Vuren kijkt verder 15

Wie weet het nog ? Ik  soms ook niet meer, maar wanneer je even wil nadenken toch wel ! En de bekende New York Times helpt ons. Enkele dagen in een nabij buitenland gaven me tijd om toch eens na te denken over alles wat wij nu meemaken.

De wijze waarop landen rondom ons omgaan met het coronagebeuren is duidelijk anders ,rustiger en kalmer , de situatie wordt er niet zo door pers en TV opgeklopt en opgejaagd.

Men geraakt er niet in paniek omwille van enkele bijkomende besmettingen . Niemand jaagt de regering op omdat ze zogezegd niet luistert naar de virologen of niet honderd procent doet wat die zeggen . Er is geen “ambras “ tussen beide groepen….Er is een duidelijke eenheid van aanpak.

Des te harder valt het op dat er in ons land in 2 gebieden een chaos is tot stand gebracht: aan de kust en in de Antwerpse Kempen , precies de twee gebieden waar de regering het beleid in handen heeft gegeven van twee gouverneurs en vier burgemeesters.

De draagkracht van mensen en vooral hun incasseringsvermogen worden overschreden .Vooral het feit dat een groot aantal mensen zich erg onheus behandeld voelt , mensen uit de Kempen en dagjesmensen aan zee , haalt de motivatie van velen naar beneden,

En dan zijn er onze regeringen . Begin maart is de federale regering met volmachten, maar met grote steun van het parlement er goed aan begonnen . Maar door een andere politieke samenstelling van de federale en de Vlaamse regering kwam er snel grote naijver tussen ministers en regeringen. Ministers spraken elkaar tegen en vooral de tv – interviewers legden zich toe op het uitvergroten van die verschillen. De pers volgde.

Daarenboven verloor de Vlaamse regering aan slagkracht door het overlijdensschandaal in de rusthuizen . Door het feit ook dat niemand de eer aan zichzelf hield en opstapte zal dat probleem de Vlaamse regering blijven achtervolgen.

De federale  regering liep in de val van de pers  die haar telkens bleef  verwijten dat ze niet alles letterlijk uitvoerden wat de virologen hadden voorgesteld. De laatste weken ging de regering dat dan ook doen , gewoon moedeloos opleggen wat enkele virologen vertelden zodat een van hen van dan af echt regering speelde en openlijk hier en daar begon tussen te komen  zonder nog iemand te raadplegen .

De ministers van de federale regering beginnen er trouwens wat moedeloos bij te zitten . De liberalen omdat ze voelen dat ze er misschien in de volgende regering  niet meer bij zullen zijn , de christendemocraten om allerlei andere redenen.

Wel denk ik dat ze het allemaal erg vinden dat de mensen die er in de vorige regering de stekker hebben uitgetrokken omwille van Marrakesh , nu toch weer aan zet zijn. Ondank is ’s werelds loon ,maar dan net omgekeerd. Wie de boel liet ontploffen , wordt beloond en mag zijn wil opdringen.

Je voelt ook dat de fut er uit is. Bij eender welk ander land zou het niet aanvaard worden dat een buitenland gaat bepalen onder welke voorwaarden andere Europeanen de grens mogen overschrijden , zoals Duitsland dat nu doet met Antwerpen, maar onze regering trekt de mond niet open en laat maar begaan. De regering hangt in de touwen.

En dan is er de grootste groep ongeregelde satellieten, de viro- en andere logen. Waar men in Vlaanderen nooit op wijst is dat de Franstalige virologen totaal anders concluderen dan de Vlaamse.

De Vlamingen begonnen anderhalve maand geleden hetzelfde te zeggen…. de aangroei van besmette mensen was niet zo erg want daar werd door enorm veel meer te testen  hard achter gezocht om ze te kennen en ze af te zonderen en er dan die contact-tracing op toe te passen.

Beter was het aantal ziekenhuisopnames te volgen en het aantal overlijdens. Een tweede golf was dus zeker niet bezig.Zo bekijken de Franstaligen het nu nog, maar de Vlamingen zijn van gedachte veranderd en verkondigen dat de tweede golf wel bezig is. Ik voel het aan als een beetje een staatsgreep van Van Ranst de weken dat Van Gucht op vakantie was.

Ten tweede is er de vaudeville van de mondmaskers…we weten toch allemaal nog hoe onze virologen en de minister van volksgezondheid ons maandenlang hebben voorgehouden dat mondmaskers geen zin hadden.

En nu zeggen ze het tegenovergestelde . Het gevolg daarvan is dat totaal virusonwetenden nu oudere mensen die alleen op een gewone fiets bergop fietsen en naar adem moeten happen , toch op straf van boete bevelen een mondmasker te dragen.

Van welke adviseurs zouden wij in belangrijke momenten zulke geweldige bochten  aanvaarden? Alleen van virologen , denk ik. Zij weten er duidelijk ook niet alles over, en zij passen hun uitleg maar wat aan. Maar godzijdank zijn zij niet alleen. Er dagen heel wat concurrenten op aan de einder en op gezichtsafstand .

Ondertussen verschijnen er inderdaad op vele plaatsen artikels van andere virologen en van  andere gezondheidsspecialisten , die vaak radicaal anders denken, maar die in de media nooit aan bod komen . Waarom niet? Omdat de media het liefst met heel erge dingen voor de dag komen.

Ik weet dat jullie er ook graag alles over weten. Daarom kom ik in mijn volgende overpeinzing hierop terug . Op de visie van een aantal andere bekende virologen en epidemiologen….en ook op wat de New York Times schrijft over ons en het schandaal in de ziekenhuizen.

Dit is alleen maar een beetje kritisch zijn….. wij hebben van alle Europeanen  de strengste maatregelen  genomen en ondergaan , en nu nog , en wij hebben het slechtste resultaat.

Daar moeten wij op dezelfde manier over nadenken als een student die heel het jaar in zijn eigen ogen hard heeft gestudeerd , maar wel met de diepste buis uit de deliberatie komt.

Luis Vuren

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail