VUREN KIJKT VERDER 11

UIT HET PROVINCIAAL KOOKBOEK:

WANNEER  JE BIJ ZWARTE KOFFIE MELK VOEGT 
DAN  HEB  JE  BRUINE KOFFIE !

– En hoe meer melk , des te lichtbruiner –

* Toen de provinciale boodschapper eergisteren uit Brussel in Antwerpen aankwam , wist ze niet hoe er aan te beginnen. Ze had beloofd dat ze strenge maatregelen zou uit de grond stampen ,zeker in de rode vlek van de stad en onmiddellijke omgeving . Ze wist ook dat het allemaal veel te ver gekomen was in de stad, dat niemand er iets ernstigs aan gedaan had en dat ze er met alles bezig waren behalve met corona.

Ondertussen hadden al tien virologen in het publiek gezegd dat in elk normaal land de stad Antwerpen een rode kleur zou hebben gekregen. Wat betekende dat ze al lang in nieuwe lockdown had moeten zijn.

Het was duidelijk dat er twee situaties waren: alles wat dichtbij de stad lag en rijp was voor de lockdown en een ander deel van de provincie , het oosten waar er veel minder tot zeer weinig besmettingen waren.

Het ene zou rood moeten kleuren en het andere groen. Er moest ook dringend iets gebeuren opdat het rood het groen niet stilaan zou opeten.

En plots zegde er iemand : “Denk nu eens dat de stad niet rood ziet maar zwart , en dat de Kempen niet groen ziet maar wit” .

Alle  verzamelde specialisten en raadgevers , die met gebogen hoofden lieten blijken dat ze niet zomaar een oplossing konden uit hun mouw schudden , keken op. Ze antwoordden : “ Ja… en dan ?”

“ Wel dan is het zoals met koffie . Die is zwart , maar als je er witte melk bij doet wordt het geheel bruin!”

De voorzitster van de vergadering begreep het direct .

“ Dus wij splitsen helemaal niets “ , zegde ze , “ we maken er een hele bruine hutsepot van , en zo ziet niemand meer hoe erg het in Antwerpen is. De Kempen moet dat offer maar brengen. Anders hadden ze maar niet bij de provincie Antwerpen moeten blijven! Apart hebben ze het ook nooit aangedurfd!”

En zo werd heel de provincie bruin , in coronakleuren betekent dat oranje.  Dat wil zeggen : je mag er nog komen , maar je moet een beetje oppassen.  Dat is toch wat anders dan zeggen : in de stad Antwerpen mag je een tijdlang niet meer komen.

Zo werd de Kempen dus van mooi groen en open voor iedereen in oranje gekleurd , net zoals de stad ook van rood oranje werd.

Er heerste plots tevredenheid  in het provinciehuis , en tevredenheid kan leiden tot overmoed en dan maakt men nogal eens fouten.

Zo ook eergisteravond.  Want bij het formuleren van teksten voor de te nemen maatregelen liet iemand het woord “avondklok “ vallen!

Van dat woord is de hele wereld bang , want een “avondklok “ gebruik je alleen maar in oorlogsomstandigheden of bij grote opstanden , reusachtige rellen waarover de politie alle controle verloren heeft.

In deze omstandigheden was het woord totaal verkeerd gekozen en de gevoeligheden ervan werden verkeerd ingeschat . 

Er hadden andere teksten kunnen gemaakt worden om het zelfde resultaat te bereiken , maar het woord avondklok stond er , het was gelanceerd , en de dag erna wist de hele wereld dat die hele provincie Antwerpen de meest gevaarlijke plaats van de wereld was .

Het werd vertaald als “niemand mag er nog buitenkomen”.  En iedereen begon maatregelen te nemen en bleef er weg.

De stad die men had trachten te redden , maakte een tweede val mee , erger dan die van 1585 , en de mensen die in de rustige bijna coronavrije dorpen van de Kempen woonden , mochten na enkele dagen geen grens meer over!

Zo geraakten wij, mensen uit Laakdal , met Antwerpen in één pot , en kan een verkeerd gekozen woord een ramp worden voor ons allemaal.

En zulke woorden kan men niet herroepen. Je zou voor minder je moed verliezen .

Louis Vuren

( * bovenaan betekent dat het verhaal gereconstrueerd is )

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail