MOORD IN KIPPENHOK

20150730_095350steenmarter20150730_095339

‘Killer steenmarter’ sloeg afgelopen nacht weer toe in de kippenren van Herman Vervloet in de Makelstraat. Het kippenhok met uitloop bevindt zich aan de stille kant van de tuin.

Daarvan heeft de marter wellicht gebruik gemaakt om zijn moordende race, zonder concurrentie van wie ook, uit te voeren. Uiteindelijk werden drie kippen slachtoffer van de rover.

Het is niet de eerste keer dat de steenmarter hier op bezoek was. Vorige herfst hield hij een gelijkaardige raid in hetzelfde hok. Toen werden vijf opgehokte kippen van hun slaapstok gehaald en doodgebeten. Ook andere buren met een rustig gelegen kippenhok kregen al moordend bezoek van het pelsdiertje.

De steenmarter is een gulzige doder, geen gulzige eter. Hij zuigt het bloed op uit het kippenkadaver en laat zijn slachtoffer dan onthoofd achter. “Ieder diertje zijn pleziertje” is hier wel letterlijk van toepassing.

Naast kippen molesteren kruipt de marter ook graag onder de motorkap van buiten slapende auto’s. Kijk dus geregeld de kabels na, want hij is blijkbaar ook verzot op geolied materiaal.

 -ludo vervloet-

HORECA-WISSELBEKER GERHAGEN NAAR ‘BOSRAND’

KRIJN VAN KOOLWIJK WINT BOSLOOP

In 1992, 23 jaar geleden, werd in het prachtige groen van Tessenderlo-Gerhagen, op de grens van Limburg en Antwerpen, de eerste officiële Bosloop gelopen. In atletiekkringen intussen een begrip. Niets is zo ontspannend inspannend als een loopwedstrijd door het bronsgroen eiken- en sparrenhout.

sized_DSC_0070 sized_DSC_0071 sized_DSC_0075

 

Een paar regendagen in de week vooraf verjoeg de droogte uit de bossen en verzadigde het groen met een massa zuurstof. De pakweg 1 500 deelnemers kregen er zondag zowaar een kick van.

Elk jaar groeit het aantal deelnemers en worden de faciliteiten voor deelnemers en kijkers er een stuk beter op. De Bosloop is aardig op weg om een klassieker in het circuit van de recreatieloop te worden. Raymond Dubois kijkt goedkeurend toe van op zijn witte wolk.

 Raymond Dubois, Antwerpenaar van geboorte, vestigde zich om beroepsbezigheden in 1969 op de Langeblok in Veerle. Raymond was een pur sang recreatiesportman avant la lettre. Lopen en zwemmen waren zijn lievelingsbezigheden buiten zijn werk. Toch maakte een fatale hartaanval in het zwembad een voortijdig einde aan zijn sportief leven.

sized_DSC_0188Zoon Stefan, intussen al jaren inwoner van Ranst, laat geen week onbenut om minstens een keer te komen trainen in de bossen van Gerhagen. In hart en nieren is hij een inwoner van Veerle-Tessenderlo gebleven.

Natuurlijk was hij gisteren ook weer van de partij. En wie loopt hij dan op het lijf? Zijn ‘meester’ uit het eerste klasje van de lagere school (1970 -1971). Voor beide partijen andermaal een hartelijk weerzien. Maar laten we het bij de wedstrijden houden.

BOSRAND

Naast de individuele uitslagen is er ook veel belangstelling voor die van de ‘Horeca Wisselbeker’, een onderlinge competitie tussen de eet-en drankgelegenheden op en rond de zandberg van Gerhagen. De ploeg die drie jaar naeen de wisselbeker wint, mag hem effectief in zijn prijzenkast zetten. Alleen bistro Ter Scoete slaagde daar één keer in.

Voor de tweede definitieve beker komt Bosrand nu aardig opzetten. Na de eerste overwinning ooit van Bosrand vorig jaar, stond er ook dit jaar geen maat op de Bosrandploegen die op de diverse afstanden het mooie weer maakten. Als Bosrand dat huzarenstukje ook volgend jaar weer realiseert, gaat de mooie wisselbeker in hun prijzenkas.

NIEK GIJBELS

sized_DSC_0078 sized_DSC_0083 In de lange spurt, zoals de 4,1 km-loop wel eens omschreven wordt, pakte Bosrand 5 prijzen in de eerste zes. Winnaar werd Niek Gijbels. Hij haalde het van Jeroen Vandebroek en Thomas Helsen voor de podiumplaatsen. Jeroen Verspreet uit Baal-Tremelo ging op de vierde plaats de andere Bosrandlopers Chiel Poffe en Kevin Mondelaers vooraf.

sized_DSC_0091Bij de vrouwen was Anja peeters de betere van Jana Van Lent en Myriam Juveyns.

SVEN KERREMANS

sized_DSC_0085 sized_DSC_0087 sized_DSC_0111Sven Kerremans won onlangs de 8 km-loop in Eindhout. In de 8,35 km van Gerhagen hield Sven uit Paal zijn Bosrandcompanen Steven Vermeiren, Michiel Verholst en Wesley Van de Gaer achter zich.

Sigrid Van den Bempt (17) was beste vrouw voor Lore Van de Perre (24) en Hanna Vandenbosch (32). Elly Vervloet rondde een voorzichtig heroptreden na meer dan 30 jaar afwezigheid af met een bemoedigende 47ste stek.

KRIJN VAN KOOLWIJK

sized_DSC_0094 sized_DSC_0095 sized_DSC_0096 sized_DSC_0140 sized_DSC_0141 sized_DSC_0142Looienaar Krijn Van Koolwijk, die zich onlangs in ‘The Classic’ alleen liet opmerken als haas voor de latere winnares bij de vrouwen, won de 13,7 km-wedstrijd bij de mannen. Alleen Lander Vanderspikken moest maar 10 sec toegeven op de vlot lopende steeplespecialist én veldloper.

“Vanwaar die metamorfose?” wilden we na afloop van hem horen. “Ik sukkel al een heel seizoen met een hardnekkige peesontsteking die mij belette om op mijn normaal niveau te lopen”, legde Krijn uit. “De laatste weken ging het merkelijk beter. Echt doorgaan durfde ik evenwel nog niet tot voor vandaag. Ik voel (nog) geen pijn na de Bosloop, dus denk ik dat het de goede kant opgaat. Ik ga alleszins nog aan wedstrijden van dit kaliber deelnemen. Kwestie van in beweging te blijven. Aan de piste denk ik dit jaar niet meer. Ik heb geen voorbereiding gehad. Volgend jaar misschien opnieuw. We zien wel.” En weg was hij naar vrouw en kindjes om de dubbele buggy huiswaarts te duwen.

Derde man werd Pieter Van Dijck, voor Pascal Van Marcke, Geert Schroven, Stefan Rens en Chrisje Wouters. Op Krijn en Pieter na allemaal Bosrandlopers.

Patrik Vankrunkelsven eindigde op een mooie 28ste plaats. Zijn vrouw Marleen Finoulst werd 232ste. Gert Van Rooy, sportfunctionaris in Laakdal, werd 65ste.

De podiumdames in deze run werden Dorien Peeters, Elly Kerstens en Karen Peeters.

sized_DSC_0178 sized_DSC_0191 sized_DSC_0195

Tot volgend jaar op de laatste julizondag.

 

– ludo vervloet –

XAVIER SIMEON SCHRIJFT BELGISCHE RACEGESCHIEDENIS

 De 25-jarige Brusselaar Xavier Siméon schreef zondag op de Duitse Sachsenring Belgische motorracegeschiedenis door 33 jaar na Didier de Radigues nog eens een GP voor het WK te winnen.

Tot nog toe was Didier, samen met die andere Brusselaar Julien Van Zeebroeck, de enige die dat kon zeggen.

Van Zeebroeck won destijds in de 50 cc, de borreltjesklasse die al lang is opgedoekt. Didier won in 1982 liefst 3 GP’s 350cc en werd daarmee ook vice-wereldkampioen. de Radigues won ook één GP 250cc. Die tweetaktklassen zijn intussen opgedoekt en vervangen door de GP2 waar men met erg krachtige en snelle viertaktmotoren rijdt.

sized_DSC_0030 sized_DSC_0031 sized_DSC_0032

De erg geëmotioneerde Siméon kon na afloop zijn tranen nauwelijks bedwingen op de hoogste podiumtrap, zeker toen de Belgische vlag wapperde en onze nationale hymne werd gespeeld. Een deuntje dat weinigen uit de racewereld kenden.

Siméon had er een sterk weekend opzitten voor aanvang van de eigenlijke GP-race. Hij veroverde de tweede plaats op de startgrid achter WK-leider Johann Zarco.

sized_DSC_0004 sized_DSC_0027 sized_DSC_0028

In de start van de race werd Xavier meteen overrompeld door de drieste manoeuvres van Morbidelli. Een erg attente Zarco maakte van het tumult voorin dankbaar gebruik om vanuit vierde positie meteen door te stoten naar de leiding. Siméon werkte zich op naar de tweede plaats. Maar hij wou duidelijk meer.

Met nog vier ronden voor de boeg gooide Siméon al zijn kaarten op tafel en werd hij de nieuwe leider. Zaak was nu om in de overige rondjes van 3,7 km elk de Fransman van zich af te houden. En dat deed hij tot op de bevrijdende eindstreep. Tijd om alle emoties de vrije loop te laten gaan.

sized_DSC_0017 sized_DSC_0041

België heeft eindelijk weer een GP-winnaar. Aan Siméon nu de eer om te bewijzen dat deze eerste zege geen toevalstreffer was.

In de WK-stand klimt Siméon van de achtste naar de zesde plaats.

 

MAKKIE  VOOR MARQUEZ

 Regerend wereldkampioen Marc Marquez heeft op de Duitse Sachsenring bij Chemnitz een overtuigende overwinning behaald in de Duitse MOTOGP. Dani Pedrosa maakte er een één-twee van voor Repsol Honda door klassementsleider Valentino Rossi achter zich te houden. Jorge Lorenzo was vierde.

Marquez, die een moeizaam eerste deel van het seizoen kende met de nodige crashes en bij aankomst in Duitsland alleen nog maar de race in Austin had gewonnen, heeft een beresterk weekend achter de rug op het kortste circuit van het WK. De Spanjaard was in alle trainingen de snelste, pakte de pole-position door een nieuw ronderecord te rijden en was ook in de race weer razendsnel.

sized_DSC_0054 sized_DSC_0058

De start was voor Pedrosa die beter wegkwam voor zijn teamgenoot. De attente Lorenzo werkte zich aan de buitenkant van de eerste bocht echter behendig voorbij de beide Honda’s naar de eerste positie. Marquez kwam zodoende derde te liggen maar had Pedrosa al snel te grazen voor de tweede plaats. In de vijfde ronde raasde hij Lorenzo voorbij en nam de leiding.

sized_DSC_0060 sized_DSC_0061 sized_DSC_0065

De kampioen van vorig jaar sloeg hierna alleen op de vlucht en kon die tot aan de finish controleren. Zijn zesde opeenvolgende GrandPrix-overwinning op de Sachsenring, de lagere klassen meegerekend, was een feit.

De strijd om de tweede plek werd nog behoorlijk spannend. Lorenzo zag eerst Rossi voorbij komen en daarna Pedrosa. De Honda’s, die als enigen voor harde banden hadden gekozen, waren dit weekend duidelijk sneller dan de Yamaha’s. Het was dan ook normaal dat Pedrosa een inhaalactie zou wagen bij Rossi. Die kwam er halverwege de race bij het aanremmen voor de elfde bocht.

sized_DSC_0062 sized_DSC_0073 sized_DSC_0075

De Italiaan wist de Spanjaard daarna nog verrassend goed te volgen, maar meer dan een derde plek zat er niet in voor hem. Lorenzo raakte achterop en kwam als vierde aan de finish, voor Andrea Iannone, Bradley Smith, Cal Crutchlow, Pol Espargaro en Danilo Petrucci. Aleix Espargaro bleef Suzuki-teamgenoot Maverick Vinales nog net voor en werd tiende.

Andrea Dovizioso was een van de crashers in Duitsland en noteerde zijn derde DNF in vier races.

Rossi gaat nog steeds aan de leiding in het kampioenschap en heeft nu dertien punten voorsprong op teamgenoot Lorenzo.

sized_DSC_0077 sized_DSC_0084 sized_DSC_0097

De MotoGP-rijders hebben nu even pauze. De volgende race is pas op 9 augustus in het Amerikaanse Indianapolis.

-ludo vervloet-

PETER DENTENEER KWAM LOOPLES GEVEN

Eindhout – De 13de jogging van Kapellekeskermis werd een regelrecht schot in de roos. Ondanks de plus 30°C waren heel wat lopers afgezakt naar de grote wei van boer Ver Bruggen om er een warme, aangename en sportieve zaterdagnamiddag van te maken. In totaal werden 260 deelnemers geteld.

sized_DSC_0230 sized_DSC_0237

Omdat de lopers van de 4 – 8 en 12 km gezamenlijk van start gaan, werd de groep al na een paar honderd meter op een ellenlang lint getrokken. Een bont spektakel van kleuren en lichaamsvormen waarvoor de kijkers-bewoners langs het parcours graag hun stoel hadden buiten gezet.

sized_DSC_0254 sized_DSC_0266

Er vormde zich al spoedig een elitegroepje waarin de betere elementen van vooral de 12 km zich van de rest afzonderde.

sized_DSC_0256 sized_DSC_0285

Na afloop van de eerste ronde waren de besten van de 4 km bekend. Laurens Verluyten uit Laakdal toonde zich de betere van Wout Daniëls uit Meerhout en Peter Maes uit Wolfdonk. Dirk Volders werd zesde. Marc Vleugels tien de Walter Willekens dertiende.

sized_DSC_0290Vooraf hadden we Walter Willekens (foto) nog uitvoerig gefeliciteerd met zijn prachtige uitslag (38ste) in ‘The Classic’ van Tessenderlo.

 “Niets is wat het lijkt”, bezwoer Walter ons. “Dit was een groot misverstand. Aanvankelijk wou ik niet eens meedoen, maar toen één van de deelnemers zich te beroerd voelde om een wedstrijd te lopen, speelde hij mij zijn startnummer door. Ik bakte er echt niet veel van en eindigde ergens diep in de groep. Zo zie je maar wat een computer kan aanrichten.”

Dat ondervonden ook de  sized_DSC_0310 sized_DSC_0313 koplopers van de 8 km in Eindhout. Mark Van Gestel, de winnaar in Vorst en derde in Veerle-Heide, was er vast van overtuigd dat hij tweede geworden was achter Sven Kerremans (foto) omdat hij Thomas Helsen in de finale nog voorbij was gelopen.  

Dat klopte, bleek achteraf, want de wedstrijdcomputer had Hugo Van Geel uit Olmen, een 4 km- loper, onterecht als winnaar van de 8 km aangewezen … 

Mark werd hiermee bovendien ook de regelmatigste 8 km-loper van het gloednieuwe criterium ‘Laakdal loopt’ met een eerste, een tweede en een derde plaats.

sized_DSC_0287 sized_DSC_0275 sized_DSC_0303sized_DSC_0338 sized_DSC_0341

DSC_0344 - kopieStefan Rens uit Morkhoven, de winnaar van de twee vorige edities in Laakdal, moest dit keer zijn meerdere erkennen in

Peter Denteneer (112). Denteneer? hadden wij en zij nog nooit van gehoord. Een vaardige i-podbedienaar bracht meteen uitkomst. ‘Peter Denteneer uit Hofstade bij Mechelen werd op zijn 24ste onlangs 30ste op de Europese Spelen in Bakoe.’ Een rastalent dus waartegen niemand van het bekende clubje atleten uit onze regio tegenop kon. Ranke kerel, sierlijke tred en een verschroeiende snelheid in de lange benen. Pas in de finale van de 12 km liep hij met de handrem op, nog goed voor 17,21 km/u gemiddeld.

De dagelijkse trainingsmakkers Stefan Rens, Chris Wouters enTom Voet moesten het stellen met resp. 16,96, 16,84 en 16,19 km/u.

sized_DSC_0250sized_DSC_0299

DSC_0345 DSC_0348

“Ik ben in de laatste ronde nog ongelukkig ten val gekomen”, vertelde Stefan Rens na afloop. Daarom kon Chris  wat achterstand goedmaken.’ Stefan werd op de 12 km winnaar van het ‘Laakdal loopt’-criterium met een eerste en tweede plaats uit drie wedstrijden.

 ‘Volgende week ga ik even uitblazen met zoon Yentel in Griekenland. Deze maand loop ik ook nog  Baalberg in Betekom en de Bosloop in Tessenderlo’, gaf Stefan nog mee.

De Laakdals atleten Ivo Van Doninck, Kristof Mertens, Kris De Rouck en Tom Saenen finishten allen in de eerste negen. Rudi Van Opstal werd twaalfde en Moni Vandeweyer werd nog maar eens beste vrouw op de twintigste plaats.

sized_DSC_0276Pastoor Eric Seghers vond het een te warme en vermoeiende dag en liet iedereen met de glimlach voor zich opdraven.

Vooraleer de grote jongens en meisjes eraan begonnen was er ook een Kids-run met wedstrijdjes over 100 – 500 en 1 000 m. Iedere deelnemer ontving een medaille. Een klassement werd niet gemaakt.

 

 

JULI, EERSTE VOLLE ZOMERMAAND

 Juli (hooimaand) is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is genoemd naar Gaius Julius Caesar.

sized_jh 023 sized_lk 002 sized_lk 003

Vandaag 1 juli begint de lange zomervakantie voor de schoolgaande jeugd.

Blue Moon

maanBlue Moon is de tweede volle maan in dezelfde maand en komt niet elk jaar voor.

Net als in 2012 (augustus) hebben we ook dit jaar weer een Blue Moon.

Juli 2015 levert de eerste volle maan morgen 2 juli, de tweede op 31 juli.

2018 wordt nog straffer met Blue Moons in januari én maart.

Blue Moon is vooral … onderwerp van vooral zeemzoete , overgeromantiseerde  Amerikaanse songs.

Wat bezingt men eigenlijk op een Blue Moonavond? We pikten er een Elvis Presleyversie (1956) uit en … echt moeilijk is het niet.

-Blue Moon Lyrics  from Elvis Presley –

        —Blue moon

You saw me standing alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own

Blue moon
You knew just what I was there for
You heard me saying a pray for
Someone I really could care for

Blue moon
You saw me standing alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own

Blue moon
Without a love of my own

 

Extremen van juli

sized_juli 2009 (337)

1841Koudste julimaand ooit.

1885– Droogste julimaand ooit, zowel wat hoeveelheid als aantal regendagen betreft.

  • 1911– Slechts 5 regendagen in Ukkel (normaal: 16 dagen). Dit is een recordwaarde voor die maand in de 20ste eeuw, dat geëvenaard wordt in juli 1989.
  • 1911– Zonneschijnduur in Ukkel 352 uur (normaal: 193 uur). Dit isde zonnigste maand juli van de eeuw.
  • 1919– Koudste maand juli van de eeuw: de gemiddelde temperatuur geraakt niet boven 13,5 °C in Ukkel (normaal: 17,0 °C).
  • 1921– De totale neerslaghoeveelheid van deze maand bedraagt slechts 5,9 mm voor Ukkel (normaal: 79,8 mm). Dit is de laagste waarde van de eeuw voor de maand juli.
  • 1936– Slechts 2 dagen van deze julimaand blijven droog.
  • 1942– Natste julimaand ooit in Ukkel: er valt 196,5 mm in de pluviometer (normaal: 79,8 mm).
  • 1989– Slechts vijf regendagen in Ukkel (normale: 16 dagen). Dit is het laagste aantal van de eeuw voor de maand juli, ex aequo met 1911. De grasvlakten in de Famenne en de Fagne lijden onder de droogte.
  • 1994– Uitzonderlijk warme maand juli. De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedraagt 21,8 °C (normaal: 17,0 °C). We tellen ook 22 zomerdagen en 9 hittedagen in Ukkel. Dit is de warmste maand van de eeuw (voor juli 1983 en augustus 1997).
  • 2000– Somberste julimaand ooit in Ukkel: de zon schijnt slechts 92 uur (normaal: 193 uur).
  • 2006 – Warmste julimaand ooit. Dit geldt zowel voor gemiddelde als minimum- en maximumtemperatuur. Tevens was het ook de zonnigste julimaand met 314 uur zonneschijn te Ukkel. 

 

-ludo vervloet-