RAMP IN ‘THE HORSE SHOE BREWERY’

Het gebeurde in 1814 in hartje Londen. In het St.Gilesdistrict , begin 19de eeuw een armoedige arbeiderswijk, staat in de ‘Horse shoe Brewery’ een biervat van ruim 7 meter hoog te pronken, gevuld met 511.920 liter donkerbruin Porterbier.

De scheur in één van de ijzeren ringen die het vat omspant is al eerder opgemerkt, maar nog niet gerepareerd. Bij valavond van 7 oktober gebeurt wat moest gebeuren: het vat barst met een enorme knal. Door het geweld van duizenden liters wegstromend bier breken andere vaten in de brouwerij ook. De vloedgolf zwelt aan totdat ruim één miljoen liter bier wegkolkt.

Op het tijdstip van de ramp zijn nog vele bewoners van de wijk elders in Londen aan het werk. De biergolf baant zich een weg door de relatief lage straten en bereikt er een hoogte van liefst 3 meter. Twee huizen worden meteen met de grond gelijkgemaakt, de muur van een lokale pub bezwijkt en 8 mensen verdrinken in het bier. Alle slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. De jongste is drie, de oudste 53.

Omdat veel Londenaars te druk bezig waren met werken of met bier drinken na het werk, lukte het de reddingswerkers niet om optimale hulp te bieden.

De Brewery werd meteen aansprakelijk gesteld voor de ramp. Het gerechtshof stelde later dat de overspoelingsramp een ‘act of God’ was. En dus werd de brouwerij uiteindelijk niet gestraft …