Pater Damiaan heilig verklaard

Op 11 oktober 2009 verklaart paus Benedictus XVI de Belgische missionaris Pater Damiaan (1840-1889) heilig tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek Rome.

° Jozef De Veuster wordt in 1840 geboren in Tremelo. Bij de Congregatie van de Paters van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria kiest hij voor de broedernaam Damiaan. Pater Damiaan, zoals de wereld hem leert kennen.

° Damiaan vraagt uitgezonden te worden naar Molokaï, een eiland van Hawaï dat melaatsen opvangt. Pater Damiaan trekt zich het lot van de ongeveer zeshonderd verstoten melaatsen aan. Niet alleen zet hij zich in voor zielenzorg, maar neemt ook hun ziekenzorg waar. Hij verbetert ook de hygiëne op het eiland.

° De Belgische missionaris reorganiseert de gemeenschap en sticht een centrum van christendom. Hij bouwt een kerk en laat wegen aanleggen. Naast zijn werk als priester speelt hij ook voor dokter. Melaatsendokter.

° En wat moest gebeuren, gebeurde ook. Vanaf 1876 (hij is dan 36) lijdt Damiaan ook aan melaatsheid. Melaats onder de melaatsen. Nog 13 jaar lang houdt hij zich staande. Maar in 1889 overlijdt hij toch aan de ziekte. Hij is dan amper 49.

° Zeilschip Mercator (nog steeds in Oostende) brengt zijn stoffelijk overschot in 1936 over naar Antwerpen. Leuven wordt zijn thuishaven (foto). Zijn rechterhand wordt op het eiland Molokai begraven.

° Damiaan wordt in 2005 verkozen tot grootste Belg aller tijden. In 2009, exact 120 jaar na zijn dood, wordt hij heilig verklaard. Normaal toch dat de heilige Damiaan de beschermheilige voor melaatsen en aids-patiënten is.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail