gezegd worden.

-ludo vervloet-

VV Laakdal verloor na de trainerswissel nog maar tweemaal en staat nu op de derde plaats in de derde periode. Zondag komt Wezel naar de Rauwstraat en op de slotdag moet de fusieploeg thuis tegen Gierle. Op papier zijn dat de moeilijkste wedstrijden die nog resten. Een promotie zit er dus nog steeds in op dit ogenblik.

Speeldag 25 (26 februari 2017) – 3e periode in 3C

Zat. 25/02 19u30 VRIJ ARENDONK ZWALUWEN OLMEN 1 – 5
Zat. 25/02 19u30 SINT DIMPNA LAAKDAL VV 0 – 1
Zat. 25/02 20u00 WEZEL SPORT FC KSK KASTERLEE 1 – 1
Zon. 26/02 15u00 KSK OOSTHOVEN FC ZWANEVEN 1 – 2
Zon. 26/02 15u00 KAC OLEN KFC MOL 5 – 3
Zon. 26/02 15u00 EZAART SPORT SKS HERENTALS 2 – 2
Zon. 26/02 15u00 FC GIERLE KFC POPPEL 4 – 1
Zon. 26/02 15u00 VC POEDERLEE VERBR. ARENDONK 0 – 4

Algemeen klassement na 25 speeldagen

Ploegen A W V G D+ D- P
1 ZWALUWEN OLMEN 23 17 2 4 61 27 55
2 KSK KASTERLEE 24 15 5 4 56 37 49
3 FC ZWANEVEN 24 14 6 4 59 38 46
4 WEZEL SPORT FC 22 12 4 6 57 25 42
5 FC GIERLE 23 12 5 6 54 39 42
6 VERBR. ARENDONK (1) 24 11 5 8 50 30 41
7 SINT DIMPNA 24 12 8 4 44 32 40
8 LAAKDAL VV 23 10 10 3 53 54 33
9 VRIJ ARENDONK 23 8 7 8 39 41 32
10 KFC POPPEL 23 8 10 5 41 43 29
11 KFC MOL 23 8 11 4 43 48 28
12 SKS HERENTALS 24 6 10 8 30 44 26
13 VC POEDERLEE 24 7 15 2 42 70 23
14 KAC OLEN 24 4 14 6 38 58 18
15 EZAART SPORT 24 4 18 2 40 73 14
16 KSK OOSTHOVEN 24 0 18 6 20 68 6

In vierde E gingen zowel Excelsior Vorst (zaterdagnamiddag) als Netezonen (zondagnamiddag) hun uitwedstrijd winnen met identieke 2-3-cijfers. Daarmee behouden beiden hun resp. 5de en 3de plaats in het klassement.

 

Achter Olen  2  –  3  Netezonen

Netezonen blijft op koers voor promotie. Zondag won het bij Achter Olen en daarmee verandert er weinig in de kop van het klassement.

Reeds in de 6′ schoot Coeckx de blauw-witten uit Eindhout op voorsprong. 0-1.

In de 27′ maakte een strijdvaardig Olen gelijk via Van Deun. 1-1.

Pas in de 77′ kon Van Kerckhoven de 1-2 binnenschieten. Een bewijs dat de thuisploeg zich niet als een schaap naar de slachtbank liet leiden door een kandidaat promovendus.

Amper 5 min later, 82′, lukte Coeckx zijn tweede treffer en het stond 1-3.

Buit binnen, dachten de Netezonen, maar met nog 2 min. te gaan, 88′, maakte Van Deun er nog 2-3 van. De eindstand voor een ontgoochelde thuisploeg.

-ludo vervloet-

 

Flandria  2 – 3  Excelsior Vorst

Excelsior Vorst speelde zaterdagnamiddag reeds zijn uitwedstrijd in Ravels. Bij Flandria nam T1 Jef Meuws deze week ontslag. Zijn taak wordt voor de rest van dit seizoen overgenomen door assistent Kurt Blockx.

De wedstrijd begon zonder studieronde met twee aanvallende ploegen. Na 6′ kon Geoffrey Janssens een stuiterende bal binnen trappen: 0-1. Nog geen minuut later trapte Bram Vreys op de lat.

Na 16′ werd een fout gemaakt op Geoffrey Janssens in de 16. Mathias Brockmans trapte de 0-2 binnen. Onder leiding van de nieuwe coach pakte Ravels dan met succes het spel over: 27′ 1-2 Robin Hakkens en 45′ 2-2 Stijn Borghijs. Ook de ruststand.

In de tweede helft trok E. Vorst op karakter de wedstrijd naar zich toe. Na 15′ kopte Bram Vreys een mooie hoekschop binnen: 2-3. Het bleef spannend, met op het einde nog een mooie parade van E. Vorst doelman Joert Vertessen die de stand kon behouden. Leuke overwinning voor de ploeg uit Klein-Vorst.

-André Eens-

 

Algemeen klassement na 25 speeldagen

Ploegen   A W V G D+ D- P
1 KFC OOSTERZONEN B (1) 24 18 2 4 68 17 58
2 RAUW SPORT 24 17 4 3 68 25 54
3 FC NETEZONEN 24 16 2 6 55 21 54
4 FC PUNT- LARUM 24 15 8 1 49 38 46
5 EXCELSIOR VORST 24 14 7 3 68 36 45
6 BLAUWVOET OEVEL 24 12 9 3 45 41 39
7 KFC ZAMMEL 24 11 9 4 51 47 37
8 KFC FLANDRIA 24 10 9 5 53 49 35
9 KFC ALBERTA 24 9 9 6 47 35 33
10 ROSSELAAR-HULSEN 24 9 10 5 52 54 32
11 HIH TURNHOUT 24 8 12 4 42 59 28
12 KFC TONGERLO 24 8 13 3 47 62 27
13 FC DE KEMPEN TL – B 24 7 15 2 42 60 23
14 MLK LICHTAART 24 6 15 3 29 64 21
15 ACHTER OLEN VV 24 3 19 2 26 73 11
16 KFC BEEKHOEK B 24 1 21 2 12 73 5

 

Speeldag 25 (26 februari 2017) – 3e periode in 4E
Zat. 25/02 15u00 KFC FLANDRIA EXCELSIOR VORST 2 – 3
Zat. 25/02 19u30 ROSSELAAR-HULSEN BLAUWVOET OEVEL 3 – 1
Zat. 25/02 19u30 HIH TURNHOUT KFC TONGERLO 2 – 0
Zat. 25/02 19u30 RAUW SPORT KFC BEEKHOEK B 2 – 0
Zon. 26/02 15u00 ACHTER OLEN VV FC NETEZONEN 2 – 3
Zon. 26/02 15u00 KFC ALBERTA FC DE KEMPEN TL – B 1 – 1
Zon. 26/02 15u00 MLK LICHTAART FC PUNT- LARUM 1 – 2
Zon. 26/02 15u00 KFC ZAMMEL KFC OOSTERZONEN B 0 – 0

PETER SAGAN FIGUUR VAN HET OPENINGSWEEKEND

Tweede in de Omloop Het Nieuwsblad en winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne. Peter Sagan is zondermeer de winnaar van het openingsweekend van het Belgische seizoen wielrennen op de weg.

En dat zonder specifieke voorbereiding en zonder ploeg. Twee dagen naeen zagen we geen ploeggenoot van Sagan om de meester aan de tweede en de eerste plaats te helpen. Sagan klaart die klus wel zelf. Ondanks het feit dat hij nog in volle voorbereiding is voor het grote wielerseizoen.

Gisteren toonden we een aantal foto’s hoe Sagan de openingsprijs in de beslissende plooi goot maar in de spurt verloor van Olympisch kampioen Van Avermaet. Vandaag was hij andermaal de spelbepalende figuur om de finale van K-B-K beslissend te vormen om dan zijn medevluchters zonder een zweem van tegenstand te vloeren in de spurt.

Peter Sagan, tweevoudig wereldkampioen, beatnik met een erg hoog R&R-gehalte en nu al de onvoorwaardelijke lieveling van het wielerpubliek. Wat schudt hij dit jaar nog allemaal uit de mouw?

Een paar fotootjes uit de finale van vandaag, met dank uiteraard aan de tv-uitzending.                                               -ludo vervloet-

sized_DSC_0030 sized_DSC_0031 sized_DSC_0036 sized_DSC_0038 sized_DSC_0045 sized_DSC_0059sized_DSC_0049 sized_DSC_0064

26 februari

Algemeen

1993 – Bomaanslag op het World Trade Center in New York, met 6 doden en meer dan 1000 gewonden.

Politiek

1815Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.

1952 – De Engelse premier Winston Churchill maakt bekend dat het Verenigd Koninkrijk over een atoombom beschikt.

1990 – Václav Havel, de Tsjechoslowaakse president, brengt een bezoek aan Michail Gorbatsjov. De twee regeringsleiders bereiken een akkoord over de terugtrekking van Sovjettroepen uit Tsjecho-Slowakije tegen 1 juli 1991.

Sport

1986Evert van Benthem wint voor de tweede keer op rij de Elfstedentocht in een tijd van 6.55.17 uur. Tineke Dijkshoorn wint bij de vrouwen.

2016Gianni Infantino wordt verkozen tot de nieuwe FIFA-voorzitter.

Wetenschap en technologie

2008 – Op Spitsbergen wordt de Svalbard Global Seed Vault geopend, de grootste zaadbank ter wereld, die moet fungeren als opslag van zaden van zoveel mogelijk rassen van voedselgewassen.

GEBOREN

1802Victor Hugo, Franse dichter (overleden 1885)

1928Fats Domino, Amerikaanse rock-‘n-roll-zanger

1932 – Johnny Cash, Amerikaanse countryzanger (overleden 2003)

1945 – Jan Jansen, Nederlandse wielrenner

1947 – Sandie Shaw, Engelse zangeres

1988Sven Kums, Belgische voetballer

OVERLEDEN

1971Fernandel (67), Franse acteur

2012 – Yvonne Verbeeck (98), Belgische zangeres en actrice

Dagrecords

1956 – Laagste etmaalgemiddelde temperatuur -5,9 °C

1956 – Laagste minimumtemperatuur -12,8 °C

-lvv-

CAIROLI AAST METEEN OP NEGENDE WERELDTITEL

 Zaterdag 25 feb begon het WK motorcross onder kunstlicht in … Qatar. De volgende wedstrijden op de lange kalender spelen zich eveneens af op plaatsen waar geld zit, veel geld. Geld dat vooral naar de organisatoren van het WK gaat en dat zijn altijd dezelfde.

sized_DSC_0020 sized_DSC_0022

Teams, rijders en publiek kunnen hun eigenlijk gestolen worden. Als er maar genoeg gedokt wordt. Hoe en wie de rijders , toch de hoofdrolspelers , vergoedt , is hen een zorg. Prijzengelden moet je van hen niet verwachten , dat moeten de motorfabrikanten maar ophoesten voor hun rijders.

Toen ik de eerste beelden van Qatar zag , kreeg mijn oude liefde voor motorcross op natuurlijke circuits weer een zweem van gelatenheid. Amper een twintigtal rijders had de oversteek vanuit Europa ‘kunnen’ maken. Zij reden voor het eerst dit jaar voor nieuwe punten. Op een circuit dat me weer onwillekeurig deed terugdenken aan de indoorcircuits van weleer die je nog alleen in Amerika vindt. Maar beter dan ik op vele plaatsen in vorige jaren zag. De kamelenbulten in kamelenland waren lager, dus veiliger. Toch vind je hier bv. geen Amerikaanse rijders. De Yanks hebben het blijkbaar beter thuis.

Achtvoudig wereldkampioen Cairoli won de beide reeksen. De koning van de spectaculaire jumps reed na twee mindere jaren als herboren. De Siciliaan haalde het voor Gajser en Fevre, de kampioenen uit zijn mindere jaren en mag verder naar Indonesië  met het maximum van de punten.

In de eerste reeks waren er enkele zichtbare positiewijzigingen , in de tweede slechts één.  Een opmerkelijke prestatie kregen we van onze Clément Desalle , die al jaren een titel najaagt. Hij werd vierde. Van Horebeek , nog een certitude , werd zevende in de eerste GP.  Kevin Strijbos , de poulain van Suzuki-eigenaar Stefan Everts , kwam nauwelijks in beeld met zijn 12de plaats.

En de toeschouwers? Tevreden? Zou het niet weten , want buiten de vaste crew van rijders en begeleiders zag ik niet eens die spreekwoordelijke twee man en een kamelenkop. Ik vermoed dat ze er niet waren.

-ludo vervloet-

Olympia boven in openingskoers

Je hebt het waarschijnlijk ook gevolgd op tv en gezien hoe wereldkampioen Peter Sagan wel de openingskoers van het wegseizoen in België ‘maakte’, maar aan de meet naar de tweede plaats werd verwezen door Olympisch kampioen Greg Van Avermaet.

Achteraf stal Sagan nogmaals de show op zijn bekende manier.

sized_DSC_0148 sized_DSC_0159sized_DSC_0095 sized_DSC_0103 sized_DSC_0105 sized_DSC_0106sized_DSC_0155 sized_DSC_0156 sized_DSC_0157 sized_DSC_0168sized_DSC_0140 sized_DSC_0145

 

1 2 3 8