‘Laakdal zonder grenzen’ erg mooie afsluiter van de zomer

Van in de vroege ochtendschemering kwamen ze reeds in de buurt van de sporthal van Veerle-Laakdal toe, de deelnemers en hun supporters van de achtste uitgave van ‘Laakdal zonder grenzen’.

De ‘dubbel’ waarmee dit jaar werd uitgepakt, werd een succes over de ganse lijn. Van de 132 ingeschreven ploegen bleven er maar zeven achterwege. Daarmee bleven de organisatoren ‘Vorst leeft’ en de sportraad nog ver boven de 1 000 deelnemers.

De jonge mannen en vrouwen kregen een rist opgaven te verwerken op een resem spiksplinternieuwe toestellen die borg stonden voor een zalige nachtrust. Iemand die nooit aan sport doet, is hier niet op zijn plaats.

image002 Ze komen jaar na jaar uit het verre Ingelmunster naar ‘Laakdal zonder grenzen’. Al bij al een lonende verplaatsing, want Judoclub Ingelmunster rijgt hier de prijzen aan elkaar. In de laatste vier uitgaven scoorden ze tweemaal een tweede plaats en waren ze zaterdag voor de tweede opeenvolgende maal ook de besten uit het lot van 126 ploegen. Organisator Jurgen Mensch (boven r) is terecht fier op dit negental sportieve kerels.

 

In bijlage hopen we in een aantal sfeerbeelden de extra sportieve dag te schetsen. Probeer een beetje te genieten van de mooie afsluiter van de zomervakantie 2015.

Uitslagen in een apart bericht hierboven

  tekstje en foto’s onder

– ludo vervloet –

 

sized_DSC_0074 sized_DSC_0076sized_DSC_0109sized_DSC_0110sized_DSC_0069sized_DSC_0071sized_DSC_0077sized_DSC_0080sized_DSC_0081sized_DSC_0084sized_DSC_0086sized_DSC_0087sized_DSC_0089sized_DSC_0093sized_DSC_0095sized_DSC_0096sized_DSC_0099sized_DSC_0101sized_DSC_0103sized_DSC_0107sized_DSC_0111

50 JAAR GELEDEN WERD DE DORPSMOLEN NEERGEHAALD

Eeuwen lang speelden molens een belangrijke rol in de landelijke economie en was de molenaar een belangrijke persoon in het dorp.

De oudste molen van deelgemeente Veerle, een watermolen bevond zich ca 1350 op de oevers van de Grote Laak op de grens met Vorst. Besauwen heette toen de plaats die wij nu nog steeds ‘de brug’ noemen.

Een andere watermolen lag in Blaardonk langs diezelfde Laak en was eigendom van de abdij van Averbode.

Toen die laatste ook helemaal vervallen was, werd in Haanven in 1723 een windmolen opgericht door de abdij. Adriaan Meeus was de eerste molenaar. De laatste was Jan-Baptist Onsea.

 sized_P1010089

 

De Onsea’s richtten ook de eerste voetbalclub van Laakdal op: Vlug en Vrij Veerle in 1912.

In 1930 werd de kaduke molen geruild voor een mechanische graanmolen.

14 375-001 molen (2) 14 396 molen (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1942 kocht Alfons Heuvelmans de windmolen en bouwde hem weer op in Zittaart waar hij nog staat maar niet meer wentelt. Charel Heuvelmans (foto l), de laatste eigenaar, overleed vorig jaar.

DORPSMOLEN

Intussen had de Haanvense molen in 1798 concurrentie gekregen van de windmolen in het Dorp langs de Tessenderloseweg. De eerste eigenaar was de begoede familie Robijns. Jef Verwimp uit Eindhout was de eerste huurder-molenaar. In 1830 verhuurde Ludovicus Robijns de molen aan Jan Leonard Gaethoffs uit Berlaar. In 1848 kwam de met de Gaethoffsen verwante familie Vervloet op de molen.

Jan Frans Vervloet kwam uit Keerbergen en huwde in 1843 met Angelina Peeters, dochter van de … Haanvense molenaar. Leonard Gaethoffs was getuige. Van familiebanden gesproken. De familie Vervloet kocht de molen.

De dorpsmolen had een inhoud van 245 m3 en twee koppels molenstenen die ongeveer 2 500kg graan konden vermalen tot meel voor mens en dier. De wieken hadden een lengte van 13 m, 26 m in rechte lijn.

Omstreeks 1910 was Victor, zoon van Eugeen Vervloet, maalder. Victor (48) overleed schielijk in 1916, in volle WO1. Jef, zijn oudste zoon, was toen 12 en moest van de ene dag op de andere de molen op.

Gelukkig kwam Jef Loffens, de molenaar van Eindhout, geregeld een handje toesteken en leerde de jonge Jef de knepen van het vak. Eeuwige vriendschap tussen de families Loffens en Vervloet was daarvan het logische gevolg.

Toen de acht jaar joKnipsel dorpsmolenngere Georges (Jos) oud genoeg was, kwam hij zijn broer helpen. Na WO2 richtten de broers Vervloet ook een elektrische molen op in de Zandstraat. Het werd meteen een sociale ontmoetingsplaats voor de mensen van de Heide die wachtten tot hun graan voor onmiddellijk gebruik gemalen was.

Omdat de weers- (lees wind-)omstandigheden het wel eens lieten afweten en de vraag van de boeren en gewone burgers naar meel groot was, richtten de broers 1949 vlakbij de windmolen een mechanische molen in.

In 1953 draaide de windmolen voor het laatst. Twee jaar later kwam dr. Weyns een bod doen om de molen naar Bokrijk te verhuizen. Jef, die erg gehecht was aan zijn reus, weigerde. Toen Jef in 1960 stierf, stond er in Bokrijk al een andere molen.

Jos wou de molen gratis aan de gemeente Veerle schenken, maar daar bleef men doof voor zijn voorstellen. Omdat er dure onderhoudswerken op stapel stonden en de verzekeringspolissen bleven lopen, verkocht Jos de molen uiteindelijk aan een handelaar uit Ramsel, aan de helft van de prijs die dr. Weyns had geboden.

sized_P1010098 sized_P1010099 sized_P1010100 sized_P1010101

In de week voor Halfoogst 1965, precies een halve eeuw geleden, ging de molen neer. De eiken balken werden verzaagd om vele, erg vele fermettes, de bouwstijl uit de zestiger jaren, aan te kleden.

Ik wist van niks, ik was op rondreis in Denemarken. Toen ik bij mijn terugkeer van in de verte dat enorme gat in the skyline van Tessenderloseweg waarnam, wist ik meteen wat er gebeurd was. Tranen met tuiten, huilen en stampen van machteloze woede … ik was lange tijd mezelf niet meer.

Ere-deputé Ludo Helsen heeft een vervangmolen binnen bereik. Alleen de plaats om hem op te richten blijft onvindbaar. Wie een geschikte locatie weet, mag zich vanaf nu melden …

– ludo vervloet –

ONGELOOFLIJK … LIVIO LOI WINT GP3

 Amper één wedstrijd na het enorme succes van Xavier Siméon in Duitsland heeft ook een andere Belg voor een haast even geweldige stunt gezorgd in het Amerikaanse Indianapolis, de tempel van de snelheid. 

sized_DSC_0141Niemand minder dan Limburger Livio Loi won de GP3, de opstapklasse naar het grotere werk. Maar ook hier wordt enorm hard gereden door jongens die bun baby face nog niet verloren hebben.

Limburger Livio Loi zit al vanaf zijn 16de in het GP-circuit, maar nog nooit kon hij zijn Honda richting podium sturen. Tot voor de USA-race verzamelde hij een schamele 15 punten in de vorige GP’s. Daar komen er nu meteen 25 bij. Daarmee klimt Livio naar de 14de plaats in het klassement.

sized_DSC_0142‘Vanwaar die ommekeer?’, wilde de verzamelde persmeute weten. Kort en bondig antwoordde de 18-jarige … ‘Ik durfde het aan om op droogweerbanden te vertrekken terwijl de anderen vrijwel allemaal op regenschoeisel zaten. Een berekende gok die nog slaagde ook. Ik begon voorzichtig aan de race in 16de positie. Toen ik voelde dat de baan droog genoeg werd en zou blijven ben ik aan mijn opmars begonnen. Met groot succes. De tweede eindigde op 38″, de derde reeds op 57″, astronomische afstanden in dit wereldje. Gaten die je vrijwel nooit kan slaan. Wat ga ik deze overwinning nog lang koesteren. Ik moet nu vooruit. Graag zou ik eindigen in de top-tien van het WK.”

 

50 JAAR JEF EN ROSA

  sized_DSC_0112Jef en Rosa vierden gisteren hun 50ste huwelijksverjaardag. Eigenlijk waren ze van plan om dat onder hun beidjes in alle stilte te doen, maar ‘ omstandigheden’ verhinderden dat.

Toen ze zaterdagnamiddag zoals gewoonlijk van Blauberg naar huis werden gebracht door dochter Ingrid werden ze onaangenaam verrast door een onderbreking van het nieuws op de autoradio.

“Wij onderbreken even het nieuws voor een spoedbericht”,  klonk het plots door de boxen. “Ter hoogte van Langeblok, een riante woonwijk langs de Makelstraat in Veerle-Laakdal, wordt een enorme file gemeld door onze plaatselijke correspondent. De oorzaak ervan is nog niet achterhaald. Wij houden U alvast op de hoogte als we verder nieuws binnen krijgen.”

– “Allez, gij”, reageerde Jef oprecht verbaasd. “Toch geen accident, zeker? Of een brand zoals gisteren aan de Vorstsebaan.”

Toen ze Langeblok opreden was er inderdaad meer dan gewone bedrijvigheid rond hun woning waar te nemen, maar de aangekondigde ellenlange files vielen best mee.

Wel stond er een rijdende caféwagen op hun oprit geparkeerd en verder in de tuin waren vele familieleden, vrienden en kennissen al danig aan het aperitieven en aan het proeven van de vele zoete taarten.

Even later werd het ‘Happy birthday’-gezang even onderbroken door een resem natte – en klapzoenen. Jef en Rosa, destijds de eerste bewoners van Langeblok, zijn een bekend en oversympathiek koppel. Zoveel was duidelijk.

– ‘Totaal van de kaart’, gaven Jef en Rosa even later toe. ‘Ze’ hebben ons erg aangenaam liggen gehad. Maar we feesten graag mee, hoor.

sized_DSC_0093 sized_DSC_0095sized_DSC_0117sized_DSC_0105sized_DSC_0102sized_DSC_0099sized_DSC_0100sized_DSC_0097sized_DSC_0098

 

En gefeest werd er nog een hele tijd lang in de tuin van Jef en Rosa. Na de obligate fotoshoot kozen wij wijselijk het hazenpad. Tot over veertien dagen, op het feest van Langeblok …

 

– ludo vervloet –

DE MAAND AUGUSTUS

Augustus (ook wel oogstmaand) is de achtste maand van het jaar en heeft, net als juli, 31 dagen. Het zijn de enige maanden van 31 dagen die pal na elkaar voorkomen op de kalender.

Knipsel augustusDe maand is vernoemd naar Octavianus, de stiefzoon van Julius Caesar die zich later Augustus (de verhevene) liet noemen. Augustus was de grondlegger van de Pax Romana (de Romeinse vrede) die 200 honderd jaar zou duren (zie onder).

Tijdens zijn keizerschap zou Jezus Christus geboren zijn. Het is wel zeker dat beiden elkaar nooit hebben ontmoet of elkaar kenden.

Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, heette de maand Sextilis, wat “zesde maand” betekent. De Romeinen hadden zeer lange tijd geen namen voor hun maanden en dagen van de week. Aanvankelijk werden de eerste twee maanden zelfs niet meegeteld en begon het nieuwe jaar pas in maart. Vandaar.

De sterrenbeelden van augustus zijn Leeuw en Maagd.

Augustus is op het noordelijk halfrond de maand om te oogsten. Het woord oogst is zelfs van augustus afgeleid.

sized_P100083115 augustus is in België een officiële feestdag (Maria-Tenhemelopneming) en wordt ook bij ons Halfoogst genoemd. Het is de feestdag van de parochie Veerle. De processie gaat uit bij droog weer.

Weerspreuken

 • Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.
 • Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.
 • Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
 • Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.

Extremen

 • 1833– Tijdens dit eerste jaar van de geregistreerde waarnemingen kent men de koudste augustusmaand ooit.

 

 • 1912– Tijdens de maand scheen de zon nauwelijks 104 uur in Ukkel (normaal: 192 uur). Deze maand is meteen de somberste augustus van de eeuw.
 • 1912– Met een gemiddelde temperatuur van 13,8 °C in Ukkel is dit de koudste augustus van de eeuw (normale gemiddelde temperatuur: 16,9 °C).
 • 1947– De maand augustus breekt een aantal records in Ukkel : vijfentwintig zomerdagen (ex aequo met het jaar 1964), slechts vier neerslagdagen (normaal: 16 dagen), 323 uur zonneschijn (normaal: 192 uur). Het is tevens de tweede zonnigste maand van de hele eeuw (na de maand mei 1989).
 • 1983– Tijdens de maand augustus valt er slechts 10,4 mm neerslag in Ukkel (normaal: 69,6 mm). Dit is de droogste maand augustus van de eeuw.
 • 1996– Deze maand viel er in Ukkel 231,2 mm neerslag (normaal: 69,6 mm). Dit is niet alleen de natste maand augustus van de eeuw maar ook de natste maand van de eeuw in Ukkel zonder meer.
 • 1997– De warmste maand augustus van de eeuw: de gemiddelde temperatuur bedraagt voor Ukkel 21,2 °C (normaal: 16,9 °C).

 

 • 2006– Met slechts 97 uur zonneschijn (normaal 188 uur) is dit de somberste augustusmaand. De maand was ook de op één na natste ooit met 202.3 mm neerslag, enkel augustus 1996 was nog natter. Ook werden in Ukkel geen zomerdagen gemeten.

Weerspreuken

 • Geeft augustus weinig regen maar veel zonneschijn, krijgen we zeker goede wijn.
 • Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.
 • sized_aug - dec 2010-999Augustus eerste week heet en laf krijgt men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
 • Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.

 

 

 

De PAX ROMANA

 Pax Romana is Latijn voor ‘Romeinse Vrede’ en verwijst naar een periode van 200 jaar in de Romeinse geschiedenis.

 Deze vrede begon toen keizer Augustus in 27 v.Chr. de macht greep in Rome. Daarvoor hadden er vele burgeroorlogen gewoed, maar Augustus luidde een tijdperk van stabiliteit in.
 Hij bracht het aantal legioenen terug en verplaatste ze van Italië naar de provincies, zodat de machtige generaals niet de kans kregen om zich met het bewind van de keizer te bemoeien of in opstand te komen.

 Het einde van het tijdperk van vrede en stabiliteit wordt door veel historici gedateerd op 180 n.Chr., toen keizer Marcus Aurelius stierf en zijn zoon Commodus hem opvolgde. De nieuwe keizer was een tirannieke despoot die een schrikbewind voerde. Nadat hij in 192 was vermoord, brak een lange, bloedige strijd om de troon van het Romeinse Rijk los, en was de bloeitijd definitief voorbij.

– ludo vervloet –