Elias Howe en zijn naaimachine

De Amerikaanse uitvinder Elias Howe (1819-1867) presenteerde in 1846 zijn eerste naaimachine. Voor die tijd waren er al naaimachines op de markt gebracht, maar de machine van Howe was de eerste naaimachine die geschikt was voor een breed publiek. Howe is daarom ook de geschiedenisboeken ingegaan als dé uitvinder van de naaimachine.

° Elias Howe (prent) werkte in zijn jeugd  in een textielfabriek. In die periode ging een groot deel van het spinnen en weven al machinaal, maar het naaien van kledingstukken werd nog altijd volledig met de hand gedaan.

° De Parijse kleermaker Barthélemy Thimonnier was een van de eersten die probeerde een bruikbare naaimachine te bouwen. Hij maakte een model waarmee met één draad gestikt kon worden en vroeg hierop in 1830 patent aan.

°° Thimonnier zette met een aantal van deze machines een atelier op en sprak met het Franse leger af dat hij uniformen ging maken. Een aantal kleermakers en naaisters was echter bang dat de machines hun baan zouden inpalmen. Ze slopen daarom het atelier van de Fransman binnen en vernielden al zijn machines.

° In 1846 had Elias Howe een plan voor een degelijke machine. Die werkte met twee draden en produceerde een kettingsteek waarbij de ene draad uit een spoel kwam en de ander door een naald werd gevoerd.

° Howe ontving een patent op de machine, maar kon vervolgens niemand vinden die erin wilde investeren. De Amerikaan verhuisde naar Engeland en verkocht de patentrechten voor 250 Engelse ponden.

° Het verging de uitvinder hierna niet al te best. Zijn financiële situatie verslechterde en hij stuurde zijn gezin terug naar de VS. Even later was Elias Howe nagenoeg bankroet en keerde ook hij terug naar Amerika waar hij  zijn vrouw doodziek vond en velen aan de haal waren gegaan met zijn uitvinding.

° Voor Howe brak toen een periode van gerechtelijke procedures aan. Howe procedeerde tegen de Amerikaanse zakenman Isaac Merit Singer die de naaimachine had geperfectioneerd en er goed handel mee dreef.

° In die periode was de naam van Singer al synoniem van naaimachine.

° Howe won wel de rechtszaak tegen Singer en kreeg meteen een aandeel in de opbrengst.

° In 1865 richtte hij de ‘Howe Machine Company’ op in Bridgeport, Connecticut. Het ging hem financieel weer voor de wind.

° Elias Howe overleed echter op zijn 48ste en werd begraven op Green-Wood in Brooklyn, New York.

° Pas in 2004 kreeg Elias Howe een plek in de ‘United States National Inventors Hall of Fame’. The Beatles konden de uitvinding van de Amerikaan overigens ook waarderen. De film Help! uit 1965 eindigt immers met de zin “Respectfully dedicated to Elias Howe who, in 1846, invented the sewing machine.”

  • met dank aan HISTORIEK
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail