Geen tabak vandaag

Elk jaar op 31 mei is het ‘Werelddag zonder Tabak’; traditioneel hét moment om stil te staan bij de gevolgen van roken.
Ruim de helft van de mensen die blijven roken sterft aan de gevolgen hiervan. Bovendien sterven rokers gemiddeld ongeveer 10 jaar eerder dan niet-rokers.

“Reden te meer om onze inwoners te motiveren en te helpen met het stoppen met roken”, vindt schepen van gezondheid Jurgen Mensch.

Een goede voorbereiding en begeleiding vergroot de kans om succesvol te stoppen. Daarom bereidt de gemeente Laakdal een gemeentelijke actie voor om te stoppen met roken.

spa20030

“Begin volgend jaar organiseren wij een rookstopcursus in groep of individueel onder begeleiding van een gekwalificeerde tabacoloog”, licht Jurgen al een tipje van de sluier.

“Er zal eerst een informatieve bijeenkomst gehouden worden om de rokers de mogelijkheden om te stoppen uit de doeken te doen en hen te motiveren om een poging te ondernemen. Gemotiveerde stoppers zullen nadien individueel of in groep bijgestaan worden door een tabacoloog met kennis van zaken die hen doorheen het proces zal begeleiden en hun vaardigheden zal trainen om herval te voorkomen. Met hulp van buitenaf kan je immers je slaagkansen nog vergroten!”

Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte tijd. Immers al na 24 uur zijn er effecten in je lichaam.

“Maar stoppen met roken is niet alleen goed voor de gezondheid”, weet Jurgen. “Het is ook nog goed voor je portemonnee! Redenen te over om de stap te zetten tot een rookvrij leven!”

In het najaar zal de actie via allerlei kanalen worden gepromoot en kunnen geïnteresseerde rokers zich inschrijven voor de actie die begin januari 2017 zal aanvangen.

 

-ludo vervloet-

Feestelijke editie – 30 jaar – Drieprovinciënroute!

Zondag 5 juni 2016 wordt de verbinding weer gemaakt tussen de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Het parcours van de Drieprovinciënroute werd vorig jaar aangepast en is nu 63 km lang, maar ook een verkorte route van 38 km of 39 km behoort tot de mogelijkheden.

logo 30 jaar

Je kan vertrekken op volgende plaatsen:

Provincie Limburg:

Beringen (Paal):         Domein Paalse Plas, Holststraat z/n

Ham:                          ’t Vlietje, Sportlaan 10

Tessenderlo:               Ter Scoete, Zavelberg 9, Gerhagen, VVV-toren

 

Provincie Antwerpen:

Meerhout:                   Zaal de Kapel, Sint-Jozeflaan

Laakdal:                      Vrije Basisschool Meerlaar, Meerlaarstraat 95

 

Provincie Vlaams-Brabant:

Diest:                          Vrije Basisschool, Kerkstraat 11, Schaffen-Centrum

 

Inschrijven kan tussen 8 en 15 uur.

Een inschrijvingskaart kost 4 euro (inclusief verzekering).

Tijdens deze dertigste editie worden de fietsers weer verwend met een combinatie van fietsen in de mooie natuur en lekkere hapjes.

Op elk vertrekpunt mag elke 30e, 60e, 90e inschrijver gratis deelnemen. Hij/zij ontvangt bovendien een gratis consumptiebon. Zoals de traditie het wil heeft elke ingeschreven deelnemer recht op een lekkere hap die kan genuttigd worden op één van de zes vertrekplaatsen.

In Beringen maken ze een klassieke croque-monsieur, in Diest serveren ze een topcombinatie van spek, eieren en bruin brood. Tessenderlo schotelt een broodje met barbecueworst voor en in Laakdal kan men genieten van traditionele zwarte of witte pens met appelmoes en brood. In Meerhout zijn er  smoutebollen en in Ham staat er een portie frietjes op tafel.

Bovendien kan je op alle zes vertrekplaatsen rustig genieten van een drankje en randanimatie.

Bij inlevering van de volledig afgestempelde inschrijvingskaart neem je automatisch deel aan de tombola.

EXTRA

Op elke vertrekplaats zijn er oplaadpunten voor elektrische fietsen beschikbaar.

In Beringen (aan de Paalse Plas) kan je ook een fiets huren. Je moet hiervoor wel reserveren. Je kan kiezen tussen een gewone fiets, een elektrische fiets of een tandem (en dit zolang de voorraad strekt).

Meer info en een gedetailleerde beschrijving van de routes vind je op www.drieprovincienroute.be.

Cultuur en Toerisme gemeente Laakdal

Tel 013 35 31 62

stephanie.verluyten@laakdal.be

  • lu v-

Open brief van STEFAN Everts & JOEL Smets

Als liefhebbers van de motorcrosssport raakt het velen diep dat ze als  vandalen en rustverstoorders worden afgeschilderd door de politici en een groot deel van de bevolking. Motorcross, onze nationale trots van weleer, is afgegleden naar de marginaliteit terwijl onze toprijders wereldwijd nog steeds roem en eer oogsten. Stefan Everts , the Legend, is een nationale sport- en volksheld, zelfs nog tien jaar nadat hij een punt zette achter zijn carrière.

w1323__Stefan_EVERTS_Joel_SMETS__400D_26591Voor motorcross is er in ons land anno 2016 geen draagvlak meer, krijgen we vaak te horen. Waarom niet? Decennia lang hebben hoogwaardigheidsbekleders, ministers, provinciegouverneurs tot zelfs de koning toe de hand geschud van wereldkampioenen die België mee op de kaart hebben gezet en ambassadeurs waren om ons drietalig land sportief een wereldwijde uitstraling te geven.

Auto- en motorsporten maken lawaai. Daar wordt eerlang een mouw aangepast. Maar is er rond voetbalstadions dan geen lawaai? Hebben de omwonenden geen last van duizenden mensen die een parking nodig hebben, roepen en zingen? Voetbal een feest, ja, maar niet voor iedereen.

En wat gedacht van spelersbussen die onder politiebegeleiding naar de stadions moeten geëscorteerd worden, afgeschermd van supporters van het andere team? Honderden ordehandhavers die moeten betaald worden met belastinggeld om een voetbalmatch in de Belgische competitie in goede banen te leiden? Waar zijn we in godsnaam mee bezig? Waarde en respect zijn erg ver te zoeken.

Waarom komt het niet of slechts onopvallend in het nieuws dat vliegtuigen soms moeten landen omdat dronken voetbalfans de veiligheid van andere passagiers in het gedrang brengen?

Honderden motorfans, rijders en teamleden zitten vaak op hetzelfde vliegtuig zowel voor- als na de wedstrijd. Hoe hard de strijd op het circuit ook verliep, na de wedstrijd wordt er steeds verbroederd.

De meeste voetballiefhebbers reizen met goede bedoelingen af naar een match en krijgen vaak onterecht een etiket als hooligan op gekleefd. Als je als fan het spelletje mentaal niet kan verwerken, al dan niet onder impuls van overvloedig alcoholmisbruik en de neiging hebt om over te gaan tot fysiek geweld en vernieling, dan hoor je thuis in een inrichting en niet in een stadion, laat staan dat je lid kan zijn van een supportersclub.

Als alcohol dan toch zo slecht is voor de bevolking, waarom krijgen kinderen dan van jongs af onbewust reeds mee dat voetbal en alcohol wel perfect samengaan? Is het niet algemeen geweten dat alcohol één van de grootste boosdoeners is in onze maatschappij is?

Alcoholverslaving en het massale gebruik van alcoholische dranken heeft in onze grenzen vervagende maatschappij een gedoogbeleid aangemeten gekregen. Niet onbelangrijk, maar ook hier staat de overheid met de zakken wijd open om de taksen te innen.

Als overheid moet je duidelijk zijn in communicatie. Twee maten en twee gewichten. De dame die symbool staat voor justitie is in ons land niet voor niks geblinddoekt.

Vijftig jaar geleden was België bezaaid met geweldige circuits om de motorcrosssport te beoefenen, nu resten er nog … vijf.

Waarom worden de voetbalstadions niet gesloten wegens overlast? Om een prachtige motorcrossomloop te sluiten is er nochtans maar één klacht van een buur nodig om de vergunning in te trekken.

 

STEFAN EVERTS tienvoudig wereldkampioen en JOEL SMETS, vijfvoudig wereldkampioen motorcross.

FANDAG GUIDO BELCANTO

Liefhebbers van Guido Belcanto worden door de meester van het betere levenslied himself verwelkomd op zaterdag 25 juni a.s. aan taverne “Den Toerist” in Wechelderzande op een uitgebreide fandag.

images belcanto Tijdens deze openluchtmanifestatie zal er in de namiddag vanaf 15.00 u een quiz georganiseerd worden rond het leven van Guido Belcanto, er is een veiling met spullen van Guido en er is De Biechtstoel waarin iedereen zijn fantasieën omtrent Guido de vrije loop kan laten.

De mooiste fantasieën zal Guido later verwerken in een speciaal gecomponeerd lied.

Tijdens de Meet & Greet  hebben de fans volop de kans om met Guido te praten.

Na deze activiteiten zal het bekende Decaporgel ten dans spelen zodat iedereen al even de benen kan strekken.

Om 21u30 volgt een uitgebreid optreden van Guido Belcanto met full band en een mysterieuze gastzangeres, het absolute hoogtepunt van de avond. Vitalski is presentator. Fans kunnen alles bijwonen voor € 20.

  • lu v.        foto Els de Nil

CASCO RESTAURATIE VAN TRAVEEën …

De samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Laakdal, Kempens Landschap, Kempisch erfgoed (k.ERF) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kreeg dinsdag 24 mei groen licht op de gemeenteraad. De 4 partijen kunnen hierdoor van start gaan met de belevingsstudie inzake de site van de stoomzagerij.

Gergerda vierkant_0da Broeckx (schepen van toerisme en cultuur): “Als enige nog resterende industriële stoomzagerij in België, zien we kansen voor deze site als toeristische trekpleister. We bekijken de mogelijkheid om hier (elektrische) fietsen en scooters te verhuren. Om de site in een ruimer perspectief tot zijn recht laten komen, doet het gemeentebestuur beroep op diverse externe partners.”

De restauratie van de stoomzagerij is ingedeeld in 3 trajecten:

Men voorziet een onthaalplaats met parking voor fietsen en wagens, zitbanken en infoborden. Om de geest van de vroegere industriële site weer tot leven te brengen wordt de buitenomgeving ingericht als een sobere open vlakte met veel boomstammen/stronken die ook dienst kunnen doen als speelelement.

Het tweede traject bestaat uit belevingselementen en het industriële erfgoedverhaal. Dit betreft een centraal thema zodat bezoekers kunnen zien hoe een stoomzagerij werkte en de link kan gelegd worden met het Klompenmuseum.

Het laatste traject betreft de restauratie van de stoomzagerij. De stoomzagerij bestaat nog uit 3 gemetste traveeën (zie uitleg onderaan), waarvan er 2 eigendom zijn van de gemeente. Deze traveeën worden casco (zie uitleg) gerestaureerd en er worden 2 nieuwe houten traveeën bijgebouwd voor de bescherming van de geklasseerde machines.”

De gemeente wenst in de traveeën ruimtes te voorzien voor bv. fietsverhuur, verbruiksmogelijkheid voor bezoekers en een museale opstelling voor scholen.

sized_DSC_0474

 

Burgemeester Tine Gielis: “Voor zo’n uniek project rekenen we op de steun van Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en Onroerend Erfgoed (OE) voor de subsidies voor het gebouw, de machines en de buitenomgeving. In samenwerking met Kempens Landschap zijn we op zoek naar subsidiemogelijkheden om het educatief en cultureel luik verder uit te werken. k.ERF subsidieert het erfgoedluik.”

 

-ludo vervloet-

 

Een travee (afgeleid van het Franse woord travée, en oorspronkelijk van het Latijnse trabis, balk) of gewelfjuk is onder andere een deel van een gebouw, dat wordt bepaald door twee opvolgende steunpunten in de lengterichting van het gebouw.

DSC_0613DSC_0609

casco (romp van gebouwen, schepen enz.)

-lvv-

VOS OP BEZOEK

Onlangs werden in warenhuis Aldi nachtcamera’s verkocht. Die kon je aan een boom of iets dergelijks bevestigen om van nachtelijke bezoekers een filmpje van 25 sec. lang te maken.

Mijn broer, die net als ik, al vaker kippenrovers op bezoek kreeg, kocht zo ’n camera en beveiligde het nachtverblijf van zijn kippen extra.

Eergisteren maakte de camera zijn eerste filmpje toen een vos op bezoek kwam. Zonder resultaat droop hij binnen de 25 sec. weer af. Tijd genoeg om het prachtdier en zijn streken uitvoerig waar te nemen.  – zie ook op Facebook –

https://youtu.be/IDTnuCzYTZk

15 jaar railbiken of spoorfietsen in Tessenderlo

In Tessenderlo kan je fietsen op de spoorlijn. De wagens bieden plaats aan vier volwassenen: twee sportievelingen trappen vooraan en twee genieters rijden achteraan mee.

VVV Railbikestation 001Toen in 2002 de attractie als eerste in Vlaanderen van start ging, waren velen sceptisch. Ondertussen gaat het 15de werkjaar in en blijft de vraag om origineel te biken groot.

Het groene, afwisselende landschap voert je door Kempense dennenbossen en weidse weiden om te stoppen voor het Albertkanaal. Daar is een kort oponthoud, dat aangenaam wordt ingevuld. Aan de halte is er een nostalgisch cafeetje.

De zitplaatsen worden gekeerd als de terugtocht wordt aangevat. Aan de start en aan de halte is er een picknickplaats voorzien voor 24 en 36 personen. Iedere deelnemer krijgt bij de start een geïllustreerd gratis gidsje met de bezienswaardigheden langsheen het traject.

IMG_0431 Wat is nieuw?

  • Er zijn kilometerborden op het parcours geplaatst om de afstand te bepalen.
  • Er is sanitair aan de start en aan de halteplaats.
  • Grote parasols worden als nieuwe service aangeboden om op de wagens te plaatsen. Zij zijn bruikbaar zowel tegen de zon als de regen.
  • De nieuwe website, specifiek voor de railbike, is zopas wereldwijd gegaan:
  • http://railbiketessenderlo.com

Uit de reacties blijkt dat van de 4 600 bezoekers op jaarbasis (2015) 96% van buiten Tessenderlo komt. Het merendeel komt uit een straal van 40 km rond de attractie, met overwicht uit de provincie Antwerpen (Kempen).  Meer dan 60% van de deelnemers zijn vrouwen, die een trip organiseren. Vooral gezinnen met kinderen zakken af.

jos overweg JPG Zie ook het promotiefilmpje op youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=tslSmnK0Kvs

 

Praktisch

Open van april tot eind oktober: zaterdag, zon- en feestdag: 10u30, 13u30, 15u30 u. In juli en augustus kan je iedere dag komen railbiken. 

Groepen en schoolreizen kunnen iedere dag op afspraak terecht op een tijdstip naar keuze.

Traject: 8 km (4 km heen en 4 km weer), duurtijd 1u30, pauze 45 min. inbegrepen.

Prijs per wagen (vier personen): € 18. Reductie voor groepen: € 16.

Vertrek: Stationsstraat 96, Tessenderlo (bij het station).

Reservatie: VVV-Tessenderlo 013 35 33 31; vvv@tessenderlo.be en 0474 36 35 38.

 

  • ludo vervloet –

 

 

1 2 3 4