de Berg Vroeger en Nu

– Voordracht en tentoonstelling  -de Berg Vroeger en Nu-

VOORDRACHT van Luc Van Thienen op vrijdag 8 november om 20 uur in de kerk van de Berg.

Luc, oud bewoner van de Berg, vertelt aan de hand van vele oude beelden over de jaren 1951-1970 over de komst van de paters redemptoristen, de bouw van school en kerk, eerste verenigingen… Het wordt een boeiend relaas over het ontstaan van de parochie op basis van herinneringen en gekruid met veel sappige anekdotes.

 *De Berg, ontstaan uit het vroegere gehucht Schoonhees, is het kleinste gehucht van Tessenderlo, een levendige gemeenschap die een eigen parochie werd in de jaren 1960.

*In 2019 stelde de VVV-Tessenderlo de Berg als gehucht in de kijker. Het ‘Jaar van de Berg’ wordt nu afgesloten met een voordracht en een tentoonstelling met oude foto’s.

*Op 30 pancartes wordt een overzicht gegeven van de vroegste geschiedenis tot nu. Het begint met de prehistorie en de vondsten uit die periode. In de middeleeuwen werd de oudste hoeve, het Hof van Goor gebouwd en de molen opgericht, eeuwenlang de belangrijkste uithangborden van de streek.

*Er waren twee woonkernen: Schoonhees en Varode. De berg op de heuveltop bleef lang onbewoond. Woeste heidegrond staat op oude kaarten getekend. De graaf van Loon verwerft veel goed, overgaand op de prins-bisschop van Luik.

*In de negentiende eeuw wordt het gehucht opengebroken met de verharde Diesterstraat en -steenweg, het treinspoor, de waterputten… De bewoning wijzigt van leem in steen. Er is de invloed van de fabriek. Nadien slaan de oorlogen toe.

*In de jaren 1950-1960 ontstaat de parochie met kerk en scholen, er ontwikkelt zich een gemeenschapsleven en er ontstaan verenigingen voor jeugd en volwassenen. Ook in het molenhuis vestigen zich verenigingen die er enkele decennia actief zijn.

** Tientallen groepsfoto’s en 150 portretten tonen een pak (oud-)bewoners. **

Uiteindelijk is er de Berg van nu, met recente evenementen: Bergkermis, Molenfeesten, Moulinrock, Bikkebik... en de komst van moderne winkels, garages en warenhuizen…

 

Kerk van de Berg  Zaterdag 9 en 16, zondag 10 en 17 november: 13.00-17.00 uur en maandag 11 november 9-13.00 uur

Gratis toegang – Organisatie VVV-Tessenderlo i.s.m. de verenigingen van de Berg-

Info: 013 35 33 31; vvv@tessenderlo.be; www.toerismetessenderlo.be