IJSBALLEN OP HET STRAND

Afgelopen zondag maakte amateurfotograaf Risto Mattila een uitstapje naar het strand van Marjaniemi in Hailuoto, in de Botnische Golf in het noordoosten van Finland, tussen Finland en Zweden… Een eindje van hier, maar wel opmerkelijk.

Tot zijn verbazing lag het strand er bezaaid met wat leek op duizenden ei-vormige ijsballen, de ene al wat groter dan de andere. Een zeldzaam natuurfenomeen, zo bleek.

“Het komt niet vaak voor, je kan het in de juiste weersomstandigheden misschien één keer per jaar zien”, zegt Jouni Vainio, ijs-expert aan het Finse Meteorologische Instituut, in The Guardian.

“De temperatuur moet nét onder het vriespunt zitten, je hebt een vlak en licht hellend zandstrand nodig, en een kalme zee. Je hebt ook iets nodig dat kan dienen als kern. Zandkorreltjes, maar ook ijsbrokjes bijvoorbeeld. Die kern begint (meer) ijs rond zich te verzamelen, en ze worden in de branding over en weer gerold. Er ontstaat een glad ijzig balletje waar nog meer zeewater aan vastvriest, waardoor het groter wordt.”

De ijsballen kunnen op het strand belanden, hetzij door de wind, hetzij door het spel van eb en vloed, als de golven zich terugtrekken. De herfst zou ook ideale seizoen zijn om het fenomeen te zien, omdat dat het seizoen is waarop zich op het zeewater een dun laagje ijs begint te vormen dat door de beweging van de golven makkelijk verbrokkelt. (VRT nws)