CINEMA’ s in looi

Veerle had zijn Sablum , in het naburige Tessenderlo lokte ook cinema Ma Jeanette heel wat kijkers uit de buurdorpen naar zijn vertoningen.

Looienaar Wouter Theunis schreef onlangs  ‘Te Loat Zee Boes’ over de geschiedenis van de cinema’s in Tessenderlo. Want Ma Jeanette was lang niet alleen dé cinema bij onze Limburgse buren . (foto L Romy Schneider – een brave ‘superstar’ van toen)

° Wouter Theunis promoveerde hiermee tot ‘Master in de moderne geschiedenis’ en treedt zo toe tot de selecte groep van historici in deze Lage Landen.

° Het werk telt 104 blz. en is rijkelijk in kleur geïllustreerd onder meer met aankondigingen maar ook met de filmhelden van weleer…

Het bek vertelt verhaal van ‘gewaagde prenten’ (blote benen), preutsheid, en van de concurrentie tussen de zalen – onder meer die van de pastoor , die wel ‘deugdelijke’ films speelde …

° De Looise cinema’s hebben een mooie geschiedenis met stomme films, eerste gesproken films, gecensureerde films en Duitse propaganda tijdens de bezetting.

° Maar ook zij kregen concurrentie van de teevee, de modernisering en uiteindelijk de niet meer te vermijden neergang. (foto onder : kijkers parkeren in de sneeuw voor cinema The Movies)

* Het boek is te koop tegen amper €10, uitgegeven door LAD, Loois Archief- en Documentatiecentrum.

** Dagbladhandels: Den Hoek en Op den Berg

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail