De Sony Walkman

Op 1 juli 1979 , vandaag 41 jaar geleden, introduceerde Sony de allereerste walkman. Dat eerste model was de `TPS-L2`. Toen de blauw-zilveren Walkman op de markt kwam, had niemand ooit zoiets gezien. De muziekspeler, die meegenomen kon worden tijdens bijvoorbeeld een fietstocht of wandeling en 200 dollar kostte , vormt eigenlijk de basis van de persoonlijke elektronica.

* De Walkman kon vanaf 1 juli datzelfde jaar gekocht worden en werd erg populair. Verschillende andere merken brachten soortgelijke apparaten op de markt.

° Een ‘Walkman’ mochten deze bedrijven hun apparaat echter niet noemen, dat woord was voorbehouden voor de apparaten van Sony. Veel andere merken verschenen onder de naam ‘portable cassettespeler’.

° ‘De Sony Walkman werd naderhand zo goedkoop, dat het moeilijk is om zich daarbij voor te stellen dat het toestelletje een luxeproduct was, dat door iedereen begeerd en dikwijls gestolen werd’ , vertelt PC World.

° Wie een biografie van de Sony-oprichter Akio Morita opzoekt, leest daar doorgaans dat het deze Japanner was die de Walkman uitvond. In werkelijkheid ontwikkelde de Duitser Andreas Pavel in 1977, twee jaar voor de lancering van Sony’s versie, een soortgelijk apparaat.

° De Duitser ontving in verschillende landen patent op zijn uitvinding. Sony en Pavel waren jarenlang verwikkeld in een juridische strijd. Pas na twintig jaar kwam daar een einde aan.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail