DE MAAND FEBRUARI

Februari (ook wel: sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand, regenmaand) is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. De maand is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld.

Bij de oud-Romeinen was februari de maand van de grote reiniging en boetedoening (de februa). In de oudste versie van de Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor met naam. Het jaar begon met maart.

December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende.

In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee naamloze maanden de namen januari en februari gegeven, waarbij februari de  laatste maand van het jaar werd. De schrikkeldag verrekende men logischerwijze aan het einde van het jaar, dus aan het eind van februari.

In het jaar 456 werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede. De schrikkeldag bleef behoren bij de tweede maand.

Februari was bij de Romeinen een reinigingsmaand. Zij vierden in deze maand hun Lupercalia, reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten ter ere van de wolfsgod Lupercus.

In deze periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen duidden deze feesten aan met de naam Spurcalia, naar het Latijnse woord spurcus (smerig).

De bijnaam sprokkelmaand voor februari heeft niets te maken met het huidige werkwoord sprokkelen. Het zou kunnen verwijzen naar de voornoemde oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten.

De naam sprokkelmaand kan ook zijn afgeleid van het Oudnederlandse sporkelen, dat springen betekent. Dit slaat op het feit dat eens in de vier jaar een dag verspringt.

In veel Oudnederlandse teksten wordt sporcle gebruikt om de maand februari aan te duiden. Later dacht men dat dit woord een verbastering was van sprokkel.

 

VARIA

 • De sterrenbeelden in februari zijn Waterman en Vissen
 • Februari telt 29 dagen in plaats van 28 als het jaartal deelbaar is door 4.
 • Dat is niet zo als het jaar een overgang naar de volgende eeuw is, zoals 2000.
 • Op die uitzondering is er nog de uitzondering dat ieder eeuwjaar, deelbaar door 400, wél een schrikkeljaar is, bv. 800, 1200 en 1600.
 • 30 februari wordt aangeduid als een niet bestaande datum. Toch is deze datum in de geschiedenis drie keer voorgekomen.

 

EXTREMEN

 • 1877 – Slechts één dag van deze maand blijft het droog.
 • 1890 – Dit is de droogste maand februari ooit. Er valt slechts een tiende van de normale hoeveelheid regen.
 • 1923 – In Ukkel schijnt de zon deze maand slechts 35 uur (normaal: 75 uur). Dit is de somberste maand februari van de eeuw, samen met februari 1966.
 • 1942 – In dit oorlogsjaar heeft het tijdens de maand februari elke dag gevroren in Ukkel (zoals in 1956). De maand telt ook een recordwaarde van zeventien sneeuwdagen. De maximale dikte van de sneeuwlaag bedraagt 18 cm.    In de Ardennen, worden wel erg merkwaardige sneeuwdikten gemeten: 18 cm in Ezemaal (Landen), 35 cm in Spa, 50 cm in Hives (La Roche), 70 cm in Borgoumont (Stoumont) en ongeveer 1 meter op het plateau van de Hoge Venen.
 • 1945 – In Ukkel wordt geen sneeuwval gesignaleerd tijdens deze maand februari. Dit zal ook het geval zijn in 1959, 1972, 1975, 1980 en 1982.
 • 1946 – Het heeft veel geregend tijdens de maand februari. We maten een recordwaarde van 149 mm water in Ukkel (normaal: 53,5 mm).
 • 1956 – In Ukkel is de maand niet alleen de koudste februari van de eeuw (met een ruime voorsprong op 1929), het is ook de koudste maand van de eeuw zonder meer: de gemiddelde temperatuur van de maand bedraagt slechts –6,1 °C (normaal: 3,0 °C). Zoals in 1942 heeft het de hele maand gevroren en de minimumtemperatuur is eenentwintig keer onder –10 °C gezakt. De laagste temperatuur (–16,7 °C) wordt geregistreerd op de 23ste.
 • Anecdote – Ik was op kostschool in Hoogstraten. Vries of geen vries, we moesten buiten spelen. Sommige knullen kregen zelfs een slee om over de bevroren sneeuw op de speelplaats te racen. Ik werd overhoop gereden en kwam op mijn hoofd terecht. Zware hersenschudding en helemaal het noorden kwijt, maar een echte dokter werd in de school niet toegelaten. Alleen een geestelijke amateurdokter en een dikke non knapten zulke gevallen op. Ik heb jarenlang hoofdpijn gehad en bijna even lang een bril met gefumeerde glazen gedragen.
 • 1959 – In Ukkel worden in februari twee records gevestigd. Enerzijds is het de droogste februarimaand, met een totale neerslaghoeveelheid van 5,9 mm (normaal: 53,5 mm). Anderzijds telt ze slechts vier neerslagdagen, het laagste aantal van de eeuw voor februari (normaal: 17 dagen).
 • Anecdote – Ik was pas op normaalschool in Mechelen. We gingen in de open lucht tekenen in het begijnhof.
 • 1966 – Ex aequo met 1923, is dit de somberste maand februari van de eeuw. De zon schijnt in Ukkel slechts 35 uur (normaal: 75 uur).
 • 1975 – De zon schijnt gedurende 186 uur in Ukkel (normaal: 90 uur). Dit is de zonnigste maand februari ooit.
 • 1990 – In Ukkel is de gemiddelde temperatuur de hoogste ooit voor de maand februari: 7,9 °C (normaal: 3,0 °C).
 • 2002 – Natste februari ooit met 167.8 mm neerslag te Ukkel.
 • 2009 – Dit jaar krijgen we de somberste maand ooit met slechts een derde van het normale aantal uren zonneschijn: 33 uur
 • 2010 – Dit jaar is de maand februari nog somberder: 29 uur (normaal: 90 uur).
 • 2014 – In Ukkel werd in februari geen enkele vorstdag gemeten.

Feb DSC_00192015(foto) 75 jaar Schanske op de Hei – ook de gepensioneerde  leerkrachten van de Schans waren van de partij

  verzameld door

– ludo vervloet –

KIM IN 1/4 FINALE

Kim Huybrechts (PDC 14) heeft zich zaterdag geplaatst voor de kwartfinales op het Masters-dartstoernooi (PDC/262.850 euro).

sized_DSC_0168 sized_DSC_0173 sized_DSC_0175

 

In het Engelse Milton Keynes versloeg Kim Huybrechts (L naast zijn broer), de nummer een van ons land, in de achtste finales de Engelsman Adrian Lewis (PDC 3) met klinkende 10-4 cijfers.

 

“Ik was na mijn uitschakeling in de eerste ronde op het WK enorm teleurgesteld”, verklaarde Kim Huybrechts. “Ik weet van mezelf dat ik talent heb, maar dat is niet het enige dat telt. Ik heb begrepen dat je echt als een prof moet leven en alle dagen met je sport bezig moet zijn. Na Nieuwjaar heb ik echt veel geoefend en dat blijkt zijn vruchten af te werpen. Zelfs gisteren heb ik de hele voormiddag aan het dartsbord gestaan en in de namiddag ook nog enkele uren.”

Met een afgetekende overwinning plaatste Kim zich voor een kwartfinale tegen de Engelsman James Wade (PDC 6), in 2014 de winnaar van de Masters.

– bron BELGA –

foto’s ludo vervloet

Huldiging Laakdalse sportlaureaten 2015

Vrijdagavond 29 januari 2016 werden de verdienstelijkste sportlui van Laakdal gehuldigd voor hun prestaties in het voorbije jaar 2015.

Tussen de huldigingen door was er ook een fel gesmaakt optreden van het showteam Poletricks. Poletricks is een school waar je opleidingen in acrobatisch paaldansen kan volgen. Ze bestaat al sinds 2010 en heeft  vestigingen in Alken en Leuven. Buiten de reguliere paaldanslessen worden er ook regelmatig workshops georganiseerd.

Liesbet Jorissen, 3de op het Benelux kampioenschap paaldansen in 2012, is de bezielster van deze school.

Het optreden van vrijdagavond werd verzorgd door 5 dames/leerlingen van Liesbet. Elke uitvoerster behaalde een top 5-plaats behaalde op het Belgisch Kampioenschap Paaldansen.
Eén van hen is Marleen Cousin, een dame uit Laakdal. Zij werd in 2015 prachtig 4e in de categorie ‘gevorderden’. Afgemeten aan het applaus uit de zaal was deze show meer dan gesmaakt. Voor herhaling vatbaar!

-ludo vervloet –

Het lijstje van de genomineerde sportlui met in het vet de laureaten
Sportpersonen met een handicap
Lies Gielis G-Tafeltennis
Tom Smolders G-Paardrijden
Broos Verbiest G-paardrijden
Nientje Mondelaers G-ponyrijden
Sportmeisje
Toke Van Gestel Gymnastiek
Nanou Thys Tennis
Flo Helsen Tennis
Sportjongen
Sybe Van Bael Karabijnschieten
Sportjeugdclub
Anke Verbiest, Bo Paps, Amber Vandezande Atletiek
Interclubploeg jongens U14/2 Cedric Ceustermans en Noah Van Doninck Tennis
U15 VV Laakdal Voetbal
Sportclub 16+
’t Perdje G-Paardrijden
Club VDB-Cycling team Wielrennen
Nooit Volleerd Boogschieten
Lore Allenteyns – Lana Rykaert – Anja Peeters – Pauline Fagard Atletiek
Senioren – Rugbyclub Laakdal Rugby
Sportvrouw
Liesbeth Van de Velde Oriëntatielopen
Leonie Gouhie Atletiek
Sportman
Franky Naert Jujutsu
Wim Cools Wielrennen
Pieter De Jongh Wielrennen/ ironman
Rudi Bens wielrennen
Steven Vermeiren Atletiek
Dirk Jacobs Atletiek
Jim Govarts Karabijnschieten

sized_DSC_0417 sized_DSC_0418 sized_DSC_0419 sized_DSC_0420 sized_DSC_0421 sized_DSC_0422 sized_DSC_0423 sized_DSC_0424 sized_DSC_0425 sized_DSC_0426 sized_DSC_0350sized_DSC_0351sized_DSC_0406sized_DSC_0413sized_DSC_0414sized_DSC_0416sized_DSC_0355sized_DSC_0358sized_DSC_0366sized_DSC_0370sized_DSC_0375sized_DSC_0380sized_DSC_0383sized_DSC_0388sized_DSC_0397sized_DSC_0402sized_DSC_0429

ERG GESLAAGDE SENIORENNAMIDDAG

Donderdagnamiddag 28.01 schoten wij op de eerste seniorenontmoetingsdag 2016, een organisatie van de seniorenraad en OKRA, onze eerste foto’s van de ouderen en hun eerste feestje in het nieuwe jaar.

sized_DSC_0327  In het verleden kon men bijwijlen over de koppen lopen in de sporthal, maar dat was dit keer niet het geval. Reden onbekend. Toch was de zaal nog meer dan behoorlijk gevuld om een dubbel showoptreden van het duo Chris en Chris mee te beleven. Andermaal een goed gekozen stel om de ouderen van de gemeente een prettige namiddag te bezorgen.

sized_DSC_0286 Francine Altruye, voorzitter van de seniorenadviesraad, heette voor de show iedereen hartelijk welkom en hield een kleine toespraak waarin ze de onlangs opgerichte “plas-stickeractie”, een samenwerking met de horecazaken van de gemeente, nog eens dik in de verf zette.

sized_DSC_0344                                                            Shari, medewerker van de gemeente en bruggetje naar dergelijke organisaties toe, kreeg een dikke merci voor haar inzet, net als het gemeentebestuur en het OCMW.

 Mia Geerinckx, voorzitter van OKRA, was ook altijd in de buurt om eventueel een handje toe te steken.

sized_DSC_0287 Burgemeester Tine Gielis, die een beetje verlaat was, placeerde haar woordje na de pauze en daarna was het andermaal de beurt aan Chris en Chris om de aanwezigen te vermaken. Een opzet waarin ze volledig slaagden.

sized_DSC_0285

In bijlage een aantal sfeerbeelden van de geslaagde namiddag. Geniet ervan.

– ludo vervloet –   (tekst en foto’s)

 

sized_DSC_0283 sized_DSC_0284 sized_DSC_0288 sized_DSC_0290 sized_DSC_0292 sized_DSC_0293 sized_DSC_0296 sized_DSC_0297 sized_DSC_0293sized_DSC_0294sized_DSC_0302sized_DSC_0315sized_DSC_0330sized_DSC_0345

Poëzieweek 2016 doet ‘herinneringen versmelten’

Knipsel poëzieweek

Donderdag 28 jan is het Gedichtendag en begint de poëzieweek. Die loopt tot en met woensdag 3 feb.

Onder het motto “Jaren die druppelend versmelten” staat de Poëzieweek in 2016 in het thema van herinneringen.

westel 001 Wie wordt er niet lyrisch om mooie jeugd- of vakantieherinneringen? Evengoed zijn we bij momenten ontroerd door ons verleden, zowel collectief als individueel.

We herinneren ons onze eerste kus, maar ook wanneer de Twin Towers ingestort zijn. Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden.zerken

Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.

Je bezorgde ons voor 26 januari jouw favoriete gedicht en je vertelde ons welke herinneringen er voor jou aan vastzitten: wij hangen het uit in de bibliotheek op een ereplaatsje. Kom zeker eens kijken.

Op de slotdag 3 februari houden wij onze gedichtendag voor kids: tijdens het wekelijkse voorleesuurtje lezen we leuke, grappige gedichtjes voor.

het bibteam

 • ludo v –


KWB-Veerle Faloswandeling

 De jaarlijkse januari wandeldag van KWB Veerle met vertrek aan het Buurthuis in Veerle Heide vond afgelopen zondag plaats. KWB flirt elk jaar met wel of net geen 1000 deelnemers.

Dit jaar geraakten ze niet verder dan 843 wandelaars. Dat was wellicht deels te danken aan onze weermannen die een hele dag buien hadden voorspeld. Er viel amper wat nattigheid uit de lucht in de voormiddag. Te weinig om de verstokte wandelaars thuis te houden.

Tot 15u mocht er gestart worden. Twee Nederlandse jongens hadden daar blijkbaar op gewacht om aan de laatste 11 km van de dag te beginnen. Om 18u waren ze terug.

3-Frans De oudste deelnemer dit jaar was Frans Vandewauwer uit Grobbendonk. Frans wordt 92 jaar jong in april en koos voor de 7 km. Als hij geen 2 maanden stil had gelegen was dat beslist de 11 of de 13 geworden. Taaie rakker, die Frans.

Geert en Geertje uit Nijlen kozen voor de langste afstand: 20 km met onderweg een kwartiertje pauze bij de controlepost. Zij waren rond  in 3 uur en 22 minuten. En merkwaardig … op hun gps wees de teller 20 km en 3 meter aan! Een dikke pluim dus voor parcoursbouwer Frans Thijs.

4-Geert vertrekPatrick en Lieve uit Zonhoven kozen voor de 11 km en reden na afloop meteen door naar Balen om daar nog deel te nemen aan een 14 km wandeling.

Tim en Jos kozen voor de 17 km. Tim kwam helemaal uit Heist-aan-Zee, echt niet bij de deur.

9-Kleine Niels  Kleine Niels legde samen met zijn vader Gunther de omloop van 13 km af. Met de eindmeet in zicht trok hij nog een sprintje en vloerde hij zijn papa. Knap gedaan Niels na 2u30  stappen en nog fris zitten…

 Uit Nederland, dik anderhalf uur rijden tot ’t Buurthuis, kwamen Ida en Jan, zij deden de 11 km. ‘Een pluim voor de organisatie’ was hun korte maar krachtige commentaar. ‘Mooie omloop, goed aangegeven, zo hebben we het graag.’ Door in te loggen bij Falos waren zij op de hoogte van deze wandeling.

Nog uit Nederland, Baarle Nassau kwamen Marlies en Stan

10 SooiSooi Mertens, de man uit de onmiddellijke omgeving  kent dit bos beter dan zijn eigen living en toch was hij soms nog verrast dat de omloop van 20 km paadjes en bospartijen aandeed waaraan hij zeker niet gedacht had. Ook Sooi was vol lof van de verschillende parcours.

843 deelnemers, allemaal met een eigen verhaal. Te veel om hier kwijt te geraken. Willen we voor de volgende editie eens aan een boekje denken?

 • ludo’s p. en v.

 

Wandeling 30 Wandeling 32 Wandeling 38 Wandeling 55

VOLTOOID VERLEDEN TIJDEN

Georges (Jos) Vervloet, de laatste molenaar van Veerle, zou vandaag 20 januari 104 geworden zijn. Georges was de jongste van de molenaarsfamilie Vervloet die omstreeks het midden van de 19de eeuw eigenaar werd van de Dorpsmolen aan de Tessenderloseweg in Veerle.

Georges was pas 4 toen vader Victor stierf. Op zijn 12de verkaste hij van de school naar de molen, net als zijn oudste broer Jef 8 jaar eerder had gedaan toen die 12 was. De jongste molenaar ooit? Geen idee. Van dan af gingen Jef en Jos door het leven met de firmanaam ‘Gebroeders Vervloet’.

 

Knipsel moulinKnipsel molen De windmolen is actief geweest tot 1953. Dan namen de elektrische molen op de Heide en de dieselmotor in zijn schaduw zijn plaats definitief in.

Jef overleed in 1960, de molen sneuvelde een eerloze dood in 1965 alhoewel 10 jaar eerder voor een tweede leven in Bokrijk in aanmerking kwam.

Het oude molenhuis en de nieuwere (1949) maalderij geven tegenwoordig woongelegenheid aan 12 families in de nieuwe sociale woonwijk aan de Tessenderloseweg.

Dit versje vond ik nog ergens in een oud en stoffig boekje. Ik kon niet nalaten het hier ter attentie van kunstenaar Jef Van Leeuw nog eens af te drukken.

De Maalder

Zie den maalder, zoo wit bestoven, boven op den molen staan, blozend als een kriek en gezond als een blieksken.
Hoort hoe welgezind hij zijn lustig deuntje zingt.
De wind zit goed, de maalder verdient zijn brood want ieder boerken zendt hem graan omdat hij zijn stiel zo goed kent
Hij is gewend aan het zakken dragen en lijdt er niet onder.
Hij laadt ze op de kar of op den wagen en de boer rijdt er blijgezind mede weg.
”Dag maalder.”
“Dag boerken, tot later zoo God het wil en wel smake het brood.”
Werken is gezond en ‘t is daarbij plezant voor die het gaarne doen.

Ludovicus V. 1843

VERKIEZINGEN EN RECEPTIE

CD&V hield zondag zijn nieuwjaarsreceptie in vbs Meerlaar Klein-Vorst.

Er werden ook een paar interne verkiezingen gehouden. De uitslagen van de verkiezingen waren trouwens erg voorspelbaar.

Felix Vanbel werd herverkozen als voorzitter van de partij.

Ward Sledsens is voorzitter van de seniorenwerking.

Katrien Eyckmans werd unaniem herkozen als voorzitster ‘Vrouw & Maatschappij’.

Sam Peeters volgt, zoals voorzien, Stein Voet op als voorzitter van Jong CD&V.

 

Op de foto’s merk je dat dat Koen Vandenheuvel en Koen Geens de gastsprekers waren.

Vandenheuvel werd bevraagd door Stein Voet (zij zetelen samen in het provinciaal bestuur) en Geens werd bevraagd door Johan ‘Gérar’ Geeraerts.

????????????????????????????????????

P1130691P1130662

????????????????????????????????????

P1130668 P1130708 P1130716

1 2 3