FAILLIET Barings Bank

Barings Bank was tot 1995 een gerenommeerde Britse bank die door de speculaties van effectenhandelaar Nick Leeson werd geruïneerd. Velen van ons herinneren zich nog Barings en Leeson, maar hoe ging dat verhaal ook al weer?

° De wortels van Barings gaan terug tot 1717. In de 19e eeuw waren Barings en Rothschild samen de twee toonaangevende banken in Londen.

° Barings was betrokken bij de aankoop van de staat Louisiana  door de Verenigde Staten in 1803. In 1890 kwam Barings in de problemen door slechte investeringen in Argentinië en Uruguay. De Bank of England moest te hulp komen om erger te voorkomen.

* Vanaf 1992 deed de jonge Baringsmedewerker Nick Leeson, tegen de regels in, grote speculatieve transacties op de Nikkei 225-index . Aanvankelijk leverden die spectaculaire winsten op voor zijn werkgever, want goed voor tien procent van alle inkomsten van de bank.

° Maar dat liedje bleef niet duren.  De transacties vielen slechter uit en Leeson verstopte de verliezen op een geheime rekening. Aan het einde van 1992 was het totaalbedrag op die rekening opgelopen tot 2 miljoen pond, in 1994 zelfs al tot 208 miljoen.

° 16 januari 1995 probeerde Leeson zijn verliezen meteen goed te maken door nieuwe speculaties op een Aziatische beurs. Maar … pech voor hem, want … Eén dag later vond de aardbeving van Kobe plaats en de Aziatische aandelenmarkten kelderden.

* Nick Leeson leed enorme verliezen die hij met een laatste gok op een snel herstel van de beurs probeerde goed te maken. Deze stijging bleef uit en het verlies liep op tot 1,4 miljard dollar, twee keer zo veel als het handelskapitaal van de Barings Bank.

° Barings werd in maart 1995 overgenomen door de ING Groep voor het symbolische bedrag van £ 1; tevens werden alle schulden van Barings overgenomen. Later werd de Barings Bank gesplitst en beide delen werden in 2005 verkocht.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail