de metro van parijs

Elke dag nemen meer dan 5 miljoen mensen de metro in Parijs om hun werkplek te bereiken, vrienden te bezoeken of gewoon om door Parijs te toeren.

* In totaal maken zowat 1,5 miljard mensen per jaar gebruik van de metro. De populaire Franse uitdrukking “métro, boulot, dodo”, (metro, werken, slapen) symboliseert het belang van dit vervoermiddel voor het leven in een stad als Parijs. Met zowat elke 500 meter een metrostation heeft Parijs het meest geconcentreerde netwerk van de wereld.

* Twee Franse ingenieurs van de spoorwegmaatschappij Paris-Saint-Germain kwamen in 1855 op het idee om een gesloten ondergronds netwerk aan te leggen van Gare du Nord naar de markthallen in het centrum van Parijs.

* Dat zou immers de aanvoer van goederen naar de ‘Buik van Parijs’ een stuk efficiënter laten verlopen. Het duurde echter nog een halve eeuw voordat de eerste metrolijn op 19 juli 1900 werd geopend. Speciaal aangelegd voor de wereldtentoonstelling van toen.

* London was in 1863 de eerste stad  met een metro, gevolgd door New York in 1868 en Glasgow en Budapest in 1896.

° Tijdens de ‘Exposition Universelle’ van 1900 werd de eerste lijn van de ‘Métro de Paris’ in gebruik genomen. Lijn 1 was 10,3 kilometer lang en liep helemaal ondergronds van Porte Vincennes naar Porte Maillot.

* Maandenlang werd door 2000 arbeiders gewerkt om dat ondergronds traject van 10,3 kilometer aan te leggen.

° Eigenlijk was opening gepland voor 14 juli 1900 (111 jaar na de val van de Bastille), maar door een staking van de omnibuschauffeurs werd de opening 5 dagen vervroegd. 19 juli dus.

* Qua drukte , jaarlijks 1,5 miljard reizigers, is de Parijse metro de nummer twee in de wereld. Alleen Moskou verzet nog meer passagiers.

* Het mooiste metrostation van Parijs is zondermeer Arts et Métiers . Dat oogt als de koperen binnenkant van een onderzeeër.

* En … Parijzenaars hebben een geheime ingang naar het Louvre via het metrostation.