De slag bij Hastings (1066)

Op 14 oktober 1066 vond de Slag bij Hastings plaats. Beslist van gehoord tijdens je schooltijd. De slag tussen het leger van de Engelse koning Harold II en dat van de Normandische hertog Willem I de Veroveraar werd gewonnen door de Normandiërs. Willem de Veroveraar werd de eerste Normandische koning van Engeland.

Willem I de Veroveraar

Hertog Willem was in september 1066 Engeland binnengevallen. Voor de Engelse koning Harold II kwam dit op een zeer ongelegen moment. Hij had in het noorden net een zware strijd geleverd met de Vikingen. Tijdens de zogenaamde Slag van Stamford Bridge (Chelsea) had hij na twee eeuwen een eind gemaakt aan de aanwezigheid van de Vikingen in Engeland, maar daarna moest hij meteen naar het zuiden afreizen om strijd te leveren met Willem de Veroveraar (L) en zijn leger.

 

Willem I de Veroveraar kwam nl. zijn rechten op de troon opeisen. Harold II had eerder dat jaar de woede van de Normandische hertog op de hals gehaald door zich tot koning te laten kronen. En eerder had Harold gezworen dat hij zijn rechten op de troon zou laten vallen… Een middeleeuwse oorlog met alles erop en eraan kon niet uitblijven.

Op 14 oktober 1066 botsten de twee legers op elkaar: de Slag bij Hastings zou geschiedenis maken. Koning Harold II van Engeland sneuvelde op het slagveld. Op kerstdag van hetzelfde jaar werd Willem de Veroveraar in de Westminster Abbey tot koning van Engeland gekroond. Hij bleef daarnaast hertog van Normandië.

Tapijt

Op het Tapijt van Bayeux, 70 meter bij 50 centimeter dat rond 1068 gemaakt werd, vermoedelijk in Engeland, wordt de (aanloop naar de) Slag bij Hastings afgebeeld. Het tapijt van Bayeux wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstschatten ter wereld.

De oudst bekende afbeelding van de komeet van Halley (R boven) op het Tapijt van Bayeux uit 1068. Het tapijt is een met wollen garens geborduurde linnen doek en dus eigenlijk geen geweven wandtapijt.