Gegroet !

De “Werkgroep Karitatief” verwacht u zondag vanaf 12 uur in de speeltuin van Meerhout.

Lichtmis pannekoekenU kan er allerlei lekkers eten (pannenkoeken, frikadellen en kriekskes, taart, …) en drinken.

Er is tombola en er zijn uitgestippelde wandelingen. De kinderen mogen gratis in de speeltuin ravotten.

De opbrengst gaat naar zes ontwikkelingsprojecten die mensen uit Meerhout en Laakdal behartigen.

Graag tot zondag,

-Eric Seghers-

1 oktober – “Bamis” – echte begin van de herfst

LAAKDAL – Morgen zaterdag is het 1 oktober, feest van St-Bavo in de stad en in het bisdom Gent. Ook in Trichelhoek-Eindhout. Zowat iedereen die af en toe een uitje waagt in Laakdal kent de overbekende Sint- Bavokapel. Je kan er gewoon niet naast kijken.

1 oktober is ook synoniem van Bamis, in onze Kempense contreien nog steeds het echte begin van de herfst.

sized_P1010767 In de 17de eeuw kenden de bedevaarten naar de H. Bavo in Trichelhoek een hoogtepunt. Uit het Hageland en de Kempen stroomden op 1 oktober de pelgrims toe, voornamelijk om genezing af te smeken tegen kinkhoest.

In 1963/1964  was ik interimaris in de gemeentelijke jongensschool van Eindhout. Op 1 oktober trokken wij met de kinderen naar de St-Bavokapel voor een eucharistieviering (toen nog gewoon mis geheten) om Bamis te vieren.

Na de mis mochten de kinderen voorzichtig kijken in de waterput die genezend water tegen kinkhoest zou bevatten. Veel pelgrims waren er evenwel niet meer in de sixties, hooguit een paar enkelingen kwamen er nog bidden voor bijstand.

De toen nog vele boeren in hoofd- en bijberoep vierden Bamis als het echte begin van de herfst. Zij bedankten die dag de hemelbewoners voor de oogsten die op die dag al zo goed als binnen waren gehaald.

Maïsvelden als nu waren er toen nog niet te zien. Als na-oogsten werden wel rapen en spurrie gezaaid en gewonnen. Daarna gingen de velden in winterrust.

 

Bamis

 

Bamis, eigenlijk ‘Baafmis’ (samentrekking van Bavo en mis), is de feestdag van Sint-Bavo op 1 oktober. St-Bavo is zoals gezegd ook patroonheilige van het bisdom Gent, en patroon van de goede oogst. In Trichelhoek-Eindhout werd Sint-Bavo bezocht om kinkhoest te genezen.

Samengestelde bamis-woorden zijn:

bamistijd: benaming voor het begin van de herfst.

  •    bamispacht:  pacht die men rond de feestdag van Sint-Bavo moest betalen.
    •    bamisweer:   typisch herfstweer –  regen afgewisseld met hevige windstoten •    bamismaan:  de eerste volle maan van de herfst (dit jaar 16 oktober)

 

– ludo vervloet –

 

De Sint- Bavokapel werd gebouwd in de middeleeuwen

P1010760Zaterdag 1 oktober is het Bamis, het feest van St. Bavo dat erg verweven is met de Laakdalse deelgemeente Eindhout.

De eerste vermelding van de kapel dateert uit 1503 maar de oorsprong ervan is vele eeuwen vroeger te zoeken.

Er was in de middeleeuwen een woonkern in de Trichelhoek gevestigd, geconcentreerd rond drie grote hoeven, die juridisch verbonden waren aan een leenhof.

Ook de naburige Rundershoek , afhankelijk van het Hof Vander Galen van Vorst, moet ook reeds vroeg bewoond zijn geweest.

Zoals gebruikelijk vestigden de eerste bewoners zich op de beste gronden, in de buurt van drinkbaar water, waarvan in Grote – en Kleine Laak toen nog helemaal geen gebrek was.

Het is best mogelijk dat in de Trichelhoek de eerste woonkern van Eindhout was gelegen, de Sint-Bavokapel de eerste bidplaats was en dat op de plaats van de huidige Sint-Lambertuskerk pas later een kapel werd gebouwd. Zekerheid daaromtrent ontbreekt echter.

Bedevaartsoord

In de 17de eeuw kenden de bedevaarten naar de H. Bavo in de Trichelhoek een hoogtepunt. Uit het Hageland en de Kempen stroomden op 1 oktober (met Bamis) de pelgrims toe, voornamelijk om genezing af te smeken tegen kinkhoest.

De kapel staat op een terp of heuveltje. Het is een stijlvol bakstenen gebouw, verfraaid met witte zandsteen en bekroond met een sierlijk klokkentorentje op het spitse zadeldak. De muren zijn met steunberen versterkt en aan de zijkant van het koor is een kleine sacristie aangebouwd.
Aan de kapel kan men ook een wandeling aanvatten die u het mooie natuurgebied het Trichelbroek laat ontdekken.    – lu v –

 

Hoezo, beleggen?

Gemeente Laakdal wil haar inwoners meer info geven over de risico’s van het beleggen in deze tijd van nulrentes.

spa20030“Daarom vond ik het aangewezen om Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger uit te nodigen om de bevolking wegwijs te maken in deze materie. Daarmee zijn we één van de pioniers”, aldus schepen van financiën Jurgen Mensch.

“Nu het spaarboekje nauwelijks iets opbrengt, zoekt het merendeel van de Belgen naar lucratieve alternatieven. Dat terwijl acht op de tien Belgen niet weten hoe beleggingen in de praktijk werken en dus ook de risico’s niet correct kunnen inschatten”, stelt schepen Mensch op basis van een bevraging bij 2 000 Belgen tussen 1 mei 2015 en 1 mei 2016.

Volgens die enquête heeft 80 procent van de Belgen onvoldoende kennis over hoe beleggingen en aandelen in de praktijk werken.

“Hier wil ik graag iets aan doen”, gaat Jurgen verder. “Gert Bakelants zal tijdens zijn lezing inspelen op de actualiteit en enkele basisregels toelichten om de mensen te beschermen met als centraal thema risicobeheersing in renteloze tijden. Na de voordracht heeft iedereen de gelegenheid om met Gert na te praten.”

Wil je meer weten, kom dan zeker op donderdag 17 november naar deze gratis infoavond in de raadzaal van het administratief centrum, Kerkstraat 21 in Groot-Vorst. Voor meer info en inschrijving kan je terecht bij de financiële dienst, tel. 013 35 90 43, financien@laakdal.be

 

-ludo vervloet-

Wim Leonard Cools grossierde in eremetaal op atletiekkampioenschappen

Knipsel.JPG Wim CoolsWim Leonard Cools uit Veerle (midden) heeft er een fantastisch sportieve (na)zomer op zitten. Hij behaalde verschillende medailles in de atletiek en won met het VDB-UCT Cyclingteam de 12 u van Zolder (samen met o.a. de lokale Ironman Pieter De Jongh).

De ene kent Wim als ‘de beer die in de Hel van Kasterlee’ finisht na iets meer dan 8u., de andere als deelnemer aan stratenlopen of aan wielerwedstrijden. Weer anderen kennen hem als sterke loper op de 400 of 800 m, aangesloten bij Looise AV.

 

Hoe dan ook, het gaat steeds om één en dezelfde Wim :  een gedreven, rechtgeaarde sporter met respect voor elke tegenstander.

Als je zijn resultaten als scholier bekijkt, denk je onwillekeurig : “die is vertrokken voor minstens een nationale carrière in de halve fond”. Maar het leven stelt zijn prioriteiten. Tenslotte moet er ook brood op de plank komen…

Niettegenstaande hij als wielrenner zeker niet onbegaafd was, moest hij inzien dat hij nooit de echte top zou halen en gaf hij dat koersen een plaats als zuivere ontspanning en als alternatieve training voor de atletiek.

Knipsel.JPG medailles

 

Dat neemt echter niet weg dat hij zich steeds volledig geeft. Dat bewees hij nog deze zomer door met het VDB-UCT Cyclingteam uit Veerle de 12 uur van Zolder te winnen.

 

Knipsel.JPG Wim en teamMaar uiteindelijk gaat Wim, “Koller” naar de gelijkenis met de vroegere spits van Anderlecht, vol voor zijn eerste liefde: de atletiek , met kampnummers maar vooral de lange sprint en de halve fond (400 en 800m). Net als velen, werd ook hij niet gespaard van blessures.

Toen hij 3 jaar geleden een zeer zware hamstringblessure opliep en er tijdens de revalidatie voortdurend complicaties bleven optreden, zag het er slecht uit. Maar Wim bleef vechten en nu, tegen het einde van deze zomer, viel alles plots in de plooi. Alles waar hij zich sportief aan waagde, werd een succes. ‘Koller’ is back in business en hij is een killer geworden!

-ludo vervloet-

 

Resultaten:

1/ midden augustus : Limburgs kampioen meerkamp (ver, speer, 200m, discus en 1500m) masters M35-45;

2/ midden september : Belgisch Kampioen 4 x 800m masters met Looise AV (met Wim Veekmans, Steven Vermeiren en Kevin Mondelaers);

3/ eind september : Vlaams én Limburgs Kampioen 800m masters M45;

4/ eind september : zilver op het Vlaams Kampioenschap 400m M45 en Limburgs kampioen 400m M45.

Eind dit jaar gaat hij lopen en wielrennen nog eens combineren en zich voor de 4de keer wagen in de “Hel van Kasterlee”. Zeker weten dat hij zich gaat weren als een duivel.

 

 

 

 

Bewegen , veel bewegen is de boodschap

Scholencross Laakdal

De jaarlijkse scholencross achter de sporthal van Laakdal in Veerle werd andermaal een groot succes. De warme nazomerzon was er niet vreemd aan dat vele ouders en sympathisanten van de deelnemende kinderen uit alle lagere scholen van Laakdal hun favorietjes  langs het parcours uitbundig stonden aan te moedigen.

Natuurlijk ziet elke ouder zijn lieveling erg graag op de hoogste podiumtrap klimmen na afloop van een wedstrijd, maar dat is niet de eerste bedoeling van een organisatie als deze.

Onze kinderen missen beweging, veel beweging. Onlangs woonden we in vbs De Wijngaard de stichting bij van “1 Miles a Day”, een leuke vondst van Tia Hellebaut die inmiddels al meer dan 200 scholen kon warm maken voor haar idee.

sized_DSC_0014 Alle dagen zowat 10 min. lopen, maakte turnleerkracht en Ironman Pieter ervan. 10 min. tussen de lessen door, liefst op momenten dat de fut er een beetje uit is. 10 min. lopen op eigen tempo doet dan wel eens wondertjes.

De idee van meester Pieter sloeg meteen aan bij de andere leerkrachten en de kinderen. Het wachten is nu op de andere Laakdalse scholen om er ook mee te beginnen.

Voor de scholencross van dinsdag werd de dag opgedeeld in twee delen. Voor de middag gingen de meisjes en jongens van 4 – 5 en 6 aan de slag over 14 reeksen. Na de middag werd dit voorbeeld gevolgd door de kinderen van 1 – 2 en 3, eveneens over 14 reeksen.

Iedereen kreeg na afloop van zijn wedstrijd een appel. De eerste drie kregen er nog een medaille bovenop en mochten ook even op de podiumtrappen, net genoeg om een foto te maken voor het nageslacht.

Omdat wij niet in de buurt van het podium geraakten zonder deelnemers en supporters te hinderen met onze elektrische scooter, hielden wij het bij wedstrijdprentjes waaruit we een willekeurige selectie maakten. Probeer ervan te genieten.

-ludo vervloet –

sized_DSC_0057 sized_DSC_0054sized_DSC_0009 sized_DSC_0012

sized_DSC_0005 sized_DSC_0042

sized_DSC_0037 sized_DSC_0019

sized_DSC_0049 sized_DSC_0062

sized_DSC_0002 sized_DSC_0012 sized_DSC_0033 sized_DSC_0037 sized_DSC_0041 sized_DSC_0072 sized_DSC_0051sized_DSC_0060 sized_DSC_0063sized_DSC_0076 sized_DSC_0087sized_DSC_0039

SCHOLENCROSS

27 SEPTEMBER 2016

 

Dinsdag  27 september organiseert de sportdienst , in samenwerking met de scholen en SVS de jaarlijkse veldloop.

DSC_0304Alle scholen van Laakdal verzamelen zich aan de sporthal in Veerle om er de scholencross te lopen.

Bijna 1000 kinderen van het lager onderwijs van Laakdal  zullen deelnemen aan deze veldloop.

Alle kinderen krijgen na het lopen een ‘gezonde versnapering’.

Voor de 3 eerste van elke reeks is er een podiumplaats en een kleine prijs voorzien.

Om al deze kinderen te steunen zijn natuurlijk alle supporters meer dan welkom!

De eerste reeks start om 10 u., de laatste om 15 u.  Tot dan!

 

-ludo v-

 

 

 

Jarige KWB en fanfaresteaks

Knipsel.JPG KWB KWB Veerle mag dit jaar 75 kaarsjes uitblazen , en dat kunnen we natuurlijk niet ongemerkt laten voorbijgaan.

Zaterdag 22 oktober vieren we feest ! We zouden het ten zeerste appreciëren dat jij en je partner met ons meevieren !

Graag nodigen we je uit op een feestelijke receptie in het Buurthuis in Veerle Heide, tussen 16 en 18u .

We geven je ook de kans om nà de receptie , samen met onze leden, mee te genieten van een feestmaaltijd : aperitief met hapjes / soep / feestbuffet / assortiment desserts / drank aan tafel , voor de luttele som van 15 € !

Er is een verrassingsoptreden voorzien en vanaf 22u komt DJ Tuur de boel op stelten zetten !

Na 22u is de drank betalend aan democratische prijzen.

Laat ons uiterlijk 1 oktober weten via mail naar : marc_vk@telenet.be   of je

  • Naar de receptie komt
  • Naar de receptie komt en/of aanschuift voor de maaltijd – inschrijving enkel geldig bij betaling van 15 € / persoon op rekeningnr BE 05 7333 4611 9975

Nà 22u is iedereen welkom op de grandioze party !  We verwachten je !!

 

Met vriendelijke groeten,

Frans voorzitter KWB Veerle

 

 

Knipsel.JPG steakdagSteak €15 Kipfilet, koude schotel met vis of vlees, videe € 10 Videe kind €8 Curryworst €5 Chocomousse €2,50 Ijs €2,50. Inschrijven bij de leden van KF de Wijngaard uit Veerle.

Heideritten met 450 deelnemers

In oldtimerkringen zijn de jaarlijkse Heideritten van de laatste septemberzondag een begrip geworden. Liefst 450 auto- en motorrijders namen deel aan één of beide uitgestipte routes.

Voor de middag reden de auto’s naar herres en de motorfietsen naar derres. Na de middag werden de rollen omgekeerd. Wie € 20 wou besteden voor zijn eigen genot en dat van Levensruimte nam ze beide in zijn programma op.

Een veelvoud van 450 rijders vormden de toeschouwers. Het lekkere najaarszonnetje had vele, zeer vele liefhebbers van oudjes op wielen richting Zandstraat gestuurd. Een voorzichtige schatting gewaagt van een paar duizend mensen.

Dat zou best kunnen. Alle terrassen van kerk tot Buurthuis werden van in de vroege morgen constant bezet door mensen die van het drinken nog meer dorst kregen.

Rond vijf uur moest de zon plaats ruimen voor een aangekondigde regenbui. Die was fel, joeg vele mensen huiswaarts, maar de die hards wilden van geen wijken weten en bleven tot het laatste ogenblik.

Zondag een volle Hei, maandag een haast lege. Het contrast kan moeilijk groter zijn. Aftellen maar naar de tiende afdeling van de Heideritten in 2017. Met veel zon en als het even kan zonder dat buitje.

-ludo vervloet-

(tekst en foto’s)

sized_DSC_0062 sized_DSC_0069 sized_DSC_0073 sized_DSC_0077 sized_DSC_0082 sized_DSC_0085 sized_DSC_0103 sized_DSC_0113 sized_DSC_0114 sized_DSC_0117 sized_DSC_0128 sized_DSC_0129 sized_DSC_0145 sized_DSC_0149 sized_DSC_0354 sized_DSC_0357

1 2 3 7