De Hongaarse Opstand van 1956

De volksopstand duurde van 23 oktober tot 10 november 1956. De opstand ontstond spontaan en was gericht tegen het Sovjetbewind in de volksrepubliek Hongarije.

* Ook bij ons werd meegeleefd met de onderdrukte Hongaren. Op ‘kostschool’ in het klein seminarie van Hoogstraten moesten wij zelfs elke dag extra bidden opdat kardinaal Mindszenty en het Hongaarse volk toch maar niets zou overkomen. Tijdens het kort Allerheiligenverlof (3 dagen) werd ons opgedragen om dat ook thuis te blijven doen…terwijl we amper de tijd kregen om ‘onze’ doden te gaan eren op het kerkhof.

* De opstand begon als een vreedzame betoging van enkele duizenden studenten van de technische universiteit Boedapest. Die liep uit de hand.“Russen naar Rusland” werd er  geroepen. Tienduizenden inwoners van Boedapest sloten zich spontaan aan bij de studenten.

* Vlaggen met het staatswapen werden neergehaald en het embleem van de volksrepubliek werd eruit geknipt. Op het Heldenplein in Boedapest werd het standbeeld van Stalin omvergehaald. Het leger begon wapens uit te delen aan de opstandelingen. De Sovjettroepen werden gedwongen zich tot buiten Boedapest terug te trekken

De regering riep de Sovjet-Unie te hulp. Op 24 oktober vielen betogers echter het parlement binnen en dwongen de regering af te treden. Imre Nagy werd premier.

* De opstand leek eind oktober, begin november zelfs te zullen slagen. De nieuwe regering trad uit het Warschaupact en kondigde een neutrale status aan om de Sovjet-Unie geen gezichtsverlies te bezorgen. Intussen werden ook de gevangenissen bestormd en gevangenen, onder wie kardinaal Mindzensky bevrijd. Van 28 oktober tot 4 november werd er ook niet gevochten. Onze gebeden werden verhoord.

* Op 4 november 1956 echter vielen troepen van het Warschaupact het land binnen en sloegen de opstand, die 13 dagen geduurd had, neer. De licht bewapende opstandelingen konden niet op tegen de Sovjets.

* Bij de gevechten kwamen naar schatting 2 500 Hongaarse burgers om het leven. Het aantal doden aan de zijde van de Sovjet-Unie wordt geschat op 800. Meer dan 200.000 Hongaren werden gedwongen om Hongarije te verlaten. Premier Nagy werd na een proces in juni 1958 geëxecuteerd.

* Kardinaal Mindszenty vluchtte naar de Amerikaanse ambassade. Hij zou daar vijftien jaar verblijven. In Hongarije zelf werden ruim dertienduizend mensen gevangengezet. Naar schatting werden er 350 geëxecuteerd. De Hongaren bleven de Sovjets haten.

* In december 1991 bood de Sovjet-Unie officieel haar excuses aan voor de inval. De Russische president Jeltsin zou de excuses herhalen in een toespraak voor het Hongaarse parlement eind 1992.

(foto’s Wikipedia – waarvoor dank)