NIEUWS UIT DE LAAKDALSE PAROCHIES

Hieronder de linken naar voorbije gezinsactiviteiten van onze Laakdalse parochies ! Zoeken, zoeken, zoeken  en ontdekken van je kinderen en kleinkinderen.

 

1)Foto’s van de “Gezinsavond Vormselcatechese” op 28 jan. 2017

https://goo.gl/photos/MuY8fPNgQhGTym218

 

2)Foto’s van de “Lichtjestocht” van de Eerste Communiekanten 20170121

https://goo.gl/photos/fLGwsy5b6ZdFVHmf6

 

3)Foto’s van repetitie in Groot Vorst

https://goo.gl/photos/GbgyRdBtPRbVQ33N6

 

Norbertijnenstraat 10 – B-2430 Eindhout – tel 014 86 67 72  – gsm 0498 525 903

Norbertijnenabdij – B-3271 Averbode – tel 013 780 417 – fax 013 780 439 – gsm 0498 525 903

e.seghers@abdijaverbode.bewww.abdijaverbode.be – www.averbodemoment.be

 

WOUT VAN AERT VOLGT ZICHZELF OP

WK VELDRIJDEN IN LUXEMBURG

De keuze voor groen maakte Wout van Aert opnieuw wereldkampioen. Het WK veldrijden in het G.H. Luxemburg 2017 werd niet alleen gewonnen met de benen maar ook met de banden. Groene banden dan nog wel, uit de kelder van Niels Albert.

Dezelfde waarmee Wout ook in Tabor had gereden. Niet de snelste, wel de betrouwbaarste op de Luxemburgse bouwwerf vol stenen. Wellicht had Mathieu Van der Poel de betere benen, maar dat volstond op de laatste januarizondag niet om wereldkampioen te worden.

Van der Poel ging er als een speer vandoor in de start, terwijl Wout meteen op achtervolgen was aangewezen. Wout mag de hemel en zijn coach dankbaar zijn dat Mathieu liefst vier maal plat reed. De gedateerde groene banden van Albert  begaven het immers maar een keer. Niemand deed beter. Meer dan 200 platte tubes in totaal, reken  uit je winst à € 70/stuk.

Toen Mathieu voor de vierde keer plat reed, kon Wout de beslissende voorsprong nemen die hem voor de tweede opeenvolgende maal de wereldtitel opleverde.

Nooit eerder zagen we een atleet zo huilen als Mathieu Van der Poel. Zelfs een uur na de finish waren zijn tranen nog niet opgedroogd. ‘De grootste ontgoocheling van mijn leven op de fiets’, huilde hij het uit.

‘Jammer voor Mathieu, maar moet ik daarom ongelukkig zijn?’, riposteerde de nieuwe wereldkampioen die zichzelf opvolgt. Pas 22 en al een legende, kopte HN.

-ludo vervloet-

sized_DSC_0100 sized_DSC_0110 sized_DSC_0119 sized_DSC_0122

sized_DSC_0133 sized_DSC_0244

sized_DSC_0171 sized_DSC_0178

sized_DSC_0187 sized_DSC_0197

sized_DSC_0211 sized_DSC_0224

IEDEREEN KENT NU KENN VERCALSTEREN

Sportman van het jaar in Laakdal

sized_DSC_0048Vrijwel niemand kende hem, zelfs zijn Iron Man collega Pieter de Jongh wist alleen vaag af van zijn bestaan, want die twee hebben nog nooit met elkaar gepraat. Kenn en Pieter vertellen wel, los van elkaar, dat ze elkaar één keer opgemerkt hebben toen ze in de vroege morgen baantjes trokken in het zwembad van Westerlo. Daar bleef het bij.

Voor hij zich in Veerle-Heide, meer bepaald in de Witte Hoeve kwam vestigen, woonde Kenn in Averbode. Hij is 37,  1,78 m groot en weegt normaal 67 kg. Als hij scherp getraind staat voor een belangrijke wedstrijd gaat daar nog een kilootje af.

Kenn – ‘Als snotneus liep ik tussen de duizenden voetballertjes die Vlaanderen rijk is en die allemaal Messi of Ronaldo willen worden. Geleidelijk haalde de liefde voor het veldlopen het van voetbal. Lopen doe je in je eentje. Je zet zelf je parcours uit en bepaalt ook zelf de tijd die je aan je training kan/wil besteden. Omdat ik nog voltijds werk gaat al mijn vrije tijd naar het lopen, fietsen en zwemmen. Ik wil de uren niet tellen die ik daar reeds aan besteed heb. Voor het geld moet ik het niet doen. Ik ken hier niemand die daar wat aan verdient om opzij te leggen. Lopers zijn pure amateurs.’

-Je hebt vorig jaar deelgenomen aan de triatlon van Hawaï, de natte droom van elke triatleet …

Kenn – ‘Inderdaad. Maar toch ben ik er ontgoocheld van teruggekomen. Kona Hawaï is een parcours dat weinigen echt kan bekoren, denk ik. Eén zeer lange, licht golvende weg heen en een identieke terug. Niks voor mij. Geef me dan maar Lanzarote of iets dergelijks. Als er maar veel variatie in zit.

-Hoe geraak je geselecteerd voor de Iron Man?

Kenn – ‘Ik haalde mijn selectie in het Franse Vichy (5-6-16). Ik werd er derde in mijn categorie (35-39). Tja, en dan ga je dromen, hé. Ik denk evenwel dat ik nooit meer naar Hawaï ga. Niet alleen had ik een rotdag maar de vliegreis duurde wat lang. Bovendien heeft dat uitje me meer dan € 5 000 gekost. Beetje te veel voor een niet gesponsorde amateur.

-Wat ga dit jaar doen?

Kenn – ‘Voorlopig ben ik aan rusten toe. Af en toe trek ik de bossen in om wat los te lopen, maar echt trainen is er niet bij. Een hele triatlon doe ik dit jaar zeker niet. Daarmee pleeg je roofbouw op je lichaam. Eén of een paar halve kunnen er wel af. Lanzarote is daar zeker bij, een van mijn lievelingsparcoursen.

-Ben je blij met de titel ‘Sportman van het jaar’.

Kenn– ‘ Zeker en vast. Je leert meer mensen kennen en je wordt zelf ook een beetje bekender. De vele sportliefhebbers hier in de zaal weten nu wie Kenn Vercalsteren is en waarom hij die titel kreeg. Dat zou iedereen toch leuk vinden, niet?’

-Zien we je dit jaar ook in de lokale crossjes?

Kenn– ‘Dat denk ik wel. Ik houd wel van een felle inspanning van een 12-tal km.’

-Dan zien we elkaar daar zeker nog eens terug.

-ludo vervloet

LEONIE COUHIE WERKT BIJ NIKE

sized_DSC_0110Net als Kenn Vercalsteren, de Sportman van het jaar in Laakdal, was Leonie Couhie, Sportvrouw van het jaar, voor vrijdagavond vrijwel onbekend in Laakdal.

Zelfs een aantal inwoners van Klein-Vorst, waar ze anderhalf jaar woont en werkt (Nike), kende haar niet. Daar kwam na één avond verandering in.

Terwijl Leonie de podiumhuldes stralend onderging, gaf haar vriend Alain tekst en uitleg over zijn vriendin/lief.

Die man bleek echter geen vriend of lief te zijn. Leonie vroeg dus om de tekst te verwijderen, wat met deze gebeurd is. (19.02.17)

Wij gaan haar beslist volgen op het terrein om vast te stellen of zij deze prijs verdiend heeft, al twijfelen we daar niet aan. Tot eerlang, Leonie.

 

-ludo vervloet-

KENN en LEONIE sportlaureaten 2016 in LAAKDAL

Op de laatste vrijdag van januari worden de Laakdalse sportlaureaten van het voorbije jaar (2016) voorgesteld en gehuldigd in de sporthal van deelgemeente Veerle. Een en ander gebeurt al jaaaaaren onder de kundige leiding van Frank Raes, het bekendste tv één gezicht in sportminnend Laakdal.

Dit jaar waren er liefst 7 sporttakken waarin een dikke prijs te winnen was.sized_DSC_0115

 

De hoofdprijzen waren voor atlete Leonie Couhie en Iron Man Kenn Vercalsteren, sportvrouw en sportman van het voorbije jaar. Kenn kreeg ook de persprijs als beste van allen.

 

Begonnen werd met de G-sporters. In het prille verleden won tennisster Lies Gielis hier al meermaals. De uitdaagster van een paar gevestigde tenniswaarden won deze keer niet. Vrijdag was het de beurt aan zwemster Nelle Mens om de grootste eer op te strijken.

Sportmeisje van het jaar werd judoka Kirsten Van Duyse. Zij haalde het van Nanou, Alicia en Toke.

Sportjongen werd Cis Van Gestel, een begaafde tennisser en broer van Toke. Hij liet karabijnschutter Yenthe Driezen achter zich.

De Jeugdwerking TC Laakdal kreeg de prijs van de beste sportjeugdclub voor Judo Samurai en het 4x800m meisjesteam.

De prijs van beste sportclub ging niet, zoals verwacht, naar de voetbalkampioenen VV Laakdal in 4E maar naar de boogschutters van  Nooit volleerd die ook een fameus team G-sporters in zijn rangen tellen. Verdiend? Wij denken het wel.

sized_DSC_0110

sized_DSC_0112

Sportvrouw van het jaar werd atlete LEONIE GOUHIE. Zij had alleen concurrentie van volleybalster Chelsy Vleugels.

Voor de titel sportman van het jaar kwamen liefst 9 atleten in aanmerking. De man uit de zwaarste sportdiscipline haalde het.

KENN VERCALSTEREN is dan wel vrij onbekend in Laakdal, maar speelde het toch klaar om dit jaar mee te mogen doen aan de beroemdste van alle triatlons, de Iron Man in Hawaï. Het kostte hem een flink pak euro’s en een kleine ontgoocheling.

KENN kreeg ook bij unanimiteit de persprijs.

 

-ludo vervloet-

 

sized_DSC_0053 sized_DSC_0060 sized_DSC_0062 sized_DSC_0067 sized_DSC_0071 sized_DSC_0091 sized_DSC_0094 sized_DSC_0095 sized_DSC_0107 sized_DSC_0110 sized_DSC_0114 sized_DSC_0118

 

 

 

ZEG HET KORT EN KRACHTIG

WEEK VAN DE POEZIE

De kunst van het schrijven is het weglaten , werd ons destijds op de redactie van de krant al ingehamerd. En inderdaad, hoe korter de zin, hoe kernachtiger hetgeen hij wil vertellen.

Weglaten is ook de kunst die de dichter beoefent. Voor wat je in vijf woorden kan zeggen, heb je er geen zes nodig. Poëzie is moeilijk om te schrijven, vaak ook moeilijk om te lezen.

We zitten vandaag midden in de jaarlijkse poëzieweek. Die loopt nog tot 1 februari. Enkele jaren geleden heb ik geprobeerd om ook Laakdal daar warm voor te maken. Er volgde geen massale reactie. Laten we het nog eens proberen.

Toevallig vond ik onlangs een aantal knappe werkjes in ‘Omhelsingen’. Een herinneringsboek dat tot stand kwam naar aanleiding van het afscheid van Ludo Helsen als lid van de Bestendige Deputatie van de Provincie Antwerpen.

Buiten zijn weten om schreven de bevriende echte- en gelegenheidsauteurs een originele bijdrage over zijn leven en werk als politicus , vader en grootvader. 255 pagina’s boeiende teksten met zwart-witfoto’s die je stevig in de greep houden.

Bij zijn viering als ere-burgemeester van Laakdal kon je er gratis eentje meepikken. Wellicht heeft hij er nog wat op overschot. Vraag het even bij hem na.

In het boek vind je, naast de politicus en familieman, ook de dichter terug. We publiceren twee werkjes, helemaal geschreven volgens de regels van de dichtkunst : weglaten om tot de essentie te komen…

 

MORGEN

is wanneer ik wakker word

en weet dat ‘straks’ nabij komt

morgen is de dag dat ik van

’s morgens vroeg tot dan

naar jou toe leef

morgen is wanneer

jij dicht bij mij bent

en ik bij jou

en wanneer de tijd voorbij vliegt

morgen is

waar ik vandaag

naar hunker

 

L.H.

 

Ludo had een oudere zus, die helaas te vroeg overleed. Dat hij ze nog steeds mist, vertelt hij in

 

POD ANIOTAMI

 

Mijn zusje

te vroeg weggenomen

om de vrouw in jou

te laten bloeien,

geboren en getogen

op de grond

die ik beminde

maar niet kende,

meegesleept naar

de aarde

van je ouders

waar je werd

vergeten

je leeft in mij

en

pod aniotami

 

Mijn zusje

ik zie je met je

hoofdje op de bank.

De trage minuten

halen je in,

je mag niet weg

en vluchten voor

wat komt.

En wie jij papa noemde

was mijn vader

en mijn moeder was

jouw mama.

En over de dood heen

blijf je mijn zusje

pod aniotami

 

Ludo

 

 

SENIORENFEEST MET 430 DEELNEMERS

Op de laatste donderdag van januari worden de Laakdalse senioren door het gemeentebestuur van harte nieuwjaar gewenst met een koffietafel , omkaderd met een of andere artistieke act.

Dit jaar ging men te rade bij het  Entertaining Agency en dat stuurde het trio Alex-Rudi en Ilse naar de sporthal in Veerle. Zonder Ilse weliswaar, die te verkouden was om de verre verplaatsing vanuit Ieper naar hier te maken. Een man uit de crew speelde voor stand-in en dat werd amper opgemerkt door de 60 plussers in de zaal.

Alex en Rudi hadden de zaal meteen stevig in hun greep. De polonaise werd vaak gestart maar een lange sliert hossers met de halve zaal op de been kon niet gevormd worden. Wij moeten het nog afleggen tegen de Hollanders die niets liever doen…

‘Vandaag zijn 430 senioren komen opdagen’, vertelde burgemeester Tine Gielis. ‘Een normaal cijfer voor het januarifeest. Een aantal is misschien nog in winterslaap of ziet op tegen de kou en de vroege duisternis. Het herfstfeest in september lokt altijd meer mensen.’

Misschien speelt de aard van het eten ook een rol. Vandaag hielden ze het bij een vrij uitgebreide koffietafel, in september biedt het gemeentebestuur warm eten aan.

Wat er ook van zij, die er waren hebben zich best geamuseerd. Onder de jonge en oudere bejaarden ook nog een paar negentigers. Klompenmaker Sam Mondelaers spende met zijn 96 de kroon, ook Stans Loret en Marie van Jos van Munske met hun 93 lentes op de teller slaan zelden een sociale gebeurtenis als deze over. In hun sekse waren ze gisteren wellicht weer de oudste van het gezelschap.

In bijlage geven we een vrij uitgebreide fotoreeks. Niet iedereen zal zich terugvinden. Daarvoor bij voorbaat onze excuses.     (klik en scrol de foto die je wilt vergroten)

 

-ludo vervloet-

 

sized_DSC_0001 sized_DSC_0003 sized_DSC_0004 sized_DSC_0005 sized_DSC_0006 sized_DSC_0008 sized_DSC_0011 sized_DSC_0014 sized_DSC_0018 sized_DSC_0019 sized_DSC_0020 sized_DSC_0021 sized_DSC_0022 sized_DSC_0023 sized_DSC_0024 sized_DSC_0025 sized_DSC_0026 sized_DSC_0027 sized_DSC_0028 sized_DSC_0030 sized_DSC_0031 sized_DSC_0032 sized_DSC_0033 sized_DSC_0035 sized_DSC_0036 sized_DSC_0037 sized_DSC_0038 sized_DSC_0039 sized_DSC_0040 sized_DSC_0041 sized_DSC_0044 sized_DSC_0045

MASAKHANE in ZUID-AFRIKA

11 februari vertrekt wijnhandelaar Chris Vleugels uit Schoot met 5 Laakdallers naar Zuid-Afrika.

Op woensdag 15 februari zijn ze uitgenodigd door de plaatselijke burgemeester, de gouverneur, de minister van ontwikkeling enz.  in de krottenwijk Masakhane om hun nieuw project voor te stellen. Momenteel hebben ze reeds € 2000 verzameld om het project op te starten…

Wie zich geroepen voelt om daar nog een aantal euro’s aan toe te voegen, mag zich asap melden bij Chris. Elke gift zal in dank aanvaard worden.

1 2 3 6