DE VISIE VAN VUREN dag 7

Van de Kalmthoutse Heide tot de Scheldekaaien!

Op regimentsvlaggen zie je vaak een aantal namen staan van dorpen of van steden : Langemark….Diksmuide…Tabora…. Dat zijn plaatsen waar het regiment ooit gevochten heeft en meestal won maar vaak met vele gesneuvelden. Op de regimentsvlag van de coronatroepen zou nu moeten komen : Kalmthout ….Scheldekaaien……want daar is eergisteren een veldslag verloren.

Ik viel omver van verbazing en ongeloof wanneer ik zondagnacht al foto’s binnenkreeg van de Kalmthoutse Heide die dag! Je kon er over de koppen lopen… en wij maar wandelen per twee en grote bochten maken wanneer wij twee anderen tegenkwamen….ik geloofde niet dat dat in Kalmthout echt gebeurd was.. maar eerder dat het een wapen zou kunnen zijn van een vijfde colonne die de moraal hier wat wilde aantasten .

De maandagmorgen werd het duidelijk dat de foto echt was en dat er op de Antwerpse Scheldekaaien gelijkaardige beelden waren gemaakt. En in de kranten lazen wij gisteren dat er op nog andere plaatsen honderden overtredingen werden vastgesteld , ergens in de Vlaanders zelfs was er een burgemeester die mee aan het vieren was met straatfeestvierders!

Het was lang geleden dat mensen van het platteland die stipt alle richtlijnen naleven zo een slag in hun gezicht hebben gekregen, met daarbij nog het besef dat al hun inspanningen daardoor ernstig werden ondermijnd.

Ik besef wel dat gaan wandelen in een stad moeilijker is dan op het platteland en dat de afvlakkende uitleg van een minister een week tevoren heel wat misverstanden had in het leven geroepen , maar hier was het toch duidelijk dat de overtreders iedereen in gevaar aan het brengen waren en wij vroegen ons af : wat met de handhaving? Hoe was het zo ver kunnen komen?

Wij hadden toch beelden gezien van de politie aan zee die niet toeliet dat mensen die maar vijf kilometer van de kust woonden aan zee zouden gaan wandelen , en was de politie van Antwerpen niet bekend geworden na de aanslagen van vier jaar geleden om hun hardnekkige achtervolgingen van elke auto die door de stad durfde rijden … Waar bleven de agenten in Kalmthout en die in Antwerpen?

Een verloren veldslag betekent nog geen verloren oorlog.

Wij hopen dat zulke feiten dan ook volgende zondag niet meer te zien zijn , want er zijn op zichzelf al andere grote bedreigingen genoeg! Onze historische broeders uit het noorden , de Noordbrabanders hebben er samen met anderen uit hun land een zootje van gemaakt! Nederland heeft gisteren de normen verstrengd een beetje als strafmaatregel omdat er in het weekeinde zoveel mensen de voorzichtigheid aan hun laarzen hadden gelapt. Net zoals de Scheldekaaien waren de stranden en de strandboulevards in Nederland vol mensen die dicht bij elkaar liepen.

Ik houd mijn hart vast wat Nederland betreft want ik vrees dat velen daar de maatregelen die er al waren netjes omzeilden! Mij is het geval bekend van een vergadering waar Vlamingen en Nederlanders elkaar vorige zaterdag zouden ontmoeten en die terecht werd afgelast , ook omdat ze plaats vond in lokalen van een restaurant dat volgens Nederlandse normen ook niet meer had mogen open zijn. Er moest omwille van die afgelasting toch een boete worden betaald want ( en nu citeer ik de mail letterlijk ) “ Volgens de huidige instructies kunnen zaalreserveringen gewoon plaatsvinden , zolang er niet meer dan 100 personen bijeen zijn en het niet het karakter heeft van een eet-/ drinkgelegenheid , Met een paar kleine aanpassingen in de service proberen wij …. “enzovoort …

Het komt er op neer dat wanneer het voedsel wordt opgegeten in de zaal dan is er geen vuiltje aan de lucht! Dit is hier echt politiek van lang geleden : de volksvertegenwoordiger keurt in Brussel een strenge wet goed en haast zich dan naar zijn zitdag om die wet zoveel mogelijk te helpen omzeilen!

Ik moet zeggen …. Nederland verbaast me en ontgoochelt me…. en de discussie over het tekort aan intensievezorgenbedden begint al…

Ik hoop dat ik de zaak niet erger voorstel dan ze zal zijn , maar Nederland is nu voor ons geen goed voorbeeld. Laten wij er dan een zijn voor hen.

Hopelijk tot morgen ,

Louis Vuren

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail