EEN WIMPEL OPHANGEN …

De kerktoren van O.L. Vrouw in de Wijngaard is dit jaar 500 jaar oud.   29 november 2015 wordt dat gevierd.

De stevige toren op de toenmalige grens van het hertogdom Brabant ( het keizerrijk ) en het prinsbisdom Luik diende als versterking en als toevluchtsoord bij diverse schermutselingen en roversinvallen aan de grens.

Hij werd dus gebouwd in opdracht van de keizer via de abdij van Averbode, toenmalige eigenaar van de grond en het gebouw. We gaan er  vanuit dat de jonge keizer Karel ( geboren in 1 500 ) samen met zijn tante Margaretha van Oostenrijk (voogdes van de Nederlanden) de werken is komen inspecteren, nadat ze misschien in Olen even hebben halt gehouden om een pot te gaan drinken, en dat er nadien in Veerle een feest werd georganiseerd.

Dat feest gaat de kerkfabriek nog eens overdoen. Hoe dat gaat gebeuren vertelden we reeds in een vorig artikel.

De kerkfabriek maakt van de gelegenheid ook gebruik om 4 nieuwe glasramen in de dwarsbeuk van de kerk aan te brengen en deze tijdens de viering omtrent de toren in te wijden.

Maar eerst moest er nog wat reclame gemaakt worden bij de bevolking. De mannen van de kerkfabriek ontwierpen een blauw-witte wimpel met drie summiere getallen op: 1515 – 2015 en 500 en een schets van de kerktoren. Mevrouw Bloemmen weet er alles van hoe je een 25 m lange wimpel ineen naait en hoeveel tijd je daar aan besteedt.

1515 slaat op het bouwjaar van de toren, in 2015 zijn we precies 5 volle eeuwen later, wat nog eens bevestigd wordt door de 500 (jaren) onderaan de schets van de toren.

Donderdagmorgen werd de wimpel bevestigd aan de zuidkant van de toren. Een operatie die minder vlot verliep dan gedacht. Maar hij hangt er. En hij hangt er goed. Hopelijk wordt hij gelezen door alle Veerlenaren en de vele passanten in Veerledorp.

sized_DSC_0274 sized_DSC_0275  sized_DSC_0277 sized_DSC_0278 sized_DSC_0280 sized_DSC_0285

 

Ludo Helsen, ere-gedeputeerde en ere-burgemeester van Veerle en Laakdal laat vanuit de verste uithoek van China weten dat hij (sic) “als trouwe lezer van de Gazet van Laakdal bijzonder opgetogen is met het op stapel staande feest.”

“Ik las je artikel over 500 jaar toren”, zegt hij. “Met enige fierheid durf ik zeggen dat ik een half jaar geleden de kerkfabriek heb overtuigd om dat moment niet te vergeten. Ik ben blij dat ze er enkele maanden geleden weer aan begonnen zijn .

“Wat in de totaliteit van het programma echter niet vermeld wordt , is dat ‘de vrienden van het museum’ in die periode , net zoals vijf jaar geleden met het boek over de kerk , hun volgende jaarboek uitgeven met een verbazingwekkende geschiedkundige inhoud. Niet alleen over de toren maar ook over andere verdwenen feiten uit onze geschiedenis.”

“Ik mag zelf dat boek voorstellen begin december tijdens een activiteit van het Davidsfonds en over die zestiende eeuw verder praten bij dezelfde vereniging tijdens de volgende nacht van de geschiedenis.”

Wij komen vast en zeker luisteren.

 

– ludo vervloet –

VIERING 500 JAAR KERKTOREN IN VEERLE

P1030201 De kerktoren van O.L. Vrouw in de Wijngaard is dit jaar 500 jaar oud.   29 november 2015 wordt dat gevierd.

De stevige toren op de toenmalige grens van het hertogdom Brabant ( het keizerrijk ) en het prinsbisdom Luik diende als versterking en als toevluchtsoord bij diverse schermutselingen en roversinvallen aan de grens.

Hij werd dus gebouwd in opdracht van de keizer via de abdij van Averbode, toenmalige eigenaar van de grond en het gebouw.

We gaan er ook vanuit dat de jonge keizer Karel ( geboren in 1 500 ) samen met zijn tante Margaretha van Oostenrijk (voogdes van de Nederlanden) de werken is komen inspecteren, nadat ze misschien in Olen een pot zijn gaan drinken, en dat er nadien een feest werd georganiseerd.

Dat feest gaat de kerkfabriek nog eens overdoen.

De kerkfabriek maakt van de gelegenheid ook gebruik om 4 nieuwe glasramen in de dwarsbeuk van de kerk aan te brengen en deze tijdens de viering omtrent de toren in te wijden met o.a. de fanfare.

Daarnaast gaan ze na de misviering op het marktplein een feest organiseren waaraan vele verenigingen meewerken.

Dit feest zal een 16deeeuwse look krijgen, want 500 jaar geleden kenden de mensen hier nog geen aardappelen, geen appelsienen, geen koffie …

De kerkfabriek hield hier rekening mee en werkte voorlopig scenario uit:

 • Er wordt donderdagmorgen 22 okt om  9u. een 25 m lange wimpel aan de toren gehangen vanaf de galmgaten.
 • Het grasperkje op de markt wordt ingericht door de gemeente.
 • KWB plaatst de kerststal en serveert van daaruit brood met platte kaas en bonensoep.
 • KVLV zorgt voor rijstpap met suiker vanaf de schuilhut.
 • De OLV- Gilde en het Davidsfonds  serveren dranken als cider, appelsap, korenjenever en Ribaldusbier uit Veerle vanuit een tentje.
 • De kerkfabriek zorgt voor taart.

foto’s uit 2010 …

 

clem_kerkbrand_04mrt2010_129 clem_kerkbrand_04mrt2010_130 clem_kerkbrand_04mrt2010_064 clem_kerk_04mrt2010_003

 

In geval van regen hebben de feestelijkheden plaats in de kerk zelf.

 

Om het geheel nog meer sfeer te geven wordt alle vrouwen gevraagd om een ‘neusdoek’ om te doen. De mannen dragen minstens een pet en sjaal, hopelijk ook een hemd, broek en vest uit lang vervlogen boerentijden.

De mensen die er ook bij waren in 2010 toen 100 jaar kerkbrand werd herdacht, weten hoe het ongeveer in zijn werk gaat.

 

– ludo vervloet –

KAUWEN IN DE SPIEGEL

Maandag 19 oktober 20u00 – 22u30
Abdij van Averbode, Ridderzaal, Abdijstraat 1, Averbode 
Spreker : Achilles Cools

Beeldend kunstenaar Achilles Cools is bekend met zijn kauwen. Al jaren brengt hij kunst en kauw tot een geheel. Maar hij is ook een rasverteller en publiceerde enkele boeken (uitg. ATLAS) over deze kraaiachtige vogels die de mens een spiegel voorhouden.

Knipsel kauwenMet de kauw gaat hij op ontdekkingsreis thuis. De kauw is voor hem het vogelperspectief van zijn denken. Via het gedrag van de kauw leert hij binnendringen in het leven van vele soorten, ook de mens. Over een doodgewone vogel met ongewone verschijnselen valt veel te ontdekken en te vertellen.

Achilles is het liefst bezig met de wereld, hoe die in elkaar zit. Het belangrijkste nieuws gebeurt vlakbij. Door gewoon buiten te gaan kunnen we de grootste gebeurtenissen van de wereld onder eigen ogen zien: gevederde dinosauriërs in de tuin. Velen gaan er aan voorbij, maar alleen al hun ingenieuze verenkleed dat hen in staat stelt te vliegen is onbegrijpelijk, hun gedrag is een complex verschijnsel dat verbazing oproept.

animal-881072_640 Kauwen zijn individuen met verschillende persoonlijkheden, net zoals wij. Over kauwen denken is een vorm van ophelderend totaaldenken. Het helpt om een balans van je eigen leven op te maken. En ook dat van andere levens, van andere soorten en van onze soort.

Het geeft inzicht in ethologie, ecologie, behaviorisme, sociologie, psychologie, filosofie, criminologie, moraalwetenschap, fenomenologie, ontologie en antropologie.Met verrassende eigenschappen die vaak doen denken aan menselijk gedrag en waarvan we nog veel kunnen leren over onszelf, over de anderen en over de wereld in het algemeen.

 

Na deze lezing ga je de vogels in je tuin nooit meer bekijken op dezelfde manier. De meest verrassende gebeurtenissen vind je vlakbij.

bird-147271_640

 

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, vragen we wel om je komst vooraf te melden bij manuvlaeyens@gmail.com    (0473-94 16 08)

  Inkom gratis

 

– ludo vervloet –

 

Cadeautje voor ‘NOOIT VOLLEERD’ en ‘VV LAAKDAL’

De Laakdalse gemeenteraad zette vorige week het licht op groen voor de aankoop van een perceel recreatiegrond gelegen aan de Huiperstraat (Beustereind) in Vorst.

Door deze aankoop biedt de gemeente de mogelijkheid aan zowel voetbalclub VV Laakdal als aan boogschuttersclub ‘Nooit Volleerd’ om ter plaatse hun sportactiviteiten uit te breiden.

Momenteel huren de befaamde Laakdalse boogschuttersclub en fusievoetbalclub VV Laakdal het perceel. De eigenaars namen een aantal maanden geleden contact met het gemeentebestuur. Zij drongen erop aan dat de gemeente deze grond zou kopen. De prijs van de schatter deed de rest.

sized_DSC_0094 sized_DSC_0101 sized_DSC_0091 sized_DSC_0249

Boogschuttersclub ‘Nooit Volleerd’, alom ook geprezen om zijn G-sporters, barst uit zijn voegen en had al aan een nieuwbouw gedacht. Verhuizen was echter een laatste optie. De zone ligt immers in de recreatiezone BAP Huiperstraat en de club is vergroeid met de site. Verhuizen hoeft nu niet meer.

DSC_0197 DSC_0200

VV Laakdal (ex-Standaard Vorst plus ex-Veerle Sport) van zijn kant kan een paar extra terreinen voor jeugdopleiding altijd best gebruiken. Graag meegenomen dus. Dank je Laakdalse gemeenteraad..

– ludo vervloet –

LOPEN VOOR GRATIS DAGJE BOBBEJAANLAND

Noem het gerust een understatement maar er beweegt echt wat in de eerste graad van middenschool SILA Westerlo (met onderafdeling in Veerle)

Vanaf de tweede week van het nieuwe schooljaar mogen de jongens en meisjes van de eerste graad elke dinsdag- en donderdagmiddag hun loopschoenen aantrekken.

Zowat 220 vrijwillige sportievelingen, ruim 35% van de schoolbevolking, krijgen zodoende de gelegenheid om wekelijks de longen vol gezonde Westelse lucht te pompen.

middagloop 2Dat gebeurt tijdens een stevige tocht door de Beeltjens, langs de Nete en zelfs door het centrum van Westerlo. Vele mensen kijken nog raar op als ze plots deze lange stoet lopers zien passeren.

Wie er eind juni 2016 45 loopmiddagen heeft opzitten, mag een dagje gratis naar Bobbejaanland.

– ludo vervloet –

 

1 oktober – feest van St Bavo in Trichelhoek

LAAKDAL – Vandaag donderdag is het 1 oktober is het feest van St-Bavo in Trichelhoek-Eindhout. Zowat iedereen die af en toe een uitje waagt in Laakdal kent de overbekende Sint- Bavokapel in Trichelhoek. Je kan er gewoon niet naast kijken.

De kapel werd gebouwd op een terp (heuvel) in de middeleeuwen. De eerste vermelding dateert uit 1503 maar de oorsprong ervan ligt wellicht vele eeuwen vroeger. 1 oktober is ook synoniem van Bamis, in onze Kempense contreien het echte begin van de herfst.

ou 017 In de middeleeuwen was er reeds een woonkern in Trichelhoek gevestigd, geconcentreerd rond drie grote hoeven die juridisch verbonden waren aan een leenhof. Ook de naburige Rendershoek, afhankelijk van het ‘Hof Van der Galen’ van Vorst, moet ook al vroeg bewoond geweest zijn.

Zoals gebruikelijk vestigden de eerste bewoners zich op de beste gronden, in de buurt van drinkbaar water waarvan toen in Grote en Kleine Laak nog helemaal geen gebrek was.

Het is bovendien best mogelijk dat in Trichelhoek ook de eerste woonkern van Eindhout ontstond, de Sint-Bavokapel de eerste bidplaats was en dat op de plaats van de huidige Sint-Lambertuskerk pas later een kapel werd gebouwd. Zekerheid daaromtrent ontbreekt evenwel.

 In de 17de eeuw kenden de bedevaarten naar de H. Bavo in Trichelhoek een hoogtepunt. Uit het Hageland en de Kempen stroomden op 1 oktober, met Bamis,  de pelgrims toe, voornamelijk om genezing af te smeken tegen kinkhoest.

P1010760 In 1963/1964  was ik interimaris 4de en 5de leerjaar in de gemeentelijke jongensschool van Eindhout. Op 1 oktober trokken wij met de kinderen naar de St-Bavokapel voor een  eucharistie om Bamis te vieren, het echte begin van de herfst, én om de hemelbewoners te bedanken voor de oogsten die toen al zo goed als binnen waren gehaald. Maïsvelden als nu waren er nog niet te zien, het landbouwland oogde dus al erg kaal.

 Nadien mochten de kinderen voorzichtig kijken in de waterput die genezend water tegen kinkhoest zou bevatten. Veel pelgrims waren er evenwel niet meer in de sixties, hooguit een paar enkelingen kwamen er nog bidden voor bijstand.

P1010767 De St-Bavokapel staat op een terp of heuveltje. Het is een stijlvol bakstenen gebouw, verfraaid met witte zandsteen en bekroond met een sierlijk klokkentorentje op het spitse zadeldak. De muren zijn met steunberen versterkt en aan de zijkant van het koor is een kleine sacristie aangebouwd,.

 

Aan de kapel kan men een wandeling starten die u het mooie natuurgebied het Trichelbroek, met de mooiste vijver van Laakdal, laat ontdekken. 

 

-ludo vervloet-

DE MAAND OKTOBER

whaaaw Oktober (ook wel: wijnmaand) is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was immers oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Maar dat weten jullie intussen al langer …

Door de omschakeling van de zomertijd naar de standaardtijd op dag 25, de laatste zondag van de maand, duurt oktober een uur langer dan de andere maanden van 31 dagen. Hiermee is oktober de langste maand van het jaar. Oktober is ook de eerste volle herfstmaand. De dagen korten 1u.52.

pads  Oktober wordt, naast zaaimaand,  ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand. Oktober heeft geen echte feestdagen. Op de laatste oktoberdag is er wel Halloween dat de kerkelijke novemberfeesten Allerheiligen en Allerzielen vooraf gaat.

Trivia

ig 013Weerspreuken

 • Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, ’t is van een zachte winter ’t voorgevoel.
 • Warme oktoberdagen, februari vlagen.
 • Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt dan snel en koud.
 • Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild.

 

Extremen

 • 1881 – De koudste oktober ooit met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C (normaal: 10,5 °C).
 • 1905 – De koudste oktober van de eeuw met een gemiddelde temperatuur van 5,9 °C (normaal: 10,5 °C).
 • 1908 – De maand telde slechts 5 regendagen in Ukkel (ex aequo met 1965). Dit is het laagste aantal dat deze eeuw werd waargenomen tijdens oktober (normaal: 17 dagen).
 • 1921 – Dit is voor Ukkel de warmste maand oktober van de eeuw. De gemiddelde temperatuur bedraagt 14,0 °C (normaal: 10,5 °C).
 • 1932 – Met een totale hoeveelheid van 227,1 mm in de pluviometer is dit de natste oktober van de eeuw (normaal: 70,5 mm).
 • 1965 – In Ukkel tekenen we een recordwaarde op voor het aantal uren zonneschijn tijdens een maand oktober: 226 uur (normaal: 113 uur).
 • 1974 – De maand oktober telt dertig neerslagdagen in Ukkel (normaal: 17 dagen). Dit is niet alleen het hoogste aantal van de eeuw voor de maand oktober, maar zelfs het hoogste aantal van alle maanden van de eeuw.
 • 1975 – De maand oktober is in Ukkel de droogste ooit: er valt slechts 5,2 mm water in de pluviometer (normaal: 70,5 mm).
 • 1998 – De maand oktober is de somberste ooit in Ukkel: de zon schijnt slechts 48 uur (normaal: 111 uur).
 • 2001 – De maand oktober is zowat 4 graden warmer dan normaal. De opwarming van de Aarde is een feit.

 

P1010740

 

Bamis, eigenlijk ‘Baafmis’ (samentrekking van Bavomis), is de feestdag van Sint-Bavo op 1 oktober. St. Bavo is de patroonheilige van het bisdom Gent. Omdat Sint Bavo patroon is van de goede oogst, werd speciaal daarvoor gebeden.

In Trichelhoek-Eindhout werd hij vroeger door bedevaarders bezocht om kinkhoest te genezen.

 

 • Bamisfoor: feestmarkt in Gent, ter ere van Bavo.
 • Bamispacht: pacht die men rond de feestdag van Sint-Bavo moest betalen.
 • Bamisweer: typisch herfstweer, regen afgewisseld met hevige windstoten.
 • Bamismaan: de eerste volle maan van de herfst (zon 28 sep)

 

-ludo vervloet –