wat ALS …

88 jaar geleden had een jongeman van 18 jaar het lot van de wereld in handen, toen hij in zijn gloednieuwe wagen de baan op ging.

° De toen 18-jarige John Scott-Ellis (foto) wilde Duits leren. In 1931 verhuisde hij naar Munchen. En kwam terecht bij de familie Pappenheim.

De jongeman was nog geen week in de stad en kocht een auto. Een kleine rode Fiat. Samen met de 60-jarige vader van de familie Pappenheim trok Scott met zijn nieuwe Fiat de stad in, om Munchen te verkennen.

° John reed in de Ludwigstrasse. Toen hij de Briennerstrasse wilde indraaien, reed hij een voetganger aan die niet naar links had gekeken voor hij de straat overstak.

John: “Ik reed niet snel, maar raakte de voetganger toch. Ik herinner me een plotse botsing. De voetganger, een veertiger met een smalle snor, zakte door één knie.”

° Het angstzweet brak John uit. Net een nieuwe auto, voor het eerst achter het stuur, voor het eerst in een nieuwe stad, en al meteen een ongeval. “Zou de man dood zijn, zou de man ernstig gewond zijn?”, dacht John.

Al snel krabbelde de man weer recht, en klopte het stof van zijn kleren. De twee schudden elkaar de hand en vervolgden elk weer hun eigen weg.

° Pappenheim vroeg Scott-Ellis of hij de man die hij net had aangereden niet kende. “Neen, natuurlijk ken ik hem niet, wie is hij”, reageerde Ellis. “Wel, dat is een politicus van een nieuwe partij. Hij praat veel. Zijn naam is Adolf Hitler.”

De partij van Hitler, de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, was toen de tweede grootste politieke partij in Duitsland. Ze waren net verhuisd naar nieuwe kantoren in de Briennerstrasse.

° Drie jaar later, in 1934, zat Adolf Hitler in het Residenztheater. Een paar plaatsen verder zat John Scott-Ellis. “Is dat niet dezelfde man die ik een paar jaar geleden heb aangereden?”, dacht hij.

Vrij snel kon hij Hitler aanspreken. “Of hij zich het ongeval van 3 jaar eerder in de Briennerstrasse nog herinnerde?”  Tot grote verbazing van Scott-Ellis was dat het geval. “Ik vond hem toen zelfs redelijk sympathiek overkomen.” Een paar seconden later begon het concert te spelen. De twee hebben elkaar nooit meer ontmoet.

° Scott-Ellis heeft nog vaak aan dat ongeval van 1931 teruggedacht,  “Als ik iets sneller had gereden, dan was er misschien één leven verloren gegaan, maar dat van miljoenen anderen mogelijk gered. Voor een aantal seconden had ik de geschiedenis van Europa in mijn klamme handen. ”   Kan verkeren…

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail