VANDAAG 21 JUNI START DE ASTRONOMISCHE ZOMER

 De zomer is een van de vier seizoenen. Oorzaak daarvan is de kantelbeweging van de planeet Aarde. Op ons noordelijk halfrond omvat de zomer de maanden juni, juli, augustus en september. Juli en augustus zijn volle zomermaanden en ontleenden hun naam aan de Romeinse keizers Julius Caesar en Augustus.

DSC_5929dagpauwoog DSCF0037

Het astronomisch bepaalde begin van de zomer is de zomerzonnewende, vandaag zondag 21 juni om 18u38 precies. De zon gaat dan door het zomerpunt. Ze bereikt de hoogste stand boven de horizon en we krijgen de langste dag het jaar. Van 5u29 tot 22u00. Alhoewel … Ook maandag en dinsdag zijn nog net even lang als de langste dag maar minder spectaculair.

In Groot-Brittannië is de verwelkoming van de zomerzon tijdens het solstitium van 21 juni uitgegroeid tot een traditioneel festijn waarvoor duizenden geïnteresseerden zich gedurende de nacht van 20 op 21 juni verzamelen rond het prehistorische steencirkel-monument Stonehenge op de Salisbury Plains, dicht bij het dorpje Amesbury in het graafschap Wiltshire.

Alleen dan namelijk komt de zon exact achter de zogenaamde Heel Stone op, een onmiskenbare steenkolos in een van de tegenwoordig vrijwel niet meer herkenbare verre buitenringen van het monument, die volgens sommige theorieën een prominente rol moeten hebben gespeeld als het vaste ijkpunt dat nodig was om Stonehenge te kunnen gebruiken als calendarium, observatorium voor zon, maan en sterren, en als men geloof zou hechten aan de meest buitenissige bedenksels, zelfs als een soort computer avant la lettre.

Op de laatste junidag knijpt de zon er ook ’s avonds een eerste minuutje af. Van 22u00 gaat het dan naar 21.59 en wordt de dag aan twee kanten echt wat korter. Maar nog geen paniek … de avonden blijven lang en hopelijk met terrasjesweer.

Eind juli worden we ’s morgens pas gewekt om 6u12 en ’s avonds gaan binnen de lichten aan omstreeks 21u30. De dag is echter nog ruim lang genoeg voor aangename buitenactiviteiten.

Eind augustus komen we al aan 6u34 en 20u31 en dat beginnen we wel te voelen.

De zomer eindigt met de herfst-equinox op woensdag 23 september. De zon komt op om 7u30 en gaat onder om 19u39. Die dag is op het zuidelijke halfrond even lang als op het noordelijke.

Wij noordelijken trekken stilaan naar onze winter, de zuidelijken naar hun zomer.

Om praktische redenen begon de meteorologische zomer al op 1 juni .

In de zomer mogen we relatief hoge temperaturen verwachten bij langer daglicht.  Een warmteonweer durft ook regelmatig losbarsten. In het eerste deel van de zomer is er nog veel bloeiende natuur. De boeren slaan hooi in als wintervoer voor hun dieren. De zomer is ook het seizoen met de voor de meeste mensen langste vakantie van het jaar.

 -ludo vervloet-

CHRIS MERTENS VOLGT ZICHZELF OP

Koningschieting van de gilde aan de schuttersboom

Zondag 7 juni 2015 werd de staande wip, een paal van 18 m hoog, eindelijk nog eens gebruikt door de kolveniersgilde van O.L.Vrouw van Veerle voor een nieuwe koningschieting. De paal, een schuttersboom, bevindt zich in het driehoekig perkje op de plaats … Schuttersboom.

sized_DSC_0199 sized_DSC_0201 sized_DSC_0203 sized_DSC_0210

Drie jaar geleden werd Chris Mertens de nieuwe koning van de gilde. Hij nam toen de scepter over van Jean Verbeeck, die in 2009 koning was geworden.

De aandachtige lezer merkt het al: een koning blijft drie jaar regeren over zijn gilde en … kan zichzelf opvolgen.

sized_DSC_0211 sized_DSC_0212 sized_DSC_0215 sized_DSC_0227

Wie  driemaal na elkaar koning wordt, wordt ook automatisch keizer van de gilde en mag niet meer deelnemen aan de gewone koningschietingen.

Wel kan hij hogerop nog opperkoning te worden. Daarvoor moet hij zich nog eens driemaal de beste tonen in een regionale competitie die pas om de vijf jaar georganiseerd wordt.

Opperkeizer worden kan ook maar is nog moeilijker. Het spreekt vanzelf dat er niet veel opperkoningen en -keizers rondlopen in onze gewesten.

Maar laat ons het houden bij de koningschieting van zondag.

sized_DSC_0216 sized_DSC_0217 sized_DSC_0218 sized_DSC_0219

Na de vele, meestal mislukte pogingen van genodigden en kijkers om de gaai er af te vlammen, begon de eigenlijke schieting.

sized_DSC_0231 sized_DSC_0235 sized_DSC_0237 sized_DSC_0239

Chris Mertens verlangde hevig naar een tweede titel en wou die al veilig stellen in de eerste ronde van de wedstrijd waaraan weinig schutters deelnamen. Als regerende koning mocht Chris driemaal na elkaar proberen om de gaai er af te knallen. Zijn tegenstanders moesten het met één beurt stellen.

Chris was heel zenuwachtig. Hij nam onnoemelijk lang de tijd om naar het plaatje onder de gaai te mikken. De vrij sterke wind speelde hem parten. Chris miste alle drie zijn schoten. Het wenen stond hem nader dan het lachen.

sized_DSC_0245 sized_DSC_0247 sized_DSC_0250 sized_DSC_0255

 

Na hem slaagden drie clubgenoten er wel in om de vogel af te knallen. Zij zouden uitmaken wie de nieuwe koning van de gilde werd. Tenzij niemand van hen dat echt wou. Zich terugtrekken uit de competitie kostte wel 15 € elk.

En toch deden ze het alle drie. De eerste vond zichzelf te oud om drie jaar lang de gilde te leiden. De tweede, een beroepsmilitair, kon zijn beroep niet laten samenvallen met het vrij drukke gildeleven en de derde vond zichzelf helemaal niet geschikt om koning te worden.

Door die forfaits kwam de uittredende koning Chris opnieuw in de race, net als ex-koning Jean ‘Beeck’. Dit keer bewaarde Chris zijn kalmte en knalde bij zijn eerste poging de vogel van de paal. Niemand van zijn nieuwe tegenstrevers was dat gelukt.

Daarmee volgde Chris dan toch nog zichzelf op. Tot grote vreugde van zichzelf, zijn vrouw koningin en zijn zoon, de vlagdrager van de gilde.

sized_DSC_0273 sized_DSC_0290 sized_DSC_0291 sized_DSC_0293      Ook de andere leden vonden dit een prachtig resultaat voor de gilde, want Chris kwijt zich haast dag en nacht van zijn koninklijke taak.

sized_DSC_0297 sized_DSC_0299 sized_DSC_0302 sized_DSC_0306 sized_DSC_0308

Oudste van Laakdal

De kolveniersgilde is met voorsprong de oudste vereniging van Laakdal. Ze bestaat reeds van 1640 als een afsplitsing van de Sint-Sebastiaansgilde die al voor 1600 bestond in Veerle.

Het woord kolveniers komt van kolve, buks, bus en geweer. Kolveniers schoten dus met de moderne wapentuigen van die tijd terwijl Sint-Sebastiaan bleef verder doen met de edele handboog. De kolveniersgilde van Veerle wordt dit jaar 375 jaar oud (en dat weten ze blijkbaar zelf nog niet). Waar wordt dat feestje gevierd?

De huidige leden zijn er zich gelukkig wel van bewust dat er dringend jong bloed in de vereniging moet gepompt worden om te kunnen overleven. Een deel van de jeugd voelt zich aangesproken, maar weinigen wagen de stap naar het gildeleven, dat zeker nog steeds zijn charmes heeft. Het zou zonde zijn mocht ze toch verdwijnen in de nevelen van de tijd. Chris en Co, aan jullie om dat te verhinderen.

-ludo vervloet-

 

JUNI … EINDE LENTE, BEGIN ZOMER

Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand of weimaand ) is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter.

sized_DSCN2810Juni omvat het laatste deel van de lente en het eerste van de zomer. De dagen zijn nu het langst. Na afloop is het jaar 2015 halfweg.

Om praktische redenen begint bij ons de meteorologische zomer op 1 juni en duurt tot 1 september.

De sterrenbeelden van deze maand zijn Tweelingen en Kreeft. De zomerzonnewende, bij ons tevens langste dag van het jaar, valt dit jaar op de 21ste. Om 18u38 precies begint de zomer.

Een koude periode in juni wordt ‘schaapscheerderskou’ genoemd.

Bij deze maand horen de volgende weerspreuken:

 • Juniregen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.
 • Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.
 • De eerste juni kil en wak, brengt veel koren in de zak.
 • Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.
 • Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in z`n hand.
 • Is de juniavond mistig, dan het weer met gaven kwistig.
 • Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm.
 • Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein maar fijn.
 • Niet te koel, niet zwoel, niet te nat, en niet te droog, juni vult de schuren hoog.

sized_DSCN2378

 • Extremen
 • 1839Natste juni ooit met meer dan 2,5 keer de normale hoeveelheid regen.
 • 1887Laagste aantal regendagen in juni sinds begin van waarnemingen.
 • 1916Hoogste aantal regendagen in juni sinds begin van waarnemingen.
 • 1918– Laagste gemiddelde minimumtemperatuur in de maand juni waargenomen.
 • 1923– In Ukkel is de gemiddelde temperatuur voor deze maand juni de laagste van alle maanden juni ooit met een waarde van 11,5 °C (normaal: 15,5 °C).
 • 1963– Tijdens de maand juni valt er 153,7 mm in de pluviometer in Ukkel (normaal: 66,5 mm). Dit is de natste maand juni van de 20ste eeuw.
 • 1976– De maand juni is in Ukkel uitzonderlijk in meerdere opzichten. Hij telt het kleinste aantal neerslagdagen (5, normaal: 16 dagen). Het is ook de droogste met een neerslagtotaal van 12,1 mm (normaal: 66,5 mm). Met een gemiddelde temperatuur van 19,2 °C is het ook de warmste maand juni van de eeuw (normaal: 15,5 °C). Het is tenslotte ook de zonnigste maand juni van de eeuw: we registreren 349 uur zonneschijn (normaal: 226 uur).
 • 1987– Tijdens de maand juni scheen de zon slechts 111 uur in Ukkel (normaal: 226 uur): dit is de somberste maand juni van de eeuw.
 • 2003– Zowel de gemiddelde als de gemiddelde minimumtemperatuur breken warmterecords met meer dan 3 graden boven normaal.

Prettige en warme junimaand 2015 gewenst!

-ludo v –