BELGische studenten WINNEN ‘SOLAR CHALLENGE’

  • De Australische Bridgestone World Solar Challenge is een race van 3 021 km lang voor zonnewagens. 46 teams uit 23 verschillende landen kwamen dit jaar aan de start. De race startte op 13 oktober en eindigde vanmorgen (Australische tijd) donderdag 17 oktober.

* Heet van de naald kunnen we melden dat het Belgische ‘Agoria Solar Team’ van de ingenieursstudenten van de KU Leuven voor de allereerste keer de Solar Challenge won in het hete Australiä. De bekende racer Bert Longin bestuurde de op zonne-energie aangedreven wagen.

* Bij deze editie was het opmerkelijk hoe lang de topteams in elkaars buurt bleven. Andere jaren was de afstand tussen de teams na de tweede racedag al erg groot. Dat het WK zo spannend was, komt doordat de verschillende zonnewagens zeer sterk op elkaar lijken en de strategie van de teams gelijkaardig was. De bestuurders moesten hun wagen tot de limiet drijven. Een kolfje naar de hand van driver Bert Longin (foto). Enkele teams gingen over hun limiet, de gevolgen waren navenant.

* Het team werkte 15 maanden aan de BluePoint zonnewagen. Mede door de vele testkilometers met de zonneracer bleven de Belgische studenten onderweg van pech gespaard en bereikte hun Agoria Solar Team als eerste de finishlijn in Darwin.

* ‘Het is echt een ongelooflijk gevoel om hier nu te staan als wereldkampioen!’ vertelt teamleider Willem-Jan Claes. ‘Gisteren werd al duidelijk dat het een nek-aan-nek race zou worden. Tijdens de voorlaatste racedag konden de Belgen dankzij een slimme racestrategie hun tijdsverschil van 43 minuten zo goed als wegwerken.’

* Met slechts 2 minuten en 27 seconden achterstand begonnen de studenten aan de laatste racedag. Het team kwam ongeveer 250 kilometer voor de finish op de eerste plaats terecht en behield die tot op de meet. ‘We hebben deze keer gefocust op de betrouwbaarheid door de prima afwerking van de wagen, en dat loonde in deze race’ , weet Willem-Jan nog.

* Twee rivaliserende teams vlogen eerder in de race van de baan door een grote windvlaag. Deze ochtend nog werd ook Tim van Leeuwen, de voormalige Nederlandse wereldkampioen, door een brand in zijn wagen voortijdig aan de kant gezet. Tim bleef gelukkig ongedeerd.

Beelden kan je meteen vinden op www.worldsolarchallenge.tv . Video’s en foto’s vindt u hier. Zeker even klikken en genieten!