4 november doorheen de geschiedenis

HOWARD CARTER VINDT TOETANCHAMON

Op 4 november 1922, vandaag 97 jaar geleden, ontdekte de Britse archeoloog Howard Carter de vrijwel ongeschonden tombe van de Egyptische farao Toetanchamon. De ontdekking van de tombe door Carter betekende een heel belangrijke doorbraak voor de Egyptologie. In tegenstelling tot vele andere tombes en grafkamers was de rustplaats van Toetanchamon namelijk nog niet geplunderd door grafrovers.

  • Enkele maanden na de ontdekking vonden er echter een aantal vreemde gebeurtenissen plaats. Zo overleed Lord Carnarvon, de Egyptoloog die de expeditie had gefinancierd, onverwachts aan de gevolgen van een muggenbeet. Verder zouden op die dag ook alle lichten in de Egyptische hoofdstad Cairo zijn uitgegaan.
  • In de media verscheen vervolgens het bericht dat er een inscriptie was gevonden in de tombe van Toetanchamon die luidde “Wie deze heilige grafkamer betreedt, zal door de vleugelen des doods getroffen worden”, een duidelijke verwijzing naar de mug die Carnavaron doodde.
  • Korte tijd later overleden ook de twee halfbroers van Carnaveron en stierf de Britse financier George Jay Gould I aan een longontsteking, die hij vermoedelijk opgelopen had na een bezoek aan de tombe.
  • Carter zelf geloofde echter niet in de vloek, die hij publiekelijk afdeed als een verzameling ‘leugenachtige bedenksels’. Hij kreeg gelijk, want de inscripties die in de media vermeld werden, bleken helemaal niet aanwezig te zijn in de tombe van Toetanchamon.
  • Daarnaast was Carnavaron niet overleden aan de muggenbeet maar aan een bloedvergiftiging. Daarnaast kunnen de sterfgevallen die wel gerelateerd waren aan een bezoek aan de tombe verklaard worden door de slechte hygiënische staat van het graf, waar zich de voorgaande drieduizend jaar aardig wat bacteriën en schimmels verzameld hadden.

** OPGELET … Vandaag maandag 19u op Canvas …Toutanchamon, le trésor redécouvert.  Aanbevolen!

 

SPAANSE FURIE IN ANTWERPEN

 In Spanje werd begin september 1575 het bankroet van de staat uitgeroepen; door de vele oorlogen die Filips II, zoon van Keizer Karel,  over de hele wereld voerde had de Spaanse regering enorme schulden opgelopen en kon ze de troepen niet meer betalen.

De meeste Spaanse soldaten in de Nederlanden hadden al 2,5 jaar geen soldij ontvangen en namen ze het recht in eigen handen. Op 20 oktober 1576 brandden zij Maastricht plat , een voorafspiegeling van wat zich in Antwerpen ging afspelen.

De Spaanse Furie, de plundering en het in brand steken van Antwerpen door muitende Spaanse soldaten, vond plaats op 4 november 1576, vandaag 443 jaar geleden, tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Bourgondische  Nederlanden van weleer. De Noordelijke Nederlanden (ongeveer het huidige Nederland) onttrokken zich al vanaf 1572 aan het Spaanse gezag.

Grote aantallen burgers uit Antwerpen in onze Zuidelijke Nederlanden namen de wijk naar de Noordelijke Nederlanden, velen voorgoed. Het aantal slachtoffers is niet exact bekend, maar ooggetuigen hielden het bij zeker zevenduizend doden. De furie hield een tijd aan, waarbij de muiters veel rijke burgers gijzelden om hen geld af te persen. Vele soldaten lieten het goud en de juwelen zelfs in hun wapenuitrusting verwerken en beschilderden ze, zodat het niet opviel.