“Laakdal informeert” en GvL informeren

Het nieuwe gemeentelijk infoblad ‘Laakdal informeert’ viel vrijdag in je brievenbus. Iedereen weet intussen dus al perfect wat er in de maanden mei en juni staat te gebeuren in onze deelgemeenten.

De voornaamste dingen hebben we trouwens al dagen geleden gemeld, o.a. de erg gewaardeerde AGENDA voor de maanden mei en juni.

Nog steeds zijn er echter verenigingen die er van uitgaan dat wij alles weten over hen, maar dat is niet zo. Daarom vragen we nog eens jouw activiteit tijdig te melden bij ww.uitdatabank.be voor een van de volgende edities van ‘Laakdal informeert’.

Gelukkig is er ook nog  www.gazetvanlaakdal.be die late ‘vergeters’ nog steeds kan verder helpen omdat wij niet gebonden zijn aan papier. Nietwaar “Ware vrienden”? Bovendien hebben we een uitgebreid fotoarchief om die activiteiten te accentueren.

Als je wat te melden hebt, doe je dat liefst via mail aan ludo.vervloet@telenet.be.

Wij proberen ook om steeds en overal op de evenementen live aanwezig te zijn voor verslag en foto’s. Een inspanning die meestal erg gewaardeerd wordt door de organisatoren.

Veel leesgenot in ‘Laakdal informeert’ en in www.gazetvanlaakdal.be die voor een toegevoegde waarde hoopt te zorgen met thema’s die in het gemeenteblad niet aan bod komen.

  • ludo vervloet –

 

Zondag officiële opening ‘Het Moment’ Averbode

Knipsel Het Moment

 

          Averbode proeven – genieten – beleven

 

Zondag 1 mei 2016 openen de deuren van ‘Het Moment’ voor het grote publiek. Wij kregen vrijdag 29 april tussen de finalewerken door al een eerste blik op dit unieke project binnen de muren van de Abdij van Averbode. 

Na maanden van intensieve arbeid is Het Moment klaar. Vanaf zondag 1 mei is iedereen welkom om binnen de muren van de abdij te genieten van de vier Averbode-producten: bier, kaas, brood en peperkoek. Er is een abdijcafé met huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een abdijwinkel.

Meerdere infodragers laten het abdijleven, de uitgeverij en de levende traditie in landbouw en voeding ontdekken.

Het Moment bevindt zich op het kruispunt van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Een toeristisch interessante, historisch belangrijke én boeiende plek waar het aangenaam toeven is in de rustgevende omgeving van een abdij met een actieve gemeenschap norbertijnen.

UNIEK

‘Het unieke aan het belevingscentrum is dat het zich binnen de muren van een abdij bevindt’, licht abt Jos Wouters toe.  ‘Vanop het terras van het abdijcafé geniet je niet alleen van een frisse Averbode en/of van de fijne gerechten van de menukaart, maar je krijgt er ook nog een fenomenaal zicht op de abdij bovenop. Een erfgoedplaats in een inspirerende en rustgevende omgeving. Bovendien worden de oude ambachten weer tot leven gewekt in een heuse bakkerij, een kaasrijperij en een duidelijk zichtbare micro-brouwerij in het abdijcafé. Het bier dat hier gebrouwen wordt, is niet te koop in de winkels. Het wordt ook niet gebotteld maar rechtstreeks van het brouwvat getapt. Om het exclusieve karakter te onderstrepen, kreeg het de naam Momentum (Latijn voor moment).  De vorige abdijbrouwerij eindigde haar bedrijvigheid in … 1917, 99 jaar geleden. Ook brood en kaas ,de andere abdijproducten, kregen de naam Momentum mee. De smakelijke abdijpeperkoek met veel walnoten en honing erin, wordt aangeleverd van buiten de abdij. Een echte lekkerij.’

SENSE

De uitbating van Het Moment werd door de abdij in handen gegeven van Sense, een cluster van horeca-uitbatingen met sociaal talent. Sense is een sociaal-economiebedrijf en geeft zinvolle arbeid aan mensen met weinig kansen, zodat ze weer helemaal deel uitmaken van de maatschappij en van een sociaal netwerk.

RECORDTEMPO

Met de realisatie van Het Moment kregen leegstaande abdijgebouwen een nieuw leven ingeblazen en werd de oorspronkelijke ruimtelijke scheidingslijn tussen intra- en extramuros hersteld.

Het ontwerp (2014-2015) is van de tijdelijke vereniging OMGEVING/B-bis architecten die ook de technische uitwerking en de werfopvolging deden (2015-2016). Dillen Bouwteam is de aannemer van Het Moment.

 

Opening voor het grote publiek: zondag 1 mei, 10u tot 20u.

Het Moment is open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 20u.

De abdijwinkel is eveneens open van dinsdag 10 tot zondag 17u30.

 

Het Moment, Abdijstraat 1, 3271 Averbode, www.averbodemoment.be, info@averbodemoment.be
(gps & parking: Herseltsebaan 2, 3271 Averbode)

sized_sized_Het Moment (3) - 29 april 2016 sized_sized_Het Moment (4) - 29 april 2016sized_sized_Het Moment (5) - 29 april 2016 sized_sized_Het Moment (6) - 29 april 2016sized_DSC_0340 sized_DSC_0338sized_DSC_0360 sized_DSC_0355sized_sized_Het Moment (12) - 29 april 2016 sized_sized_Het Moment (13) - 29 april 2016

  • ludo vervloet

 

Vier de meiboomplanting met ons

Elk jaar op 30 april verwelkomt deelgemeente Groot-Vorst vanaf 19 u. het nieuwe en goede met het planten van de meiboom op de Markt.

2015-mei-e.c.-Thijs-30-04-2015-18-02-55-3264x4928Dit oud volksgebruik werd door de verenigingen nieuw leven ingeblazen. De boter haalden ze bij Tönisvorst. In Duitsland is dit feest enorm populair.

Elke vereniging krijgt een plaats op de boom via een schild. De plaats werd vooraf bij loting toegekend.

Op het groot volksfeest is heel Laakdal hartelijk welkom. De verenigingen en handelaars van Groot-Vorst slaan de handen in elkaar om dit feest mogelijk te maken.

Wat valt er te beleven ?

  • De Wagens van Romanie komen langs met hun circuscaravan.
  • De Vertelcaravan houdt ons de hele avond zoet met leuke verhalen.
  • Een optreden van Crisis.
  • Activiteiten van verenigingen: optreden door de fanfare Concordia, ballonnenwedstrijd door de Chiro.
  • Lekkere hapjes en drankjes aan democratische prijzen

2015 mei e.c. Thijs 30-04-2015 17-59-52 4358x3147 2015 mei e.c. Thijs 30-04-2015 18-22-00 4456x3223 2015 mei e.c. Thijs 30-04-2015 18-24-55 4251x3071 2015 mei e.c. Thijs 30-04-2015 18-28-27 4518x3264

-ludo vervloet-

 

MEIKEVER IN HUIS

Vanmorgen vond mijn vrouw een … meikever in huis. Hoe die daar was binnen gesukkeld is nog zeer de vraag.

Maar hij was er. Eerst schijndood op zijn rug met ingetrokken pootjes. Toen we aanstalten maakten om hem buiten terug aan de natuur te schenken, kwam er leven in de brouwerij.

Hoe hij vele seconden nodig had om uiteindelijk in een vroeg bloeiende beukenhaag te verdwijnen, ziet u in een paar fotootjes van                -ludo vervloet-

sized_P1030597 sized_P1030598sized_P1030598 sized_P1030599sized_P1030596-001 sized_P1030596

Begraafplaats Groot-Vorst wordt heringericht

De herinrichting kadert in de nieuwe toekomstvisie voor begraafplaatsen. Het gemeentebestuur wil de nabestaanden namelijk op een serene manier tot rust laten komen bij hun dierbare overledenen. Daarom streeft men naar uniforme, toegankelijke en aantrekkelijke begraafplaatsen.

P1050042 Het gemeentebestuur heeft getracht de burgers zo veel mogelijk inspraak te geven gedurende het gehele proces. Zo maakte de dienst Burger- en Welzijnszaken in samenwerking met een specifieke werkgroep een uitgebreide toekomstvisie op.

Deze visie omvat onder meer een betere inrichting van de strooiweides en een optimalisatie van de paadjes. Bovendien wordt er op alle kerkhoven een schuilhuisje en een afscheidsruimte voorzien met een toilet. De kinderbegraafplaatsen zullen op een meer speelse wijze aangepast worden. Ten slotte worden er meer banken geplaatst.

Het renoveren van de kerkhoven zal gefaseerd verlopen. De begraafplaats van Groot-Vorst wordt als eerste heringericht en is hierdoor het pilotproject. De werken starten nog dit voorjaar en zullen voor 1 november 2016 voltooid zijn. Volgend jaar is Veerle aan de beurt.

  • lvv

TEAM UNLIMITED LAAKDAL

Als club bestaan ze dit jaar 40 jaar en dat hebben ze gevierd met een daverende dans- en turnshow .

In de sporthal hielden de sportievelingen zaterdag 23 april 2016 een namiddagvoorstelling om 14u en een avondvoorstelling om 19u. Meer dan 200 leden namen deel.

si 2016 apr TEAM UNLIMITED 1600x1200 si 2016 apr TEAM UNLIMITED 1600x1200-001 

Op de groepsfoto met de blauwe T-shirts staan: TEAM UNLIMITED LAAKDAL

 De voorzitter: Bart Peeters

De juffen: Greet Peeters, Elien Helsen, Iraia Oeyen, Lore Vermeulen, Charlotte Vanuytven, Charlot Michiels, Shelly Cuypers en Janne Thaels

 De hulpjuffen: Indra, Marjorie, Elina, Stien, Anna en Femke

 Bestuurslid: Lia Dikhuijse

si 2016 apr TEAM UNLIMITED 1506x1086 si 2016 apr TEAM UNLIMITED 986x712

 

  • ludo v

 

SAMENTUIN Wakkerdal in VEERLE

Hou je van gezonde voeding, beweging in de buitenlucht, sociale contacten en de handen uit de mouwen steken in de tuin? Dan is de samentuin van Wakkerdal echt iets voor jou.

 

Knipsel samentuin

Het is een vrijwillig engagement om op regelmatige basis, in een gezamelijke ecologische moestuin, groenten en fruit te kweken.

En hierbij hoort uiteraard ook ideeën, ervaringen en technieken uitwisselen.

Kortom, samenwerken en leren van elkaar.

In ruil krijg je gastvrijheid, vriendschap, samenhorigheid en lekkere, gezonde biologische groentjes van eigen oogst natuurlijk!

We werken telkens op zaterdag tussen 10u en 12u in de samentuin.

De tuin is te bereiken via het paadje naast de bushalte aan de Vorstsebaan.

Voor jong en oud, met of zonder ervaring, iedereen is welkom!

 

Meer info en inschrijvingen: Wakkerdal* – Ellen Deroy – 0497/20 90 43

www.wakkerdal.be / info@wakkerdal.be / maria.simkens@scarlet.be

*

V.U. Wakkerdal / Image designed by Freepik.com

Wakkerdal                      Knipsel wakkerdal

SAMENTUIN

in VEERLE

 

-lvv-

Nog asfalteringswerken

Het gemeentebestuur voorziet  € 200.203,45  voor het onderhoud van gemeentewegen. De werken zullen aanvatten na het bouwverlof. Heb je zelf nog suggesties omtrent andere straten die ze kunnen aanpakken? Laat het weten. Op die manier werken we samen aan een mooi Laakdals straatbeeld.

 

sized_P1050008In Eindhout wordt de Stuykstraat, de Steenkensstraat en Hemeldonk aangepakt. Op een gedeelte van de Steenweg op Meerhout (tussen Berthoutstraat en Klaprozenstraat) worden de klinkers vervangen door asfalt.

In Veerle en Veerle-Heide wordt een gedeelte van Paardsbossen en van de Palmboomstraat (tussen Rode Laakstraat en Busschottenstraat) onder handen genomen.

De asfaltering van de Grensstraat zal in samenspraak met de gemeente Scherpenheuvel-Zichem verlopen.

In Klein-Vorst wordt de Kolverstraat (deel naar buurtweg) geasfalteerd en in Groot-Vorst  Besauw.

Tot slot plant het gemeentebestuur tevens enkele plaatselijke kleinere herstellingswerken in de Lindestraat, Haanven, Schuurstraat, Verboekt-Meerlaarstraat, Swinnebroekstraat, Kluisstraat, Stokberg-Berthoutstraat, Schuitbroekstraat, Veldstraat, Steenweg op Oosterlo en de Kerkstraat.

Op de Tessenderloseweg in Veerle zal men ‘de slag’ uit de vluchtheuvel halen.

-lvv-

ZIEZEGROEIEN

Het derde leerjaar van de gemeentelijke basisschool in Eindhout is gestart met een moestuinproject!

De avonturen van de moestuin kunnen opgevolgd worden via de website www.ziezegroeien.be.

Na het ingeven van de postcode van Laakdal kunnen jullie de belevenissen van de kinderen in hun moestuin online opvolgen.

groepsfoto p1080960

Maar er is meer! Samen met dit project organiseert Zie Ze Groeien een fotowedstrijd. De leerlingen namen een foto in Fresh Market (l) in Eindhout.

De foto die het meest gedeeld wordt op facebook krijgt het bezoek van Dina Tersago of een andere leuke prijs!

Na drie dagen staat de klas al in de top 3!

 

Helpen jullie mee om de klas de overwinning te bezorgen?

Het kan snel via deze link. Even klikken en …

 

-ludo vervloet-

1 2 3 5