Oorsprong van Halloween, Allerheiligen en Allerzielen

31 oktober : All Hallows Eve(ning)

 big_1425032850_imagezerken

 

LAAKDAL – Halloween, Allerheiligen en Allerzielen zijn de vroege herfstfeesten met een boeiende geschiedenis. Aanvankelijk waren het lichtfeesten als verweer tegen de snel oprukkende, donkere winterperiode.

Toen het christendom zich verspreidde in het Romeinse rijk en er later zelfs staatsgodsdienst werd, werden vele elementen uit de bestaande feesten van de Romeinen en van de volkeren die ze overheersten (bij ons Kelten en Germanen), “verchristelijkt”. Wanneer het christendom rond de zevende eeuw in onze streken verkondigd werd, gebeurde hier ongeveer hetzelfde.

Het christendom schoof over de Keltische, Germaanse en Romeinse lichtvieringen heen en nam daarmee ook hun gewoonten en gebruiken over. Bepaalde gebruiken werden ook verketterd, maar ze opnemen in de nieuwe christelijke cultuur bleek vaak veel effectiever.

Tot in onze tijd zijn van deze gewoonten en gebruiken nog sporen aanwijs- en herkenbaar. En daarmee hebben ook onze feesten in deze donkere dagen nog steeds op een of andere manier het karakter van ‘lichtfeesten’.

Voor de oorsprong van Halloween, Allerheiligen en Allerzielen moeten we ver terug in de tijd. De tijd van de Kelten. Op de laatste oktoberdag vierden zij Samhain.

Samhain

De Kelten vierden dus op de vooravond van de winter, 31 oktober, Samhain, in feite hun oudjaarsdag. Het was het afsluiten van het zonnehalfjaar en een voorbereiding op het winterhalfjaar. De duistere, koude en levensbedreigende wintermaanden kwamen eraan.

Samhain was een vruchtbaarheidsfeest. De laatste vruchten werden van de velden gehaald, de laatste aren werden geoogst. En men voerde vruchtbaarheidsrituelen uit, zoals het verbranden en verstrooien van de laatste schoven graan om nieuwe vruchtbaarheid uit de aarde te wekken.

Tegelijkertijd was het ook een slachtfeest. De kuddes werden uitgedund en alleen de sterkste dieren werden gespaard. Die moesten in de lente voor een vruchtbaar en gezond nageslacht zorgen. De rest van het vee werd geslacht. De maand november wordt ook vandaag nog wel eens bloedmaand genoemd.

Thuis kwam ‘den dikke van Rikske’ in november van de jaren 1950 het varken voor de winter slachten in open lucht. Een algemeen gebruik bij de mensen van toen. Ik werd altijd kotsmisselijk bij het zien van die slachtpartij, want ik trok altijd partij voor het varken dat ik heel vaak gevoerd had. Eén keer ben ik eens ‘van mijne sus’ gegaan toen ‘den dikke’ , die in feite een erg mager manneke was, zijn lange dolk in het hart van het onschuldige dier plofte. De rest kon ik niet meer navertellen.

Samhain was ook een nieuwjaarsfeest. Zoals in sommige culturen de nieuwe dag begint met het ondergaan van de zon, zo begint voor de Kelten het nieuwe jaar met het aanvangen van de winterperiode.

Samhain was ook een dodenvereringfeest. De Kelten geloofden dat op deze dag er een barst in de tijd ontstond en de spirituele wereld geopend werd. De zielen van de doden kregen toestemming in deze éne nacht om terug te komen op aarde. Het begin van de winter met daarbij het vooruitzicht op bezoek van rondspokende geesten, riep de nodige angst op en wekte de behoefte aan een reeks beschermende maatregelen.

Zo stookten de Kelten grote vuren op de heuveltoppen om de kwade geesten die aan het einde van de zomer terugkeerden, weg te jagen. Ze brachten allerlei offergaven om alle onvriendelijke goden gunstig te stemmen. Ook droegen de mensen in die tijd dierenhuiden en maskers om de kwade geesten te misleiden.

Anderen daarentegen wilden op een vriendelijke manier de familiegeesten die op bezoek kwamen, verwelkomen en ze zoet houden door het buiten zetten van bieten en ander veldgewas. Ook werden bijvoorbeeld lampen die uit suikerbieten gesneden waren rondom het huis opgesteld.

Pomona

‘Het feest van Samhain nam deels een nieuwe wending toen de Romeinen het land van de Kelten veroverden en bezetten. Het resultaat was dat de tradities van twee verschillende culturen samenvloeiden of werden gewijzigd.

Voor de Romeinen was de periode rond 1 november ook belangrijk. Er werd een oogstfeest gehouden, gewijd aan de godin Pomona. Zij gold in het oude Rome als de godin van het fruit en de tuinen en de geliefde van vele oude Romeinse, boerse godheden. Pomona stond, als godin van de oogst, ook symbool voor mildheid en vruchtbaarheid. Ze wordt vaak afgebeeld, bedolven onder het fruit.

Anderen meten haar als voornaamste attribuut het snoeimes toe. Appels (pommes) waren het gewijde fruit van Pomona. In streken die behoorden tot het Romeinse rijk, ontstond op Samhain dan ook al vlug de gewoonte om fruit te eten en weg te geven, vanzelfsprekend vooral appels.

Halloween

Omstreeks de negende eeuw na Christus veranderde de naam van Samhains, onder invloed van de christelijke verkondiging in Ierland en Engeland, in All Hallows Eve(ning) (Hallow is een oud-Engels woord voor ‘heilige’), later in Hallowe’en of Halloween. De avond voor Allerheiligen.

Maar toch bleven de oude tradities behouden. Zo bleef het belangrijk om All Hallow Evening de kwade geesten te verjagen. Toen in de negentiende eeuw immigranten uit Engeland, Schotland en Ierland zich in Amerika vestigden, namen ze de gewoonten en gebruiken van Halloween mee. In verschillende delen van de VS werden andere tradities met de Halloween tradities vermengd.

Knipsel.JPG Halloween

Door de veramerikanisering van de wereld en door de consumptiemaatschappij is het vroegere Europese feest dat vergeten was geraakt teruggekomen. Terug van weggeweest.

-ludo vervloet-

 

 

Rouwen in november

 

 sized_P1060056 sized_P1060058 sized_P1060059 sized_P1060060 sized_P1060061 sized_P1060062

sized_DSC_0307

Met Allerheiligen herdenken we onze dierbare overleden familieleden en/of vrienden. In de periode tussen 15 oktober tot 1 december kan je de grafzerk tooien met bloemen en kransen.

 

We willen aan de nabestaanden vragen om de verwelkte bloemen en dergelijke zelf tijdig weg te halen. Het oog wil ook wat.
Na 1 december 2016 zal dit door de gemeentelijke diensten gebeuren.

Knipsel.JPG begraafplaats kinderen

 

 

In Vorst-Centrum werd een aangepast begraafplaatsje aangelegd voor kindjes
waarbij we aandacht hebben geschonken aan de rouwbeleving bij kinderen.(foto)

De volledige restylingswerken van de begraafplaatsen van Groot-Vorst en Veerle zullen tegen Allerheiligen 2017 voltooid zijn.

De restyling omvat een betere inrichting van de strooiweides en een optimalisatie van de paadjes. Op alle begraafplaatsen worden meer banken geplaatst en wordt een schuilhuisje en afscheidsruimte met een toilet voorzien. Ook de begraafplaatsjes voor kinderen worden aangepast.

Ook zal er tegen dan een passende gedenksteen op de begraafplaatsen Vorst-Centrum, Eindhout en Veerle geplaatst worden. De namen of correcties kunnen nog tot 31 maart 2017 doorgegeven worden aan de dienst Burgerzaken.

De grafzerken van de oud-strijders met geverfde vlaggen op alle Laakdalse begraafplaatsen krijgen kortelings ook nieuwe vlaggen.
Meer info: dienst Burgerzaken, tel. 013 35 90 31, burgerzaken@laakdal.be.

Laakdal info   -lu v-

ANDREA DOVIZIOSO DE BESTE IN NAT SEPANG

Hij heeft er heel lang op moeten wachten, maar Andrea Dovizioso heeft eindelijk de tweede MotoGP-zege uit zijn carrière binnen. De 30-jarige Italiaan was zondag de beste in een uiterst tumultueuze Grand Prix van Maleisië. Het werd zijn eerste overwinning in de hoogste motorsportklasse sinds juli 2009.

sized_DSC_0145Gestart vanaf de pole kreeg Dovizioso de zege allesbehalve cadeau. Jorge Lorenzo, Marc Marquez, Andrea Iannone en Valentino Rossi gingen in de eerste rondjes lang of kort aan de leiding, maar in de slotfase bleef  Dovizioso alleen over. Hij had toen ook afstand genomen van Rossi, zijn enige overgebleven concurrent, en won op de uiterst gladde regenbaan.

sized_DSC_0160Vorige week in Australië ging wereldkampioen Marquez onderuit en finishte niet. Ook nu weer overkwam Marquez in Sepang hetzelfde. Marquez kon dit keer wel hervatten en finishte nog mooi elfde.

Marquez was lang niet de enige die onderuit ging. Sterker nog, de helft van de oorspronkelijke kopgroep van zes maakte van dichtbij kennis met het Maleisische asfalt of de grindbak.

sized_DSC_0148Cal Crutchlow en Andrea Iannone vielen ook weg, waardoor vooraan alleen Dovizioso, Rossi en Jorge Lorenzo overbleven. Lorenzo moest afhaken en Dovizioso laten gaan, ook Rossi kon het tempo van de Ducati niet meer volgen.
Door de vele valpartijen konden, in de schaduw van Dovizioso, ook Hector Barbera en Loriz Baz een succes vieren. De twee werden respectievelijk vierde en vijfde in het doornatte Sepang. Maverick Vinales eindigde als zesde, voor Álvaro Bautista en de Australiër Jack Miller.

sized_DSC_0170 sized_DSC_0195

Maar het middelpunt van de feestvreugde was dus Dovizioso. Eindelijk, na zeven jaar, heeft hij de tweede MOTOGP-zege van zijn loopbaan binnen. Het was zijn eerste overwinning op een Ducati .

sized_DSC_0197 Bovendien kroonde hij zichzelf hiermee tot negende GP-winnaar van het krankzinnige seizoen 2016, na Marquez, Rossi, Lorenzo, Iannone, Crutchlow, Miller, Vinales en Dani Pedrosa. Nooit eerder in de historie kende de MOTOGP zoveel winnaars in één seizoen.  Binnen veertien dagen kan daar nog een tiende bijkomen in de finale-GP van Valencia.

 

JOHANN ZARCO VERLENGT ZIJN MOTO2 – TITEL

sized_DSC_0230 Voor het eerst sinds de introductie van de klasse in 2010 is iemand erin geslaagd om zijn titel in de MOTO2 te verlengen. De Franse kampioen Johann Zarco verzekerde zich zondag van een tweede opeenvolgend titel en deed dat in stijl: hij won de kletsnatte Grand Prix van Maleisië op het circuit van Sepang.

Met een voorsprong van 22 punten op Thomas Luthi, en 25 op Alex Rins, begon Zarco aan de Grand Prix van Maleisië. Op het kletsnatte circuit van Sepang reed de 26-jarige Fransman lange tijd op de tweede plek, maar zes rondjes voor het einde liet hij koploper Franco Morbidelli zijn hielen zien. Hij pakte de leiding, stond deze niet meer af en reed soeverein naar de overwinning én de titel.

sized_DSC_0229 Zarco boekte dit seizoen zes overwinningen, tegenover vier voor Lüthi en twee voor Rins. De Fransman schuift volgend seizoen door naar de MOTOGP. Hij tekende immers voor 2017 een contract bij Tech3.

sized_DSC_0216

-ludo vervloet-

Annemie stal de harten

Op de openingsavond van de jaarlijkse boekenbeurs was vanaf dit jaar ook het brede publiek welkom. Dat was weliswaar te merken, maar een overrompeling werd het nog niet. Alhoewel.

sized_DSC_0097 Annemie Heselmans, ongetwijfeld de publiekslieveling van de avond, stelde haar boek “Het leven loopt op wieltjes” voor. Annemie is vanaf haar 17de volledig verlamd maar ontwikkelt een levenslust die je niet voor mogelijk houdt.

Tine Verhelst, algemeen directeur Davidsfonds schetste de obligate vernieuwde werking van het  DF-cultuurnetwerk en liet zich nadien ook gewillig meeslepen in de ban van Annemie. Dat was ook het geval voor Raf Moons die Gerda Broeckx, schepen van cultuur, verving. Gerda was nog niet hersteld van een recente operatie.

Annemie demonstreerde haar levenslust door haar rolstoel met de mond het podium op te sturen. Een rechtstreekse mondelinge confrontatie met het publiek was echter niet mogelijk. Haar tante declameerde dan maar een paar heel sterke passages uit haar boek. Je kon een pluimpje horen vallen in de zaal. Een godenmoment.

Na de opening konden de aanwezigen reeds de boekenbeurs bezoeken. Een succesformule want vele nieuwe drukwerken gingen over de toonbank.

Ook het boek van Annemie, dat aanvankelijk pas dinsdag zou vrijgegeven worden, werd met succes in de strijd gegooid. Binnen de kortste keren hadden de aanwezigen reeds een exemplaar, met handtekening onder de vorm van een duimafdruk, gekocht. Beslist een verrijking van hun boekenkast.

Vandaag zondag start de boekenbeurs echt voor het grote publiek.Vergeet zeker niet binnen te wippen in de sporthal, want het is echt de moeite. De 48ste uitgave is sterker dan ooit tevoren. Met dank aan Theo Winters en zijn geweldige ploeg gelegenheidshelpers.

Komen kijken en neuzen in nieuwe boekwerken en kijken naar de werkjes van schoolkinderen en getalenteerde vrijetijdsschilders kost je niks.

Maandag is de sporthal dicht. Dinsdag 1 november wordt om 18u de prijs van de jonge journalist uitgereikt. Andermaal komen kijken.

 

-ludo vervloet-

(tekst en foto’s)

 

sized_DSC_0082 sized_DSC_0085 sized_DSC_0088 sized_DSC_0089 sized_DSC_0092 sized_DSC_0095 sized_DSC_0099 sized_DSC_0101 sized_DSC_0106 sized_DSC_0109 sized_DSC_0110 sized_DSC_0116 sized_DSC_0119 sized_DSC_0122

 

 

De WIJNGAARD EN VRIENDEN HIELDEN VERBROEDERINGSFEEST

Koninklijke Fanfare De Wijngaard uit Veerle organiseerde zaterdag haar jaarlijks verbroederingsfeest met optredens van bevriende muziekverenigingen uit de buurt en wijde regio.

De organiserende fanfare de Wijngaard speelde traditiegetrouw niet mee in haar eigen feestprogramma.

sized_DSC_0056 St Willibrordus Meldert nam  het voortouw. Niet onlogisch als je weet dat Veerlenaar Wim Van Opstal er dirigent is. Wim is ook dirigent in Ourodenberg (Aarschot) en spelend lid (bugel) van onze fanfare De Wijngaard.

Iets gelijkaardigs doet ook Freddy Sas uit Lille. Dirigent van De Wijngaard en spelend lid van Vermaak en Kunst Lille. Moet kunnen.

Na Meldert bliezen ook Schoot, Zammel, Rillaar, Lille en Westerlo hun noten door zaal ’t Buurthuis in Veerle-Heide.

De toekomstplannen van fanfare De Wijngaard voor 2017 zijn een officiële vierjaarlijkse wedstrijd in een nog nader te bepalen gemeente/stad op een nog onbekende dag.

Belangrijk wordt ook weer het Lenteconcert van 22/23 april 2017 in ’t Buurthuis, waar intussen al vele verenigingen een thuisbasis vonden voor hun publieke optredens.

Men kan de activiteiten van onze blazers volgen op www.kfdewijngaard.be.

-ludo vervloet

sized_DSC_0059 sized_DSC_0064 sized_DSC_0065 sized_DSC_0066 sized_DSC_0071 sized_DSC_0073 sized_DSC_0075 sized_DSC_0076

sized_DSC_0067 sized_DSC_0068

sized_DSC_0077 sized_DSC_0078

ZOMERTIJD HELEMAAL GEDATEERD …

Dit weekend mogen we in de nacht van vandaag zaterdag 29 op morgen zondag 30 oktober onze klok een uurtje terugdraaien. Met dank aan de invoering van de zomertijd, bijna veertig jaar geleden. ‘En compleet gedateerd’, vindt weerman Frank Deboosere.

sized_DSC_0019

 

– de zonnewijzer op de kerk wijst de echte UTC /GMT- tijd aan –

 

”De zomertijd heeft zijn tijd gehad”, zo zegt de weerman op zijn website . Dit weekend mogen we een uurtje langer slapen, omdat in 1977 de zomertijd werd ingevoerd. Een puur economische stunt was dat: “Onder invloed van de economische crisis begon de overheid met de tijd te spelen. Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van de mensen, hoopte men energie te besparen.”

“Maar dat argument is vandaag niet meer geldig”, waarschuwt Deboosere. “Verschillende studies hebben uitgewezen dat er niet of nauwelijks wordt bespaard en dat de invoering van de zomertijd talrijke nevengevolgen heeft. Ochtendfiles rijden langer in het donker, avondfiles rijden meer in verzengende ozon-hitte en biologische klokken raken ontregeld.”

Ellende en gemiste afspraken zijn volgens hem het gevolg van de omschakeling “want verschillende landen schakelen over op verschillende data”.

“Laat verschillende economische sectoren ’s zomers zelf beslissen of ze al dan niet vroeger willen beginnen”, stelt Frank daarom voor. “Op die manier spreid je de files. Dat zou pas een echte besparing zijn.”

Waarom gebruiken we de zomertijd niet het hele jaar?

Een terechte vraag. Twee maal per jaar (tijdens het laatste weekend van maart en tijdens het laatste weekend van oktober ) moeten we nu het uur aanpassen. En dat zorgt voor een heleboel ellende. Ik denk dat iedereen dat al aan den lijve heeft ondervonden. Als we niet aan onze klok moesten prutsen, zouden er veel minder misverstanden en slechte afspraken zijn.

De zomertijd is in werkelijkheid een dubbele zomertijd. In feite zouden we moeten gelijklopen met de Britse klok, want we bevinden ons in de tijdszone van de meridiaan van Greenwich. Men spreekt over UTC, het voormalige Greenwich Mean Time. Maar de  Duitse bezetters hebben tijdens de tweede wereldoorlog meteen de Berlijntijd ingevoerd (UTC +1) en dat is zo gebleven. Ook nu nog.
’s Winters lopen we nu een uur voor op de klok van Greenwich, en tijdens de zomertijd worden dat er twee. Middag (het ogenblik waarop de zon het hoogst aan de hemel staat) valt dan rond 13.45 uur. Het midden van de nacht is verschoven naar ongeveer 1.45 uur ’s ochtends. Een voorbeeld …

bed3344a-1ebe-48b6-af4b-acd1c656bce1UTC             = 17:12:57  (UTC of GMT – zou onze echte tijd moeten zijn)

UTC (in het Nederlands ook aangeduid als gecoördineerde wereldtijd) is een standaardtijd, gebaseerd op een atoomklok en gecoördineerd met de rotatie van de aarde. Het internationale letterwoord UTC is een compromis tussen het Franse “TUC” (Temps universel coordonné) en het Engelse “CUT” (Coordinated Universal Time). UTC is zelf geen afkorting. In militaire kringen wordt UTC meestal “Zulu time” genoemd.

Wintertijd  = 18:12:57  (sinds Duitse bezetting – GMT + 1)

Zomertijd   = 19:12:57  (sinds 1977 – GMT + 2)

Precies dat maakt het moeilijk om ook ’s winters een echte zomertijd te gebruiken. Als we niet zouden omschakelen naar wintertijd, komt de zon op 1 december pas op rond 9.22 uur. Op 1 januari zou je moeten wachten tot 9.45 vooraleer de zon tevoorschijn komt. Op 1 februari verschijnt de zon aan de Ukkelse horizon rond 9.19 uur.

Geef toe, de ochtend zou dan wel heel lang donker blijven en dat kan niet de bedoeling zijn. Maandenlang zou de ochtendspits in de duisternis verlopen. Maandenlang moeten de kinderen in complete duisternis naar school.
Ook de combinatie van duisternis en mist vergroot de kans op zware ongevallen. De ochtendmist blijft immers een uur langer hangen…

En dan komt er natuurlijk nog bij dat met zomertijd ’s zomers de nachten heel laat beginnen. Het nachtlawaai begint en eindigt dus later. Jonge kinderen moeten naar bed bij klaarlichte dag en soms in een verzengende hitte. De avondspits valt op het heetst van de dag en veroorzaakt ernstige ozon-overlast.

Persoonlijk vindt Frank het hele gedoe van zomertijd en wintertijd een gemiste kans. In 1977 werd de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. Studies hebben ondertussen al aangetoond dat er geen energiebesparing is.

“Mijns inziens zou het veel beter zijn om het hele jaar door de wintertijd te behouden, maar … om de mensen de mogelijkheid te geven om in de zomermaanden een uur vroeger te komen werken”, zegt hij. “Je mag dus kiezen of je vroeg of laat gaat werken. Op die manier verloopt de ochtendspits en de avondspits veel meer gespreid. Minder files, minder vervuiling, en heel veel tijd en geld bespaard…”

Meer info: www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli001.html

 

– ludo vervloet –

Voetbal in Laakdal

VV LAAKDAL  –   ST DIMPNA

 DSC_0192

Vorige week nog rekenden Frans Van de Paer en ik hoe hoog in het klassement VV Laakdal had kunnen staan met de onvervangbare Yannick Coomans in doel. Erg hoog, bleek toen.

Dat moet Jonathan Caes, de minzame bankzitter van vorig jaar, op zijn krachten genomen hebben. In Olen keepte Jonathan een haast feilloze wedstrijd. De twee doelpunten van Olen , w.o. die beslissende owngoal in de staart van de wedstrijd, kon hij echt niet verhinderen.

Hopelijk blijft onze goalie even gemotiveerd tegen de prijsschutters van Sint Dimpna die zondag de laatste wedstrijd van de eerste periode komen spelen aan de Rauwstraat.

De laatste ontmoeting tussen deze twee dateert van 8 maart 2015 toen thuisploeg VV Laakdal (zie foto boven) zou degraderen uit 3C. Jonas Gielis zorgde toen voor het enige en winnende doelpunt. Dat mag hij zondag nog eens dunnetjes overdoen.

Hoe de ploeg er zondag zal uitzien, is vandaag nog een raadseltje. Dat zien we pas bij de start om 15u na een deugddoende, verlengde nacht omwille van het begin van de wintertijd.

Vanaf volgende week op Wezel (zat 20u) beginnen de zondagwedstrijden voor de gehele tweede periode om 14u30.

-ludo v-

 

EXCELSIOR –  FLANDRIA

Vorst speelt zondag thuis tegen Flandria Ravels. Meteen de laatste wedstrijd van de eerste periode. Ondanks de overgang naar de wintertijd start de wedstrijd nog steeds om 15u. Pas vanaf volgende week beginnen we eraan  om 14u30. Tot begin februari.

Beide ploegen bevinden zich in de buik van het klassement. Winst of verlies bepalen de aansluiting naar het bovenste peloton, of de rechter kolom.

Wel wat zieken deze week op de training, maar normaal gezien komt dezelfde selectie op papier, enkel Ibn Nuyts komt in de plaats van Ashwin Vannuffelen.

Felix Vanbel – “We hadden natuurlijk beter verwacht bij de start van het seizoen, maar wat geweest is, is geweest. Met de nieuwe trainer bouwen we nu aan een nieuwe typeploeg. We gaan dat kalm en beredeneerd doen. Overhaast schaadt. Bovendien moeten we ons niet bekommeren om degradatieproblemen, die zijn er niet in 4E.”

 -André Eens  -lvv-

 

Zon. 30/10 15u00 EXCELSIOR VORST KFC FLANDRIA
Zon. 30/10 15u00 FC NETEZONEN ACHTER OLEN VV

 

Zon. 30/10 15u00 LAAKDAL VV SINT DIMPNA

 

Die kalendermakers toch … vorige week speelden alle Laakdalse ploegen op verplaatsing. Zondag hebben ze alle drie een thuiswedstrijd voor de boeg.   –lvv-

 

 

Deelnemers krijgen tot 29 % korting op energiefactuur

110.000 deelnemers schreven zich in voor de 7e groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie Antwerpen. Dat is een ongezien groot aantal.

Ook de inwoners van de gemeente Laakdal deden hun duit in het zakje. Maar liefst 1,3 op 10 gezinnen schreef zich in voor de groepsaankoop.

De gemeente Laakdal telt 6.626  gezinnen. Daarvan hebben 865 zich ingeschreven voor de groepsaankoop van de provincie Antwerpen. Het overgrote deel van de mensen (727) deed dat via de website samengaanwegroener.be. Maar er waren toch nog 138 inschrijvingen op papier, vooral via de gemeente.

sized_DSC_0022Frank Sels (L) legt uit: “Mensen worden nog steeds geconfronteerd met stijgende kosten, niet in het minst voor energie. Met de groepsaankoop ben je elk jaar zeker van een vaste prijs voor elektriciteit die niet wijzigt gedurende 1 jaar. Vanaf dit jaar geldt dat ook voor de gasprijs.

Tijdens de veiling brachten verschillende energieleveranciers hun beste bod uit. Voor deelnemers met elektriciteit en gas deden Eni en Elegant het scherpste bod.

De gemiddelde korting is zo maar eventjes 29%.

Deelnemers met alleen elektriciteit zijn dit jaar het voordeligst uit bij Eni met een korting van 18%.” Voor elektriciteit en gas samen is Elegant voor mij het voordeligst.

Inga Verhaert, sp.a gedeputeerde voor energie van de Provincie Antwerpen, legt het blijvende succes uit.

Het loont nu echt meer dan ooit de moeite om deel te nemen aan een groepsaankoop. En dat hebben meer mensen  begrepen. Het succes van deze 7e editie bewijst opnieuw dat consumenten tot heel wat in staat zijn als ze zich verenigen. En met hoe meer ze zijn, hoe sterker ze staan.

Perscontact:

Frank Sels, schepen provincieraadslid sp.a Laakdal

Gsm nr.0495/586369

-foto lvv-

-lu v-

 

“1 DAG NIET” vandaag vrijdag 28 oktober

“1 dag niet”, de actiedag tegen woninginbraken, vindt dit jaar plaats vandaag vrijdag 28 oktober. De organisatoren roepen iedereen op om de preventie van woninginbraken onder de aandacht te brengen. Zo zorgen we samen voor 1 dag zonder inbraken in België en Nederland.

De actie richt zich dit jaar specifiek op senioren. De Laakdalse seniorenraad ging daarom gretig in op de vraag om zelf een creatief project uit te werken.

Om de strijd tegen inbraken extra aandacht te geven, maakten zij in samenwerking met de politiezone enkele filmpjes in de bekende stijl van ‘Benidorm Bastards’.

De ‘Laakdal Bastards’ geven in dit geval op een ludieke wijze tips & tricks over hoe je je huis inbraakresistent kan maken.

Frsized_DSC_0286ancine Altruye (voorzitter seniorenraad): “De Laakdalse seniorenraad wil niet enkel activiteiten organiseren maar ook structurele en sensibiliserende acties opzetten.  Zo maakten we werk van een plaspunt in alle deelgemeentes, ontstond de denktank van een lokaal dienstencentrum in de schoot van de seniorenraad en willen we onze doelgroep er nu op wijzen hoe ze zich kunnen beveiligen.”

Jos Delarbre (preventie-adviseur politiezone): “Preventie is het beste wapen tegen inbraken. Daarom organiseert de politiezone diverse initiatieven om van uw woning, straat en gemeente een veilige plek te maken. Zo kan u steeds bij ons terecht voor gratis advies over het beveiligen van uw woning. Ook het melden van een verdachte situatie is erg belangrijk. Mocht je iets verdachts zien, meld dit dan zo snel mogelijk aan de politie. Veiligheid is een gedeelde zorg!”

DSC_0170Tine Gielis (burgemeester – schepen van senioren): “In tegenstelling tot de burgemeester van Benidorm wil ik graag de naam van onze gemeente verlenen aan dit initiatief en deze filmpjes als ‘Laakdal Bastards’ benoemen. Met een knipoog naar het succesvolle ‘Benidorm Bastards’ hopen we uiteraard zo veel mogelijk personen aan te zetten om deze film te bekijken en er gevolg aan te geven in hun eigen situatie.  Door en voor onze senioren, dat is het uitgangspunt.”

De seniorenraad was meteen te vinden voor het idee en vond al snel enkele getalenteerde acteurs uit Laakdal. Rita Verspreet (61) en haar man Roger Boeckmans (67) waren snel overtuigd.

De filmpjes zullen gebruikt worden op diverse voordrachten van de politie m.b.t. inbraakpreventie en zijn tevens integraal te bekijken vanaf vandaag 28 oktober 2016 via:

 

-ludo vervloet-

1 2 3 7