Griekse huizen wit met blauw

Een reisje Griekenland was voor velen in betere tijden al een dankbare bestemming. Athene en Sparta om de oude cultuur, de vele eilanden om de wit-blauwe kleur van de huisjes. Griekenland is synoniem van wit-blauw. De nationale vlag is het, de pittoreske huisjes op de eilanden eveneens.

° Griekser kan bijna niet: het wit-blauwe plaatje, dat voornamelijk is terug te vinden op de Cycladen, is uitgegroeid tot het visitekaartje van Griekenland.

° Maar waarom zijn die huizen eigenlijk wit? Het antwoord is nogal praktisch van aard. Omdat er weinig tot geen hout beschikbaar was op de eilanden, gebruikten de bewoners (donkere) stenen voor het bouwen van hun huizen. Deze stenen absorberen echter warmte, waardoor het binnen ondraaglijk warm wordt in de zomer. Door de buitenmuren een witte kleur te geven, worden de zonnestralen gereflecteerd en blijft het binnen lekker koel.

° De muren worden evenwel niet wit geverfd, maar bedekt met een flinke laag pleisterkalk die gemaakt is van calciumcarbonaat of kalksteen. Een goedkoop en makkelijk te maken middel. Om de boel lekker fris wit te houden, krijgen de huizen minstens één keer per jaar – maar soms zelf wel drie keer – een nieuwe laag kalk.  In de week voor Pasen zijn in ieder geval veel Grieken in de weer met kwast en potten witsel.

° Calciumcarbonaat is heel helder wit, zo fel dat het je onder de felle Griekse zon hoofdpijn kan bezorgen. Om dat oogverblindende wit iets te breken, wordt een klein beetje blauw aan de kalk toegevoegd. Door wat loulaki, een schoonmaakmiddel met een kenmerkende blauwe kleur, toe te voegen aan de oplossing kleurde die ook blauw.

° Er is ook nog een historische verklaring voor de witgekalkte huizen. Aan het begin van de 20e eeuw werden de Griekse eilanden geplaagd door ernstige ziekten, waaronder cholera. Vanwege bacteriedodende en ontsmettende eigenschappen was kalk een goedkoop middel om besmetting te beperken.

° De Griekse overheid zou daarom in 1936 opdracht geven de huizen op de Cycladen wit te kalken en zo de epidemieën het hoofd te bieden. De deuren en kozijnen moesten blauw zijn, zodat het geheel zou passen bij  het blauw van lucht en zee én het wit van de schuimkoppen.

° In 1974 werd het zelfs bij wet verplicht om (nieuwe) huizen wit te verven. De idyllische blauw-witte plaatjes op ansichtkaarten en in reisfolders moesten toeristen naar de Griekse eilanden lokken. Wat aardig gelukt is.

– Vandaag kan reizen nog niet zo best, maar als corona verslagen is, hopelijk weer wel.  Griekenland? Waarom niet. –

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail