CORONA IN SPANJE

Van onze correspondent Fons Lauwers in Torrevieja.
De strenge voorzorgsmaatregelen in Spanje in verband met het coronavirus verplichten ons om binnen te blijven. “Blijf in uw kot” is ook hier van toepassing.
En maar goed ook, want volgens de jongste berichten telt Spanje nu al meer coronadoden dan China.
De aankoop van voeding in grote of kleine supermarkten of de apotheek is toegestaan, met toepassing van een 1 meter afstand tussen de klanten en beperking van het aantal klanten volgens de grootte van de winkel. De aankoop is beperkt om het hamsteren te voorkomen.
Bejaarden en medisch personeel hebben voorrang in de supermarkten. Men krijgt een halfuur om zijn aankopen te doen.
Alle scholen, sportcentra, winkels, cafetaria’s, terrassen en restaurants in de stad zijn gesloten, de straten zijn verlaten. Politie en militairen controleren de zeldzame voetgangers op aankopen in de supermarkt en men vraagt de rekening als bewijs, om misbruik te voorkomen.
Velen dachten dat men met een boodschappentas met enkele kleinigheden er in, een wandeling kon maken, tot na controle er een rekening van 400 € werd voorgelegd.
De hond uitlaten is tot op enkele meters van de woning toegestaan en velen dachten dat gans de familie om beurt met de hond een wandeling kon maken. Neen, dus. Er werden veel pv’s opgesteld.
Een wandeling, alleen of in gezelschap, is ten strengste verboden! Parken en speelpleinen voor de kinderen zijn gesloten. Stranden zijn afgesloten voor het publiek. Overtredingen worden zwaar gestraft, minimaal 400 € per persoon.
Slechts één persoon mag nog in een auto . . .  de chauffeur! De politie controleert de voertuigen en vraagt waar men naartoe gaat. Lange afstanden zijn verboden. Men moet zich beperken tot de dichtstbijzijnde voedingswinkel.
Men doet er werkelijk alles aan om het virus in te dijken.
In grote steden zoals Madrid, Barcelona enz. zijn haarden van het Coronavirus vastgesteld met veel zieken en overlijdens.
Zoals in Italië tekent zich ook hier een beeld af van samenscholingen op voetbalwedstrijden en sportmanifestaties, dat  wel eens het probleem van de grootschalige besmettingen zou kunnen zijn.
Een opvallende vaststelling, in de steden Murcia en Cartagena, ten zuiden van Torrevieja, zijn volgens de kranten haarden van ziekte die vooral jonge mensen treffen tussen 30 en 45 jaar.
De wegen rond de grote steden zijn afgesloten, op vele plaatsen was men te laat met deze maatregel.
Handschoenen, mondmaskers en ontsmettingsgel worden algemeen gebruikt.
De regering doet er alles aan om de economische gevolgen met een financiële tegemoetkoming zo goed mogelijk op te vangen in samenwerking met de banken. Nog vele jaren zullen de financiële gevolgen duidelijk voelbaar zijn.
Zorg goed voor elkaar, dat doen wij ook.
Fons
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail