VANDAAG MAANDAG SCHRIKKELDAG

Het was alweer van 2012 geleden, maar vandaag maandag en 4 jaar later is het weer zo ver. Februari krijgt er een dagje bij, een schrikkeldag. Een gewoon jaar telt 365 dagen, een gewone maand februari 28. Dit jaar dus niet. Omdat 2016, net als 2012, een schrikkeljaar is met 366 dagen en februari er 29 telt i.p.v. 28.

Een schrikkeldag wordt aan bepaalde jaren toegevoegd omdat een jaar niet precies 365 dagen telt, maar ongeveer 365 en een kwart.

Deze schrikkeldag werd destijds ingevoerd om te voorkomen dat het kalenderjaar te veel gaat afwijken van het tropisch jaar en viel bij de oud-Romeinen in februari, hun laatste maand van het jaar. Het nieuwe jaar begon toen 1 maart.

Een schrikkeldag valt op 29 februari en komt in de gregoriaanse kalender voor in elk jaar dat deelbaar is door 4, met uitzondering van eeuwjaren. Eeuwjaren hebben enkel een schrikkeldag als ze deelbaar zijn door 400. Zo was 1900 geen schrikkeljaar en 2000 weer wel.

Sinds het begin van onze jaartelling zijn er 488 schrikkeljaren geweest.

Tropisch jaar ?

Een tropisch jaar is de tijd die de aarde nodig heeft om in haar baan om de zon van lentepunt naar lentepunt te draaien. Het duurt niet exact 365 dagen maar 365 dagen, 5 uren, 48 minuten en 45,1814 seconden.

Als men zich van dat verschil niets zou aantrekken en de duur van een jaar op 365 dagen zou afronden, dan zou men na vier jaar bijna een dag tekortkomen (preciezer: 23 uur en 15 minuten).

Het toelaten van de afwijking zou tot gevolg hebben dat na langere tijd de seizoenen ten opzichte van het kalenderjaar gaan verschuiven.

Om dit te compenseren krijgt ieder vierde jaar (ieder jaartal dat deelbaar is door 4) er een dag bij: 29 februari, de schrikkeldag.

Dit levert een gemiddelde op van 365 dagen en 6 uur per jaar. Omdat 5 uur, 48 minuten en 45,1814 seconden minder is dan 6 uur, is dit een overcorrectie, die optelt tot ongeveer drie dagen per 400 jaar.

De gregoriaanse kalender lost de overcompensatie op door slechts eeuwjaren die deelbaar zijn door 400 (zoals 2000) als schrikkeljaar te behouden, en eeuwjaren die niet deelbaar zijn door 400 (zoals 1700, 1800, 1900) niet.

Werknemers die maandag aan de slag gaan, worden echter op het einde van de maand februari betaald volgens hun gewoon maandloon. Geen extra dagloon dus aan het loonbriefje omdat de maand toevallig een dagje langer is. Enkel mensen die per dag of per uur betaald worden doen wel een goede zaak.

Jarig op 29 februari

Het zal je maar overkomen: geboren worden op 29 februari. Wiskundig bekeken ben je dan maar eens om de vier jaar jarig.

Spijtig genoeg houdt ons lichaam daar geen rekening mee. Een schrikkelstudent van 4 zal evengoed 16 zijn als zijn medeleerlingen.

Schrikkelmensen schuiven hun verjaardag om de vier jaar op naar 1 maart. In sommige streken vieren ze die evenwel al op 28 februari.

Iemand in Laakdal?

Zijn er in Laakdal schrikkelkinderen? Graag een seintje naar ludo.vervloet@telenet.be.

 

-Ludo Vervloet –

VANDAAG IS HET KWENENZONDAG

Op de scheurkalender ‘De Druivelaar’ vond ik voor vandaag 28 februari dat de 3de zondag van de veertigdagentijd (vasten) Kwenenzondag wordt genoemd. Een uitleg was er niet bij. Dus zoeken en vinden.

Kween is een interessant oud woord, dat teruggaat tot in het Proto-Indo-Europees (*gʷḗn, “vrouw”) en in veel Slavische talen ook echt het gewone woord voor “vrouw” heeft opgeleverd: žena.

In de Germaanse talen is het een eigen leven gaan leiden. In de meeste Scandinavische talen handhaaft het de betekenis “vrouw, echtgenoot”, in het Engels is het verschoven richting “koningin” en in het Nederlands had het al vroeg een negatieve lading.

In het Middelnederlandse lied “Twee Koningskinderen” komt het al zo voor: dit zag daar een oude quene, een also vileinig vel…; een heks, een oude kol, dat is een kween.

Kween

 Oorspronkelijk: onvruchtbaar dier dat geslachtskenmerken van beide geslachten bezit (runderen, varkens, schapen en geiten).

Wordt in de Zuiderkempen nog (?!) gebruikt als zwaar scheldwoord voor vrouwen, vooral wanneer ze naar de zin van de man te erg zeuren. Dit wordt verklaard door de rijke geschiedenis van veeteelt in de dorpen.

Kwenen werden als nutteloos beschouwd en vaak daags na de geboorte afgemaakt.

 “Kween” betekent in beledigende context dus zoveel als “fout van de natuur” of “nutteloze levensvorm”.

 Is ’t godverdoemme gedaan met zagen, se kween?!

 

– ludoque –

Zondag Schrikkelwandeling

Stappen en Smullen

image001 schrikkelwandelingSchrikkelwandeling heeft natuurlijk veel, zoniet alles te maken met schrikkeldag, de 29ste dag van de maand februari 216. Maandag hebben wij een schrikkeldag. De eerste editie van deze wandeling (2004) vond plaats op een zondagse schrikkeldag, vandaar ook de naam van de zondagse ochtendwandeling.

Wil je graag meer bewegen in 2016? Wandel dan mee met de jaarlijkse Schrikkelwandeling van VVV Toerisme Laakdal op 28 februari 2016. Deze geleide wandeling brengt je langs de mooiste plekjes van Laakdal en wordt afgesloten met een heerlijk ontbijt!

De wandeling is ongeveer 8 km lang, met in de helft een tussenstop met een natje en droogje. Iedereen is van harte welkom!

a1b - kopie

Start: zaal ’t FORTUN Groot-Vorst om 8u.

Prijs: 10 euro, all-in met hapje, drankje én ontbijt

Inschrijven: was verplicht voor 22 februari, via info@vvvlaakdal.be, 014/840401 of 014/259705

 

-ludo vervloet-

LAAKDALSE KUNSTKRING

Kunstenaarsvereniging “witte school” werd “Laakdalse kunstkring”

DSC_0205

 

* 26 januari 2016 werd overgegaan van de benaming
“Kunstenaars van De Witte School Laakdal” naar de benaming
“Laakdalse Kunstkring”

* de Laakdalse kunstkring heeft dezelfde activiteiten als voorheen

* de ene week op dinsdag, 19:00 tot 22:00 uur PORTRETTEKENEN OF SCHILDEREN.

* de daarop volgende week, donderdag 19:00 tot 22:00 uur MODELTEKENEN

* op artistiek gebied samenwerking met al dan niet officiële instellingen of organisaties.

* mogelijke workshops in binnen- en buitenland.

* in de maanden juli en augustus, één dag in elke week, samen schilderen of fotograferen in de natuur, in steden of dorpen, (met picknick)

* één dag model schilderen in de natuur met ’s middags kaas- en wijnmenu
Onze jaarlijkse “déjeuner sur l’herbe”.

* de aanwezigen raadgevingen geven, indien mogelijk.

Dit jaar werd besloten om geen lidgeld te vragen

Geïnteresseerden blijven welkom en kunnen kennis komen maken met de activiteiten van de kunstenaarsvereniging LKK.

voorzitter Marida Beyens                               secretaris Staf Verhaert

0470 83 37 82                                                0494 21 38 25

 

Inschrijving Vejelse Metten

De 1ste zondag van juli is bekend als het grootste dorpsfeest van Veerle. De ‘Vejelse Metten’. Jong en oud opent dan al springend, dansend en zingend de welverdiende zomervakantie.

Je vindt er naast je buurman tal van handelaars, tientallen attracties voor alle leeftijden, livemuziek op het grote podium, culinaire eettentjes en terrasjes vol streekbieren.

 Inschrijven

Laakdalse verenigingen via sport@laakdal.be, met vermelding van naam vereniging, verantwoordelijke persoon, en wat je wilt doen of aanbieden. Wacht niet te lang want vol is vol!

Laakdalse handelaars via de dienst Lokale economie, tel. 013 67 03 85, economie@laakdal.be

Meer info sportdienst, tel. 014 84 19 87, sport@laakdal.be

-lvv-

Hakselteam aan huis

14 maart 2016 t.e.m. 18 maart 2016

In het voorjaar organiseert gemeente Laakdal opnieuw een ‘Hakselteam aan Huis’. In maart kunnen de Laakdalse burgers hun snoeihout aan huis laten hakselen. Er wordt gehakseld van maandag 14 maart 2016 tot en met vrijdag 18 maart 2016.

Indien we veel inschrijvingen ontvangen, is het mogelijk dat ook de week erna nog verder gehakseld wordt.

Het eerste kwartier hakselen is gratis. Daarna wordt 5 euro aangerekend per begonnen kwartier. Er wordt max. 1 uur gehakseld per adres. Bij afwezigheid vind je de overschrijving in de brievenbus. Je betaalt voor het te hakselen hout dat op jouw perceel ligt.

Het is niet voordelig om het snoeihout van verschillende buren samen op 1 perceel te leggen, er wordt immers maar 1 kwartier gratis gehakseld en maar 1 uur in totaal gehakseld PER PERCEEL. Het is dus voordeliger voor jezelf en duidelijker voor het hakselteam dat het snoeihout per perceel wordt gelegd. Opgelet: enkel snoeihout van particulieren wordt gehakseld.

Inschrijven t.e.m. woensdag 9 maart 2016: dienst Leefmilieu, tel. 013 35 90 11, milieu@laakdal.be. Meer info ontvang je na je inschrijving.

-lvv-

Computerlessen voor beginners

Volg computerlessen voor beginners in de bib!     

         Windows 10 en/of Internet & e-mail

 

Wat is er makkelijker dan les te kunnen volgen in jouw buurt. Bij ons volg je les in kleine groepjes van maximaal 5 à 10 leerlingen. Al onze cursussen vinden plaats in ons eigen leslokaal. Ze staan open voor jong en oud.

Onze lesgevers zijn enthousiaste, geduldige vrijwilligers die maar wat graag hun kennis met je delen. Er zijn géén examens. Vooraf inschrijven is verplicht. De cursussen starten op verschillende momenten tijdens het schooljaar.

Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten: je betaalt slechts 5 euro (in totaal!) voor een volledige cursusreeks … Neem gerust contact op voor meer details.

-lvv-

Kippen, vossen en steenmarters

Infoavond: bescherm je kippen tegen vossen en marters 23 maart 2016

De Laakdalse landbouwraad organiseert i.s.m. het gemeentebestuur een informatieavond over de opmars van de steenmarter en vos in onze regio.
Tijdens deze infoavond gaat men dieper in op de diverse maatregelen die je helpen de steenmarter en vos weg te houden.

Zijn je kippen veiligna het plaatsen van een automatische hokopener? Hoe voorkom je dat steenmarters de kabels van je wagen kapot knagen?

Er wordt tevens toegelicht hoe je in aanmerking kan komen voor een vergoeding voor de schade aangericht door de vos of de steenmarter.

In datzelfde kader bekijkt het gemeentebestuur van Laakdal de mogelijkheid om een groepsaankoop te organiseren om je te beschermen tegen de steenmarter of de vos.

Tijdens de infoavond wordt hier dieper op ingegaan en peilen we naar de behoeften van de aanwezigen.
Het infomoment vindt plaats op woensdag 23 maart 2016 om 20.00 u. in de raadzaal Administratief centrum, Kerkstraat 21, 2431 Laakdal.

Meer info: dienst voor Lokale economie, tel. 013 67 03 85, economie@laakdal.be

-lvv-

1 2 3