frisser onder een boom

Morgen vrijdag wordt het warm , zeg maar heet. Eén dag lang. Een mooie uitgeleide voor zomermaand juli. Augustus kan ook nog warme, zelfs hete dagen afleveren.Wat is er heerlijker dan de verkoeling van een boom of een bos in tijden van een hittegolf? Let op … een parasol of andere kunstmatige schaduw komen niet in de buurt…

° “Dat komt omdat een boom water verdampt en een parasol niet”, zegt bioloog Ivan Janssens (UA) in “Start Je Dag”. “Je kan het effect vergelijken met net uit de zee komen. Het verdampen van zeewater onttrekt energie aan onze huid en dat geeft ons een koud gevoel. Hetzelfde gebeurt bij bomen. Water verdampen kost de boom energie en daardoor kan het onder een boom gemakkelijk 10 graden koeler zijn.”

° Niet elke boom biedt evenveel verkoeling. ” Een eik of een beuk heeft een dichter bladerdek dan een den. Hoe meer bladeren, hoe meer schaduw en hoe meer water er ook verdampt. Onder een eik zal je dus meer verfrissing vinden dan onder een naaldboom”, klinkt het. (foto gemengd eiken-beukenbos)

° Toch is er een vreemde paradox. In een bos kan het ‘s nachts warmer zijn dan elders, ondanks de natuurlijke airconditioning van de bomen. “Dat komt omdat de aarde ‘s nachts haar warmte uitstraalt naar de hemel. De bladeren van de bomen zorgen ervoor dat die warmte niet goed weg kan en laag blijft hangen. Maar vergis je niet: tijdens een hittegolf is het verkoelende effect in een bos overdag veel groter dan het warmtehoudende effect ‘s nachts”, zegt Janssens.

° En verder nog : “Groendiensten kiezen meestal soorten uit die geschikt zijn om te overleven in een stedelijke omgeving. Die bomen moeten bijvoorbeeld ook fijn stof opvangen”, vertelt Janssens. ” Er worden best bomen die snel groeien geplant en het zijn ook best inheemse soorten. Dat is goed voor de biodiversiteit en inheemse dieren. Grote bomen planten kost echt te veel.”   – Celine Bruyndonckx in juni in vrtNWS –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail