NIEVEJERKEZOETE, ‘k hem kaa voete …

31 december, sint Silvester wuift de laatste dag van het jaar uit, en bij velen wordt oudejaarsavond gevierd met spijs en drank om de overgang naar 2017 een stuk lichter (of zwaarder) te maken.

sized_DSC_0018Van in de vroege ochtend tot omstreeks het middaguur zwaaien de kinderen echter de plak, op Veerle-Heide doen ze dat na de middag, en gaan ze alle mensen van goede wil een zalig Nieuwjaar wensen in ruil voor wat snoep of een centje. Een mooi gebruik dat bij ons in de Kempen bekend is onder de alles vermeldende titel ‘nievejerkezoete’.

 

Nievejerkezoete anno 2016 zullen we blijven herinneren als een zure, koude en mistige dag.  De meeste kinderen hadden daar weinig last van, want zij maakten dapper de voor- of namiddag rond in hun warme kleren. Alle kinderen? We vroegen het her en der en kwamen tot de verrassende vaststelling dat het weer van weinig of geen belang was.

Volgens de mensen die het konden weten aan de inhoud van hun snoepdozen vooraf en na afloop waren er dit jaar evenveel zangertjes als vorige jaren.

Nochtans vreesden wij het ergste toen wij rond 10u. vanuit Makelstraat het Dorp inreden. Een leeg dorp, zo bleek. Een dorp zonder zangertjes. Onwillekeurig draaide ik de knop een zestigtal jaren terug toen wij, alle kinderen van alle scholen, die zangertjes waren. Men kon in de vijftiger jaren met oudjaar haast over de koppen lopen, net als tijdens de kermissen van juni en september. Maar die tijden komen nooit terug.

Met mij maakte een enkele vader met een kleine in het vizier zich bezorgd over dit lokaal gebruik. Net als ik zou hij het zonde vinden dat dit in de nabije toekomst moest verloren gaan.

Een leeg dorp dus, op een KWB-kerststal na, maar in de wijken was meer beweging. De gevaarlijke hoofdweg die door de deelgemeenten van Laakdal slingert, houdt de mensen daar duidelijk weg met hun kinderen. Je kan ze geen ongelijk geven.

In bijlage een extra lange fotobijlage als uitsmijter van ons gazettekesjaar. De echte overgang is voor vannacht wanneer Veerledorp wel zal vollopen met vuurwerkfans.

-ludo vervloet-

 

sized_DSC_0004 sized_DSC_0005 sized_DSC_0006 sized_DSC_0009 sized_DSC_0010 sized_DSC_0011 sized_DSC_0013 sized_DSC_0014 sized_DSC_0015 sized_DSC_0016 sized_DSC_0017 sized_DSC_0025 sized_DSC_0031 sized_DSC_0032 sized_DSC_0033 sized_DSC_0034 sized_DSC_0035 sized_DSC_0037 sized_DSC_0038

sized_DSC_0007

VAN AERT klopt Laurens Sweeck in de spurt

Brico cross BREDENE

sized_DSC_0024De op 2 na laatste Brico cross van het seizoen werd op de voorlaatste dag van het jaar 2016 gewonnen door Wout Van Aert. Bij afwezigheid van zijn vriend/rivaal Mathieu Van der Poel kreeg Wout een kwade klant aan Laurens Sweeck.

Die reed een sterke wedstrijd en ging er in de finale alleen vandoor. Alleen Wout kon hem nog bijbenen en verslaan in de spurt. De Fransman Clément Venturini (L met Wout) werd vijfde en eerste buitenlander na alweer een knappe koers.

Voor Wout was het niet alleen zijn 13de zege van het seizoen, maar ook de laatste wedstrijd in de trui van zijn huidige sponsors (w.o. Timmy Simons van FC Brugge). Voor Simons en Co won Wout liefst 49 wedstrijden in totaal. Zondag in Baal rijdt Wout reeds voor zijn nieuwe werkgever. Van der Poel geeft forfait en zet alles op het Nederlands kampioenschap van de week nadien. Ook bij ons in Oostende worden de nationale titelcrossen gereden op 7/8 januari.

Derde werd Giovanni Vermeersch. Een podium vol gelukkige gezichten. Zdenek Stybar kende een slechte start en eindige toch nog tiende in zijn tweede van twee wedstrijden.

sized_DSC_0009 sized_DSC_0018 sized_DSC_0019 sized_DSC_0026 sized_DSC_0031 sized_DSC_0057 sized_DSC_0059 sized_DSC_0062

sized_DSC_0025 sized_DSC_0027 sized_DSC_0032 sized_DSC_0057 sized_DSC_0082 sized_DSC_0098 sized_DSC_0123 sized_DSC_0127

-ludo vervloet-

 

Zingen en proeven in Eindhout

15723765_10154781729112660_3412694644975561582_o

In de avond van 30 december, vanaf 18u staat het jaarlijks jeneverstandje weer opgesteld in Eindhoutdorp.

31 december zal het P1020621er nog staan, nu open van 8u tot 14u, met GRATIS warme chocomelk voor de nieuwsjaarszangertjes!

Nieuw dit jaar? Wel 20 soorten jenever! Een hongertje? Ook geen probleem! Dit jaar bakken de moni’s de lekkerste loempia’s voor u!   -lvv-

 

 
NIEUWJAARSZINGEN AAN DE KERSTSTAL IN VEERLE
zingende-kinderen-tijdens-nieuwjaarszingen
KWB Veerle trakteert de kinderen op snoep en hot-dog aan de kerststal op het marktplein van Veerle.
sized_DSC_0081
 Voor de volwassenen zijn er hartverwarmende borrels aan democratische prijzen (jenever, koffie, cava)  -lvv-

“Sorry dat ik blij ben met deze overwinning”

Azencross Loenhout –

sized_DSC_0132Wout van Aert pakte vandaag donderdag in de dichte mist zijn twaalfde zege van het seizoen in de Azencross van Loenhout, waarmee hij de onderlinge zegestand met Mathieu Van der Poel terugbracht tot 14-12 in het voordeel van Mathieu.

Het gespreksonderwerp achteraf was natuurlijk de bergaftuimel van Mathieu van der Poel die flink onderuit ging en roerloos bleef liggen na zijn val.

“Ik hoop dat het meevalt met zijn blessure”, zei de wereldkampioen in een eerste reactie. “Al ben ik blij dat ik gewonnen heb.” Een supporter vond op Twitter dat laatste ongepast, maar met die commentaar kon Van Aert op zijn beurt niet leven.

Na de finish reageerde Van Aert eerst op het sportieve aspect van deze Azencross. Daarna had hij het vooral over de val van Van der Poel.

“Die valpartij zag er echt wel pijnlijk uit”, zei Van Aert. Temeer daar de 21-jarige Nederlander er de volgende ronde nog steeds lag. “Ik hoop dat het toch nog meevalt. Als Mathieu zou wegvallen uit de cross is dat geen goede zaak voor onze sport. Persoonlijk  denk ik dat hij iets te veel risico’s nam om Meeusen te passeren. Dat is zijn rijstijl. Agressief  koersen levert hem vaak veel op.”

Vandaag had Mathieu pech, al nam hij zijn tuimel helemaal voor eigen rekening, zoals hij achteraf twitterde. De blessures vielen zo goed mee dat hij na een grondige check-up meteen naar huis mocht na een ziekenhuisbezoek. Hij zal alleen vandaag vrijdag en zondag een dagje rust moeten nemen. Het NK komt niet in het gedrang.

Toch vond een Nederlandse supporter de commentaar van Van Aert in de titel hierboven ongepast. Wout twitterde meteen terug: “Ik vind vooral uw reactie ongepast. Wij renners weten hoe kwetsbaar we zijn en vinden het absoluut niet leuk om een collega te zien vallen. En sorry dat ik blij ben met deze overwinning. Ik hoop het beste voor Mathieu van der Poel en hoop weer zeer spoedig met hem te kunnen duelleren.”

Duidelijke taal van de wereldkampioen die in Bredene (30 dec) en Baal (01.01.2017) de zegestand tussen beiden in evenwicht hoopt te brengen.

O ja, Van Aert won dus de wedstrijd voor Meeusen en … Pauwels die wel een abonnement lijkt te hebben op die derde plaats.

-ludo vervloet-

sized_DSC_0030 sized_DSC_0035 sized_DSC_0038 sized_DSC_0048 sized_DSC_0051 sized_DSC_0052 sized_DSC_0055 sized_DSC_0071 sized_DSC_0084 sized_DSC_0089 sized_DSC_0092 sized_DSC_0104 sized_DSC_0145 sized_DSC_0151

 

 

5 758,73 euro voor Music For Life

Middenschool Westerlo 

M3

 

 

 

Music For Life 2016 werd ook in de Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo en omgeving niet genegeerd. In de Middenschool Westerlo gingen de leerlingen van het eerste en het tweede jaar de uitdaging aan om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de actie van Studio Brussel.

 

M1.jpg 2 M2.jpg 1

De eerstejaars deden mee met de Ketnet Koekenbak en de tweedejaars organiseerden de Warmste Kerstmarkt voor leerlingen, leerkrachten en ouders tijdens de afsluitdag voor de kerstvakantie.

Het werd een énorm succes. Beide acties samen leverden 5 758,73 euro op! Dat geld wordt verdeeld over Vecarfa, het Kinderkankerfonds en Make-A-Wish, de drie goede doelen die door de leerlingenraad werden gekozen.

-ludo vervloet-

 

2017 … Het jaar van de ultieme ‘Zing Ze Challenge’

Knipsel.JPG zing ze

 

Nieuwjaarkezoete, Driekoningen, Sinte Mette, vastenavond, Kaarske in lantaarn, Krik Krak, … In de k.ERF-regio gaat er geen seizoen voorbij of er wordt van deur tot deur gezongen in ruil voor een centje of snoep.

In 2015 lanceerde k.ERF onder het motto ‘Zing Ze!’ verschillende acties om nog luider, meer en in hippe stijl te gaan zingen. Wie trots is op onze Kempense zangtradities moet maar 1 ding doen om ervoor te zorgen dat ze blijven bestaan: de straat optrekken en zingen!

Eén van de acties die nog steeds loopt, is de Zing Ze Challenge. K.ERF daagt sinds 2015 de inwoners van de zeven k.ERF-gemeentes uit om hét zangdorp van de Kempen te worden.

 

 

sized_DSC_0078 sized_DSC_0081 sized_DSC_0086 sized_DSC_0087

Hoe werkt de Challenge? Zangers die zaterdag op pad gaan, nemen een foto en laden die op via   www.zing-ze.be.

Als je foto is ingezonden, krijgt jouw gemeente een punt. De gemeente met de meeste zangers krijgt een prijs.

In 2015 won Meerhout de titel en vielen ook Retie en Dessel in de prijzen.

Wie in 2016 het grootste zangdorp van de Kempen wordt, weten we eind deze maand december.

De winnende gemeente krijgt als prijs exclusieve, mooi bedrukte ‘Zing Ze Zakken’, ideaal om je zangbuit in te verzamelen. Die mag de gemeente aan zingende inwoners uitdelen.

In 2017 gaan we voor de laatste keer de strijd aan. De gemeente die deze allerlaatste ‘Zing Ze Challenge’ wint, is hét ultieme, meest grandioze zangdorp aller tijden.

Uiteraard zorgt k.ERF voor deze allerlaatste Challenge voor een schitterende prijs!

Hoe deelnemen aan de ‘Zing Ze Challenge’?

  1. Neem een foto tijdens je zangtocht
  2. Surf naar www.zing-ze.be. En klik op ‘registreer jouw zangtocht’. Volg de instructies.
  3. Wanneer je foto is ingezonden, krijgt jouw gemeente een punt. Je kunt de tussenstand volgen op de website www.zing-ze.be
  4. Op 10 december 2017 sluiten we de wedstrijd af.

 

-ludo vervloet- 

WOUT VAN AERT HEER EN MEESTER IN WERELDBEKERCROSS

Heusden-Zolder          Na vier tweede plaatsen achter vriend/rivaal Mathieu Van der Poel weet Wout Van Aert eindelijk weer wat winnen is. De wereldkampioen veldrijden tekende in de wereldbekercross van Heusden-Zolder voor een ronduit straffe demonstratie.  

Het circuit waarop hij wereldkampioen werd, verloste Van Aert van een nakende nachtmerrie. Op het praktisch overal droge circuit  reed hij van start tot finish aan de leiding en hield aan de meet meer dan een minuut voorsprong over op nummer twee, Laurens Sweeck.

Meteen verbeterde hij zijn stand in de wereldbeker en bracht hij de stand van overwinningen tussen hem en Van der Poel op 14-11 in het voordeel van de 19-jarige kleinzoon van Poulidor.

Kevin Pauwels won erg nipt de sprint voor de derde plaats voor een ontgoochelde Europees kampioen Toon Aerts.

Mathieu van der Poel beleefde een baaldag. Na een rotslechte start mocht hij een nieuwe overwinning al op zijn buik schrijven.

Op weg was naar de dichtste ereplaats kende hij bovendien nog problemen met zijn schoenplaatje. Hij moest van de fiets om een andere schoen aan te trekken. Dan was er in de finale nog de lekke band die hem helemaal de das omdeed.

Een vijfde overwinning in evenveel wedstrijden zat er toen al lang niet meer in. De Nederlander eindigde pas als veertiende. Lars Boom werd bij zijn comeback wel vrij knap elfde.

CROSS ? TIJDRIT !

Vooraan stond er dus geen maat op Wout van Aert. Hij maakte van de cross een tijdrit. Tegen Van Aert viel kerstmaandag niets te beginnen.

De strijd om de ereplaatsen kende meer spanning. Aerts viel weg met een lekke band, Laurens Sweeck nam zijn positie over. Dichter komen bij Van Aert lukte Laurens niet.

In de achtergrond rukte Van der Poel intussen nog op naar een groepje met Vanthourenhout, Pauwels, Meeusen en Aerts. Dat volgde op 1’56” van de wereldkampioen bij het ingaan van de laatste ronde. De Nederlander leek alsnog naar de derde stek te kunnen rijden, maar de lekke band in die slotronde gooide roet in het eten.

Geen podium dus voor Mathieu, wel een povere veertiende plaats. Wout van Aert eindigde zijn tijdrit  met 1’10” voorsprong op Sweeck. Pauwels werd nog maar eens derde al had Europees kampioen Aerts ook eens graag met bloemen gezwaaid. Volgende keer dan maar, Toon.

-ludo vervloet-

sized_DSC_0172 sized_DSC_0174

sized_DSC_0176 sized_DSC_0191 sized_DSC_0196 sized_DSC_0198 sized_DSC_0234 sized_DSC_0237 sized_DSC_0251 sized_DSC_0253 sized_DSC_0270 sized_DSC_0310 sized_DSC_0333 sized_DSC_0338

VIERINGEN KERSTMIS IN DE KERKEN VAN LAAKDAL

Zaterdag 24 december

·        16.30 uur: eucharistie Sint-Niklaas Vorst-Meerlaar met school- en catechesekinderen; aansluitend ‘kerstdrink’ met Femma

F0215c50

·       21.00 uur: eucharistie in Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaard Veerle samen met Sint-Jozef-Werkman, KWB, Gilde en catechesekinderen; aansluitend ‘kerstdrink’ met KWB en Gilde op de markt

Veerle-Centrum

·       24.00 uur: middernachtmis Abdijkerk Averbode

P1000588

Zondag 25 december

·       09.30 uur: eucharistie Sint-Lambertus Eindhout met catechesekinderen, zang door familiekoor Veri Camtores, aansluitend ‘kerstdrink’ met Chiro

Eindhout

·       11.00 uur: eucharistie Sint-Gertrudis Vorst met werkgroep gezinsviering, aansluitend Chiromoment

Maandag 26 december

10.00 uur: eucharistie Sint-Jozef Werkman Heide met de parochiekoren Laakdal

 Veerle-Heide

“De mannen van de KWB Groot-Vorst plaatsten de kerststal op de markt van Groot Vorst, waarvoor dank. De kerststal wacht nu nog op zijn bewoners. Nooit gedacht dat het verhaal van 2000 jaar geleden vandaag nog zo actueel zou zijn”, zegt Paul Mondelaers die tien jaar geleden via zijn school zorgde voor de kerstsstal.  “Maar alle eer komt KWB toe, hoor”, benadrukt hij.

opbouwkerstal2016_1kerststal2016

 

Opgelet….De KWB van Groot-Vorst nodigt jullie allemaal uit op hun kerstwandeling op dinsdag 27 december 2016. We vertrekken op de parking Smissestraat 48, om 18u00.

Onderweg is er pauze voorzien. Fanfare Concordia zal kerstmuziek brengen.

  • ludo vervloet

VAN DER POEL MET SUPERJUMP IN SLOTRONDE

DSC_0136Vrijdag won Mathieu Van der Poel ook de avondcross van Diegem. Daarmee bracht hij de zegestand tussen hem en wereldkampioen Wout Van Aert op 14-10. Wout eindigde andermaal tweede en Kevin Pauwels pakte opnieuw de derde plaats. Nogmaals de weergave van de machtsverhoudingen in het veldrijden eind 2016. Broer David Van der Poel werd mooi zesde op 1’23” van zijn broer.

Voor de vierde maal op rij werd onze wereldkampioen in de slotronde van de wedstrijd gevloerd door de kleinzoon van Raymond Poulidor. Dit keer verraste Mathieu zijn Belgische vriend/rivaal met een verschroeiende, acrobatische jump over de brug in de slotronde. Wout kon nog terugkomen tot aan het achterwiel van de Nederlander, maar winnen zat er weer niet in. Dat wordt balen.

sized_DSC_0005 sized_DSC_0025

“Ik begrijp niet waar hij die energie vandaan haalt om me in de slotronde met één of ander trucje te verschalken”,  vroeg Wout zich een beetje vertwijfeld af. “ Ik geef grif toe dat in vandaag echt teleurgesteld ben. Ik had hier ook graag gewonnen.”

Winnaar Van der Poel benadrukte nog maar eens dat Wout en hij van hetzelfde niveau zijn, maar dat een kleinigheid in de beslissende ronde al een paar keren over winst besliste. “Toevallig is het lot mij gunstig gezind, maar het is best mogelijk dat Wout de volgende keer al aan het feest is.

sized_DSC_0028

sized_DSC_0017

Wout gaf toe dat Mathieu en hij van hetzelfde niveau zijn. Wout denkt al aan de snelle cross van maandag in Zolder, de plaats waar hij wereldkampioen werd. Toevallig ook een parcours dat Van der Poel erg genegen is. Ook hij won er al. Hopelijk wint Wout dit keer om de mentale tik uit het andere kamp te ontlopen. Want blijven verliezen tegen je evenknie wordt op de duur een frustrerende zaak.

-ludo vervloet-

 

1 2 3 7