Cheddarkaas …

De naam van de plaats Cheddar in het Engelse graafschap Somerset kennen de meeste mensen vooral van de gelijknamige kaas. Cheddar is een klein plaatsje tussen de heuvels van de Mendip Hills.

Cheddar heeft ongeveer 6.000 inwoners. De indrukwekkend steile kliffen van de kalkstenen rotsen in de Cheddar Gorge zijn op sommige plaatsen meer dan honderd meter hoog.

In het Cheddar Caves Museum kunt u bijzondere vondsten uit verschillende tijden bekijken. In deze streek woonden al heel vroeg mensen. In 1903 vond men de restanten van een negenduizend jaar oud bewoner, de Cheddar Man. Deze resten stammen uit de periode van het Mesolithicum. De Cheddar Man is het oudste complete skelet dat in Engeland gevonden werd.

De Cheddarkaas heeft een oud recept. In de twaalfde eeuw werd deze kaassoort al in de boerderijen in deze omgeving gemaakt. Cheddar werd oorspronkelijk alleen hier geproduceerd. De van koemelk gemaakte harde kaas heeft – door de toevoeging van annatto – een gele tot oranjegele kleur.

Cheddar heeft een pittige smaak. Bij ambachtelijk vervaardigde kazen blijft de pittige smaak twee jaar behouden. Tegenwoordig wordt Cheddar in veel landen nagemaakt. Het gaat daarbij meestal om een massaproduct, dat niet kan tippen aan de originele smaak van Cheddar.