APRIL DE GRASMAAND

Na maart hebben we er al een vierde deel van het jaar 2016 opzitten. April, mei en juni, de lentemaanden bij uitstek, maken het jaar half. 21 juni staat de zon het hoogst aan de hemel en zorgt ze voor de langste dag van het jaar.

In april lengen de dagen 2 u.

Na de zomerzonnewende worden de superlange dagen beetje bij beetje weer korter. Herfst en winter liggen op de loer. De eeuwige gang van zaken op ons noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond van de Aarde doen ze net het omgekeerde.

 

April was, tot Julius Caesar in de Romeinse tijd zijn nieuwe (Juliaanse) kalender liet ontwerpen, de tweede maand van het jaar, na maart. Door de erkenning van januari en februari werd april later de vierde in het nieuwe rijtje van 12 maanden i.p.v.10.

 

P1080252 P1080299

De naam april komt mogelijk van het Latijnse “aperire” wat “openen” of “ontsluiten” betekent.  De aarde “opent” zich nu om zaden en plantgoed te laten groeien. Een andere bron zegt dat april kan komen van “mensis aprilis” wat “zonrijke maand” betekent. Nog andere bronnen houden het echter bij de godin Aphrodite, die in deze maand herhaaldelijk werd gevierd.

Opdat het jaar goed zou worden, moet de maand april vochtig zijn en niet te koud.

April en mei zijn, met het oog op de oogst, voor de boeren de voornaamste maanden van het jaar, daarom noemt men ze soms ‘de sleutels van het jaar’.

 

Hoe zag april er uit in de vorige eeuw?P1080774

 

1837– Deze maand is voor Ukkel de koudste maand april ooit met 4,3 °C.(normaal: 9,0 °C)

 

1903– Deze maand werd voor Ukkel meteen de natste maand april van vorige eeuw met 130,4 mm neerslag (normaal: 57,0 mm)

1917– In volle wereldoorlog is dit de koudste maand april van vorige eeuw: de gemiddelde temperatuur bedraagt slechts 4,6 °C in Ukkel (normaal: 9,0 °C). De maand telde ook 12 vorstdagen

1970– De maand april is de somberste van de eeuw in Ukkel: de zon schijnt slechts 67 uur (normaal: 155 uur). In hetzelfde station zijn er negen dagen met neerslag die voor een deel uit sneeuw bestaat, dat wil zeggen één dag meer dan in april 1908. Zeer uitzonderlijk voor deze periode van het jaar

1976– In april scheen de zon in Ukkel gedurende 226 uur (normaal: 155 uur). Dit is de zonnigste maand april van vorige eeuw

1987– Met een gemiddelde temperatuur van 11,9 °C in Ukkel is dit de warmste maand april van vorige eeuw (normaal: 9,0 °C)

1996– Tijdens de maand april valt er slechts 6,0 mm neerslag in Ukkel (normaal: 57,0 mm). Dit is niet alleen de droogste maand april van vorige eeuw maar ook de maand april met het kleinste aantal regendagen (slechts vijf, normaal: 17 dagen). Dit record wordt evenwel verbroken in 2007, in de 21ste eeuw.

 

2001– De natste aprilmaand ooit met 2,5 keer de normale hoeveelheid regen.

2007– Voor de eerste keer sinds het begin van de waarnemingen valt er geen neerslag in een kalendermaand. Daardoor is het uiteraard de droogste maand ooit. Het is meteen ook de warmste april ooit, zowel wat gemiddelde, maximum- als minimumtemperatuur betreft. Meteen werden ook het minimumrecord windsnelheid en het maximumrecord zonneschijnduur scherp gesteld.

 

-ludo vervloet-

Kranen komen, kranen gaan …

De Laakdalse deelgemeente Veerle lijkt tegenwoordig wel een heel grote bouwwerf. Sommige kranen reiken zelfs tot boven de 500-jarige kerktoren, de spits weliswaar niet helemaal meegerekend.

 

P1040371Nadat de grote kraan aan de nieuwbouwappartementen in de Makelstraat vorige week reeds werd ontmanteld, was die kraan aan de nieuwbouw van VBS De Wijngaard vandaag donderdag aan de beurt.

 

Omdat de VBS pal in het midden van Veerledorp ligt, moest het drukke verkeer via een paar zijwegen weer de goede richting opgestuurd worden. Sommige bestuurders wilden toch een doorbraak forceren maar keerden vlug op hun stappen terug toen ze inzagen dat er geen doorkomen aan was.

P1040932-001 P1040928

De ontmanteling en opruiming gingen vlot vooruit. Deze mannen hadden dit werkje duidelijk al eerder gedaan. Meermaals zelfs.

P1040924P1040918

 

P1040922

 

 

 

 

 

 

 

 

Chris Mertens, in het weekend de dubbele schutterskoning van de O.L.Vrouwgilde, torende wekenlang als een koning boven de deelgemeente uit, want Chris is kraanmachinist bij de firma Cordeel. Dagelijks werkte hij op een paar stappen van zijn woning in de Kapellestraat. Daar komt nu een einde aan. Morgen begint de dag voor Chris weer een beetje vroeger. Dat vooruitzicht haalt de glimlach evenwel niet van zijn gelaat. Daarvoor doet hij zijn job te graag.

 

 -ludo vervloet-

NATUUR HANDJE TOESTEKEN

De Chiromeisjes De Schakel uit Groot-Vorst zijn klaar voor de lente. Ze gingen op paasdinsdag “100 % ECO”. 

Elke groep, zowel speelclub als kwiks, tip10s, tippers en aspi’s kregen een insectenhotel of nestkastje.  Meestal uit de Natuurpunt-collectie en uiteraard gemaakt met duurzaam FSC-hout.

sized_IMG_2908sized_IMG_2904

Hun terrein in het midden van het centrum van Groot-Vorst werd plots ook een thuis voor vlinders, bijtjes en vogels.  Naast de al bestaande amfibieënpoel hangen er nu her en der leuke nestelplaatsen voor insecten en vogels.  Een ecologische oase als het ware tussen steeds meer nieuwbouw appartementen en verharding.

sized_IMG_2913sized_IMG_2903

Naast de natuur een handje toesteken heeft deze fantastische meisjeschirogroep nog een ander doel met dit project: de kinderen die er elke week komen ravotten vertrouwd en bewust maken van de natuur om ons heen.  En dat begint inderdaad met een solitaire bij, een prachtige vlinder, een nestelende vogel in de lente.

In de loop van dit jaar zullen de hotels en nestkastjes kunnen gepimpt worden zodat de betrokkenheid van de kinderen en jongeren nog groter wordt.

  • paul mondelaers

Je wordt echt vrolijker van vroeg opstaan

De Nederlandse personal-trainer Sven Maarschalk is ervan overtuigd dat de ochtendstond goud in de mond heeft. Als je een uurtje vroeger uit bed rolt dan normaal, begin je vrolijker aan de dag dan mensen die zich ’s morgens slaapdronken op het werk storten. Johan Verbraecken, slaapexpert verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, bevestigt dat verhaal.

Volgens Maarschalk is het een goed idee om je wekker voortaan een uur vroeger te zetten. De reden? Als je ’s morgens de tijd neemt om wakker te worden en wat aan lichaamsbeweging doet, kom je vrolijker aan op de werkvloer.

Mensen die tot op het laatste moment blijven liggen en in bed e-mails checken op hun smartphone of tablet, raken al gestresseerd voor ze goed en wel wakker zijn. Dat zou een nefaste invloed hebben op hun humeur.

Slaapexpert Johan Verbraecken volgt de redenering van Maarschalk. “Het is heel zinvol om vroeger op te staan dan je gewoon bent. Vandaag gaan mensen vaak (te) laat slapen. Ze staan dan ook later op, wat een impact kan hebben op hun gemoedstoestand”.

“Je moet uiteraard rekening houden met je bioritme. Ben je een avondmens, dan zal je het wellicht moeilijk hebben om een uur vroeger op te staan. Wie van nature al een ochtendmens is, zal er voordelen uit halen”, zegt hij beslist.

Toch is het volgens Verbraecken niet onmogelijk om je bioritme wat te verschuiven.

“Als je geen extreem bioritme hebt, kan je je eigen ritme resetten . Na vier dagen is je lichaam al aangepast aan het nieuwe schema,” zegt de slaapexpert.

Hij raadt ook aan om ’s morgens een kwartiertje te gaan joggen. “Het zet je systeem in gang. Je bloeddruk stijgt, het hartritme gaat de hoogte in en je krijgt energie voor een hele dag. Dat heeft een gunstig effect op je humeur en je prestaties. Zelfs mensen die (te) weinig slapen, plukken hier de vruchten van.”

Verbraecken geeft nog mee dat het slaapritme in een mensenleven een paar keer verschuift.

“Tieners gaan doorgaans later slapen. Ouderen worden vanzelf een ochtendtype. Dat is eigen aan de levensloop, een verklaring daarvoor heeft de wetenschap nog niet gevonden.”

Gehoord/gelezen

PASEN KERKELIJK HOOGFEEST BIJ UITSTEK

klokkenVanavond, als de klokken na twee dagen zwijgen opnieuw over dorp en stad beieren, eindigt de 40-dagentijd, de jaarlijkse vasten van de christenen. Morgen 27 maart is het Pasen, het absolute hoogfeest van het christelijk geloof.

 

In de voorbije Goede Week werden/worden alle gebeurtenissen herdacht die de kern van het christelijk geloof uitmaken: het lijden, het sterven en de verrijzenis van Christus. Pasen is het feest van de heropstanding. Zonder het geloof in die heropstanding van Christus is het geloof leeg, wist Paulus in het allervroegste christendom al. Daarmee maakt hij heden ten dage nog vele theologen zenuwachtig.

Omwille van die alles omvattende verrijzenis uit de dood werd Pasen binnen de Kerk reeds erg vroeg als het belangrijkste (liturgische) hoogfeest van het jaar beschouwd, al wordt Kerstmis bij ons uitbundiger gevierd als familiefeest bij uitstek. De donkere decembermaand leent zich daar ook beter toe. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op  zondag en maandag. Beide dagen worden afzonderlijk paaszondag en paasmaandag genoemd.

Pasen heeft zijn oorsprong in de Joodse religie: het Pesachfeest. De christelijke godsdienst heeft Pasen en bijhorende feesten (ook Pinksteren bv.) overgenomen omdat belangrijke data uit het leven van Christus, zoals beschreven in de Bijbel, met de Joodse feesten samenvielen.Terwijl Pasen voor de Joden de (door geschiedenisexperten ook fel omstreden) vlucht van het Joodse volk uit het Egypte van de farao’s herdenkt, is Pasen voor de christenen het feest van de (eveneens omstreden) verrijzenis. Die data vielen oorspronkelijk samen. Tijdens het eerste concilie van Nicea (325) werden beide feesten evenwel officieel ontkoppeld.

266px-Johann_Sebastian_Bach

 

 

De paastijd en de christelijke liturgie eromheen heeft door de eeuwen heen ook vele componisten geïnspireerd tot muzikale composities van erg hoog niveau. Uit de barokperiode kennen we vooral het werk van Johann Sebastian Bach met de Matthäus-Passion en zijn cantates rond Pasen. Veel gehoord dezer dagen op Klara, in kerken en concertzalen.

 

 

 

 

Lentefeest

konijn met eieren Er bestaan verschillende lentefeesten uit diverse culturen die sterk op elkaar lijken en waaraan dus ook het christendom symbolen heeft ontleend. De paashaas en paaseieren illustreren hoe voorchristelijke elementen opduiken in de christelijke riten. Zo werden paaseieren opgehangen in de bomen, hetgeen een overblijfsel is van de heilige-boom cultus uit de Germaanse traditie. Het beschilderen van de eieren heeft ook een symboolfunctie.

Groen staat voor de nieuwe gewassen op een bruine aarde, geel voor de feestelijke lente, rood voor een vruchtbare veestapel enz.

De haas  was bij de Kelten het totemdier van de vruchtbaarheidsgodin Ostara. In de lente hielp hij haar door eieren (schaars in de voorbije winter) over de velden te gooien als bron bij uitstek van nieuw leven.

Wanneer is het Pasen?

Pasen kan niet vroeger vallen dan 22 maart en niet later dan 25 april. In het laatste geval is er een volle maan op 20 maart zodat de eerste volle maan van de lente pas op 18 april valt en, wanneer dit een zondag is, wordt Pasen pas op 25 april gevierd. Dit was het geval in 1943 en komt  terug in 2038.

Onlangs lanceerde de Anglicaanse bisschop van Canterburry het idee om het feest van Pasen, net als Kerstmis, een vaste datum toe te kennen. Er komt eerlang een gesprek op gang met de Anglicaanse, de Roomse en de orthodoxe kerk.

Ten zuiden van de evenaar valt de lente rond 21 september, terwijl Pasen er toch op dezelfde datum wordt gevierd als bij ons. Het foute gebruik dateert uit de tijd dat het zuidelijk halfrond nog geen deel uitmaakte van de bekende wereld.

BLOEIPASEN

 

De connectie tussen Pasen en de lente is bv. terug te vinden in de prachtige term die in het Catalaans voor Pasen wordt gebruikt: Pasqua Florida, vrij vertaald zoiets als bloeipasen.

 

-ludo vervloet-

Zomertijd en ons bioritme

Morgen zondag 27 maart, uitgerekend op paasdag, is het weer zo ver: we slapen een uurtje minder en geven ons over aan de zomertijd.

Over het nut van die overschakeling zijn de meningen verdeeld. Door het openbare leven beter af te stemmen op de zonnetijd besparen we energie, zeggen de voorstanders. Maar ons bioritme raakt er wel door verstoord, zeggen de tegenstanders.

Knipsel zomertijdIn de lente van 1784 kreeg Benjamin Franklin, de bekende Amerikaanse politicus en filosoof die toen Amerikaans ambassadeur in Parijs was, een lumineus idee. “Zou het niet beter zijn om ’s ochtends een uurtje vroeger op te staan“, vroeg hij zich af, “en ’s avonds een uurtje eerder onder de wol te kruipen?

Volgens Franklin zou zo een enorme hoeveelheid kaarsen, en dus geld, kunnen worden uitgespaard. En om iedereen (verplicht) mee te laten doen, vond hij iets nieuws uit: de zomertijd.

 

Oorlogstijd

Toch was het wachten tot Duitsland in 1916 (precies 100 jaar geleden) als eerste land de zomertijd invoerde – om energie te besparen in oorlogstijd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd opnieuw ingevoerd, dit keer door zowel de Duitsers als de geallieerden (‘oorlogstijd’ zou misschien een beter synoniem zijn).

Pas na de (gemanipuleerde) oliecrisissen van de jaren zeventig besloten de meeste industrielanden om er een jaarlijkse traditie van te maken.

Zo wordt sinds 1977 ook in België de klok op de laatste zondag van maart een uur vooruit gezet op de standaard(winter)tijd.

Voor- en nadelen

Zoals de zomertijd inmiddels een traditie is, zo is ook de kritiek op al dat gepruts aan ‘Vadertje Tijd’ een jaarlijkse gewoonte geworden. De voordelen (energiebesparing door mensen vroeger naar bed te sturen als het donker is en ze te laten opstaan wanneer de zon opkomt) zouden niet opwegen tegen de nadelen (een ontregeld bioritme, meer verkeersongelukken, depressies, ja zelfmoorden zelfs).

Voordelen zijn minimaal

Over de voordelen kunnen we kort zijn. Canadese onderzoekers maakten in 2008 een grondige analyse van al het wetenschappelijk onderzoek dat ooit over de zomertijd is gepubliceerd.

Ze vonden dat als er al sprake kon zijn van een energiebesparing, die dan wel heel klein moest zijn. Bovendien zijn onze gewoonten op het vlak van energiegebruik sinds de jaren zeventig erg veranderd.

Eigenlijk ontdekten de onderzoekers vooral dat het zeer lastig te meten is of de zomertijd inderdaad mensen aanspoort om minder energie te gebruiken.

Knipsel wekker Nadelen vallen mee

Over de nadelen hadden de Canadese onderzoekers meer te zeggen. Het switchen tussen zomer- en wintertijd verstoort inderdaad ons bioritme.

Mensen slapen de eerste dagen na de overgang naar de zomertijd gemiddeld een uur korter dan normaal. Al klinkt dat erger dan het is, want gemiddeld zijn ze binnen een week al gewend aan het vroeger opstaan.

Voor het hogere aantal verkeersongevallen tijdens de (donkere) ochtendspits van de eerste week van april vonden ze dan weer geen bewijs. Laat staan van een depressie-epidemie of van een abrupte stijging van het aantal zelfmoorden.

Bioritme = wintertijd

Toch lijkt onze biologische klok sterker samen te hangen met de winter- dan met de zomertijd, zo ontdekten Nederlandse wetenschappers al in 2007.

Tijdens de zomertijd blijkt de menselijke activiteit immers méér de kloktijd te volgen, en niet de lichtjes verschuivende zonnetijd.

Dit terwijl we tijdens de wintertijd wel de neiging hebben om in de aanloop naar Kerstmis steeds wat later wakker te worden. Net zoals we na Nieuwjaar steeds iets vroeger opstaan, net zoals de zon.

 

-ludo vervloet-

Wie volgt dit prachtige voorbeeld?

De Looise school ‘Hartelust’ heeft sinds vorige week een nieuw project uitgerold. Het laat de kinderen uit het basisonderwijs iedere dag 1,6 km lopen. Dat idee komt overgewaaid uit Schotland, waar ‘One Mile a Day’ een ware hit is.

Het idee is simpel: buiten de sportuurtjes en de speeltijd om lopen de kinderen 1 mijl, oftewel 1,6 km. Dat mag niet langer duren dan een kwartiertje en de kinderen die moeilijk mee kunnen worden niet verplicht het parcours uit te lopen.

Door dagelijks anderhalve kilometer te lopen zou obesitas bij kinderen danig teruggedrongen kunnen worden. In het Verenigde Koninkrijk rapporteerde één school zelfs dat 3,5 jaar na de opstart van het project geen enkel kind bij hen nog overgewicht had.

Meter van het project is niemand minder dan de voormalige topatlete Tia Hellebaut. Zij lanceerde ‘One Mile a Day’ vorig jaar in een basisschool in Geel en trok met het project naar ‘Hartelust’, waar haar dochtertje les volgt.

Welke scholen uit buurgemeente Laakdal gaan dit voorbeeld volgen? Denk er eens over na in de paasvakantie en begin er meteen aan in het laatste trimester van dit schooljaar.

– gelezen vrijdag in “Het Belang van Limburg”

 

middagloop

 

Iets gelijkaardigs

De Vrije Sint-Lambertusschool in Westerlo geeft haar leerlingen van de eerste graad de kans om tijdens hun middagpauze te gaan lopen langs de Nete en door het dorpscentrum.  (lvv)

 

ZE ZIJN ER

We hebben er maanden voor gepleit, zelfs gezaagd. Met succes, want ze zijn er.De gemeente Laakdal heeft 8 automatische externe defibrillatoren (AED) aangekocht.

Knipsel AED

De toestellen worden eerlang geplaatst in het oud gemeentehuis en aan het terrein van VV Laakdal in Groot-Vorst, sportcentrum De Vloed in Klein-Vorst, het terrein van FC Netezonen in Eindhout, het terrein van VV Laakdal in Veerle en aan het buurthuis in Veerle-Heide.

 De sport-, jeugd- en andere verenigingen zullen later uitgenodigd worden op een demonstratie. De werking is eenvoudig. Hopelijk worden erg veel mensen vertrouwd gemaakt met de AED-toestellen. Elke seconde telt immers in noodsituaties.

Aan de aankoop van de toestellen hangt een prijskaartje van 6.700 euro (excl. Btw).  “Dit geld is goed geïnvesteerd”, vindt schepen van financiën Jurgen Mensch. “Om een mensenleven te redden, telt elke seconde. Zo’n toestel kan van onschatbare waarde zijn.”

In 2010 kocht de gemeente een toestel voor de sporthal in Veerle. Het is nog nooit moeten gebruikt worden. Oppositiepartij N-VA Laakdal zette het voorstel voor meer toestellen als eerste op de agenda van de gemeenteraad. Geen enkele partij was tegen wat getuigt van een grote dosis gezond verstand bij onze plaatselijke parlementariërs.

-ludo vervloet-

Grimmige infoavond rond vossen en marters in Laakdal

De infoavond rond vossen en steenmarters bracht duidelijk naar voor dat er heel wat frustratie is bij getroffen burgers. De verhalen waren erg uiteenlopend van stukken aan de auto, stukken aan de zonnecellen, getroffen kippen, duiven, zwanen, eenden…

Knipsel steenmarter Knipsel vos

Voldoende verhalen om de vossen- en steenmarterplaag aan te pakken.

De steenmarter is echter beschermd en de vos mag, als nachtdier, periodiek bejaagd worden op … klaarlichte dag.

Het gemeentebestuur peilde naar eventuele interesse voor een samenaankoop van materialen om het kippenhok te beschermen. Interessanter is het meldpunt. Via het mailadres milieu@laakdal.be worden alle voorvallen met de steenmarter en de vos verzameld.

Hopelijk neemt Laakdal met deze talloze voorvallen een voortrekkersrol in om samen met alle gemeenten van het Merodegebied de problematiek aan te kaarten op hoger niveau.

Het vergt samenwerking van (getroffen) burgers en gemeentebesturen. Hopelijk met een oplossing aan het einde van de rit.

-Stein Voet-

-lvv-

1 2 3 5